Zdravím, mám problém, proto se zeptám zkušenějších
Zakoupil jsem novou skříň,jsou tak origo větráky od Thermaltaku, dělají hrozněj rachot,uvažoval jsem o regulaci:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
ty větráky jsou na molexy, takže budu potřebovat tohle:
no,ale když budu mít redukci, tak nepotřebuju ten regulátor, že?
Takže to jenom napojím na desku a reguluju pomocí speedfanu, že?
Díky za rady (nic bastlit nebudu, zdroj je ještě v záruce)
Zakoupil jsem novou skříň,jsou tak origo větráky od Thermaltaku, dělají hrozněj rachot,uvažoval jsem o regulaci:
ty větráky jsou na molexy, takže budu potřebovat tohle:
no,ale když budu mít redukci, tak nepotřebuju ten regulátor, že?
Takže to jenom napojím na desku a reguluju pomocí speedfanu, že?
Díky za rady (nic bastlit nebudu, zdroj je ještě v záruce)
Ne, takhle to nepůjde, jestli jsou ty větráky na molex tak ti ta redukce nepomůže, ta slouží k přesně opačnému účelu - je to vidět na obrázku. Zapoj větráky na 5 V a bude ticho.
nejak te uplne nechapu, ty vetraky ted maji stejny konektor jako treba disk nebo DVD? to pak ta redukce co jsi dal post funguje asi obracene...
Ne regulaci nepotřebuješ, ale regulovat pomocí SpeedFanu Ti to nepůjde, protože aby to šlo, tak by ty větráčky musely být připojeny přímo k základní desce. Takhle do nich pouštíš konstatní napětí...
no já myslel, že když použiju tu redukci, tak to budu moci vrznout do desky nebo do toho regulátoru.
To jo, jenže ty konektory co jsou v regulátoru nebo na základní desce jsou třípinové molexy a tohle máš redukci z čtyřpinového (např. hdd) na třípinový molex (ventilátor)... Tzn. z ventilátor se pak bude připojovat přes čtyřpinový molex rovnou do zdroje...
já prostě mám větráky na molex(to co se zapojuje do hdd, dvd)
takhle to vypadá
http://www.geek.com/thermaltake-matrix-vx/
a potřebuju je utišit, hroznej, ale hroznej rachot.
Takže víte někdo jak, prosím i s návodem :))
takhle to vypadá
http://www.geek.com/thermaltake-matrix-vx/
a potřebuju je utišit, hroznej, ale hroznej rachot.
Takže víte někdo jak, prosím i s návodem :))
Pokud za tím větrákem už nic připojeného nemáš, tak jen prohoď piny v konektoru, aby jel na 5 V. Stačí k tomu špendlík. Ale pak nesmíš zapomenout že už za ten větrák nesmíš nic připojit, nejlíp zaslepit molex isolepou.
[QUOTE=johny__g;84239]Pokud za tím větrákem už nic připojeného nemáš, tak jen prohoď piny v konektoru, aby jel na 5 V. Stačí k tomu špendlík. Ale pak nesmíš zapomenout že už za ten větrák nesmíš nic připojit, nejlíp zaslepit molex isolepou.[/QUOTE]
Dá se vyrobit i 7V pokud by bylo 5V málo. Některé ventilátory se na 5V neroztočí. A stačí udělat změnu na jednom a další větráky připojit za něj (samozřejmě žádný HDD nebo podobně).
// Podivas se ze kterych koliku maji tvoje ventilatory vyvedeny napeti. Pak se mrknes sem: https://www.svethardware.cz/specifikace-zdroju-atx12v/9807-2 a spravnym prohazenim koliku ziskas pozadovane napeti 5 nebo 7V (5V muzes udelat hned, ale 7V doporucuju zkontrolovat multimetrem, je to jakoby 12-5=7V ale obracene nez by clovek cekal)
///(rychlej)šnek předběhl přežranou kočku :D
Dá se vyrobit i 7V pokud by bylo 5V málo. Některé ventilátory se na 5V neroztočí. A stačí udělat změnu na jednom a další větráky připojit za něj (samozřejmě žádný HDD nebo podobně).
// Podivas se ze kterych koliku maji tvoje ventilatory vyvedeny napeti. Pak se mrknes sem: https://www.svethardware.cz/specifikace-zdroju-atx12v/9807-2 a spravnym prohazenim koliku ziskas pozadovane napeti 5 nebo 7V (5V muzes udelat hned, ale 7V doporucuju zkontrolovat multimetrem, je to jakoby 12-5=7V ale obracene nez by clovek cekal)
///(rychlej)šnek předběhl přežranou kočku :D
Už jsem to pochopil :) dobrý :slug
Potom můžeš přehodit ty piny v konektoru, jak píše johny - pokud budou ty dva drátky z redukce připojeny mezi červený a černý, tak dostaneš výsledných 5V, což by Ti mohlo k optimálnímu průvanu stačit... Příp. mezi červený a žlutý, což dá nějakých 7V...
EDIT: Koukám, že mě už někdo předběhl, tak nic :D
Potom můžeš přehodit ty piny v konektoru, jak píše johny - pokud budou ty dva drátky z redukce připojeny mezi červený a černý, tak dostaneš výsledných 5V, což by Ti mohlo k optimálnímu průvanu stačit... Příp. mezi červený a žlutý, což dá nějakých 7V...
EDIT: Koukám, že mě už někdo předběhl, tak nic :D
Ty piny v tom konektoru mají na sobě takové zarážky, aby nedošlo k jejich samovolnému vytažení ven. Stačí když z té strany, jak jdou dráty, vezmeš nějakou jehlu a ty zarážky trošku srazíš dolů.