Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladič pro Intel Core Duo 8200

drakin (13)|29.2.2008 08:25
Potřebuji poradit s chlazením procesoru Intel Core Duo 8200. Běží na dodaný chladič. Chystám se ho přetaktovat tak na +- 3,5GHz a chtěl bych ho osadit chladičem cena do +- 800 korun. Mám něco vytipované, ale když poradíte jiný, budu rád.
1) Artic Cooling Freezer 7 Pro
2) Prime Cooler PC.HC5+CUHyper COOL Upgrade.
3) Scythe SCKC 1000 KAMA Cross
Samozřejmě by měl být co nejtižší, účinný s dlouhou výdrži. PC je převážně na hry.
Věci kupuju v Alfacompu v Brně, tak když to bude odsud, nemá to chybu.
Deska: Gygabyte P35-DS3
Bedna: Cooler Master Elite 331
Díky za rady.
johny__g (6387)|29.2.2008 09:29
Zkoušel jsi taktovat už teď? Abys zhruba věděl jak podařený kousek máš a kolik bude potřebovat voltáž na těch 3,5 GHz? Pokud nebudeš voltáž zvedat, tak to můžeš zkusit i s boxem, jen sleduj teploty.
kane.shw (1231)|29.2.2008 09:53
Jednak pořeš to, co ti radí johny__g a druhak si myslím, že pokud ti to case dovolí rozměrově,
tak už se vyplatí 200Kč přidat a koupit rovnou [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Jinak na desku by se vejít měl, to už tady má odzkoušené husky14 :thumb
drakin (13)|29.2.2008 10:14
Zatím nezkoušel - lépe - zatím jsem to nezkoušel vůbec. Jedinou zkušenost s tím mám - u kámoše jsme zvedali u Black Editionu násobič. Vím o tom dost málo - zkusím bez zvednutí napětí zvednout násobič a pohlídat si teplotu ..... (vím, že přes 1,3 V a 55 st bych asi jít neměl.....) ...ale toto všechno asi patří do jiné kapitoly.
elpsycho (1602)|29.2.2008 10:26
Jestli se nebude nějak razantně zvyšovat voltáž vzal bych AC Freezer nebo CM Hyper TX. Tyhle dva se mi osvědčily ještě na socketu754. Scythe bych podle mých zkušeností s KatanouII doporučil jen lidem kteří jsou ochotni ho hned vylapovat, protože základna byla neskutečně křivá - vystouplá po okrajích. Navíc přítlak nestál za moc už v základu, po vylapování (tj. i ubrání materiálu) to bylo samozřejmě ještě horší, musel jsem nožičky přihnout kleštěma. Možná to byla vada kusu, možná vyšší verze jsou lépe provedené, nicméně v některých recenzích (které jsem předtím nebral vážně) dopadla Katana hůře než třeba onen CM Hyper TX. Vzhledem k tomu že konstrukčně je předurčena chladit líp tak to nejspíš taky bylo nerovnou základnou.
husky14 (4214)|29.2.2008 10:49
[QUOTE=drakin;95434]Zatím nezkoušel - lépe - zatím jsem to nezkoušel vůbec. Jedinou zkušenost s tím mám - u kámoše jsme zvedali u Black Editionu násobič. Vím o tom dost málo - zkusím bez zvednutí napětí zvednout násobič a pohlídat si teplotu ..... (vím, že přes 1,3 V a 55 st bych asi jít neměl.....) ...ale toto všechno asi patří do jiné kapitoly.[/QUOTE]
U Intelu nebudes zvedat nasobic, ale FSB. S tim ale budes zaroven taktovat ramky, takze budes muset snizit jejich delicku. Pro Tebe imho idealni si o tom napred neco precist.

V tvym pripade bez zvysovani napeti das FSB v pohode na nejakych 440MHz, coz pri nasobici 8x u E8200 dela cca. 3,5GHz (coz uplne staci). Pak uz to asi bude chtit pridat volty, ale presne ti to stejne nikdo nerekne, to budes muset otestovat sam. OC je individualni zalezitost kazdyho kusu HW a jejich kombinace....

Jinak Scythe Ninja se na desku i do bedny vejde a na E8200 funguje skvele :thumb, ale pro tvy potreby bude uplne stacit Freezer 7. Plno lidi ho ma a chladi taky ;)

Btw. Ninju mam jen proto, ze sem ho i s CPU koupil o litr levnej od znamyho (tenkrat za 4,3k), kterej tu kombinaci omylem objednal dvakrat :p Jinak bych sel taky do Freezera....
Zoidik (1405)|29.2.2008 11:42
MNo z těch co jsi psal, tak bych bral freezer7pro.
husky14 (4214)|29.2.2008 11:50
[QUOTE=drakin;95413]Samozřejmě by měl být co nejtižší, účinný s dlouhou výdrži.[/QUOTE]Tyhle pozadavky samozrejme Freezer 7 Pro uplne nesplni, to chce nejakou konstrukci s velkym pasivnim zebrovanim a tichym fanem....

Taky zalezi, kolik do toho chces vrazit a jestli je uz Ninja moc draha, tak co treba [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]....?
Nordir (1)|1.3.2008 08:05
Jaky je rozdil mezi CoolerMaster RR-PCH-S9U1 Hyper TX a CoolerMaster RR-CCH-L9U1 Hyper TX 2 krom toho ze TX2 je i pro AMD. Jelikoz puvodni verze TX chladila dle testu vyborne a prekonaval Freezer v pohode.
elpsycho (1602)|2.3.2008 14:02
Funkčně žádný, TX se dělávalo zvlášť s uchycením pro AMD a zvlášť pro Intel, TX2 má obě. V některých testech zase vychází líp Freezer, např na EHW. Je tam hodně faktorů co můžou měření ovlivnit - na různě teplotně náročných procesorech se může pořadí prohazovat, ne všechny kousky stejného chladiče mají stejně rovnou základnu nebo stejně dobře fungující uchycení, každá skříň má jiné vnitřní uspořádání a tím i způsob proudění vzduchu, na což zase každý chladič reaguje různě. Třeba v tom měření na shw kde TX porážel Freezera se testovalo úplně mimo case.

Známý teď stavěl E8200 s TX2 a s mírným OC na 3,2GHz mu to ukazovalo 47 stupňů v zátěži. Nutno dodat že zrovna natrefil na zmetek držící jen na 3 nožičkách.
drakin (13)|3.3.2008 06:58
Diky všem za rady a názory, nakonec jsem se rozhodl pro Cooler Master Hyper 212. Nízký hluk, účinný, dlouhá životnost .. a tak... líbí se mi. Jesli někdo ví, že je to zmetek a nebo se mi tam nevleze, písněte.... ještě si to rozmyslím.
elpsycho (1602)|3.3.2008 08:44
Podle pár testů co jsem našel si vede obstojně, ztráta 4 stupně na Noctuu NH-U12P a Thermalright 120 Extreme myslím plně odpovídá jeho 60 procentní ceně oproti těmhle favoritům.

http://www.tweaktown.com/reviews/1290/6/page_6_testing_results/index.html
http://www.anandtech.com/casecoolingpsus/showdoc.aspx?i=3141&p=6
HFX9 (276)|14.3.2008 00:19
Ja ten chladic mam (Cooler Master Hyper 212) a ted me na nem hooodne stve jedna vec:

V pripade ze mas ventilator uchyceny jak nahore tak dole pomoci tech "drzaku" co se sroubuji na zebra, budes nucen celej chladic odmontovat z desky aby jsi se k tem spodnim dostal.
Protoze ventilator je na tech drzakach namontovanej ze strany zeber.

Dival jsem se i do navodu a je to tam tak presne popsano v pripade ze chces dat dva fany

Premyslel jsem jak na to abych to nemusel sundavat, tak mam zahnuty sroubovak a snad se tam vleze a pak me jeste napadlo protahnout sroubovak zebry a dostat se k tomu uchyceni ventilatoru.

Zitra to budu zkouset, tak dam vedet jak jsem dopadl.