Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nečestní kupující a jak je přesvědčit zaplatit dluh?

Petr S. (1220)|20.11.2007 21:48
Stala se mi taková nemilá věc... Neuváženě jsem "kdysi" prodal jednomu člověku jisté zboží, ale od té doby se neustále vymlouvá, že neustále nemá peníze (ač se jednalo o pouhých 900Kč) a že nemá zakázky (je to podnikatel) - věc si kupoval do domácího používání. Už je to docela dlouho a tak bych tuhle situaci už rád nějak vyřešil, bohužel ale vše dospělo do toho stádia, že mi už dotyčný ani nezvedá telefony. Co myslíte, dá se s tím něco efektivního udělat?

Máte někdo nějaké podobné zkušenosti s takovými "nečestnými" lidmi? Jak jste je řešili?

Díky za jakýkoliv tip ;)
first.indian (683)|20.11.2007 22:01
Vitej v klubu ja jsem v minusu u zakazniku taky a uz to jde do tisicu. (asik 15 000,- jsem nepoucitelny :D ale kdyz uvazim tech par mega obratu co jsem udelal sam tak je to este dobre :D )A nic nenadelas. Kdyz uvazim jaka je to na jednoho cloveka castka tak se mi nevyplati k nemu ani jen pro to pac bych vic projel... Dobra rada je snad jen tak nic nedavat z ruky dokud to nemas zaplacene. A kdyz dojde ze mu chybi treba dve stovky tak mu to proste nedat a nespolehat ze ti je zitra donese pac zitra uz vetsinou znamena nikdy. I kdyby to byl clovek ktereho znas roky. Proste neverit neverit neveri nikomu! :)
tequilla (1015)|20.11.2007 22:13
Nejlepsim zpusobem jak prijit o kamarada je to, ze mu pujcis penize. Nejlepsim zpusobem jak uz nikdy neslyset o zakaznikovi, dat mu neco na sekeru. Tezko se s tim da neco kloudneho delat, soudit se o takove castky nema cenu. Stejne jako nema cenu si na nej najmout partu muziku z vychodu...Take netusim jak to mas podchycene papirove, pokud jsi to prodal jen na dobre slovo, tak pomoci temer neni. Prakticky jedine co muzes udelat je jeho negativni reklama. Vsude kde to jde rozsirit informace o tom jak se zachoval a ono se mu to casem treba vrati. No a jestli mas k tomu nejake papiry a chtel by si mu zkusit zneprijemnit zivot, tak se informuj, zda by to neslo resit pres exekutora.
Stejne to je ale pekny svinstvo, jak vubec nekdo muze zit s tim, ze uziva nezaplacenou vec a jeste mit zaludek na to se kvuli 900 "zapirat"...
mech13 (5526)|20.11.2007 22:34
posledni rada pokud uz nic nepomuze: nechat to tak pul roku-rok ulezet, aby se na to "zapomelo" a az jednoho krasnyho zimniho dne pri mrazu a pokud mozno i ve snehu budes mit cestu okolo, zprijemni dotycnemu nektery vecer o shaneni zaskleni okna a pobihani po byte v zimnim obleceni...

jinak jeste ne uplne posledni pomoc (snad me neukamenujete): http://radekhulan.cz/item/vymahani-dluhu-3-dluzite
first.indian (683)|20.11.2007 22:39
[QUOTE=tequilla;64878]Nejlepsim zpusobem jak prijit o kamarada je to, ze mu pujcis penize. Nejlepsim zpusobem jak uz nikdy neslyset o zakaznikovi, dat mu neco na sekeru. Tezko se s tim da neco kloudneho delat, soudit se o takove castky nema cenu. Stejne jako nema cenu si na nej najmout partu muziku z vychodu...Take netusim jak to mas podchycene papirove, pokud jsi to prodal jen na dobre slovo, tak pomoci temer neni. Prakticky jedine co muzes udelat je jeho negativni reklama. Vsude kde to jde rozsirit informace o tom jak se zachoval a ono se mu to casem treba vrati. No a jestli mas k tomu nejake papiry a chtel by si mu zkusit zneprijemnit zivot, tak se informuj, zda by to neslo resit pres exekutora.
Stejne to je ale pekny svinstvo, jak vubec nekdo muze zit s tim, ze uziva nezaplacenou vec a jeste mit zaludek na to se kvuli 900 "zapirat"...[/QUOTE]

Lide v CR si pro korunu nechaji vrtat koleno to mi ver. ;) Vetisnou je to tak ze pro dobrotu na zebrotu... Treba ted jsem borcovi skladal PC ale pri predavani se vyskytl malej zadrhel proste v tom PC nesla mys. Ve 4 rech dalsich PC co mam doma sla ale v tom konkretnim proste ne. (mys asi za 80,-) Tak jsem mu rekl ze mu do druheho dne dodam jinou. On ze jo ale ze PC potrebuje dneska. PC melo stat asi 17800,- tak jsem se s nim dohodl ze mi da 17500,- (jsem stejne nemel drobne na vraceni :D ) a ze mi da ty 300,- na druhej den a ja mu dam mysku a faktury. Od druheho dne tady na nej ceka myska a faktury a ja cekam na ty 300,- :D Od te doby jsem mu asi 5x telefonoval... Nikdo to nebral... Tak 10x psal email/icq... Proste je asi mrtvej nebo nevim no. Tak doufam ze se mu neco pokazi a bude to chtet reklamovat... Uz vidim jak mi bude tvrdit ze mi dal presne 17800,- ;)

Ale coz... Clovek se chybami uci... Proste kdyz jde o prachy tak clovek nesmi met slitovani.
Smeli (2302)|20.11.2007 22:47
1) když vemete peníze vždycky na ně dejte doklad i kdyby to měla být záloha.
2) nikomu nepůjčujte a pokud, tak mějte jistotu, že vám to vrátí (osobně sem větší sumu půjčil jen v rodině nebo jednomu kamarádovi, sám si nepůjčuji)
3) pokud máte peníze navíc, číslo účtu pošlu PM - myslete na to, že peníze kazí charakter a že já rád nahrazuji svědomí :)
4) u větších sum se dá zavolat exekutor, u menších smůla :rolleyes:
first.indian (683)|20.11.2007 22:59
[QUOTE=Smeli;64894]3) pokud máte peníze navíc, číslo účtu pošlu PM - myslete na to, že peníze kazí charakter a že já rád nahrazuji svědomí :)
4) u větších sum se dá zavolat exekutor, u menších smůla :rolleyes:[/QUOTE]

ad3 :D :D :D
ad4 vetsi sumy jak par stovek se mi este nastesti nestalo a verim ze ani nestane a ty mensi to jsou vzdy takove kuriozni pripady ze z toho mam casem uz srandu. Spis to beru s humorem. Ty stovky to se pri vetsich objednavkach nastesti ztrati protoze cena se meni skoro kazdy den a nekdy par stovek ziskam nekdy ztratim (jen na tom kdy danou vec objednam). Pak jsou zase dny kdy treba mate cisty zisk 15 000,- a to dokaze zahrat na srdicku ;) A pak si reknete cert vem tech par stovek at se s nima ten hamoun zadavi :D
haniccka (77)|21.11.2007 08:28
[QUOTE=tequilla;64878]Prakticky jedine co muzes udelat je jeho negativni reklama. Vsude kde to jde rozsirit informace o tom jak se zachoval a ono se mu to casem treba vrati. ...[/QUOTE]

Souhlasím s tím, že na každou svini se už někde vaří voda a že nejlepší je mu udělat negativní reklamu - osudu. Klidně bych po městě rozvěsila plakáty, nebo do novin dala žádost o vrácení těch peněz. To by ses divil co s člověkem dokáže udělat taková veřejná ostuda.
Razantní řešení typu rozbít okno bych osobně nevolila, protože pak by ses snížil na jeho úroveň. Ačkoliv pokud by ti to za to stálo a máš na to povahu.. tak proč ne. Třeba vypuštěný kola od auta.. to je taky legrace. Alespoň by ses pobavil :)
Petr S. (1220)|21.11.2007 08:48
[quote=tequilla;64878]Nejlepsim zpusobem jak prijit o kamarada je to, ze mu pujcis penize... [/quote]

Jsme holt Češi, no :( U nás se bohužel může stát cokoli...

Co se dá dělat, ještě mám pár nápadů, jak ho zkusit přimět se mnou aspoň mluvit, tak uvidím - pro příště už ale budu o něco chytřejší...
tgfh (2985)|21.11.2007 09:09
Taky se mi to občas stane. Nejhorší na tom je, že už i v rodině.
Zatím se nejednalo o velké částky, každopádně taky budu muset být přísnější
mech13 (5526)|21.11.2007 09:39
[QUOTE=haniccka;64947]Razantní řešení typu rozbít okno bych osobně nevolila, protože pak by ses snížil na jeho úroveň. Ačkoliv pokud by ti to za to stálo a máš na to povahu.. tak proč ne. Třeba vypuštěný kola od auta.. to je taky legrace. Alespoň by ses pobavil :)[/QUOTE]

tak ja nerikal ze bych to delal, ale jenom navrh... kdyz nejaky zmetek skudli kazdy kilo tak za zaskleni okna da mnohem vic - nekdo tak muze mit dobry pocit ze mu ty prachy nezustali v kapse... taky samozdrelme v takovym pocasi jak je ted to maximalne potesi.

kdyz uz jsme u toho auta, jak by se mu jezdilo kdyby mu nekdo napsal klicem ma kapotu ZLODEJ?:)

pokud to nekomu ulevi, tak to muze byt dobry zpusob zadostiucineni kdyz uz se ten nekdo chova jako svine.

imho to neni klesnuti na jeho uroven, on sproste verejne krade. kdezto takova pomsta - to se sebou clovek akorat nenecha vy*****at a ulevi si.

pokud na to nekdo ma povahu nebo ho nekdo vazne moc vytaci... nechat to nejakou dobu ulezet at to neni napadny a...
Petr S. se ptal co s tim, tak to byl jeden mozny navrh
SmartMole (297)|21.11.2007 10:52
[quote=haniccka;64947]Souhlasím s tím, že na každou svini se už někde vaří voda a že nejlepší je mu udělat negativní reklamu - osudu. Klidně bych po městě rozvěsila plakáty, nebo do novin dala žádost o vrácení těch peněz. To by ses divil co s člověkem dokáže udělat taková veřejná ostuda.
[/quote]

To bych moc nedoporučoval, pokud nemůžete jednoznačně prokázat, že ty peníze opravdu dluží a že úmyslně je nechce vrátit. Kdyby ne, tak kromě jisté ztráty 900 Kč, by se ten blbec klidně mohl obrátit na soud a dostat z Vás solidní odškodnění a veřejnou omluvu. :rules
pas!k (3765)|21.11.2007 11:15
[QUOTE=haniccka;64947]Souhlasím s tím, že na každou svini se už někde vaří voda a že nejlepší je mu udělat negativní reklamu - osudu. Klidně bych po městě rozvěsila plakáty, nebo do novin dala žádost o vrácení těch peněz. To by ses divil co s člověkem dokáže udělat taková veřejná ostuda.
Razantní řešení typu rozbít okno bych osobně nevolila, protože pak by ses snížil na jeho úroveň. Ačkoliv pokud by ti to za to stálo a máš na to povahu.. tak proč ne. Třeba vypuštěný kola od auta.. to je taky legrace. Alespoň by ses pobavil :)[/QUOTE]
Kvuli 900 stovkam to moc smysl nema .. delat plakaty a jeste je nekde veset a platit pokuty kdyz te chytnou ze to lepis nekam kde nemas koupenou reklamni plochu :)) Nekteri lide jsou proste jini .. a ja si vzdycky reknu ze nejlepsi vec proti temhle hajzlikum je nebyt jako oni! Samozrejme u vetsich castek je to jina vec..
Konnor (278)|21.11.2007 13:45
Máš jeho mail nebo číslo na mobil? prubni SMS nebo Email bomber nebo něco takovýho ono když ti příjde 5K mailu nebo SMS tak je to taky docela prča;) nejlépe s textem "vrat mi prachy ty mizero mizernej"
Kapotu bych mu neničil to není dobrý ale kola bych mu klidně vypustil a ventylky zahodil ono napumpovat čtyři kola po ránu pumpičkou je dobrý pro zdraví ;)
ICEBOSS (3435)|21.11.2007 15:38
kybl hoven do auta se vzkazem.... ted to bylo jenom auto... v zivote to nevycisti.
Petr S. (1220)|21.11.2007 19:18
Zajímavé tipy, já se jen ale pořád nedokážu zbavit stejného přesvědčení jako má pas!k (nebýt jako oni :notsure )... Číslo na mail a na mobil na něj mám (ten nápad s bombingem není zas až tak špatný, to by ho možná mohlo přesvědčit :D )a dokoncekde má chatu a teoreticky můžu zjistit i kde bydlí, tak ho asi brzy navštívím.

Jinak před chvílí jsem mu zas zkoušel volat a zjistil jsem, že mobil už snad radši ani nepouští, protože ho měl vypnutý. Včera ho vypnul, až když jsem se mu pokoušel dovolat počtvrté...
mech13 (5526)|21.11.2007 21:56
[QUOTE=ICEBOSS;65058]kybl hoven do auta se vzkazem.... ted to bylo jenom auto... v zivote to nevycisti.[/QUOTE]

myslis takto? http://halbot.haluze.sk/?id=3558 - varovani: [light GRC]

mi trvalo 3 hodiny nez jsem to na duskym nasel...
Andrasin (92)|21.11.2007 22:53
[QUOTE=mech13;65200]myslis takto? http://halbot.haluze.sk/?id=3558 - varovani: [light GRC]

mi trvalo 3 hodiny nez jsem to na duskym nasel...[/QUOTE]

Diky za inspiraci, nemam rad svoji ucitelku na češtinu ;)

Ale teda je to fakt humus.
Pavel Boček (4169)|21.11.2007 23:05
Teď zrovna řeším jednu věc na Aukru - prodal sem váhu vzduchu na SEAT, dotyčnej si akorát nechal volat, že by projevil iniciativu to ne, prej že nevěděl číslo účtu a kdesi cosi. Když z něj konečně vypadlo, že to chce na dobírku, tak si to samozřejmě nepřevzal. Dám mu ještě šanci na platbu převodem/složenkou (to mu asi budu muset eště zavolat, pže mail nečte) a jak nic, navalím mu negativ. Problém je, že od takovejch ho člověk dostane hned taky zpátky. Sakra, budu si stěžovat, šak sem udělal snad pro uzavření obchodu dost - volal sem, poslal na dobírku, teď má ještě šanci, ale zase kvůli litru mu to vozit nebudu :angry
first.indian (683)|22.11.2007 00:33
Lidi co furt mate s tim nicenim aut? V Brne jsou ti lidi na to nejaci ujeti :D Znamemu rozbili v jeho X5tce sklo a hodili mu tam zapalnou flasku... :stupid Ja mel minulej rok na aute nastesti jen rozbite predni svetlo. A to si ani nejsem vedom toho ze bych nekomu neco zleho provedl :notsure
Petr S. (1220)|22.11.2007 11:24
To je právě ten problém - dneska jsou lidi schopní se Ti pomstít za každou kravinu, o které ani nevíš že jsi ji někomu provedl... A co je horší, hodně lidí je schopných to provést klidně jen kvůli tomu, že mají zrovna špatnou náladu a Tvůj majetek (auto) je poblíž...
ICEBOSS (3435)|22.11.2007 12:16
no ja s hvezdou na cumaku taky v brne moc dobrej pocit nemam... sice to neni nic drahyho, ale bez ni cloveka nebavi jezdit a kdyby ju mel kupovat 3 x mesicne... :)
Petr S. (1220)|23.11.2007 13:06
No tak to je gól. Já mu teď od soboty furt volám a aniž bych se dovolal - jak jsem psal prvních pár dní to nebral a teď to měl poslední dny radši vypnutý - tak se v něm asi něco hnulo (nebo ho nebavilo mít stále vypnutý telefon, nevím).

Jsem teď totiž našel na mailu od něho zprávu, ať mu pošlu číslo mého účtu, že mi to už teda po tom drahném čase co nereagoval zaplatí :D

To jsou věci :notsure :D Takže by šťastný konec? To se uvidí, jestli ty peníze opravdu pošle :notsure
tequilla (1015)|23.11.2007 13:35
[QUOTE=Petr S.;65601]To jsou věci :notsure :D Takže by šťastný konec? To se uvidí, jestli ty peníze opravdu pošle :notsure[/QUOTE]

Zatim bych se neradoval :D. Pokud delal cavyky doted, tak mozna bude hrat o cas dale...znam takove pripady, ktere po cloveku chcou nekolikrat cislo uctu (ztraceny mejl, zapomenute heslo na mejl, atp.) a ve finale to "poslou" na jiny ucet a "resi" vraceni penez (samozrejme jim to nikdo neuveri). Urcite ale preju, at mas lepsi zkusenosti a na uctu se za par dni objevi kladna polozka!
wolf007 (653)|23.11.2007 21:30
stalo se mi toto asi pred cka 5ti lety:kolega z prace si nechal ode me nakoupit hw zaplatil mi jenom cast z toho,dlouhou dobu jsem to z neho pacil az nakonec jsem zjistil se ze proste odstehoval me neznamo kam i s dluhem ktery je asi 3.5k kc
Petr S. (1220)|25.11.2007 10:47
[QUOTE=tequilla;65613]Zatim bych se neradoval :D. Pokud delal cavyky doted, tak mozna bude hrat o cas dale...znam takove pripady, ktere po cloveku chcou nekolikrat cislo uctu (ztraceny mejl, zapomenute heslo na mejl, atp.) a ve finale to "poslou" na jiny ucet a "resi" vraceni penez (samozrejme jim to nikdo neuveri). Urcite ale preju, at mas lepsi zkusenosti a na uctu se za par dni objevi kladna polozka![/QUOTE]


Já vím, taky tomu zatím moc nevěřím. Ale snad to dopadne dobře. Každopádně teď už mu nedám ani chviličku oddechu, pokud tam ty peníze co nejdřív nepřijdou... :angry
wolf007 (653)|25.11.2007 11:44
kdyz si neco kupuji tak bud:dobirka nebo jeste lepe osobka,pokud neco chci koupit a prodavajici chce penize predem $ na ucet tak....
Petr S. (1220)|25.11.2007 16:33
Když ono to má i druhou stránku věci - i v té dobírce Ti může přijít třeba "jen" luxusní cihlička. A teď zrovna nemám na mysli tu cihlu zlatou... :cry
wolf007 (653)|25.11.2007 18:57
pokud je to rozumne blizko tak volim osobku a ta dobirka,je to brane pres aukro a proc asi je tu aukro team ?

:rules :notsure
Petr S. (1220)|25.11.2007 19:08
No jistě, Aukro to je něco jiného. Přesto mnoho lidí nakupuje jinde - na inzeráty v novinách a časopisech atd. Tam není žádná ochrana, před tou zmiňovanou cihlou...

BTW: Aukro mě poslední dobou taky pěkně nakrklo! :angry :angry Už nevědí, kde by ještě rejžovali - teď ještě budu platit i za aukce, ve kterých se dražený předmět neprodá! No fuj! Proto pomalu ale jistě přecházím na Odklepnuto.cz - tam je všechno zdarma ;) jen tam je stále málo lidu...
Pavel Boček (4169)|25.11.2007 19:57
[QUOTE=Petr S.;66219]BTW: Aukro mě poslední dobou taky pěkně nakrklo! :angry :angry Už nevědí, kde by ještě rejžovali - teď ještě budu platit i za aukce, ve kterých se dražený předmět neprodá! No fuj! Proto pomalu ale jistě přecházím na Odklepnuto.cz - tam je všechno zdarma ;) jen tam je stále málo lidu...[/QUOTE]
Jak málo co málo
[SIZE="1"]Celkový počet uživatelů 21 360
Právě přihlášených uživatelů 846
Dnes přihlášených uživatelů 2 791
Uživatel s nejvíce aukcemi Flabby, počet aukcí: 5 524, počet příhozů: 17
Uživatel s nejvíce příhozy borinek, počet aukcí: 767, počet příhozů: 663
Uživatel s nejlepším hodnocením borinek, hodnocení: 32 396
Celkový počet kategorií 3 423
Celkový počet aukcí 445 739
Počet prodaných aukcí 130 982
Počet zveřejněných aukcí 176 868
Počet aukcí s příhozem 5 229
Aktuální počet příhozů 12 656
Cena prodaných aukcí 19 215 216 Kč
Cena zveřejněných aukcí 228 760 312 Kč
Cena aukcí s příhozem 1 273 928 Kč
Položka s nejvíce příhozy RC Tank --- TIGER I 1:16 originál HENG LONG
počet příhozů: 355, aktuální cena: 601 Kč
Položka s nejvyšší cenou Reprezentativní sídlo na Sicilii
počet příhozů: 0, aktuální cena: 88 500 000 Kč
Počet udělených hodnocení 197 959[/SIZE]
A dennodenně přibývají další lidi a další aukce.
Petr S. (1220)|26.11.2007 17:29
No jasně, že jich tak málo není - ale v porovnání s Aukrem je to pořád strašně málo. Osobně musím říct, že nechápu, že to ostatní prodejci Aukru ještě trpí. Zveřejňovaných aukcí jakoby stále snad ještě přibývalo... :notsure
Pavel Boček (4169)|26.11.2007 18:44
[QUOTE=Petr S.;66446]No jasně, že jich tak málo není - ale v porovnání s Aukrem je to pořád strašně málo. Osobně musím říct, že nechápu, že to ostatní prodejci Aukru ještě trpí. Zveřejňovaných aukcí jakoby stále snad ještě přibývalo... :notsure[/QUOTE]

Ale prdlajs. Dřív to tam překypovalo jak kupou užitečných věcí, tak odpadem, pro sběratele i lidi co sháněli slušnej HW naprostej ráj. A teď je tam pár desítek drahejch kousků v každé sekci. A to mluvím jen o sekci Počítače. Oproti tomu co tam bývalo tam nic není ! Zato na Odklepnuto se to plní :D Sice to zatím není nejlevnější, ale už se to plní i aukcemi od koruni :thumb
Petr S. (1220)|27.11.2007 10:17
Nojo, v některých sekcích možná, ale v některých tam toho pořád moc není. V některých sekcích jsou zas kousky dost předražené. Ale musím uznat, že tam aukcičky teď pomalu utěšeně přibývají a to je super :thumb . Když jsem se tam díval minule (nedlouho potom co Aukro zavedlo ty strašný poplatky) a registroval se, tak tam ještě nic nebylo...

Teď už jen chybí, aby se na Odklepnuto přesunuli i kupující (i když ti se tam dřív nebo později dostanou taky s prodejci) - je docela smutný, když se podíváš třeba do sekce Procesory, kde je ze všech vystavených aukcí (73) jeden jediný příhoz jen u jedné z nich. :cry
wolf007 (653)|27.11.2007 21:41
rozmaha se cenove sneni: nv fx 5200 nebo fx 5500 za 800kc nebo gf4mx za podobnou cenu hlavne na aukcich..
Petr S. (1220)|8.1.2008 16:44
Tak nakonec musím konstatovat, že pravdu jste měli tak nějak všichni :notsure

Peníze mi od něj sice přišly, bohužel ale v úplně jiné hodnotě - 200Kč! :runaway :angry Aspoň teda něco, ale už mě to vážně štve :sleep
tequilla (1015)|8.1.2008 16:46
To bych bral spis jako to, ze si z tebe dale dela srandu...pokud ovsem neposlal dopredu jen uroky a zbytek neprijde posleze...
Petr S. (1220)|8.1.2008 16:52
Taky se mi zdá. :stupid Ty úroky bych po něm klidně chtěl, jenže se bojím, že jakmile mu řeknu, že chci za to vymáhání třeba jen stovku navíc, tak že mi už nezaplatí vůbec nic...

Edit: Pomalu mi přijde, že mě jenom těch pár stovek bude stát to z něj vymáhat...