Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Formát přepisovatelných dvouvrstvých disků DVD+RW bude dokončen koncem roku

3.9.2005, Zdeněk Eisenhammer, aktualita
Formát přepisovatelných dvouvrstvých disků DVD+RW bude dokončen koncem roku
Spolek DVD+RW Alliance oznámil, že zahájil diskuze o novém standardu dvouvrstvých přepisovatelných disků DVD+RW DL, který by měl být dokončen koncem roku. Díky dvouvrstvému disku DVD+RW může spotřebitel zapsat a přepsat až 8,5 GB informací...
Spolek DVD+RW Alliance oznámil, že zahájil diskuze o novém standardu dvouvrstvých přepisovatelných disků DVD+RW DL, který by měl být dokončen koncem roku.

Díky dvouvrstvému disku DVD+RW může spotřebitel zapsat a přepsat až 8,5 GB informací nebo až 4 hodiny videozáznamu v DVD kvalitě na jeden 12cm disk. „8,5GB dvouvrstvý zápis na disky DVD je mezi uživateli poměrně oblíbený a je nyní standardem pro všechny nové vypalovačky DVD,“ prohlásil Frank Simonis, ředitel spolku DVD+RW Alliance Product Promotions Group a vedoucí strategického marketingu divize Philips Optical Storage. „Přepisovatelný dvouvrstvý disk DVD+RW DL nabídne uživatelům delší dobu záznamu pro videonahrávky a to především pro kamery využívající 8cm médií DVD.“



S využitím technického zázemí použitého pro vývoj zapisovatelných dvouvrstvých disků (DVD+R DL) musela společnost Philips při návrhu konceptu disku DVD+RW vyřešit podstatné problémy. Dvě Bylo nutné spojit dohromady dvě vrstvy s adekvátními optickými vlastnostmi ohledně odrazivosti světla (laseru) a zároveň propustnosti.

Vrchní vrstva (L0) musela být vysoce průhledná, aby bylo možno číst a zapisovat vrstvu druhou (L1). Bylo tedy nutno nalézt kompromis mezi optickou propustností a dostatečným chlazením materiálu s fázovou proměnlivostí, použitého pro přepisovatelná média. Ztenčení vrstvy zlepšuje propustnost, ale zároveň by znamenalo nutnost slabší vrstvy odvádějící teplo, což by zvyšovalo možnost nesmazatelnosti média kvůli rychlé rekrystalizaci amorfních značek (dat) na disku. Na druhou stranu spodní vrstva (L1) by měla mít vysokou odrazivost a přitom by měla být dostatečně citlivá, aby na ni bylo možno zapisovat laserem s nízkým výkonem.

Se všemi těmito problémy a zároveň při zvážení faktu, že fázově proměnlivé materiály mají mnohem vyšší absorpci než barviva na jednorázově zapisovatelných discích, by nebylo možné vytvořit přepisovatelný dvouvrstvý systém DVD, který by vyhovoval standardům DVD, který vyžaduje 18% odrazivost. Výsledkem je, že média DVD+RW DL nebudou kompatibilní se současnými přehrávači DVD a jejich využití vyžaduje inovaci hardwaru.



Během havajské konference ISOM/ODS (červen 2005) výzkumné středisko společnosti Philips informovalo o svých pokrocích při zápisu na dvouvrstvá přepisovatelná média DVD+RW DL. Podle oznámení technologie podala dobrý výkon při rychlostech zápisu 2,4x a 4x. Na obou vrstvách bylo dosaženo nízké chybovosti. Efektivní odrazivost média je kolem 5 - 7 %.

Disky DVD+RW DL jsou určeny především pro digitální DVD kamery (8cm disky).

29. září spolek DVD+RW Alliance seznámí na technickém semináři v Tokiu výrobce této spotřební elektroniky a počítačových jednotek s podrobnostmi návrhu přepisovatelného dvouvrstvého standardu.

Zdroj: www.cdrlabs.com