Arctic Cooling FREEZER 7 Pro = šílený kravál - jede trvale na 2750ot. Proč?
Zdravím.
Koupil jsem:
1) základní desku = ASUS P5K-E WiFi
2) procesor = Core 2 Duo E6750
3) větrák procesoru = Arctic Cooling FREEZER 7 Pro
Větrák:
a) regulace obrátek v rozsahu 300 - 2500 RPM (PWM).
b) má čtyřpinový konektor a má být regulován automaticky na základě teploty procesoru.
c) hučí jako sekačka na trávu !!!!!!
Tak kouknu do biosu a obrátky jsou 2750 (!) a teplota procesoru 28 °C.
Jakým kouzlem v biosu (ne externím regulátorem) docílím toho, aby deska snížila obrátky větráku?
Deska automatickou regulaci podporuje. Podotýkám, že větrák je připojen do správného konektoru.
Díky za rady.
xpetrp
Koupil jsem:
1) základní desku = ASUS P5K-E WiFi
2) procesor = Core 2 Duo E6750
3) větrák procesoru = Arctic Cooling FREEZER 7 Pro
Větrák:
a) regulace obrátek v rozsahu 300 - 2500 RPM (PWM).
b) má čtyřpinový konektor a má být regulován automaticky na základě teploty procesoru.
c) hučí jako sekačka na trávu !!!!!!
Tak kouknu do biosu a obrátky jsou 2750 (!) a teplota procesoru 28 °C.
Jakým kouzlem v biosu (ne externím regulátorem) docílím toho, aby deska snížila obrátky větráku?
Deska automatickou regulaci podporuje. Podotýkám, že větrák je připojen do správného konektoru.
Díky za rady.
xpetrp
to eraser:
V biose i ve Windows.
to mech:
Nechci používat software, když základní deska má umět automatickou změnu obrátek ventilátoru podle teploty procesoru.
Ještě projdu ten bios.
Za duplicitu sorry, ale do každého tématu chodí jiní lidé (chlazení nebo základní desky) a můžou poradit.
V biose i ve Windows.
to mech:
Nechci používat software, když základní deska má umět automatickou změnu obrátek ventilátoru podle teploty procesoru.
Ještě projdu ten bios.
Za duplicitu sorry, ale do každého tématu chodí jiní lidé (chlazení nebo základní desky) a můžou poradit.
Jak řekl mech13 - CPU Q-Fan control se musí nastavit na Enabled (defaultně je disabled) a CPU Fan Profile Silent-Optimal-Performance (Silent - nejtišší, nennižší výkon, Performance - nejhlučnější, nejvyšší výkon chlazení)
dosky ASUS P5K nevedia moc dobre automaticky regulovat ten chladic. Ide to bud, ako uz písali mech a styrych cez bios: CPU Q-Fan control -Enabled a CPU Fan Profile Silent-Optimal-Performance // až na to že silent nie je najtichší....mam ho nastaveny a toci celkom dost (okolo 1000-1100 otacok) az ked nabehne system, ho speedfanom spomalim na najnizsie otacky... cize ak ti nebude silent profile z biosu stacit...pouzi speedfan...ina moznost nie je :(
Ja som bol tiez z toho sklamany, cakal som od toho ASUSU viac, nabuduce uz radsej Gigabyte.... :(
Ja som bol tiez z toho sklamany, cakal som od toho ASUSU viac, nabuduce uz radsej Gigabyte.... :(
Mne sa tých 1100ot. na freezerrovi nezdá moc hlučných a pri nižších otáčkach je zas prietok vzduch oničom.
[QUOTE=Klingacikx;60817]Mne sa tých 1100ot. na freezerrovi nezdá moc hlučných a pri nižších otáčkach je zas prietok vzduch oničom.[/QUOTE]
tak ono je to relativne, ja osobne mam pc hodne tiche a ked mi ide na min. /cca. 300 otacok/ pocujem len HDD a ked ide na 1100 ot., tak pocujem disk aj freezra. Chystam sa odhlucnit este aj disk, aby bolo uplne ticho, takze mne vyhovuje ked ide ten freezer na min. a co sa tyka prietoku vzduchu, tak mi staci aby chladic uplne minimalne ofukoval, kedze by som cpu uchladil aj pasivne....
tak ono je to relativne, ja osobne mam pc hodne tiche a ked mi ide na min. /cca. 300 otacok/ pocujem len HDD a ked ide na 1100 ot., tak pocujem disk aj freezra. Chystam sa odhlucnit este aj disk, aby bolo uplne ticho, takze mne vyhovuje ked ide ten freezer na min. a co sa tyka prietoku vzduchu, tak mi staci aby chladic uplne minimalne ofukoval, kedze by som cpu uchladil aj pasivne....
to ja svuj vetrak z freezera setrim na horsi casy skovane v krabici a chladim podvoltovany CPU pasivne:)
co jsem ale chtel rict je, ze problem je vyresen a neni duvod dal pokracovat v OT dokud se autor nebo nekdo jiny neozve s problemem
co jsem ale chtel rict je, ze problem je vyresen a neni duvod dal pokracovat v OT dokud se autor nebo nekdo jiny neozve s problemem
OK.
Zkusím to nastavit v biosu jak píšete.
Čekal jsem u compu za 42 tis., že bude bios inteligentně nastaven.
Moc všem díky. :thumb
Zkusím to nastavit v biosu jak píšete.
Čekal jsem u compu za 42 tis., že bude bios inteligentně nastaven.
Moc všem díky. :thumb
[quote=xpetrp;60852]Čekal jsem u compu za 42 tis., že bude bios inteligentně nastaven.[/quote]Na to sa nespoliehaj, pokiaľ nejde o renomovaného predajcu. Je i možné, že technik, ktorý tvoje PC skladal, tak nemá vôbec potuchu o nastavení Q-Fan.
to eraser:
Bohužel JDE o renomovaného prodejce.
I technik může udělat chybu, ale jeden HDD nebyl přišroubován ani jedním šroubkem a ani rychloupínačema. Prostě NIČÍM.
To jsem zvědavý až mu zavolám, jak se k tomu postaví.
Bohužel JDE o renomovaného prodejce.
I technik může udělat chybu, ale jeden HDD nebyl přišroubován ani jedním šroubkem a ani rychloupínačema. Prostě NIČÍM.
To jsem zvědavý až mu zavolám, jak se k tomu postaví.
od koho to PC je sestavene? neprisrubovany disk to je vazne ostuda
(ikdyz ted jsme tu resily pripad kdy si clovek v mironetu zapltil vymenu CPU C2D za C2Q a pocitac mu byl vracen s puvodnim CPU, nafakturovane nove CPU a stare v cene cca 2,5-3tisice samozdrejme "nevraceno" - kdyz pominu ze to v tomto stavu nebylo mozne, proste by ho v tom obchode ukradli)
(ikdyz ted jsme tu resily pripad kdy si clovek v mironetu zapltil vymenu CPU C2D za C2Q a pocitac mu byl vracen s puvodnim CPU, nafakturovane nove CPU a stare v cene cca 2,5-3tisice samozdrejme "nevraceno" - kdyz pominu ze to v tomto stavu nebylo mozne, proste by ho v tom obchode ukradli)
to mech13:
Nechci dávat firmu tady na sklo - chci to uspěšně reklamovat.:cry
Udělali chybu a jsem zvědavý jak to vyřeší.
Ale pokud nepřijede technik domů, tak se nic asi nevyřeší, protože vozit PC po Praze tam a zpátky se mě teda nechce - auto musím vždy někde sehnat.
Ono je to těžké vybrat si tu správnou firmu na sestavení PC. Každý má jiné zkušenosti - buď dobré nebo špatné. Já to u této firmy koupil proto, že technici této firmy na webu tvrdili, že při porušení plomby na case se nepřijde o záruku na jednotlivé komponenty. Bohužel na záručáku je napsáno, že při porušení pečetě se ztrácí záruka i na komponenty.
Je mě z toho tak nějak divně.
Nechci dávat firmu tady na sklo - chci to uspěšně reklamovat.:cry
Udělali chybu a jsem zvědavý jak to vyřeší.
Ale pokud nepřijede technik domů, tak se nic asi nevyřeší, protože vozit PC po Praze tam a zpátky se mě teda nechce - auto musím vždy někde sehnat.
Ono je to těžké vybrat si tu správnou firmu na sestavení PC. Každý má jiné zkušenosti - buď dobré nebo špatné. Já to u této firmy koupil proto, že technici této firmy na webu tvrdili, že při porušení plomby na case se nepřijde o záruku na jednotlivé komponenty. Bohužel na záručáku je napsáno, že při porušení pečetě se ztrácí záruka i na komponenty.
Je mě z toho tak nějak divně.
Hmm, je to bída. Pokud si člověk nedokáže sestavit PC sám (což neni zase takovej problém, jakým se to zpočátku zdá), je často lepší, aby to udělal někdo známej, kdo tomu rozumí :-/ ... ovšem první PC jsem si taky nechával sestavit, protože jsem si na to dostatečně nevěřil (to už je aspoň 10 let). Pak jak se v tom člověk různě hrabe, přijde na to, že to neni žádná velká věda (a teď sám navrhuju i sestavuju počítače v rodině). Jediný problémy můžou nastat v okamžiku, kdy něco nefunguje, jak má, může pak být potíž zjistit, která z komponent je vadná.
Navíc jednotlivý komponenty mívají velmi často záruku delší, než kolik poskytyuje jakejkoliv sestavovatel na zaplombovanej počítač (disky většinou 3 roky, zákl. desky často taky, ...).
Že někdo nenastavil Q-Fan v Biosu bych považoval celkem za prkotinu. Ten nepřišroubovanej disk je ovšem mnohem závažnější chyba.
Navíc jednotlivý komponenty mívají velmi často záruku delší, než kolik poskytyuje jakejkoliv sestavovatel na zaplombovanej počítač (disky většinou 3 roky, zákl. desky často taky, ...).
Že někdo nenastavil Q-Fan v Biosu bych považoval celkem za prkotinu. Ten nepřišroubovanej disk je ovšem mnohem závažnější chyba.
[QUOTE=xpetrp;60896]to mech13:
Je mě z toho tak nějak divně.[/QUOTE]
To není dle zákona možný. Sem si to myslel u Mironetu taky, pak sem se bavil s technikem když už sem měl pochybnosti a ten mě ujistil že se v tom můžu klidně hrabat a že samozřejmě ze zákona nemůžeš přijít o záruku na komponenty, to prostě nejde.
Je mě z toho tak nějak divně.[/QUOTE]
To není dle zákona možný. Sem si to myslel u Mironetu taky, pak sem se bavil s technikem když už sem měl pochybnosti a ten mě ujistil že se v tom můžu klidně hrabat a že samozřejmě ze zákona nemůžeš přijít o záruku na komponenty, to prostě nejde.
Tiež by som povedal, že si obchodníci, resp. servisáci trošku prisvojili pravidlá, no neprávom. Jediné, čo si môžu dovoliť je zrušiť záruku na záručný servis, ktorý bol inak zdarma.
nebo by mohly snad zrusit zaruku pokud by to PC bylo kupovane na firmu a oni meli takove s prominutim debilni reklamacni podminky. v obchodnim zakoniku mozna neco takoveho mozne je, ale imho si to rozhodne nemuzou dovolit u obcanskeho zakoniku (tj nakup na fyzickou osobu) - tam ti zaruka na komponenty musi zustat i kdyby jsi dosel do obchodu neco reklamovat a tu nalepku mel nalepenou na čele
Ono s tou zarukou je to niekedy fakt tazke, ale kazdopadne to zalezi od firmy a jej pristupu, kde si ju clovek uplatnuje. Neviem ci to je OT, ale ked ste zabrdli do tejto temy.... Mne sa napriklad stalo, ze som dal na reklamaciu MB gigabyte, dosku odo mna prevzal nejaky čurino s tym, ze mi nemoze dat potvrdenku, lebo majitel je momentalne mimo, ale ze nech necham kontakt a on sa mi urcite ozve. Neozval sa, tak som tam volal po troch dnoch, ze teda co? a on mi povedal ze sa nemusim bat, dosku uz aj zaslali a len co ju vyreklamuju, hned sa mi ozve. Kedze sa mi v tej dobe nedalo dostat z roboty, tak som si povedal, ze dobre, nevadi, ved nikdy som s tou firmou nemal zle skusenosti, co sa moze stat... po mesiaci, ked sa mi nikto neozval, som tam zase zavolal, ze co teda, ci sa nemali ozvat a chlapik mi povedal, ze reklamaciu uznali ale momentalne nemaju taku istu/podobnu dosku, tak musim este pockat a peniaze mi vratit nemoze....To ma uz celkom vytocilo, lebo som doma nemal ziadnu nahradnu, ani cas sa s tym zapodievat, tak som povedal ze dobre a cakal dalej (ano som debil, ja viem) po dalsich 2 tyzdnoch, co mi nikto nevolal som tam nabehol ze co to ma byt? samozrejme ze tam bol len curino, co nebol kompetentny asi na nic a ten mi na moje prekvapenie povedal, ze mi tu majitel nechal dosku a podal mi krabicu ze nech sa paci. Do ruky mi strcil MB od msi, ktora bola podstatne shitnejsia nez tu co som mal, nemala radic, miesto 4 pamati sa tam dali strcit iba dve, skratka celkovo to bolo nieco uplne ine ako som mal dostat. A ja blbec som v tom hneve bez jedineho slova strcil krabicu pod pazuchu otocil sa tresol dvermi a odisiel...V tom obchode by som si uz nekupil ani obal na cdčko a dodnes lutujem ze som sa nestazoval a vlastne dodnes neviem, ani kde a komu som sa mal....
EDIT: este ma cosi napadlo, neviem ci tu take nieco je, nic take som nevidel a neviem ci to nie je hlupost, ale mohla by byt zalozena nejaka tema, kde by sa zaoberalo takymito vecami a ty co maju skusenosti, vedia, zazili, by mohli prispiet na temu ako postupovat pri reklamaci, ake ma clovek prava pri rekl., ako sa moze chranit, stazovat a tak (ak je to blbost, tak sorry, dnes nemam najlepsi den :( )
EDIT: este ma cosi napadlo, neviem ci tu take nieco je, nic take som nevidel a neviem ci to nie je hlupost, ale mohla by byt zalozena nejaka tema, kde by sa zaoberalo takymito vecami a ty co maju skusenosti, vedia, zazili, by mohli prispiet na temu ako postupovat pri reklamaci, ake ma clovek prava pri rekl., ako sa moze chranit, stazovat a tak (ak je to blbost, tak sorry, dnes nemam najlepsi den :( )
Tak to jste mě pánové s tou zárukou na komponenty sice trošku uklidnili, ale co je psáno na záručním listě to je dáno a co se říká na diskuzích asi nemá takovou váhu.
Nemohu to posoudit nejsem právník. Ale vím, že když si kamarád sestavoval PC z jednotlivých dílů a vyhořel mu zdroj, tak mu ho ihned vyměnili za jiný.
Tak nechápu, že když Vám PC firma nasype komponenty do bedny a přelepí bednu samolepkou, že přijdete o záruku na komponenty v bedně. To můj mozek nějak nebere.
No nechme toho. Teď jsi jdu pohrát s tím biosem.
Pokud se větrák zpomalí a bude se sám podle teploty procesoru regulovat, tak to bude SUPER.
Pak už jen ty šrouky na HDD.
Všem Vám moc díky.
xpetrp
Nemohu to posoudit nejsem právník. Ale vím, že když si kamarád sestavoval PC z jednotlivých dílů a vyhořel mu zdroj, tak mu ho ihned vyměnili za jiný.
Tak nechápu, že když Vám PC firma nasype komponenty do bedny a přelepí bednu samolepkou, že přijdete o záruku na komponenty v bedně. To můj mozek nějak nebere.
No nechme toho. Teď jsi jdu pohrát s tím biosem.
Pokud se větrák zpomalí a bude se sám podle teploty procesoru regulovat, tak to bude SUPER.
Pak už jen ty šrouky na HDD.
Všem Vám moc díky.
xpetrp
co je na zarucnim liste je nesmysl, pokud to je v rozporu s obcanskym zakonikem.
muzes treba i podepsat lejstro ze se zrikas zaruky, ale to lejstro je neplatny a zaruka ti musi bezet at se deje co se deje. jsou to proste jen pokusy okrast lidi, nic vic.
v prodejne musi by VZDY pritomna osoba kompetentni reklamovat zbozi a reklamace musi byt VZDY vyrizena a uzavrena do jednoho mesice. pres to nejede vlak, 31. den muzete napochodovat do prodejny a chtit proplatit penize nebo na ne muzete poslat COIku
muzes treba i podepsat lejstro ze se zrikas zaruky, ale to lejstro je neplatny a zaruka ti musi bezet at se deje co se deje. jsou to proste jen pokusy okrast lidi, nic vic.
v prodejne musi by VZDY pritomna osoba kompetentni reklamovat zbozi a reklamace musi byt VZDY vyrizena a uzavrena do jednoho mesice. pres to nejede vlak, 31. den muzete napochodovat do prodejny a chtit proplatit penize nebo na ne muzete poslat COIku
Zdravím.
Tak jsem ještě zjistil, že mám v kompu sice požadované 2x HDD 500GB, ale bez žádné stopy po rozdělování disků. Takže žádné vytvořené partition, prostě jen 2x 500GB.
V rozpisu provedené práce firmy je přitom uvedeno: "Formátování a rozdělení disků" a je tam ještě i podpis. Trapný.
Vypadlý kablík od USB …no dejme tomu, že to bylo mojí dopravou.
Hmm… já už se nedivím ničemu.
Nicméně jsem si chvilku pohrál v Biosu s Q-Fanem s těmito výsledky:
Poznámka:
Pro zjištění teploty na CPU chladiči jsem odšrouboval 3 šroubky na větráku na boku průhledné case . Větrák jsem trošku "pootočil" a vzniklým otvorem jsem se mohl dotýkat chladiče. Case mám pořád zapečetěn, ale brzy to asi odtrhnu.
Takže:
1) Při deaktivovaném Q-Fan v Biosu je:
CPU fan = 2750 RPM
Teplota CPU = 27 °C
Teplota MB = 42 °C
Aktivace Q-FAN v Biosu.
2) Profil na Option - po 20 minutách
CPU fan = 446 RPM (číslice jsou červené)
(viditelně zpomalil - tichý super)
Teplota CPU = 38 °C
Teplota MB = 44 °C
Teplota chladiče = teplý, ruka se na tom dá udržet v pohodě i trvale.
Po cca 3 minutách se obrátky snížily na cca 390 RPM a číslice jsou červené.
Při startu PC hláška: "CPU FAN ERROR!" (asi že jede tak pomalu)
3) Profil na Silent mode - po 20 minutách
CPU fan = 434 RPM (číslice jsou červené)
Teplota CPU = 39 °C
Teplota MB = 45 °C
4) Profil na Performance mode - po 20 minutách
CPU fan = 869 RPM - super ticho
Teplota CPU = 35 °C
Teplota MB = 43 °C
Po cca 3 minutách se obrátky snížily na cca 551 RPM a číslice jsou červené.
Takže teploty jsou doufám dobré (i když to jede bez žádného vytížení CPU a GPU) , ale regulace nic moc že? Takže zkusím to zítra ošahat přeci jenom softíkem jak tu bylo řečeno.
Hlavně, že to už to nehučí na max. obrátky. Hurá.
Co ty hlášky při startu PC?
Tak jsem ještě zjistil, že mám v kompu sice požadované 2x HDD 500GB, ale bez žádné stopy po rozdělování disků. Takže žádné vytvořené partition, prostě jen 2x 500GB.
V rozpisu provedené práce firmy je přitom uvedeno: "Formátování a rozdělení disků" a je tam ještě i podpis. Trapný.
Vypadlý kablík od USB …no dejme tomu, že to bylo mojí dopravou.
Hmm… já už se nedivím ničemu.
Nicméně jsem si chvilku pohrál v Biosu s Q-Fanem s těmito výsledky:
Poznámka:
Pro zjištění teploty na CPU chladiči jsem odšrouboval 3 šroubky na větráku na boku průhledné case . Větrák jsem trošku "pootočil" a vzniklým otvorem jsem se mohl dotýkat chladiče. Case mám pořád zapečetěn, ale brzy to asi odtrhnu.
Takže:
1) Při deaktivovaném Q-Fan v Biosu je:
CPU fan = 2750 RPM
Teplota CPU = 27 °C
Teplota MB = 42 °C
Aktivace Q-FAN v Biosu.
2) Profil na Option - po 20 minutách
CPU fan = 446 RPM (číslice jsou červené)
(viditelně zpomalil - tichý super)
Teplota CPU = 38 °C
Teplota MB = 44 °C
Po cca 3 minutách se obrátky snížily na cca 390 RPM a číslice jsou červené.
3) Profil na Silent mode - po 20 minutách
CPU fan = 434 RPM (číslice jsou červené)
Teplota CPU = 39 °C
Teplota MB = 45 °C
4) Profil na Performance mode - po 20 minutách
CPU fan = 869 RPM - super ticho
Teplota CPU = 35 °C
Teplota MB = 43 °C
Po cca 3 minutách se obrátky snížily na cca 551 RPM a číslice jsou červené.
Takže teploty jsou doufám dobré (i když to jede bez žádného vytížení CPU a GPU) , ale regulace nic moc že? Takže zkusím to zítra ošahat přeci jenom softíkem jak tu bylo řečeno.
Hlavně, že to už to nehučí na max. obrátky. Hurá.
Co ty hlášky při startu PC?
ty cervene cislice znamenaji, ze ti otacky ventilatoru spadly zrejme pod 600 (rpm). nekde pod pwm regulaci by melo byt nastaveni otacek varovneho hlaseni. neco na vyber 600/1200/1600 nbeo tak nejak podobne.
na mereni teplot a zatizeni CPU pouzij intel TAT
teplotu a otacky je potreba zjistit pri zatizeni, ne kdyz se na PC nic nedeje.
//nj, asus zase boduje. sam reguluje vetrak a hlasi ze se toci pomalu... kdyz je to "nejaky" chladic... no budiz. ale zazil jsem asus desku pro mobilni CPU, byl k ni dodany promo chladic CPU k desce od aušusu a na nastaveni otacek low taky bios řval pri bootovani... kocourkov...
chtelo by to neco jako ignoraci otacek ventilatoru... protoze C2D je tak chladne, ze neni vyjmka ze se ventilator za chodu treba na minutu zastavi
teplotu a otacky je potreba zjistit pri zatizeni, ne kdyz se na PC nic nedeje.
//nj, asus zase boduje. sam reguluje vetrak a hlasi ze se toci pomalu... kdyz je to "nejaky" chladic... no budiz. ale zazil jsem asus desku pro mobilni CPU, byl k ni dodany promo chladic CPU k desce od aušusu a na nastaveni otacek low taky bios řval pri bootovani... kocourkov...
chtelo by to neco jako ignoraci otacek ventilatoru... protoze C2D je tak chladne, ze neni vyjmka ze se ventilator za chodu treba na minutu zastavi
Ignorovanie otáčok by sa malo dať nastaviť, u mňa je to nutnosť, keďže mám pasívne chladenie, no a doska od Asusu mi to dovoľuje.
Teploty a otáčky větráků předpokládám měříš pomocí Asus PC Probe. Tam jdou v nastaveních změnit meze, při kterých to hlásí chybu (pravděpodobně tam u větráků bude výchozí hodnota asi nějakých těch 600rpm). Teď to tu nemám takže nemůžu říct přesnej postup, je to myslím tlačítko Config nebo tak něco. Taky se tam dá zaškrtávátkem zrušit hlídání, takže pak to nebude hlásit vůbec.
Na týhle desce mi běžel ok i speedfan, ten má o hodně širší možnosti nastavování, umí i logovat (což je dobrý, pokud jsou třeba nestability během hry apod., když to padne, má člověk možnost se kouknout do logu jaký byly teploty a případně přizpůsobit chlazení) a měřit i teplotu grafiky, takže doporučuju, jdou tam taky nastavit upozornění při překročení zvolený teploty (míň votravný než StayOnTop hlášky v PC Probe) atd.; akorát trochu dýl trvá, než se v tom člověk zorientuje a všechno nastaví.
Na týhle desce mi běžel ok i speedfan, ten má o hodně širší možnosti nastavování, umí i logovat (což je dobrý, pokud jsou třeba nestability během hry apod., když to padne, má člověk možnost se kouknout do logu jaký byly teploty a případně přizpůsobit chlazení) a měřit i teplotu grafiky, takže doporučuju, jdou tam taky nastavit upozornění při překročení zvolený teploty (míň votravný než StayOnTop hlášky v PC Probe) atd.; akorát trochu dýl trvá, než se v tom člověk zorientuje a všechno nastaví.
Použil jsem SpeedFan. Je to fakt dost nepřehlednej soft a nic se mě z něj regulovat nepovedlo. Pouze pomocí Biosu jsem zapnul Q-Fan a snížil obrátky na cca 450 obrátek.
Ve SpeedFanu jsem v záložce myslím "Rozšířené" vybral ze seznamu "nějakou položku" (nepamatuji se jakou nejsem doma) ve které bylo hodně možností. Vybral jsem CPU Fan u kterého se dala vybrat frekvence ze seznamu. Tak jsem jí změnil a CPU Fan začal foukat zase na MAX a na místo frekvence se zobrazil text Invalide.
Ničím to nemohu vrátit zpět a to ani Biosem.
Tak nevím co jsem to spáchal. :mistake
Až budu u compu, tak to napíšu přesně.
Ve SpeedFanu jsem v záložce myslím "Rozšířené" vybral ze seznamu "nějakou položku" (nepamatuji se jakou nejsem doma) ve které bylo hodně možností. Vybral jsem CPU Fan u kterého se dala vybrat frekvence ze seznamu. Tak jsem jí změnil a CPU Fan začal foukat zase na MAX a na místo frekvence se zobrazil text Invalide.
Ničím to nemohu vrátit zpět a to ani Biosem.
Tak nevím co jsem to spáchal. :mistake
Až budu u compu, tak to napíšu přesně.
[QUOTE=xpetrp;61312]Co ty hlášky při startu PC?[/QUOTE]
No toto by aj mna zaujimalo, lebo ked som procak chladil pasivne, tak mi tiez ten ASUSšmejd zneprijemnoval zivot tou hlaskou a stacat F1 pri kazdom zapinani PC...vrrrrrrrrrr
Nenasiel som nikde nic co by to vypinalo :(
No toto by aj mna zaujimalo, lebo ked som procak chladil pasivne, tak mi tiez ten ASUSšmejd zneprijemnoval zivot tou hlaskou a stacat F1 pri kazdom zapinani PC...vrrrrrrrrrr
Nenasiel som nikde nic co by to vypinalo :(
Upřesňuji údaje z mého minulého příspěvku:
1. Horní obrázek
Speed02 22% se nedá nastavit na jinou hodnotu. Pokaždé se to vrátí na 22%.
2. CPU0 Fan
Po spuštění PC byly obrátky CPU fanu 360 a po spuštění SpeedFanu 2722 ! Proč?
3. Dolní obrázek
Položka invalid. Nejde nastavit na žádnou přednastavenou hodnotu. Vždy se vrátí na invalid.
Původně tam byla hodnota: 23,4 KHz.
Zkusím ještě jiný soft.
to: Lindows Hlista
Hláška vypnout jde v Biosu. Stačí klepnout entrem na hodnotě obrátek v menu Power-Hardware monitor.
Zobrazí se 2 možnosti a jedna je Ignorate (nebo tak nějak). Já jsem to nezkoušel, ale mělo by to být ono. Vyzkouším to zítra.
1. Horní obrázek
Speed02 22% se nedá nastavit na jinou hodnotu. Pokaždé se to vrátí na 22%.
2. CPU0 Fan
Po spuštění PC byly obrátky CPU fanu 360 a po spuštění SpeedFanu 2722 ! Proč?
3. Dolní obrázek
Položka invalid. Nejde nastavit na žádnou přednastavenou hodnotu. Vždy se vrátí na invalid.
Původně tam byla hodnota: 23,4 KHz.
Zkusím ještě jiný soft.
to: Lindows Hlista
Hláška vypnout jde v Biosu. Stačí klepnout entrem na hodnotě obrátek v menu Power-Hardware monitor.
Zobrazí se 2 možnosti a jedna je Ignorate (nebo tak nějak). Já jsem to nezkoušel, ale mělo by to být ono. Vyzkouším to zítra.
[QUOTE=Lindows Hlista;61418]No toto by aj mna zaujimalo, lebo ked som procak chladil pasivne, tak mi tiez ten ASUSšmejd zneprijemnoval zivot tou hlaskou a stacat F1 pri kazdom zapinani PC...vrrrrrrrrrr
Nenasiel som nikde nic co by to vypinalo :([/QUOTE]
Já teda nevím, ale u každé nové desky se kterou jsem se za poslední 2 roky setkal šla detekce ventilátoru v BIOSu vypnout. V přípaě Asusu to je nějčastěji (ne vždy) takhle položka v BIOSu:
Nenasiel som nikde nic co by to vypinalo :([/QUOTE]
Já teda nevím, ale u každé nové desky se kterou jsem se za poslední 2 roky setkal šla detekce ventilátoru v BIOSu vypnout. V přípaě Asusu to je nějčastěji (ne vždy) takhle položka v BIOSu:
Ano bud je tam CPU Fan speed warning a nebo je "aktivni" primo polozka "CPU fan speed" a po enteru se misto otacek objevi "ignore".
Jinak k tomu chlazeni. Nastavil bych Qfan na rozumnej profil (vyzkouset hlavne pod zatezi) a nejakym speedfanem bych si nekomplikoval zivot.
Jinak k tomu chlazeni. Nastavil bych Qfan na rozumnej profil (vyzkouset hlavne pod zatezi) a nejakym speedfanem bych si nekomplikoval zivot.
Zdravím, mám MB Asus P5K a Freezer 7 Pro, měl jsem stejné potíže s nastavenín otáček stále 2100 - 2700, skoušel jsem nastavení jak v Biosu tak Speedfan, nakonec jsem otevřel PC a zjistil že freezer je připojen přes LCD na casu, po připojení přímo na MB se snížil jak hluk tak otáčky ventilátoru. Mám otázku zda LCD monitor na casu může řídit MB.
Dík za rady
Brecht
Dík za rady
Brecht
Záleží jak je to řešeno - z mého LCD panelu se připojí fan konektor do desky, aby panel indikoval jestli se vůbec větrák otáčí, ale paralelně z toho kabelu je pak samec pro ventilátor, čili BIOS může řídit otáčky. Co máš za panel nebo v jaké skříni...?
Case je Eurocase MLI 1351, u mne je ( bylo )zapojení freezer do LCD a z LCD na desku. I když na LCD zapojím svůj druhý ventilátor Noctua NF - S12 800 sníženo na 500 otáček tak točí podle displeje 1500.
A opravdu se točí na max ? Možná jen displej blbě ukazuje. Já mám starší s méně nastaveními, alepo odpojení ventilátoru řve, že se netočí. Dělá to taky ? Pokud ne, tak to píchni do desky a na LCD se vybodni, sám bych už s LCD příště asi nebral...
Neřve, pouze bliká jako šílenej, připojení na desce bez problémů a po odpojení zadního větráku AC 80x25 nevim zda PC vůbec běží.
Jinak dík všem za rady a hezký vánoce
Brecht
Jinak dík všem za rady a hezký vánoce
Brecht
Zdravím všechny.
To: boboco
Volbu v Biosu: "CPU Fan Speed Earning" bohužel nemám.
Tak snad je vše špatné zažehnáno.
Po startu PC se CPU větrák na 2 sekundy rozeběhne na maximální obrátky, ale pak se reguluje automaticky podle teploty CPU.
1.
Teploty a obrátky fanu po startu + 30 minut v klidu:
CPU = 31 °C - 390 ot.
GPU = 60 °C - 1520 ot.
Case fan1 = cca 800 ot.
Case fan2 = cca 800 ot.
MB = 38°C
Ticho jako v ráji!!!
2.
Stáhnul jsem si demíčko hry Crysis a po hodině hraní jsou teploty a obrátky
(podle výpisu ze SpeedFanu):
CPU = 46 °C - 860 ot.
GPU = 80 °C - 1950 ot.
Case fan1 = cca 800 ot.
Case fan2 = cca 800 ot.
MB = 48°C
Pořád ticho jako v ráji!!!
Teplota GPU je sice vysoká, ale tak je to bohužel nastaveno v biosu grafiky.
Prostě do 75°C se nic moc nereguluje. Když nastavím externím softíkem obrátky na 75%,
tak se teploty drží trvale na 64°C. Jsou sice slyšet, ale jen to ševelí.
Takže pokud teplota CPU=46 a GPU=82 (pod hodinovou zátěží Crysis) je v pohodě, tak už nic neřeším. Jakmile se přestane hrát, tak teploty okamžitě padají na hodnoty v bodě 1. Po 100 sekundách klesne teplota z 80°C na 70°C a klesá dále.
------
Škoda, že se nadá v Biosu nastavit u CPU fanu (GPU fanu) minimální obrátky. Nastavil bych takové obrátky, které by byly ještě tiché. Teploty by pak byly o cca 15-20% nižší.
U fanu FREEZER 7 Pro jsou obrátky 860 ot./min. neslyšitelné, tak nevím, proč bych měl mít obrátky v klidu 390 ot./min. jak mám teď.
Já vím, že je asi jedno (skoro jedno), když po hodině hraní hry Crysis má CPU=43 a GPU=82, ale kdyby minimální obrátky byly CPU=800 a GPU=1700, tak by teploty byly o hodně menší a hluk by se nezvýšil ani o fous.
Obrátky grafiky jdou regulovat externím softíkem (obrátky CPU jsem ničím nezvýšil), ale proč používat takové krkolomné řešení, když by se to dalo vše řešit na úrovni dobrého Biosu.
Škoda Asus škoda - ten Bios dělal asi magor. :cry:thumbdown
Sorry, ale je to tak.
To: boboco
Volbu v Biosu: "CPU Fan Speed Earning" bohužel nemám.
Tak snad je vše špatné zažehnáno.
Po startu PC se CPU větrák na 2 sekundy rozeběhne na maximální obrátky, ale pak se reguluje automaticky podle teploty CPU.
1.
Teploty a obrátky fanu po startu + 30 minut v klidu:
CPU = 31 °C - 390 ot.
GPU = 60 °C - 1520 ot.
Case fan1 = cca 800 ot.
Case fan2 = cca 800 ot.
MB = 38°C
Ticho jako v ráji!!!
2.
Stáhnul jsem si demíčko hry Crysis a po hodině hraní jsou teploty a obrátky
(podle výpisu ze SpeedFanu):
CPU = 46 °C - 860 ot.
GPU = 80 °C - 1950 ot.
Case fan1 = cca 800 ot.
Case fan2 = cca 800 ot.
MB = 48°C
Pořád ticho jako v ráji!!!
Teplota GPU je sice vysoká, ale tak je to bohužel nastaveno v biosu grafiky.
Prostě do 75°C se nic moc nereguluje. Když nastavím externím softíkem obrátky na 75%,
tak se teploty drží trvale na 64°C. Jsou sice slyšet, ale jen to ševelí.
Takže pokud teplota CPU=46 a GPU=82 (pod hodinovou zátěží Crysis) je v pohodě, tak už nic neřeším. Jakmile se přestane hrát, tak teploty okamžitě padají na hodnoty v bodě 1. Po 100 sekundách klesne teplota z 80°C na 70°C a klesá dále.
------
Škoda, že se nadá v Biosu nastavit u CPU fanu (GPU fanu) minimální obrátky. Nastavil bych takové obrátky, které by byly ještě tiché. Teploty by pak byly o cca 15-20% nižší.
U fanu FREEZER 7 Pro jsou obrátky 860 ot./min. neslyšitelné, tak nevím, proč bych měl mít obrátky v klidu 390 ot./min. jak mám teď.
Já vím, že je asi jedno (skoro jedno), když po hodině hraní hry Crysis má CPU=43 a GPU=82, ale kdyby minimální obrátky byly CPU=800 a GPU=1700, tak by teploty byly o hodně menší a hluk by se nezvýšil ani o fous.
Obrátky grafiky jdou regulovat externím softíkem (obrátky CPU jsem ničím nezvýšil), ale proč používat takové krkolomné řešení, když by se to dalo vše řešit na úrovni dobrého Biosu.
Sorry, ale je to tak.
[QUOTE=xpetrp;74617]Obrátky grafiky jdou regulovat externím softíkem (obrátky CPU jsem ničím nezvýšil), ale proč používat takové krkolomné řešení, když by se to dalo vše řešit na úrovni dobrého Biosu.
Sorry, ale je to tak.
[/QUOTE]
Tak nevím co je na tom špatného to regulovat např. Riva Tunerem, prostě natvrdo nastavit vyšší otáčky při určité teplotě. Ten program nemusí běžet, aby to fungovalo. V BIOSu se to samozřejmě dá přenastavit, ale není to nic jednoduchého (a já to ani nedělal, takže návod napsat nemůžu; každopádně to musí jít).
ADD// nemůžeš se na výrobce zlobit, konečně přešli oba dva ti hlavní na to, co lidem vyhovuje lépe - tišší, i když teplejší produkty; dřív to třeba bylo chladnější, ale za cenu příšerného hluku
Sorry, ale je to tak.
[/QUOTE]
Tak nevím co je na tom špatného to regulovat např. Riva Tunerem, prostě natvrdo nastavit vyšší otáčky při určité teplotě. Ten program nemusí běžet, aby to fungovalo. V BIOSu se to samozřejmě dá přenastavit, ale není to nic jednoduchého (a já to ani nedělal, takže návod napsat nemůžu; každopádně to musí jít).
ADD// nemůžeš se na výrobce zlobit, konečně přešli oba dva ti hlavní na to, co lidem vyhovuje lépe - tišší, i když teplejší produkty; dřív to třeba bylo chladnější, ale za cenu příšerného hluku
Riva Tunerem to jde OK.
Používám ho na kontrolu obrátek GPU fanu a teploty GPU.
Máš pravdu, že je lepší mít teplejší komponenty a ticho nežli chlad a řev ventilátorů. (Můj první CPUfan byl 6cm Titan s 6000 otáčkami. V noci to prostě nešlo pouštět)!
Ale Bios by šel vyřešit ještě lépe, aby nebyla uspokojena většina, ale všichni. A že to jde dokazuje boboco svým Biosem, který má volbu: "CPU Fan Speed Earning", kterou já bohužel v Biosu nemám. A tak je to bude i s ostatními funkcemi.
Ale nebudu se rozčilovat. PC mě jede OK a výrobce Biosů stejně neukecám.
Díky za rady a všem krásné VÁNOCE.
xpetrp
Používám ho na kontrolu obrátek GPU fanu a teploty GPU.
Máš pravdu, že je lepší mít teplejší komponenty a ticho nežli chlad a řev ventilátorů. (Můj první CPUfan byl 6cm Titan s 6000 otáčkami. V noci to prostě nešlo pouštět)!
Ale Bios by šel vyřešit ještě lépe, aby nebyla uspokojena většina, ale všichni. A že to jde dokazuje boboco svým Biosem, který má volbu: "CPU Fan Speed Earning", kterou já bohužel v Biosu nemám. A tak je to bude i s ostatními funkcemi.
Ale nebudu se rozčilovat. PC mě jede OK a výrobce Biosů stejně neukecám.
Díky za rady a všem krásné VÁNOCE.
xpetrp
[QUOTE=xpetrp;74626]...Ale Bios by šel vyřešit ještě lépe, aby nebyla uspokojena většina, ale všichni. A že to jde dokazuje boboco svým Biosem, který má volbu: "CPU Fan Speed Earning", kterou já bohužel v Biosu nemám....[/QUOTE]
To jsem z toho jelen. Vidím na obrázku volbu, kterou má v nějaké podobě asi 95 % základních desek a která se týká toho, kdy začne speaker křičet, že ventulátor se točí málo (jestli se nemýlím). Je tedy řeč o té fotografii o pár postů výše ?
To jsem z toho jelen. Vidím na obrázku volbu, kterou má v nějaké podobě asi 95 % základních desek a která se týká toho, kdy začne speaker křičet, že ventulátor se točí málo (jestli se nemýlím). Je tedy řeč o té fotografii o pár postů výše ?
Ano. Je řeč o té fotografii.
Že 95% desek tu volbu má? No možná ano, ale moje deska prostě ne. Verze mého Biosu je z května 2007.
V mém Biosu jde pouze vypnout nebo zapnout sledování CPU obrátek. Když volbu vypnu, speaker nekřičí, ale pak Bios ani externí softík obratky nezobrazuje.
Že 95% desek tu volbu má? No možná ano, ale moje deska prostě ne. Verze mého Biosu je z května 2007.
V mém Biosu jde pouze vypnout nebo zapnout sledování CPU obrátek. Když volbu vypnu, speaker nekřičí, ale pak Bios ani externí softík obratky nezobrazuje.
Jenže ta funknce je stejně dobrá jen k otravování života. Pokud se otáčky inteligentně řídí, občas se ventilátory i zastaví. Pak pouze začne křičet speaker, k ničemu jinému to není.
Pro samotné inteligentní řízení otáček slouží např. Q-Fan apod. (u každého výrobce se to jmenuje jinak, ale je to totéž). Jenže to pořád nemá co dělat s grafickou kartou.
Pro samotné inteligentní řízení otáček slouží např. Q-Fan apod. (u každého výrobce se to jmenuje jinak, ale je to totéž). Jenže to pořád nemá co dělat s grafickou kartou.
[quote=Pavel Boček;74648]
Jenže ta funknce je stejně dobrá jen k otravování života. Pokud se otáčky inteligentně řídí, občas se ventilátory i zastaví. Pak pouze začne křičet speaker, k ničemu jinému to není.
[/quote]
To je pravda, tak to mě nenapadlo, že se větrák může i zastavit.
Ale v mém případě neklesnou obrátky pod 390 ot., takže kdybych měl v Boisu volbu "CPU Fan Speed Earning", nastavil bych hodnotu na 300 a speaker by mě už neotravoval pípáním.
Prostě bych uvítal v Biosu fc "Minimální obrátky CPUfanu", pod které by CPUfan nikdy obrátky nesnížil - třeba 800 ot.
Pro samotné inteligentní řízení otáček slouží např. Q-Fan apod. (u každého výrobce se to jmenuje jinak, ale je to totéž). Jenže to pořád nemá co dělat s grafickou kartou.[/quote]
Funkci Q-Fan mám v Biosu aktivovanou na "nejhlučnější" profil (teď si nevzpomenu jak se jmenuje) a obrátky mám v klidu cca 390. Pokud Q-Fan vypnu, CPUfan mě jede trvale na maximum a je to teda řev. O grafice není v mém Biosu ani zmínka, takže jedině Riva Tuner.
----
Zase za 7 let, až si budu nechat skládat nový PC, budu pozorněji sledovat možnosti Biosu určité základní desky. Ale co bude za 7 let, že?
[/quote]
To je pravda, tak to mě nenapadlo, že se větrák může i zastavit.
Ale v mém případě neklesnou obrátky pod 390 ot., takže kdybych měl v Boisu volbu "CPU Fan Speed Earning", nastavil bych hodnotu na 300 a speaker by mě už neotravoval pípáním.
Prostě bych uvítal v Biosu fc "Minimální obrátky CPUfanu", pod které by CPUfan nikdy obrátky nesnížil - třeba 800 ot.
Pro samotné inteligentní řízení otáček slouží např. Q-Fan apod. (u každého výrobce se to jmenuje jinak, ale je to totéž). Jenže to pořád nemá co dělat s grafickou kartou.[/quote]
Funkci Q-Fan mám v Biosu aktivovanou na "nejhlučnější" profil (teď si nevzpomenu jak se jmenuje) a obrátky mám v klidu cca 390. Pokud Q-Fan vypnu, CPUfan mě jede trvale na maximum a je to teda řev. O grafice není v mém Biosu ani zmínka, takže jedině Riva Tuner.
----
Zase za 7 let, až si budu nechat skládat nový PC, budu pozorněji sledovat možnosti Biosu určité základní desky. Ale co bude za 7 let, že?
Stále nechápu, kde je problém. Teploty procesoru jsou skvělé, proto má ventilátor v idle jen 390 otáček. Grafickou kartu pak BIOS desky vůbec neřeší, to si řeší její vlastní BIOS.
[quote=Pavel Boček;74680]
Stále nechápu, kde je problém. Teploty procesoru jsou skvělé, proto má ventilátor v idle jen 390 otáček.
[/quote]
Problém není už snad žádný.
Jen jsem chtěl mít v idle 800 otáček - toť vše. Nechme toho, když to můj Bios neřeší, tak vlastně není co řešit.
Grafickou kartu pak BIOS desky vůbec neřeší, to si řeší její vlastní BIOS.
[/quote]
Toť pravda odvěká. Grafárna je tak trochu město ve městě ... i když nechápu proč. Je přece zasunutá právě do základní desky, kterou ovládá (ne)MOCNÝ Bios. Když dokáže ventilátorem grafiky pohnout softík Riva Tuner, mohl by i Bios.
Díky.
Stále nechápu, kde je problém. Teploty procesoru jsou skvělé, proto má ventilátor v idle jen 390 otáček.
[/quote]
Problém není už snad žádný.
Jen jsem chtěl mít v idle 800 otáček - toť vše. Nechme toho, když to můj Bios neřeší, tak vlastně není co řešit.
Grafickou kartu pak BIOS desky vůbec neřeší, to si řeší její vlastní BIOS.
[/quote]
Toť pravda odvěká. Grafárna je tak trochu město ve městě ... i když nechápu proč. Je přece zasunutá právě do základní desky, kterou ovládá (ne)MOCNÝ Bios. Když dokáže ventilátorem grafiky pohnout softík Riva Tuner, mohl by i Bios.
Díky.
[QUOTE=xpetrp;74686]Toť pravda odvěká. Grafárna je tak trochu město ve městě ... i když nechápu proč. Je přece zasunutá právě do základní desky, kterou ovládá (ne)MOCNÝ Bios. Když dokáže ventilátorem grafiky pohnout softík Riva Tuner, mohl by i Bios.[/QUOTE]
to by ten bios musel mit aspon 10MB aby zvladal (vedel jak) ovladat vsechny grafiky od vsech vyrobcu. kazda karta to ma totiz resene jinak a problem je trochu slozitejsi nez "Je přece zasunutá právě do základní desky"
to by ten bios musel mit aspon 10MB aby zvladal (vedel jak) ovladat vsechny grafiky od vsech vyrobcu. kazda karta to ma totiz resene jinak a problem je trochu slozitejsi nez "Je přece zasunutá právě do základní desky"