Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Software: dotaz na OS Linux

Neregistrovaný (0)|26.11.2007 14:01
Jméno tazatele: Martin Pavel

Znění dotazu:
Dobrý den, prosím znalce výpočetní techniky, aby mi odpověděl, bude-li mít čas, na otázku.: Jaký je základní rozdíl mezi OS od MS a Linuxem? Je vhodný Linux na práce v kanceláři a na internetu? Spolupracuje OS Linux třeba s Corellem?Mnohokráte děkuji za odpověď.

HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
Styryx (351)|26.11.2007 17:14
Pro práci v kanceláři a na internetu je vhodné obojí (osobně bych dokonce řekl, že Linux možná i vhodnější, záleží ovšem dost konkrétně na tom, co člověk dělá, a jaké programy potřebuje pro svou práci). Rozdílů je hodně, na webu se dá najít spousta pro i proti.

Linux je obecně bezpečnější (což hovoří v jeho prospěch pro nasazení v kanceláři a při práci na internetu). Naopak nevýhodou pro velkou skupinu uživatelů jsou omezené možnosti hraní her (tato nevýhoda ovšem nemá souvislost s nastíněným použitím pro práci v kanceláři a brouzdání na internetu).

Co se týče programů - záleží, co konkrétně člověk používá, pokud trváte na MS Office, pak to bude v Linuxu problém, ale existuje velmi zdařilá alternativa OpenOffice.org, která má i jakousi základní podporu práce s MS Office dokumenty (osobně používám i na Windows, MS Office už nepoužívám nějaké 4 roky).

Např. zde http://www.abclinuxu.cz/software/alternativy lze najít alternativy pro Linux programů běžně používaných pod Windows.

Co se týká CorelDraw, jednak jej lze do určité míry nahradit nástroji OpenSource (např. na předchozím odkazu zmiňovaný inkscape - porovnání zde http://www.abclinuxu.cz/clanky/tipy/prechod-z-coreldraw-na-inkscape), anebo pokud byste trval na CorelDraw, už prý vyšla i Linuxová verze.

Zprovoznění dalších programů určených pro Windows (včetně některých her) je možné s využitím "emulátoru" WineHQ.
kámen_oldd (1)|26.11.2007 18:35
OpenOffce.org je dost dobrej taky ho používám ale když by někdo trval na MS Office tak to de naemulovat přez CrossOverOffice (viděl sem a funguje bezproblémově)
jinak hry tu sou spíš na odreágování o polední pauze když je šéf na obědě ale slyšel sem legendy jak tejpek na tom rozběhal Battlefield 2142 na linuxu a to už není pro normální uživatele ale pro geeky a hackery


já sem s linuxem(Ubuntu7.04) spokojenej a na windows ani nemusim
pavel_p (993)|26.11.2007 22:35
Jedná se o úplně jiný OS, programy z jednoho systému není možné použít na druhém (což neznamená, že nejsou k dispozici pro oba systémy). Není problém odzkoušet nějakou Live distribuci (nevím co kdo doporučí jako uživatelsky přívětivou a obsahující obvyklé programy). Pak pod Windows není problém nainstalovat a vyzkoušet, to co budete na Linuxu denně používat:
* Informační systém nebo účetnictví funguje pod Linuxem? Dost zásadní věc.
* OpenOffice - náhrada za Excel,Word,PowerPoint,MathType,Access (o kompatibilitě pochybuju),Visio (ale zde je OO horší) ... , občas mi přijde těžkopádnější ovládání, asi 5% dokumentů nepřečte.
* Thunderbird místo Outlook Expressu (zde lidé nemají s přechodem nejmenší problém)
* Firefox místo Internet Exploreru
* Inkscape na vektorovou grafiku
* VLC media player na video (ok, grafika nic moc, ale čím přehrajete ve Windows DVD a téměř libovolný formát bez experimetování s kodeky?)

Zbývá už jen něco jako náhrada za nero, total commander, icq, několik let jsem v Linuxu nepoužil tiskárnu, tak nevím jaká je podpora.