Jméno tazatele: Marek V.
Znění dotazu:
Koupil jsem si nový širokoúhlý monitor LG Flatron M198WA-BZ s nativním rozlišením 1440*900 pixelů. Po instalaci ovladačů mi ale stále nejde nastavit toto rozlišení,jsou na výběr pouze standartní (1024x798,1280x1024,1600x1200,...) ale nativní pro monitor nastavit nejde. Prosím o radu jak to opravit.Zkoušel jsem i Linuxy(Slax) a tam mi také nešlo nastavit požadované rozlišení.
HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
Windows XP Professional SP2
Intel Celeron 634 MHz
192 MB RAM
grafika ATI All-in-wonder 128
Monitor LG Flatron M198WA-BZ
Znění dotazu:
Koupil jsem si nový širokoúhlý monitor LG Flatron M198WA-BZ s nativním rozlišením 1440*900 pixelů. Po instalaci ovladačů mi ale stále nejde nastavit toto rozlišení,jsou na výběr pouze standartní (1024x798,1280x1024,1600x1200,...) ale nativní pro monitor nastavit nejde. Prosím o radu jak to opravit.Zkoušel jsem i Linuxy(Slax) a tam mi také nešlo nastavit požadované rozlišení.
HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
Windows XP Professional SP2
Intel Celeron 634 MHz
192 MB RAM
grafika ATI All-in-wonder 128
Monitor LG Flatron M198WA-BZ
To může být grafikou, je docela stará a nemusí být schopná takové rozlišení nastavit. Chtělo by to vyzkoušet nějakou novější.
Problém bude asi v grafické kartě, nejslíš tohle rpzlišení vůbec nepodporuje. Doporučuju zkusit v naší sekci Download stáhnout PowerStrip a s jeho pomocí vytvořit vlastní požadované rozlišení. Pokud to nepůjde, obávám se, že jedinou možností jak tam tohle rozlišení dostat bude výměna grafiky.
Ve Win mě napadá jedině powerstrip, pro linux zkus jestli je v distibuci příkaz gtf - když tak zdroják zde http://cvsweb.xfree86.org/cvsweb/xc/programs/Xserver/hw/xfree86/etc/gtf.c?rev=1.3 , přeložit gcc gtf.c -o gtf -lm, spustit ./gtf 1440 900 60 a vygenerovaný řádek pro xserver dej do /etc/X11R6/xorg.conf ... pak by to mohlo jet nebo vyhodit nějakou chybu, jako třeba nedostatečný pixel clock nebo pravděpodobněji málo paměti - pak upravit v xorg.conf barevnou hloubku.
Málo známý fakt je, že rozlišení lze nastavit prakticky libovolně snad s požadavkem na násobky 8 bodů v rámci omezení monitorem a grafikou.
Málo známý fakt je, že rozlišení lze nastavit prakticky libovolně snad s požadavkem na násobky 8 bodů v rámci omezení monitorem a grafikou.