Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Volba chladiče pro AMD Athlon X2

Jojo3D (3)|31.12.2007 14:47
Zdravím, mám X2 5600+, MB M2N-SLI DELUXE, právě váhám zaco vyměnit původní AMD Box chladič. Mám takové dva favority, mezi kterýma se nemohu rozhodnout:

Thermaltake Sonic tower + aktivní větrání...
+přijatelná hmotnost (cca 700g)
+Nezakryje celý board
+docela se mi líbí vzhledově
-Nejsem si jistý výkonem po OC
-Je hodně vysoký (aby se dotknul bočnice zbývají tak 3mm)

Cooler Master Gemin II + aktivní větrání
+myslím že bude chladit i paměti a ostatní + srance na desce :)
+věřím jeho výkonu po OC (optický dojem)
-velikost
-horší optický vzhled
-hmotnost (kolem 800g, bez větráků!)

Cena je u obou podobná. Procesor chci vytáhnout na maximum, až bude čas a chuť. Který by jste volili vy?
kocourleo (110)|1.1.2008 18:34
Ten Thermaltake je nevhodně navržen a jeho montáž je (prý) utrpení, zkusil bych raději Noctuu, měla by být podle testů lepší.

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Sám si ji nemohu vynachválit. Nebo se koukni sem:

https://www.svethardware.cz/recenze-megatest-15-chladicu-procesoru-3-cast-zaver/17390
speedsnail (4876)|1.1.2008 19:00
Noctua je super. Pokud bys chtěl něco levnějšího (tak kolem ceny těch 2 chladičů co sis vybral+větrák) tak bych doporučil Scythe Ninja : [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
husky14 (4214)|1.1.2008 21:08
Kdybys chtel neco, co chladi i okoli CPU na desce, tak to zvlada [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].... ;)
Jojo3D (3)|2.1.2008 08:47
Cena mi je více méně "ukradená" pokud bude chladič stát 900 nebo 1200 to už není takový rozdíl:) Stejně mám case za 700kč:D Takže říkáte: tyhle dva nebrat?....
Klingacikx (1545)|2.1.2008 10:20
[quote=Jojo3D;77269] ...Takže říkáte: tyhle dva nebrat?....[/quote]
To nevraví nikto, ale zober kľudne aj Noctuu
Smeli (2302)|2.1.2008 10:28
S geminem bys asi měl problém s umístěním, Sonic je bezva ale na můj vkus velký - bral bych asi něco od Scythe nebo tu Noctuu
Pavel Boček (4169)|2.1.2008 11:37
Tak už to skoro vypadá, že nejlepší vzduchový chladič je [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]...kombinovaný se slušným ventilátorem (já bych tam dal Arctic Cooling Arctic Fan 12PWM anebo nějaký 130/140mm s redukcí nebo nejlépe Naxxus až Noctuu).
speedsnail (4876)|2.1.2008 11:39
TT sonic tower mam na Athlonu XP. 1.75V(odhadem tak 65w) chladí pasivně a je to velká kráva (a hezká). Výkonově je trošku horší než Ninja. A Noctua je zas ještě lepčí (a taky o dost dražší).
//TR 120 Extreme je nejlepší vzduchový chladič (spolu s Tunig Tower a Mansoon II lite které se nedají v CR bezne sehnat), ale s noctuou uz je to kolem 1900,-kč
husky14 (4214)|2.1.2008 11:52
[QUOTE=Pavel Boček;77286]Tak už to skoro vypadá, že nejlepší vzduchový chladič je [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]...kombinovaný se slušným ventilátorem (já bych tam dal Arctic Cooling Arctic Fan 12PWM anebo nějaký 130/140mm s redukcí nebo nejlépe Naxxus až Noctuu).[/QUOTE]To jo, ale to uz vyjde skoro na kilo hmotnosti a to bych na ramecek AM2 asi neriskoval.... stejne jako Gemina se dvema 120fany ;)

Btw. kdyz se nechysta nejaky extreme OC, tak je imho lepsi chladic treba kolem pul kila (nebo aspon nizsi => mensi paka) nez prohnutou MB nebo vylomeny ramecek.
Pavel Boček (4169)|2.1.2008 13:17
Za to musí ručit výrobce, že to jde...bych se ani nedivil, kdyby dávali rámeček k tomu (pořádný backplate tam určitě bude). Je to ale zajímavá otázka, nebylo by od věci napsat výrobci, jestli se nemýlím, maximální povolené zatížení přímo od AMD je 500 g, pokud to neměnili.
husky14 (4214)|2.1.2008 13:43
[QUOTE=Pavel Boček;77321]Je to ale zajímavá otázka, nebylo by od věci napsat výrobci....[/QUOTE]Nj, ale jakymu? Vyrobci chladice nebo vyrobci MB?

Btw. by me zajimalo, jak by to dopadlo, kdyby vinou kilovyho chladice praskla MB.... rad bych videl ty reakce vyrobcu pro reklamaci, zvlast jestli je pravda to, co pises o max. povolenym zatizeni 500g.
Pavel Boček (4169)|2.1.2008 14:23
Výroci chladiče, jestli pod tím nepraská rámeček. Deska nepraskne nikdy (pokud nebudeš s počítačem mlátit), ale koukal jsem se a backplate tam nemají. každopádně to má dneska skoro každá deska, jinak se dá zvlášť koupit. Jak je známo, největší pevnost mají látky v tahu, ale nevím nevím, jestli by ty dva zuby na rámečku vydržely nějakých 910 g (ona se síla rozloží v tlak dole na procesoru a tah na vrchní zub, ale stejně to bude dost). Oproti rámečků na s. 939 jsou tyto masívnější, na druhou stranu tam byl šroub přímo pod jedním zubem a vůbec zuby byly tři, čili s dobrou sponou vydržel dost...Intel má též skvělé uchycení přes ti dírky :mistake

ADD// Ano, tak přesně je to 445 gramů, ten TR má v závislosti na ventilátoru téměř/přesně dvojnásobek, to je opravdu demence. Když to vidím, tak bych to dal maximálně k desce v desktopové skříni, do věže nikdy, ať si chladí, jak chce.
husky14 (4214)|2.1.2008 14:32
[QUOTE=Pavel Boček;77354]ADD// Ano, tak přesně je to 445 gramů, ten TR má v závislosti na ventilátoru téměř/přesně dvojnásobek, to je opravdu demence. Když to vidím, tak bych to dal maximálně k desce v desktopové skříni, do věže nikdy, ať si chladí, jak chce.[/QUOTE]No presne tak sem to myslel, imho lepsi je mensi chladic (nebo aspon nizsi) a mit jistotu, nez tam rvat tyhle sileny towery a bat se projit kolem casu, aby se ramecek nevyrval.... kdyz se nechysta nejak extremne taktovat a brutalne zvedat napeti, tak existuji chladice s polovicni hmotnosti, ktery 5600+ bez problemu uchladi (Freezerem pocinaje) ;)
speedsnail (4876)|2.1.2008 15:19
Na základní frekvenci to Freezer určitě uchladí a snad ještě tiše. Na EHW testovali frezer na E6750 (defoult Vcore) a v zátěži pri 1100ot (ticho) kolem 63stupňů. E6750 má sice 65W TDP a E5600+ 89W ale oba výrobci to určujou jinak takže myslim že ve finále je to celkem srovnatelný, maličko v neprospech AMD. No na OC bych ale freezera už nedoporučil, tam Ninju, Noctuu a jiná monstra :)
Jojo3D (3)|2.1.2008 22:04
:) Právě mi tady bzučí originál větrák chladiče AMD... hnus.. celou dobu jede na 3000ot/min. Nejsem si 100% jistej jestli nemám chybně nastavenej bios... ale určitě ho časem zahodím, ale pořád nevím čím nahradím.. freezer ne... taktovat ano! co to dá!
Klingacikx (1545)|2.1.2008 22:16
[quote=Jojo3D;77584]:) ...celou dobu jede na 3000ot/min. Nejsem si 100% jistej jestli nemám chybně nastavenej bios... ale určitě ho časem zahodím, ale pořád nevím čím nahradím.. freezer ne... taktovat ano! co to dá![/quote]
Určte to budeš mať zle nastavené pozri sa v BIOSe na položku hardware monitor:)