Jméno tazatele: Ondřej Procházka
Znění dotazu:
Zdravím, mám graf. kartu ATI Radeon 9550, bohužel se mi stává, že se PC sám od sebe restartuje - i několikrát denně. Při použití integrované graf. karty se to nestává. Už dříve se mi podařilo tento problém řešit, pravděpodobně nějakým patchem, ale už je to dávno (nepamatuji si, jak byl problém řešen), po přeinstalaci PC se mi už nepodařilo dostat se do původního stavu.
Děkuji za pomoc.
HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
Win XP Prof.; AMD Sempron 3000+, 1GB RAM
Znění dotazu:
Zdravím, mám graf. kartu ATI Radeon 9550, bohužel se mi stává, že se PC sám od sebe restartuje - i několikrát denně. Při použití integrované graf. karty se to nestává. Už dříve se mi podařilo tento problém řešit, pravděpodobně nějakým patchem, ale už je to dávno (nepamatuji si, jak byl problém řešen), po přeinstalaci PC se mi už nepodařilo dostat se do původního stavu.
Děkuji za pomoc.
HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
Win XP Prof.; AMD Sempron 3000+, 1GB RAM
Jaky mas drivery pro VGA?
Jak vypada ten restart, spadne to pres BSOD nebo se najednou sam vypne?
A co takhle zdroj, zkus nam ho nejak popsat....
Jak vypada ten restart, spadne to pres BSOD nebo se najednou sam vypne?
A co takhle zdroj, zkus nam ho nejak popsat....
Mám tam ovladače Omega 3.8.252 - první ovladače, které fungovaly. Po instalaci originálních nebo novějších ovladačů jsem už nenastartoval (resp. v zákl. rozlišení, ale po přihlášení se obraz "roztrhal" a nedalo se s tím nic dělat než ovladače odinstalovat z nouzového režimu).
Chlazení čipu je pouze pasivní. Používám starý CRT monitor.
No a ten restart vypadá tak, že se to buď "kousne" (i se zvukem, pokud běží třeba film) nebo se vypne monitor a nezbývá než resetovat natvrdo... Všiml jsem si, že se to sekne ne vždy stejně - jednou jsem jenom vypnul a znovu zapnul monitor a byl jsem zpátky ve Windows, ale s mnohem horším grafickým výkonem, stejně jsem to musel restartovat.
Nevím, co je to BSOD.
Zdroj je tam nějaký obyčejný, je to PC Barbone.
Chlazení čipu je pouze pasivní. Používám starý CRT monitor.
No a ten restart vypadá tak, že se to buď "kousne" (i se zvukem, pokud běží třeba film) nebo se vypne monitor a nezbývá než resetovat natvrdo... Všiml jsem si, že se to sekne ne vždy stejně - jednou jsem jenom vypnul a znovu zapnul monitor a byl jsem zpátky ve Windows, ale s mnohem horším grafickým výkonem, stejně jsem to musel restartovat.
Nevím, co je to BSOD.
Zdroj je tam nějaký obyčejný, je to PC Barbone.
BSOD je modra obrazovka smrti ve winech, to urcite znas.... ;)
Zkusil bych drivery odinstalovat, restartovat do nouzaku a pomoci Drivercleaneru odebrat vsechny zbytky ovladacu a pak ty Omegy nainstalovat znovu.
Btw. co mas vlastne za integrovanou grafiku, resp. jakou mas MB?
Zkusil bych drivery odinstalovat, restartovat do nouzaku a pomoci Drivercleaneru odebrat vsechny zbytky ovladacu a pak ty Omegy nainstalovat znovu.
Btw. co mas vlastne za integrovanou grafiku, resp. jakou mas MB?
Jo, tak modrou obrazovku znám, ale ve Win XP jsem ji ještě nikdy neviděl. Integrovaná grafika má 64 MB
No Husky14 myslel typ MB a grafickej karty.
Nemôže sa jednať o prehrievanie tej 9550? Skús rukou zdetekovať teplotu toho pasívu.
Nemôže sa jednať o prehrievanie tej 9550? Skús rukou zdetekovať teplotu toho pasívu.
Jj myslel sem typ grafiky.... treba ma integrovanou geforce a perou se mu tam drivery. Skoda ze nam to Neregistrovaný nechce rict [SIZE="1"](stejne jako se zdrojem)[/SIZE].
Jinak ta teplota me taky napadla, ale moc mi tam nehraje to vypnuti/zapnuti monitoru....
Jinak ta teplota me taky napadla, ale moc mi tam nehraje to vypnuti/zapnuti monitoru....
Zkusil jsem všechny ATI ovladače odinstalovat, i s pomocí Drivecleaneru, ale už se mi málem ani nepodařilo je znovu nainstalovat... musel jsem použít Obnovení systému. A jak zjistím typ MB?
Co se týče teploty chladiče graf. karty, tak je výrazně teplejší než chladič procesoru (nebo je tam ještě jeden menší chladič a ten je taky výrazně chladnější). Grafika může mít i přes 40-45 stupňů s otevřenou skříní.
No typ MB zistíš najjednoduchšie tak, že sa popozeráš poriadne po doske a zvyčajne bielym písmom je napísaný výrobca a typ. Poprípade môžeš použiť SW ako Everest, CPU-Z a pod.
S tým odhadom teploty - pokiaľ na tom udržíš prst pár sekúnd bez popálenia - je to v pohode.
No a ešte ma napadlo - máš tú integrovanú grafiku v BIOS-e vypnutú?
S tým odhadom teploty - pokiaľ na tom udržíš prst pár sekúnd bez popálenia - je to v pohode.
No a ešte ma napadlo - máš tú integrovanú grafiku v BIOS-e vypnutú?
Tak asi najlepšie riešenie bude - odinštalovať všetky ovládače od tej UniChrome VGA, v núdzovom režime DriverCleaner, vypnúť, osadiť 9550, v BIOS-e vypnúť onboardVGA a po detekcii tej radeonky nainštalovať ovládače a malo by to fachať.
Tak v BIOSu jsem nenašel vypnutí/zapnutí integrované grafiky a trofám si říct, že to tam ani není. Ale díky za ochotu.
Jo, cital som teraz manual, v biosu to není, doska je vybavena funkcií autodetect, disablne onboard VGA po zasunutí graficke karty do AGPcka