Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prach a filtry

Janyk1 (997)|6.1.2008 19:12
Zdravim,
jelikož mám PC poměrně nízko nad zemí (přední fan nasává asi z 10cm), tak se mi velmi zanáší prachem (a to nemluvě o tom, že bydlím ve velmi prašném prostředí u silnice).počítač výše zvednout nejde a tak mě napadlo použít prachový filtr, ale...
- mám obavu že ventilátor do case neprotlačí dost vzduchu
- vůbec se v této problematice neorientuji, čili nevím který druh (viděl jsem molitanové? a síťky?).
- U té síťky mám zase obavu že nebude dostatečně účinná a projde jí stejně prachu jako dopodsud (nevím jestli se na to mám dívat jako: lepší než nic...)?
no, dík za případné rady a tipy
janyk1
Trippax (154)|6.1.2008 19:42
zdar
silonky su super filter :thumb 1 po pripade 2 vrstvy a je to...
johny__g (6387)|7.1.2008 07:53
Hlavně, pokud použiješ filtry, tak musíš mít v bedně mírný přetlak - intake ventilátory musí dodávat o trochu víc vzduchu než outtake vysají. Tím zamezíš tomu, aby se do PC nasával prach jinudy než přes ventilátory. Ty filtry co se běžně prodávají ten ventilátor trochu zdusí, to je pravda, ale to udělá každý filtr. Taky je musíš občas vyprat ve vodě. Ty silonky jsou prý dobré, tak je zkus, když je stáhneš z přítelkyně/manželky/milenky/kamarádky tak je budeš mít zadarmo :)
Trippax (154)|8.1.2008 14:59
samozrejme vsetky ostane otvory treba prelepit, inac by tie filtre neplnili funkciu... noo a potom je ten podtlak paradny...
ondra_v (61)|8.1.2008 16:08
Já používám také filtry nebo mřížky i k vůli tomu, aby se mi do vrtule nedostal kabel.

Akasa Prachový filtr GRM80-30 modrý, 80mm [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Primecooler Prachový filtr PC-DFA80B 80mm, Al. Black [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Jsou ruzné typy, více učinné jsou proti prachu molitanové. Hliníkové vypadají podobné jako sítko na čaj a mají vyšší propustnost vzduchu.

Nedávno jsem začal prachové filty používat, protože mám on-line UPS na zemi a tam se dostává hodně prachu. Nyní je to podstatně lepší, stačí občas filtry oluxovat.

Otvory jsem zatěsnil bílým filtrem, který se používá do vysavačů před motor.
ICEBOSS (3435)|8.1.2008 20:58
a konfugurace te sestavy? aktualni teploty? jaka je skrin?
kane.shw (1231)|15.2.2008 21:08
S těmi silonkami je to dobrý nápad dík za tip ;), jen chci napsat, že jsem použil ten Primecooler [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ale na 12cm fan pro nasávání. Namontoval jsem ho a úplně na něj zapomněl. A celou dobu co jsem "nakukoval" do casu se mi zdálo, že toho prachu je nějak méně - téměř žádný. Až když jsem předělával komp, a sundal jsem přední masku casu, tak jsem ho uviděl a vzpomněl si. Byl totálně, pokryt vrstvou "mikroprachu", ale pořád přes něj šel proud vzduchu. Šlo to lehce vysát vysavačem a byl jako nový. Takže rozdíl v prašnosti v casu tam určitě je. Jinak pro ucpání nežádoucích otvorů a perforací doporučuju klasickou kobercovou pásku, jen před nalepením otřete místo nalepení alespoň lihem - pak tam drží jako čert ;)
KEOSAN (958)|18.5.2008 13:04
Problem s filtrami je ten, ze skrinka musi byt vzduchotesna. Inac je to skoro len nosenie vody do mlyna :D ak clovek ocakava, ze tam nebude ziaden prach. Tiez som nieco podobne skusal a prach sa dostane dnu cez FDD mechaniku, cez PS2 porty, cez CDROM, jednoducho po bokoch bocnic, ak tam je co len mala medzierka. Chce to vsetko dobre utesnit, ale aj tak to od prachu celkom neuchrani.... I ked si clovek mysli, co ako vsetko dobre utestnil, vzdy sa napokon presvedci, ze nie...

Ak si chce niekto simulovat prachotesnost, odporucam napr. cerveny prach z tehly rozhodit okolo PC a uvidi, kde sa to bude pri nasavani usadzovat. Chce to mat vsak vhodnu dielnicku na taketo pokusy. Zbavit sa prachu ide dobre stlacenym vzduchom.
mech13 (5526)|18.5.2008 14:58
Pavel Boček (4169)|25.5.2008 19:15
Já mám tendence vždycky si dělat tunýlek, tzn. ventilátor vpředu a vzadu (v poslední skříni mám ventilátory všude možně, ale zatím nebyla odzkoušená, umřela současně s tím deska :(). No každopádně aby mi právě vzduch nelezl kudy nechci, tak vždycky utěsním sebemenší dírky izolepou a tavnou pistolí, u ventilátorů samozřejmě mřížky vystříhám.

Zatím se mi prach nikde nechytal (možná i díky umístění na stole) a to na uklízení zrovna moc nedám :p Vzduch totiž šel pěkně přes ventilátory a hodně rychle šel ven, dokonce ani na ventilátorech se moc nechytalo (pokud je to něco lepšího než no-name, tak se tam nic nechytá).

Tahle koncepce se používá u serverů, tam se to profukuje velkým množstvím vzduchu a krom tvarové úpravy tak, aby se prach neměl kde zachytávat, vzduch prostě projde tak rychle, že to ani nestihne. O chladícím efektu velkého průtoku vzduchu nemluvě ;) Důležité je nemít jen ventilátor na odtahu ( s tím je problém u starých PC, kde se opravdu uvnitř znaese všechno, hlavně zdroj, který to jedin táhne), jak je i na vstupu, tak to znamená velkou díru a vzduch jde jen tudy, navíc popohnán právě tím větrákem na vstupu. Nejdéle jsem do PC takto nesahl půl roku a nikde se nich nenachytalo :notsure A to byla EC skříň, čie místa málo :runaway
robky (3195)|25.5.2008 20:19
[QUOTE=Pavel Boček;125969]Vzduch totiž šel pěkně přes ventilátory a hodně rychle šel ven, dokonce ani na ventilátorech se moc nechytalo (pokud je to něco lepšího než no-name, tak se tam nic nechytá).[/QUOTE]
Presne tohto som si všimol po výmene ventilátorov v skrini. Predtým som používal 12cm Glacialtechy a jednoducho som ich musel po určitej dobe(cca. 3-4 mesiace) vymontovať a vyčistiť, hlavne lopatky a aj prach sa v skrini našiel. Po výmene za Noctua som prekvapený, že ani na lopatkách ani v skrini nie je skoro vôbec prach a to nepoužívam žiadne filtre.
KEOSAN (958)|25.5.2008 22:27
Pavel Boček
dali by sa nejake fotky, ako je to riesene ? Myslim, ze vhananie dnu som robil tiez a von islo toho tiez dost. Az na to utestnovanie a prachu bolo plno. Ten tunel je v rovnakej vyske, ci ventilator jeden dole, druhy hore ?
Pavel Boček (4169)|25.5.2008 22:55
Poprvé jsem měl normálně EC skříň (tu starší s LCD panelem), vystříhal jsem rádoby otvory pro ventilátory a použil zpomalené AC (Fan Pro 2L vpředu pod disky a Arctic Fan 3 vzadu). Všechny nepotřebné dírky a otvory pak zabila izolepa nebo ty menší tavná pistole :) Nic víc jsem neřešil. Nemám to experimentálně odzkoušeno, ale myslím, že hodně důležité bylo, že jsem měl podtlak. To by normálně vadilo, ale když jsem takřka všechno ucpal, tak vzduch šel jen skrz přední ventilátor :)

Teď mám 2x 92mm vpředu z boku, Noctuu NF-P12 vzadu pod zdrojem, 140mm Aerocool nahoře a protože moc nevěřím v ideální průtok těmi bočními ventilátory, dolů jsem dal no-name s rezistory (ale jak jsem říkal jinde, tenhle je dost slušná na no-name :) vlastně jen nemá nálepku, tak třebas je to nějaký kvalitní :D) aby to foukalo na Accelero, ale zatím se čeká na kondenzátory pro recap zdroje a voltmod grafické karty (= čekám na -HoNY-ho zkoušky :angry),takže to nemám odzkoušeno.
Bangla (37)|25.5.2008 23:51
Chci se zeptat jake pro a proti ma otevrena case.
Ted mam case otevrenou ale chci kupovat novy komp,takze nevim jak to budu mit priste.
Proto bych rad vedel,jestli otevrena case neni lepsi/horsi a proc. Diky :)
Pavel Boček (4169)|26.5.2008 00:01
Pokud nemáš průvan, tak je to lepší, ale jinak výměna vzduchu ventilátory (nejlépe pomocí tunelu zepředu dozadu, který tu byl zmiňován) je určitě lepší, než přirozené proudění. Proteče tak spousta vzduchu, který odebere teplo a navíc se mnohem méně teplého vzduchu hromadí ve slepých místech (rohy apod.).
KEOSAN (958)|26.5.2008 09:01
Pavel Boček
Moc sa mi nechce verit, zeby sa tam nechytal prach. Dost to zavisi od umiestnenia i od prasnosti prostredia. Skor, ked dole je ventilator a fuka CEZ HDD, tak postupne HDD pekne zaprasi. Ona ucinnost ventilatora so vzdialenostou dost radpidne klesa, takze nema taky prietok vzduchu.

Tiez som skusal riesenie, ze som dal systemovy ventilator a aj ten dolny pre HDD fukat dnu.
Skrinka bola zaplepena a utesnena, kde sa dalo lepiacou paskou /ducktape/. 2 ventilatory fukali dnu cez molitanovy prachovy filter a vonku to slo len cez zdroj, plus bol vetrak na CPU. Takze teoreticky tam mal byt slusny pretlak.

Po par rokoch nasadeni v prasnom priemyselnom prostredi, bola maticna doska pokryta vrstvou velmi
jemneho prachu. Prach sa dostaval dnu cez FDD mechaniku, cez CDROM, cez USB porty, cez PS2, VGA,
jednoducho kazdou aj tou najmensou skarkou.

Okolo elektornickych suciastok vznika EMI pole. A prach, ako prechadza cez plastovy ventilator sa nabije statickou elektrinou a je pritahovany EMI polom. Potom sa usadzuje. To riesenie v podstate malo urcite
menej prachu, nez by tam bolo, ale bol tam... Je len pravdepodobne, ze sa tam ho dostavalo menej. Cize to zaprasenie bola uz len otazka casu.

Mimochodom, oznacenie TUNEL je dost skreslene, ak sa oznacuje otvor kazdy na inej, opacnej strane skrinky.

V serveroch, ci pre priemyselne PC je to vacsinou riesene tak, ze tunel je ROVNY, nie jedna diera na jednej strane, druha na opacnej. Len, aby to malo ucinnost, ked sa tomu postavia do cesty prekazky tak tam musia byt dost silne ventilatory a nie na malych otackach.
Pavel Boček (4169)|26.5.2008 14:25
No, u domácího PC si nikdo na výkonné ventilátory nepotrpí, to by měl hned bolení hlavy :) Takhle se vzduch ohřeje a šikmo vystoupá přímo k odtahu.

Jak říkám, PC jsem měl na stole, no ale na uklízení si moc nepotrpím (což mohla dokázat např. vrstva prachu, která vznikala i kolem PC :)), ale i po půl roce tam nebylo takové množství, aby bylo vidět...něco se samozřejmě usadí vždycky, úplně se tomu zabránit nedá, že...
KEOSAN (958)|26.5.2008 14:32
Teda polrok neni vela. Po pol roku je to este skoro :D

V tom prasnom prostredi, ako som pisal, ze som robil tie upravy, to bolo tak po 3-4,5tich rokoch otvarane :)
Pavel Boček (4169)|26.5.2008 14:46
Podívej, normální člověk si PC udržuje, já jen byl příjemně překvapen, že nikdá nebylo co vysávat.

Ale i v takovém provozu bych to alespoň jednou za rok vysál. Kdo to tak nechá je prostě blázen, pak se nemají divit, že to nejde :rolleyes:
KEOSAN (958)|26.5.2008 14:53
Boli tam filtre, obsluha si ich mala cistit, ci vysavat z vonka, ale vykaslali sa na to. Este si ten pocitac opreli o zeravy radiator a prikurovali tomu... Vraj neni miesta na stole. Ccc...
Dufinos (422)|17.3.2009 15:17
Osobně nejsem zastáncem filtrů.... Sice mám podobný problém jako ty, ale řeším to tak, že jednou za týden osaju vysavačem fan a jednou za měsíc zevnitř celý case... Ty prachové filtry za prvé docela sníží chladicí výkon sestavy a na druhou stranu budou ve velmi prašném prostředí potřebovat velmi častou údržbu. Jednou jsem je zkoušel nainstalovat, ale stálo to za prd. Za cca. 3 týdny už přes ně téměř neprocházel vzduch... A to mám PC zapnuté průměrně 4 hodiny denně. No a jejich samotné čištění byla skoro větší práce než vysát komplet case, jelikož jsem musel zhodit i ty fany...
KEOSAN (958)|17.3.2009 16:22
Filter je OK, pokial to obsluha cisti... Ale spolahnut sa na coveka neni dobre :D

Cistenie PC neni problem. Staci kompresor, alebo fukar vzduchu a za minutku je to cistucke. Netreba to nejak ani rozoberat. Staci otvorit skrinku a pustit tam vzduch... Chce to len spravne nastroje na cistenie :)
tygerstyle (52)|18.3.2009 10:51
Je to tak, v práci mám PC čisté a pokud ne tak je kolegům profučím stlačeným vzduchem při každém SW / HW zákroku, minuta a deska je jak nová..jednou mi přivezli PC ze spalovny :D:D:D do kanceláře jsem to ani nenesl a šoupl jsem to chlapům do skladu kde mi to ofučela vzduchová tryska na pískování.. myslel jsem že to uškube i SMDéčka na desce ale výsledek.... jako nový deluxe pack :thumb
Dufinos (422)|23.3.2009 10:27
V práci taky používám kompresor... Doma to ale řeším tenkým a dlouhým štětečkem a vysavačem... Je pravda, že nad tím strávím asi trojnásobek času tzn. cca. 10 minut, ale výsledek je obdobný a člověk se nemusí bát, že si něco "ufoukne" :-D :-D :-D Nevýhoda u tohoto čištění je v tom, že se prakticky nedá dostat "pod desku", kde se při ofuku kompresorem dostat dá. Ale ze zkušenosti to není až takový problém. Když jsem po cca. roce a půl vytahoval desku ven, tak zespodu byla prakticky čistá a téměř bez prachu.
KEOSAN (958)|23.3.2009 13:19
Tak clovek si moze kupit aj sprej so stlacenym vzduchom. Alebo niektore stare vysavace dokazu aj fukat /alebo niektore priemyselne fukaju normalne/. Ci ak ma niekto CISTY fukar na listie :D
Dufinos (422)|23.3.2009 16:29
Hmmm... tak spray se stlačeným vzduchem je podle mého na čištění v takovém rozsahu zbytečně drahá záležitost a ty staré vysavače by ti asi do toho case nafoukaly více prachu, než kolik by očistily...

Každopádně nápad s tím ofukovačem listí... :-D :-D :-D Na tom něco bude :-D :-D
KEOSAN (958)|23.3.2009 16:43
Ten ofukovac listia bolo myslene polovazne, polozartom. :)

Prvy fukar na cistenie pocitacov som si kupil bol
http://www.mountfield.cz/vysavace/1ZHO3003-vysavac-el-ultra.html

Nepouzival som to na listie, ale na prach v PC a rackovych pocitacovych rozvodnych skrinkach. Ma to zuzene ustie pri ktorom je vyssia rychlost. Stacilo nastavit prvy stupen a z cca 1m vzdialenosti namierit na otvorene PC. Odporucam robit niekde vonku. Urobilo to baff a z PC vyslahol kudol prachu :D Vhodne je kupit si k tomu aj rusku proti prachu nasaditelnu na nos a usta :)

Toto duchadlo vsak bolo spratnejsie a tiez vyborne postacilo.
http://www.aaanaradie.sk/product_info.php?products_id=1880

Ak ma clovek vela pocitacov od prachu /vo firmach, ci servis/, alebo ma pre to aj alternativne vyuzitie, tak je to celom dobra metoda cistenia. Na rozdiel od kompresora, netreba tomu robit nejaku udrzbu. Zapojit a fukat....
tygerstyle (52)|24.3.2009 08:26
To mě nenapadlo, mám zahradní vysavač na listy.... když zapnu ofuk tak je to turubína ale měl by jsem strach z nějakého zatouleného kousku co by mohl poškodit desku nebo jiné PCB :cool:
KEOSAN (958)|24.3.2009 10:53
Ano, ak je to spinave, uz pouzite na listie, tak teoreticky je mozne to poskodit takym sposobom. To co som kupil - bolo nove a pouzival som to vylucne na prach, nie na listie. Keby to bolo uz pouzite, asi by to chcelo velmi dokladne odstranit necistoty a presvedcit sa, ci to je bezpecne. Ale to uz je urcite riziko.

Taktiez musel som to pouzivat na bezpecnu vzdialenost, nechodit s tym prilis blizko, lebo to bolo dost silne :)

Mozno by sa dalo poradit si aj v situacii, ak to bolo pouzite na listie. Dat napr. dole bocnice PC a prehodit cez to tenku priedusnu plachtu.
Takto by bola nejaka castica zachytena, tlak vzduchu sa sice zmensil, ale aj tak by to prefukalo.

Len taky napad, ak by to chcel niekto skusit, ako si nudzovo pomoct :)
tygerstyle (52)|24.3.2009 15:52
Prakticky jednoduše by jsem mohl udělat plastovou násadu na ústí foukače s prachovým filtrem :notsure
KEOSAN (958)|24.3.2009 19:43
No, neviem. Ono to ma PORIADNU silu pri usti. Ten filter by asi vyletel von okamzite :) Plastova nasada zas nepomoze samotna, pretoze treba zachytit male ciastocky. Ale ak mas fukar, mozes to skusit vyrobit a poreferuj, ako to dopadlo. Tiez by ma to zaujimalo, ci by sa fukar pouzivany na listie dal takto s nejakou nasadou pouzivat bezpecne na odstranovanie prachu z PC.

Ta nasada aj s filtrom by musela byt asi fest pripevnena. Pre sikovneho kutila iste nie nemozne :)