Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fámy: 7nm NVIDIA Ampere dorazí v roce 2020 a využije služeb Samsungu

8.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Fámy: 7nm NVIDIA Ampere dorazí v roce 2020 a využije služeb Samsungu
V případě grafických čipů Turing máme už jasno a zbývá zjistit, jak je to s údajnými GTX 1100 bez podpory ray tracingu. Začínáme tak nanovo v dohadech o tom, jaká bude příští generace grafických čipů NVIDIA.
Hlavní zpráva tedy je, že NVIDIA chce využít 7nm proces firmy Samsung pro výrobu čipů generace Ampere, jež dorazí v roce 2020, přičemž to pochopitelně nepotvrdila samotná NVIDIA, takže jde zatím jen o fámy. Nicméně takovým fámám se dá snadno věřit, protože generace Ampere je očekávána, stejně tak nelze říci, že by NVIDIA měla pro příští generaci využít něco jiného než 7nm proces a vzhledem k tomu, že grafické čipy Turing dorazily teprve nedávno a mainstream přichází až nyní, jeví se jako pravděpodobný i rok 2020. No a konec konců, zda 7nm výrobní proces poskytne TSMC, nebo Samsung, to nám může být jako zákazníkům téměř jedno, ale lze očekávat, že v roce 2020 už to asi bude 7nm proces obohacený o technologii EUV. 
 
 
Osobně bych si však stále tipoval, že NVIDIA použije 7nm proces firmy TSMC, s níž ji pojí dlouhodobé partnerství a která je na tom v tomto ohledu přinejmenším stejně dobře jako Samsung, který si vyrábí především sám pro sebe. Ostatně právě i TSMC se už v tomto roce chystá poprvé masově nasadit technologii EUV a mluvilo se i o tom, že kvůli nízkému zájmu nebudou jeho 7nm linky zpočátku ani vytíženy, takže to nevypadá, že by se NVIDIA musela k nim tlačit v davu ostatních zájemců. A konečně, o spolupráci NVIDIE a Samsungu na výrobě nových 14nm čipů se mluvilo už několikrát a nakonec z toho nic nebylo a NVIDIA opět oslovila TSMC s jeho 16nm a 12nm procesy.
 
Je ale velice možné, že NVIDIA může nové výrobní technologie Samsungu testovat, aby sama viděla, co jí dokáží nabídnout a dle toho se pak rozhodne. Prostředků má na to dost na rozdíl od AMD, které muselo v posledních letech pečlivě zvažovat, do čeho půjde, což je však svým způsobem i přístup, který mu přinesl novodobý úspěch s procesory Ryzen, EPYC a Threadripper. 
 
 
AMD tak jistě dostane příležitost zaujmout tím, co dokáže vymačkat ze 7nm procesu a tuto výhodu bude mít jak oproti Intelu, tak oproti NVIDII. Tento rok tak patří AMD, které je na tahu, respektive první část roku, přičemž během té druhé už budeme řešit spíše to, jak Intel odpoví pomocí svého 10nm procesu a co si přichystá NVIDIA. Ta ale, jak je jejím dobrým zvykem, bude jistě do poslední chvíle mlžit, takže se můžeme připravit na další kolečko fám a falešných informací.
 
Zatím ale ještě ani nevíme, kdy dorazí Navi (to se dozvíme zítra), ale zatím to vypadá, že AMD bude mít na trhu 7nm herní GPU alespoň půl roku před NVIDIÍ, možná i mnohem déle. Na druhou stranu to nevypadá, že by se generace Turing měla těšit ze stejně dlouhého životního cyklu jako Pascal, k čemuž bude NVIDII nutit už jen široká dostupnost 7nm procesu nehledě na konkurenci, které je třeba držet palce. 
 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.