Volba OS z HDD, který je pod napětím. ATA=OK, SATA=???
Zdravím.
Mám takovýto dotázek.
Do PC zapojím 2x ATA HDD - HDD1 a HDD2.
1. Když odpojím napájení od HDD2 naběhne OS z HDD1
2. Když odpojím napájení od HDD1 naběhne OS z HDD2
3. Když nechám napájet oba HDD, tak OS naběhne z HDD, který nastaven jako MASTER.
To je odzkoušeno prakticky a je to funkční bez žádného nastavování v biosu či jinde.
Jak to bude fungovat u HDD typu SATA?
Shodně nebo jinak????
Moc díky.
xpetrp
Mám takovýto dotázek.
Do PC zapojím 2x ATA HDD - HDD1 a HDD2.
1. Když odpojím napájení od HDD2 naběhne OS z HDD1
2. Když odpojím napájení od HDD1 naběhne OS z HDD2
3. Když nechám napájet oba HDD, tak OS naběhne z HDD, který nastaven jako MASTER.
To je odzkoušeno prakticky a je to funkční bez žádného nastavování v biosu či jinde.
Jak to bude fungovat u HDD typu SATA?
Shodně nebo jinak????
Moc díky.
xpetrp
Určitě půjde, není s tím problém, má to stejný způsob zapojování ( Primary, Secondary atd. ). Nemáš vůbec zač.
jj, potvrzuji Intriho názor, bude to fungovat úplně stejně. Jediný rozdíl ohledně připojování ATA a SATA disků je v tom, že SATA používají narozdíl od ATA jedinečný datový kanál...
Ja mám zafixované, že pri SATA rozhraní sa už disky, resp. zariadenia nedefinujú na master/slave. Naviac jednotlivé dosky, resp. možnosti BIOSov sú špecifické, čo sa týka bootovacej sekvencie pre SATA.
Predpokladám však, že pokiaľ budú pripojené a aktívne oba SATA disky, tak v tomto prípade sa bootovanie uskutoční z toho, ktorý je nastavený v boot sekvencii ako prvý. Samozrejme, ak sa niektorý z nich vypne, potom bude OS načítavaný z toho druhého.
xpetrp: Predpokladám, že máš dva OS, každý zvlášť na jednom disku, žeby Windows/Vista, či Windows/Linux? Takéto dačo som si tiež chcel zadovážiť, nemám rád multi-boot, celkom šikovné je použiť interný hdd box s vypínačom. :)
Predpokladám však, že pokiaľ budú pripojené a aktívne oba SATA disky, tak v tomto prípade sa bootovanie uskutoční z toho, ktorý je nastavený v boot sekvencii ako prvý. Samozrejme, ak sa niektorý z nich vypne, potom bude OS načítavaný z toho druhého.
xpetrp: Predpokladám, že máš dva OS, každý zvlášť na jednom disku, žeby Windows/Vista, či Windows/Linux? Takéto dačo som si tiež chcel zadovážiť, nemám rád multi-boot, celkom šikovné je použiť interný hdd box s vypínačom. :)