Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s chladičem procesoru

radek22 (13)|12.11.2007 16:05
Dobrý den,
když zapnu PC, tak chladič (větrák) procesoru drhne. Když PC vypnu a zapnu znova (někdy několikrát), tak je to většinou v pořádku. Myslíte, že je to větrákem a nebo je problém někde jinde? Já si říkám, že pokud to nedrhne pořád, tak to není větrákem. Má někdo nějaký názor? Díky za něj.
Styryx (351)|12.11.2007 16:50
Mno už jsem měl pár větráků, který po nějaký době používání vždycky při zapnutí vrčely víc, a po chvíli provozu se ztišily a přestaly hlučet. Řek bych že to může souviset se zahřátím větráku (ložisek atd.) - takže když je studenej, drhne, a jakmile se chvíli točí a zahřeje se, tak přestane. Takže to může bejt klidně větrákem.
Wlcek (379)|12.11.2007 16:51
Muže byt jen zanešený prachem, zkus ho vyčistit?? A jestli to nepomuže, tak trošku promazat ložiska.
mikeb (74)|12.11.2007 17:15
Sundat větráček z chladiče, chladič i větráček vyčistit (vyluxovat, případně očistit štětečkem)
a vnitřek větráčku prostříknout např. WD40
Wlcek (379)|12.11.2007 17:51
Jj, tak nějak sem to myslel. Ale autor threadu se ještě nevyjadřil jestli ho už třeba nevyčistil.

Ale te WD40ky tam nenechavej moc, jen minimum, jinak ti to pak vyteče a bude se ti na to nabalovat moc prachu, nehledě na to, že by si od ni měl i jine komponenty.
johny__g (6387)|12.11.2007 18:03
No jestli je to nějakej starej chladič, tak promazání pomůže, ale jen dočasně. Pokud to mají ložiska za sebou, tak se to bude opakovat. Nový větrák stojí pár Kč...

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
radek22 (13)|12.11.2007 18:42
Ten větrák tam je už přes 4 roky a čištěnej nebyl vůbec, protože z výměny větráku mám docela strach, ale už sbírám odvahu. Chtěl bych si koupit něco takového: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Wlcek (379)|12.11.2007 19:02
Kvuli větráku nemusiš kupovat i novej chladič. Pokud maš teploty CPU dobry, tak bych vzal jen větrák. Nějakej tichej a vykonnej kousek.
Btw, jaký chladič tam máš teď?? A jaky maš teploty CPU v IDLE a LOAD??
radek22 (13)|13.11.2007 09:49
Koukal jsem se na ten chladič a asi si to nechám vyměnit v servisu, protože jsem nepřišel na to, jak ho oddělat. Základní desku mám Intel D865PERL (socket 478), chladič je od Intelu, ale nevím typ. Ten chladič je v takovým plastovým pouzdře, který má na horní straně 2 páčky, ty odklopím a chladič můžu zvednou tak 2 cm a pak mi to blokuje to pouzdro a já nevím, jak je oddělat.
robky (3195)|13.11.2007 10:02
Nemáš nejakého známeho, ktorý už s HW má nejaké skúsenosti? Letieť s takouto banalitou do servisu - no nechám to na teba. Zjavne tam máš asi boxovaný chladič, takže kúpa nového chladiča tiež nie je zlý nápad ( hlavne čo sa týka hluku ) a za takú smiešnu cenu nie je čo riešiť.
johny__g (6387)|13.11.2007 10:23
[QUOTE=radek22;62571]Koukal jsem se na ten chladič a asi si to nechám vyměnit v servisu, protože jsem nepřišel na to, jak ho oddělat. Základní desku mám Intel D865PERL (socket 478), chladič je od Intelu, ale nevím typ. Ten chladič je v takovým plastovým pouzdře, který má na horní straně 2 páčky, ty odklopím a chladič můžu zvednou tak 2 cm a pak mi to blokuje to pouzdro a já nevím, jak je oddělat.[/QUOTE]

Začal jsi správně, tady

http://www.intel.com/support/processors/pentium4/sb/CS-007989.htm

máš návod na instalaci i odinstalování chladiče. Nic to není, pokud nemáš obě ruce levé tak to zvládneš.
radek22 (13)|13.11.2007 10:48
[QUOTE=johny__g;62582]Začal jsi správně, tady

http://www.intel.com/support/processors/pentium4/sb/CS-007989.htm

máš návod na instalaci i odinstalování chladiče. Nic to není, pokud nemáš obě ruce levé tak to zvládneš.[/QUOTE]

Přesně tohle jsem potřeboval vědět, moc díky
mech13 (5526)|13.11.2007 11:41
mas box chadic, neni potreba ho menit cely, staci novy vetrak. ja kdyz jsem vetrak vydelal, tak byl trosku problem s uchycenim, protoze plast s vetrakem byl mezi temi dotahovacimi packami zebry chladice - krasne tam pasovalo 11Kc (desetikoruna a koruna:D) na kazdou stranu - tim prichytis hlinikovy pasiv a k tomu normalni stahovaci paskou nebo necim upevnit ventilator na to plastovy uchyceni chladice - vynalezavosti se meze nekladou, jen to chce se toho nebat, mozna to zni silene, ale prakticky jen sundas chladic, vytahnes vetrak, uchyceni podlozis drobnyma a primontujes k tomu ventilator

//pri te prilezitosti bych doporucil vymenit teplovodivou pastu, ta ti v tomto pripade pomuze vic nez novy chladic stejnych rozmeru