Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Financial Analyst Day: AMD bilancuje a plánuje do budoucna

16.11.2009, Jan Vítek, aktualita
Financial Analyst Day: AMD bilancuje a plánuje do budoucna
Společnost AMD vydala zprávu o proběhlém Financial Analyst Day pro tento rok, v níž se ohlíží za posledními měsíci a také nastiňuje svou blízkou budoucnost. V proběhlém roce se dle Dirka Meyera AMD transformovalo v technologického leadera...
Společnost AMD vydala zprávu o proběhlém Financial Analyst Day pro tento rok, v níž se ohlíží za posledními měsíci a také nastiňuje svou blízkou budoucnost. V proběhlém roce se dle Dirka Meyera AMD transformovalo v technologického leadera a také proběhlo nasazení nového obchodního modelu. V dalším roce AMD plánuje dále budovat svou vedoucí pozici na poli grafiky s novými platformami server-klient a na rok 2011 se chystají první produkty rodiny AMD Fusion.



AMD se tedy dle vlastních materiálů stalo finančně silnější společností a jeho nový model souvisí se založením Globalfoundries, kterážto firma s přispěním ATIC ovládá výrobní kapacity. Dočkali jsme se také prvních GPU kompatibilních s API DirectX 11, Vision pro zjednodušení orientace v nabízených platformách, mobilní platformy Dragon, atd.

To je však minulost, respektive současná nabídka, avšak co se chystá dále? Pro rok 2010 to bude nová notebooková platforma Danube s mobilními čtyřjádry a nabídkou více než sedmihodinové výdrže na baterii. Té bude sekundovat Nile jako třetí generace platformy pro ultratenké notebooky a pro servery budou určeny San Marino a Maranello, které využijí paměti DDR3, osmi a dvanáctijádrové procesory Magny-Cours (Maranello), nebo nabídnou provozní efektivitu vhodnou pro webové aplikace a tzv. Cloud Computing (San Marino).

A nakonec se nadšenci dočkají platformy Leo s šestijádrovými desktopovými procesory. Pro tu se využijí grafické karty pro DirectX 11 a s technologií ATI Eyefinity.

Výhled nám AMD poskytlo také pro rok 2011, kdy už má konečně přijít na trh Bulldozer s Bobcatem, čili nová jádra x86. Bulldozer je prezentován jako zcela nová výkonná architektura pro mainstreamové servery, desktopy i notebooky s potenciálem především pro vícethreadové aplikace. A bude tu také možnost spojit CPU a GPU do jednoho APU (Accelerated Processing Unit) v jednom kusu křemíku. Bobcat se naopak zaměří na přenosné počítače, kde je důležitá nízká spotřeba, flexibilita a malé rozměry.

Tím se však nekončí. Dále to bude Llano pro mainstramové notebooky a desktopy coby další APU po Bulldozer a Bobcat. Další je Brazos, jenž se zaměří na levné a přenosné počítače a využije APU s kódovým označením Ontario a nakonec se zpráva zmiňuje o Zambezi. To bude další platforma pro nadšence, kteří se mohou těšit na osmijádrové procesory Bulldozer.

Zdroj: TZ AMD