Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ventilátor, regulace hluku

spaw (16)|25.1.2008 10:10
Zdravím, mám problém, proto se zeptám zkušenějších

Zakoupil jsem novou skříň,jsou tak origo větráky od Thermaltaku, dělají hrozněj rachot,uvažoval jsem o regulaci:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
ty větráky jsou na molexy, takže budu potřebovat tohle:

no,ale když budu mít redukci, tak nepotřebuju ten regulátor, že?
Takže to jenom napojím na desku a reguluju pomocí speedfanu, že?

Díky za rady (nic bastlit nebudu, zdroj je ještě v záruce)
johny__g (6387)|25.1.2008 10:17
Ne, takhle to nepůjde, jestli jsou ty větráky na molex tak ti ta redukce nepomůže, ta slouží k přesně opačnému účelu - je to vidět na obrázku. Zapoj větráky na 5 V a bude ticho.
mech13 (5526)|25.1.2008 10:18
nejak te uplne nechapu, ty vetraky ted maji stejny konektor jako treba disk nebo DVD? to pak ta redukce co jsi dal post funguje asi obracene...
Petr S. (1220)|25.1.2008 12:15
Ne regulaci nepotřebuješ, ale regulovat pomocí SpeedFanu Ti to nepůjde, protože aby to šlo, tak by ty větráčky musely být připojeny přímo k základní desce. Takhle do nich pouštíš konstatní napětí...
spaw (16)|25.1.2008 14:13
no já myslel, že když použiju tu redukci, tak to budu moci vrznout do desky nebo do toho regulátoru.

Petr S. (1220)|25.1.2008 14:41
To jo, jenže ty konektory co jsou v regulátoru nebo na základní desce jsou třípinové molexy a tohle máš redukci z čtyřpinového (např. hdd) na třípinový molex (ventilátor)... Tzn. z ventilátor se pak bude připojovat přes čtyřpinový molex rovnou do zdroje...
spaw (16)|25.1.2008 15:13
já prostě mám větráky na molex(to co se zapojuje do hdd, dvd)
takhle to vypadá
http://www.geek.com/thermaltake-matrix-vx/

a potřebuju je utišit, hroznej, ale hroznej rachot.

Takže víte někdo jak, prosím i s návodem :))
johny__g (6387)|25.1.2008 15:30
Pokud za tím větrákem už nic připojeného nemáš, tak jen prohoď piny v konektoru, aby jel na 5 V. Stačí k tomu špendlík. Ale pak nesmíš zapomenout že už za ten větrák nesmíš nic připojit, nejlíp zaslepit molex isolepou.
speedsnail (4876)|25.1.2008 15:42
[QUOTE=johny__g;84239]Pokud za tím větrákem už nic připojeného nemáš, tak jen prohoď piny v konektoru, aby jel na 5 V. Stačí k tomu špendlík. Ale pak nesmíš zapomenout že už za ten větrák nesmíš nic připojit, nejlíp zaslepit molex isolepou.[/QUOTE]

Dá se vyrobit i 7V pokud by bylo 5V málo. Některé ventilátory se na 5V neroztočí. A stačí udělat změnu na jednom a další větráky připojit za něj (samozřejmě žádný HDD nebo podobně).

// Podivas se ze kterych koliku maji tvoje ventilatory vyvedeny napeti. Pak se mrknes sem: https://www.svethardware.cz/specifikace-zdroju-atx12v/9807-2 a spravnym prohazenim koliku ziskas pozadovane napeti 5 nebo 7V (5V muzes udelat hned, ale 7V doporucuju zkontrolovat multimetrem, je to jakoby 12-5=7V ale obracene nez by clovek cekal)

///(rychlej)šnek předběhl přežranou kočku :D
Petr S. (1220)|25.1.2008 15:55
Už jsem to pochopil :) dobrý :slug

Potom můžeš přehodit ty piny v konektoru, jak píše johny - pokud budou ty dva drátky z redukce připojeny mezi červený a černý, tak dostaneš výsledných 5V, což by Ti mohlo k optimálnímu průvanu stačit... Příp. mezi červený a žlutý, což dá nějakých 7V...

EDIT: Koukám, že mě už někdo předběhl, tak nic :D
spaw (16)|25.1.2008 16:51
Paráda pánové, tak jak dojdu domů, tak se do toho hned pustím.

Díky za vyčerpávající rady.
spaw (16)|26.1.2008 10:06
no, tak mně to nejde z toho molexu dostat, jak na to? nevím
Petr S. (1220)|26.1.2008 10:12
Ty piny v tom konektoru mají na sobě takové zarážky, aby nedošlo k jejich samovolnému vytažení ven. Stačí když z té strany, jak jdou dráty, vezmeš nějakou jehlu a ty zarážky trošku srazíš dolů.
johny__g (6387)|26.1.2008 10:24
Ty z boku trčící plíšky musíš zamáčknout tou jehlou dovnitř, až to budeš dávat zpět tak je jen vyhni ven a zasuň do konektoru. Na tom obrázku je sice samice, ale u protikusu je to podobné.

spaw (16)|26.1.2008 22:27
Dík už to mám