SCSI disky hluk/výkon
Zdravím, uvažuji o pořízení SCSI disku, ale protože s nimi nemám žádné zkušenosti rád bych se zeptal jak jsou na tom s hlukem. Že je vyšší než u IDE disku je mně jasné, zajímalo by mě který z těchto by mohl být nejtišší.
FUJITSU MAP3367NC-U4, 36 GB 80pin
FUJITSU MAJ3364MC 36 GB 80pin
FUJITSU MAH3182MC 18 GB 80pin - kapacita 18 GB by mi stačila, dá se čekat že disk s méně plotnami bude tišší (jako u IDE/SATA?)
Případně něco od Seagatu:
SEAGATE ST336706LC 36 GB 80pin
SEAGATE ST336704LC 36 GB 80pin - čím se ty dva liší, nevíte?
SEAGATE ST318404LC 18 GB 80pin
Děkuji za každý postřeh, pokud by někdo věděl jak na tom budou tyhle disky s výkonem tak napište, ale hádám že velké rozdíly mezi nimi nebudou (?). Řadič je totiž jen UltraWide SCSI 2 nebo 3.
FUJITSU MAP3367NC-U4, 36 GB 80pin
FUJITSU MAJ3364MC 36 GB 80pin
FUJITSU MAH3182MC 18 GB 80pin - kapacita 18 GB by mi stačila, dá se čekat že disk s méně plotnami bude tišší (jako u IDE/SATA?)
Případně něco od Seagatu:
SEAGATE ST336706LC 36 GB 80pin
SEAGATE ST336704LC 36 GB 80pin - čím se ty dva liší, nevíte?
SEAGATE ST318404LC 18 GB 80pin
Děkuji za každý postřeh, pokud by někdo věděl jak na tom budou tyhle disky s výkonem tak napište, ale hádám že velké rozdíly mezi nimi nebudou (?). Řadič je totiž jen UltraWide SCSI 2 nebo 3.
Používam v serveru niekoľko ročný 18GB IBM 10 tis.ot. SCSI disk. Čo sa týka hluku tak najhlučnejší je disk pri roztáčaní a keď pracuje (zápis, čítanie, seek) a je to dosť výrazný hluk a žiadny IDE disk mu v tom konkurovať nemôže (ale kompenzuje to výkonom). K výkonu tebou spominaných diskov sa ti neviem vyjadriť. Chcel som hlavne jednu vec a to - ako pozerám v popise diskov je tam uvedene, že sú 80 pinové. Overil by som si, či aj radič má 80 pinové konektory. Lebo väčšina "obyčajnejších" radičov má 68 pinové konektory.
Pár SCSI disků jsem slyšel, 2 mám doma, takže zhruba vím co čekat, spíš jestli někdo třeba neví jak na tom jsou ty Fujitsu vs. Seagate, popřípadě 18 vs 36 GB verze. Řadič je jen 68 pin (integrovaný na desce), ale už je na cestě redukce 68/80 pin, takže v tom by problém být neměl.
Klasicke SCSI rozhranni 80/68 pomalu ale jiste vymira, dnes ho nahrazuje modernejsi SAS rozhranni (konektor jako SATA) a navic je zpetne se SATAou zpetne kompatibilni.
Osobne doporucuju investovat vyhradne do SAS.
Osobne doporucuju investovat vyhradne do SAS.
To je pravda, ale já ten disk chcu do jednoho staršího PC co si stavím, jen na internet apod. Dvouprocesorová deska s 2 x PIII 550 MHz, 512 MB RAM, i440BX čipset .. Je to původně pracovní stanice od IBM. Do takovýho šrotu bude víc než dostačující.
aha, pak bych tedy popremyslel, jestli ma smysl do takovyho srotu kupovat novy disk... kdyz uz, tak treba na aukru...
No právě, ty disky jsou z aukra, nový bych taky nekupoval, nechcu do toho vrážet moc peněz, zatím mě to celé stálo pár stovek. Chybí jen disk a pak to nějak narvat do case. Bohužel originál asi neseženu, takže přijde ke slovu rozbrušovačka a vrtačka, ten IBM zdroj je totiž vyšší než je běžné, má taky 92 mm větrák na zadní stěně. Aspoň je tichý a podle váhy to nebude šunt.
Tak nakonec sem si vybral dva Fujitsu, tak uvidím. Našel jsem nějaký test kde byly rychlejší než Seagaty, o hluku zmínka nebyla, tohle asi málokdo u SCSI disků řeší.