Dobrý den,
když zapnu PC, tak chladič (větrák) procesoru drhne. Když PC vypnu a zapnu znova (někdy několikrát), tak je to většinou v pořádku. Myslíte, že je to větrákem a nebo je problém někde jinde? Já si říkám, že pokud to nedrhne pořád, tak to není větrákem. Má někdo nějaký názor? Díky za něj.
když zapnu PC, tak chladič (větrák) procesoru drhne. Když PC vypnu a zapnu znova (někdy několikrát), tak je to většinou v pořádku. Myslíte, že je to větrákem a nebo je problém někde jinde? Já si říkám, že pokud to nedrhne pořád, tak to není větrákem. Má někdo nějaký názor? Díky za něj.
Mno už jsem měl pár větráků, který po nějaký době používání vždycky při zapnutí vrčely víc, a po chvíli provozu se ztišily a přestaly hlučet. Řek bych že to může souviset se zahřátím větráku (ložisek atd.) - takže když je studenej, drhne, a jakmile se chvíli točí a zahřeje se, tak přestane. Takže to může bejt klidně větrákem.
Muže byt jen zanešený prachem, zkus ho vyčistit?? A jestli to nepomuže, tak trošku promazat ložiska.
Sundat větráček z chladiče, chladič i větráček vyčistit (vyluxovat, případně očistit štětečkem)
a vnitřek větráčku prostříknout např. WD40
a vnitřek větráčku prostříknout např. WD40
Jj, tak nějak sem to myslel. Ale autor threadu se ještě nevyjadřil jestli ho už třeba nevyčistil.
Ale te WD40ky tam nenechavej moc, jen minimum, jinak ti to pak vyteče a bude se ti na to nabalovat moc prachu, nehledě na to, že by si od ni měl i jine komponenty.
Ale te WD40ky tam nenechavej moc, jen minimum, jinak ti to pak vyteče a bude se ti na to nabalovat moc prachu, nehledě na to, že by si od ni měl i jine komponenty.
No jestli je to nějakej starej chladič, tak promazání pomůže, ale jen dočasně. Pokud to mají ložiska za sebou, tak se to bude opakovat. Nový větrák stojí pár Kč...
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Ten větrák tam je už přes 4 roky a čištěnej nebyl vůbec, protože z výměny větráku mám docela strach, ale už sbírám odvahu. Chtěl bych si koupit něco takového: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Kvuli větráku nemusiš kupovat i novej chladič. Pokud maš teploty CPU dobry, tak bych vzal jen větrák. Nějakej tichej a vykonnej kousek.
Btw, jaký chladič tam máš teď?? A jaky maš teploty CPU v IDLE a LOAD??
Btw, jaký chladič tam máš teď?? A jaky maš teploty CPU v IDLE a LOAD??
Koukal jsem se na ten chladič a asi si to nechám vyměnit v servisu, protože jsem nepřišel na to, jak ho oddělat. Základní desku mám Intel D865PERL (socket 478), chladič je od Intelu, ale nevím typ. Ten chladič je v takovým plastovým pouzdře, který má na horní straně 2 páčky, ty odklopím a chladič můžu zvednou tak 2 cm a pak mi to blokuje to pouzdro a já nevím, jak je oddělat.
Nemáš nejakého známeho, ktorý už s HW má nejaké skúsenosti? Letieť s takouto banalitou do servisu - no nechám to na teba. Zjavne tam máš asi boxovaný chladič, takže kúpa nového chladiča tiež nie je zlý nápad ( hlavne čo sa týka hluku ) a za takú smiešnu cenu nie je čo riešiť.
[QUOTE=radek22;62571]Koukal jsem se na ten chladič a asi si to nechám vyměnit v servisu, protože jsem nepřišel na to, jak ho oddělat. Základní desku mám Intel D865PERL (socket 478), chladič je od Intelu, ale nevím typ. Ten chladič je v takovým plastovým pouzdře, který má na horní straně 2 páčky, ty odklopím a chladič můžu zvednou tak 2 cm a pak mi to blokuje to pouzdro a já nevím, jak je oddělat.[/QUOTE]
Začal jsi správně, tady
http://www.intel.com/support/processors/pentium4/sb/CS-007989.htm
máš návod na instalaci i odinstalování chladiče. Nic to není, pokud nemáš obě ruce levé tak to zvládneš.
Začal jsi správně, tady
máš návod na instalaci i odinstalování chladiče. Nic to není, pokud nemáš obě ruce levé tak to zvládneš.
[QUOTE=johny__g;62582]Začal jsi správně, tady
máš návod na instalaci i odinstalování chladiče. Nic to není, pokud nemáš obě ruce levé tak to zvládneš.[/QUOTE]
Přesně tohle jsem potřeboval vědět, moc díky
máš návod na instalaci i odinstalování chladiče. Nic to není, pokud nemáš obě ruce levé tak to zvládneš.[/QUOTE]
Přesně tohle jsem potřeboval vědět, moc díky
mas box chadic, neni potreba ho menit cely, staci novy vetrak. ja kdyz jsem vetrak vydelal, tak byl trosku problem s uchycenim, protoze plast s vetrakem byl mezi temi dotahovacimi packami zebry chladice - krasne tam pasovalo 11Kc (desetikoruna a koruna:D) na kazdou stranu - tim prichytis hlinikovy pasiv a k tomu normalni stahovaci paskou nebo necim upevnit ventilator na to plastovy uchyceni chladice - vynalezavosti se meze nekladou, jen to chce se toho nebat, mozna to zni silene, ale prakticky jen sundas chladic, vytahnes vetrak, uchyceni podlozis drobnyma a primontujes k tomu ventilator
//pri te prilezitosti bych doporucil vymenit teplovodivou pastu, ta ti v tomto pripade pomuze vic nez novy chladic stejnych rozmeru
//pri te prilezitosti bych doporucil vymenit teplovodivou pastu, ta ti v tomto pripade pomuze vic nez novy chladic stejnych rozmeru