Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Základní desky: Vadná deska?

Neregistrovaný (0)|6.2.2008 01:00
Jméno tazatele: Jaroslav Šmíd

Znění dotazu:
Deska MSI K9N SLi-2f, procesor Athlon 64 X2 5200+ EE, 2x1GB RAM Kingston, 2x MSI NX8600GT 256M, 2x IDE HDD, 1x SATA2 HDD, 1x SATA2 DVDRW.

Když zapnu počítač, občas se stane (hlavně, když je delší dobu odpojen od sítě), že se spustí ventilátory a tím to končí. Musím počítač vypnout a zapnout, poté mi naběhne systém, ale ... Když nabíhá BIOS, při "Initializing USB ... " to pípne tolikrát, kolik periférií mám do USB zapojených (krátká pípnutí), je tohle normální u této desky? Občas se také zobrazí něco jako "HyperTransport out of sync" nebo "HyperTransport error".
Počítač jsme dovezli do Alzy do servisu, tam nám řekli, že je slabí zdroj (350W), dali tam 500W a i když v USB byla myš, nepíplo to a vše najelo bez problémů. Koupili jsme tedy 500W zdroj, přijeli domů, zapojili a pí pí pí. Zase to pípalo. Po restartu opět něco s HyperTransport.
Myslíte, že je vadná deska, nebo by to mohlo dělat něco jiného? Paměť jsem projel memtestem (4x), takže ta by měla být OK. Existuje ještě nějaký SW na otestování desky?
Děkuji za odpověď.

HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
Zoidik (1405)|6.2.2008 06:11
Jaky zdorj tam daly v alze na vyzkoušení? Koupil jsi ten samy nebo jiny? U toho zkoušení jsi byl? Myška byla tvoje? Vyzní to blbě, ale neni nad tvím obydlím nějaká stálá tlaková níže? Jinak si to fakt neumím vysvětlit. Zkuse ještě podivat do BIOSu jestli nemas nějak blbě nastaveny USB porty
Petr S. (1220)|6.2.2008 08:34
Stejně jako Zoidika mě yajímá, jak to bzlo přesně s tím zdrojem :notsure Jinak bych ještě zkusil flashnout Bios...
Jaroslav Šmíd (0)|6.2.2008 17:08
Zkoušel tam 500W chieftec, ten samý jsem koupil. Myš moje nebyla, ale tou to není, když ji nezapojím, dělá to stejně.

A USB nastavit nejdou, akorát vypnout-zapnout usb řadič a nastavit režim usb 1.1/2.0
pavel_p (993)|6.2.2008 20:46
Deska se moc otestovat nedá, v podstatě vyloučením chyby všech ostatních komponent. Viz. FAQ v sekci tuším problémy s HW. Chybu HT jsem nikdy neviděl ... při hodně divných problémech jsou někdy (zřídka ale přece) na vině třeba i dlouhé USB kabely nebo vysoký odběr z portů, případně připojení zařízení se samostatným zdrojem (ext. disk, usb porty v monitoru) jinak je většinou na chybná deska.
Zoidik (1405)|7.2.2008 05:50
Jak víš že to neni myší? Oni tam tvoji neměli a doma ti to s myší dělá. Zkoušel jsi jinou? Jak píše pavel_p, máš tam něco jiného? Sice jsem se nesetkal s nikdy s tím že by dělalo problemy externí zařízení, ale stát se to muže. Zkus teda odpojit všechno co mas přes USB krom myši popř klávávesnice jestli ji mas na USB. Nebo zkusnějakou PS2 co to udělá. možna by postačila jen redukce
Petr S. (1220)|7.2.2008 08:44
[quote=Zoidik;88096]Sice jsem se nesetkal s nikdy s tím že by dělalo problemy externí zařízení, ale stát se to muže.[/quote]

Já se s tím setkal. Ale jednou jedinkrát - problémz činila klávesnice, po jejimž vyměnění bylo vše v pořádku :notsure
Jaroslav Šmíd (0)|7.2.2008 17:29
To, že to nedělá myš, vím proto, že jsem všechno z USB vytáhnul a zkusil zapnout - nepípalo. Pak jsem připojil myš - jednou píplo. Odpojil, připojil tiskárnu - píplo. Připojil i myš (2 zařízení v USB), píplo 2x. Připojil gamepad - 3x píplo. Prostě to pípne tolikrát, kolik zařízení je v USB, ale to by podle mě dělat nemělo. V životě jsem se s tím nesetkal a žádné nastavovátko v BIOSu (mimochodem, je aktuální), které by zapínalo/vypínalo pípání při nalezení USB zařízení, není. Pak je tu ale ten "HyperTransport error", který se jednou za čas objeví, a to, že se občas zapnou jen ventilátory a konec.