Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FISH Memory a Baby FISH - Nový standard Flash pamětí je tu!

9.2.2004, Petr Hájek, článek
FISH Memory a Baby FISH - Nový standard Flash pamětí je tu!
Jak před několika dny slíbil, představil spolek Universal Transportable Memory Association (UTMA) nový typ Flash paměti používající ke komunikaci rychlého USB 2.0 rozhraní, díky čemuž půjdou média typu FISH snadno používat v celé řadě již dostupných přístrojů - od PC a notebooků přes handheldy až po digitální fotoaparáty.
Paměťové karty typu FISH (Flash Internal Semiconductor Hard-drives) přenáší data přes standardní USB 2.0 port, takže mohou být využity s libovolným USB 2.0 pozitivním přístrojem - od desktopů, přes notebooky až po Tablet PC. Standard USB 2.0 samozřejmě definuje i maximální přenosovou rychlost média, která dosahuje 60 MB za vteřinu.

První generace FISH karet se bude vyrábět v maximální kapacitě 2 GB, ale rodič standardu UTMA již teď odhaduje, že koncem roku bude k dispozici 4 GB a příští rok dokonce 16 GB verze.

Karty FISH jsou, co se týče velikosti, poměrně malé, mají totiž rozměry pouhých 33 x 12 x 4,7 mm. Mimochodem, po vzoru paměťových karet typu miniSD nebo Memory Stick Duo se časem objeví i zmenšená verze pojmenovaná Baby FISH určená pro nasazení do smartphonů, MP3manů a další techniky, u níž je velikost paměťového média kritickým faktorem.

Jako jednu z hlavích výhod FISH médií vidí UTMA fakt, že FISH Stick je mnohem lépe chráněný proti vnějším vlivům než jeho konkurenti. Pouzdro je standardně vodovzdorné a je vyrobeno z kovu, nikoliv z plastu jako u ostatních paměťových karet. K poškození vnějšího obalu karty typu FISH je třeba vyvinout tlak téměř 4x větší než kolik stačí na poškození Secure Digital média.

Je příjemné, že je FISH otevřeným standardem bez licenčních poplatků, zase se ale na druhé straně musí nechat, že přítomnost portu USB 2.0 zatím u handheldů zdaleka není pravidlem. Kdy se objeví první FISH příslušenství mluvčí UTMA nesdělil, stejně tak se nevyjádřil k cenové politice, ale naznačil, že bychom se prvních produktů mohli dočkat někdy kolem letošních Vánoc.

Jelikož je FISH v podstatě zmenšenou verzí USB 2.0 Flash disku, tak u desktopů, notebooků a dalších níže zobrazených přístrojů má při zajímavých cenách jistě šanci, v oblasti PDA ho ale čekají možná až příliš mocní soupeři - dle posledních informací zabírá jen v USA 41,8 % trhu Flash pamětí typ Secure Digital, 26,5 % Compact Flash a 16,3 % Memory Stick.


A few FISH products



Zdroj: Brighthand