Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Teplota QuadCore 2.4Ghz

alpimera (7)|9.3.2008 10:07
Koupila jsem počítač, který má v sobě QuadCore procesor a byl k tomu zabalený větrák...prý to má být ten největší krám, ale mě to ukazuje že procesor má 30 stupňů...chtěla jsem se zeptat jestli má cenu kupovat nový a lepší větrák...

A druhý dotaz je..na grafice (xfx8800GT) mám hlučný větrák...dá se s tím vůbec něco dělat? (bezpečně)
Díky
P@pi (1519)|9.3.2008 10:42
Stáhni si CoreTemp a změř teploty ním. Jinak ten chladič není žádná velká sláva, ale stačit by měl bez problémů. Záleží jestli ti spíš nevadí hlučnost. Teploty měř v zátěži (třeba Orthosem).

Ano, chladič na grafice se dá bezpečně vyměnit. Třeba [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] je slušný (ideálně s nějakým tichým 120 mm).
Mungo (35)|10.3.2008 12:57
Boxované chladiče musí zvládnout uchladit procesor ke kterému byly přibaleny, když větrák hučí jako dvouplošník a očividně nezvládá je na čase ho reklamovat. Problémem těchto chladičů je ale často jen jejich hlučnost, proto dá většina lidí přednost značkovým chladičům, které umožňují i další taktování CPU.
Decibel-es (21)|10.3.2008 13:27
Zkus to nějakým zátěžovým programem, alespoň půl hodiny.
Myslím, že když to bude do 40st tak to bude úspěch...
Jackal1 (218)|10.3.2008 13:40
BOX ventilátor není žádná sláva, ale uchladit processor musí. Jestli nebudeš taktovat, tak BOX stačí, ale jestli jsem to dobře pochopil, tak jsi koupila sestavený počítač a zvlášť jsi dostala BOX chladič, to znamená, že máš namontovaný jiný než je BOX. Jestli jsem to dobře pochopil.
Decibel-es (21)|10.3.2008 13:45
Jackale, mrkni se mi prosím do biosu, jestli tvoje deska umí v q-fanu regulovat větrák na cpu taky power mode a ne jen pwm. Mám bios 402 (ještě jsem nestihnul update) a tam nic takovýho není. Díky
OdMajkla (369)|17.3.2008 21:56
Čtyřjádro testuj v Prime 95. Zatěžuje hned všechna 4 jádra. Orthos se musí spustit dvakrát a nastavit spřažení v prvním spuštěném na 1 a 2 a ve druhém na 3 a 4 jádro.
Pavel Boček (4169)|22.3.2008 14:09
Ale ? A odkdy ? Primě 95 je dávno zastaralý, nedokáže využít nové technologie CPU a kvůli tomu se na testování stability absolutně nehodí. Orthos už měsíce funguje na čtyřech jádrech najednou...ještě lepší je TAT přímo od Intelu.
mech13 (5526)|22.3.2008 14:18
TAT na ctyrjadro nepomuze, orthos taky nejak tusim bylo potreba spustit dvakrat

prime asi bude nejaky updatnuty, kdyz se podivas na netu tak je vsude spousta screenu s prime a v tom 4 vlakna...
OdMajkla (369)|22.3.2008 14:23
[QUOTE=Pavel Boček;103238]Ale ? A odkdy ? Primě 95 je dávno zastaralý, nedokáže využít nové technologie CPU a kvůli tomu se na testování stability absolutně nehodí. Orthos už měsíce funguje na čtyřech jádrech najednou...ještě lepší je TAT přímo od Intelu.[/QUOTE]

Nevim od kdy ale je to tak. Pravdu má Mech. Orthos se musí spustit dvakrát a ve správci uloh nastavit v prvním spuštění 1 a 2 jádro a ve druhém 3 a 4 jádro a intel TAT nejde spustit dvakrát. Prime je možná zastaralej ale zatěžuje po spuštění všechna 4 jádra a testuje dobře. Jinak kdo ho nepoužívá tomu bych doporučil u nataktovaného PC jej použít. Zajímalo by mě komu PC po testování v Prime 95 projde. A ne po půl hodině ale po 6 až 8 hodinách.
husky14 (4214)|22.3.2008 14:28
[QUOTE=OdMajkla;103251]Zajímalo by mě komu PC po testování v Prime 95 projde. A ne po půl hodině ale po 6 až 8 hodinách.[/QUOTE]No asi vsem, kdo chtej mit stabilni PC, treba me.... ;)
OdMajkla (369)|22.3.2008 14:42
Výborně. pak je vidět že i když je Prime možná zastaralý tak stále používaný i na nových technologiích dvou a čtyřjader.
mech13 (5526)|22.3.2008 14:43
6-8 hodin je obvykla doba vyskytu posledni nestability. znam to na svem procaku zpameti, kdyz neco trefim nestabilne, tak podle toho jak to vytuhne vim kolik musim pridat.
stupne po jednotlivych kruccich Vcore cca jsou:
nenabootoje/tuhne bios
vytuhne hned boot win
vytuhne boot win ke konci
nabootoje win, orthos vytuhne
orthos vytuhne do jedne minuty
orthos vytuhne do 5 minut
orthos vytuhne do 30 minut
orthos vytuhne cca po 6-8 hodinach:)
TAT vytuhne
stabilni komp:)
mezi nimi je rozdil 0.0125V
takze vim, ze kdyz se mi zhrouti win tesne pred nabootovanim, tak musim pridat 7x0.0125=0.0875V a bude to plne stabilni:D halt jsem se s tim topicem o E21x0 dost dlouho drbal....
husky14 (4214)|22.3.2008 14:47
[QUOTE=mech13;103268]....znam to na svem procaku zpameti, kdyz neco trefim nestabilne, tak podle toho jak to vytuhne vim kolik musim pridat.[/QUOTE]Skoda ze to je jen u tvyho procaku, jinak by sis to moh nechat patentovat :p
Pavel Boček (4169)|23.3.2008 00:18
No já bych skoro s jistotou řekl, že Orthos už celkem dlouho umí čtyři jádra...každopádně je myslím na testování pořád lepší než Prime 95, pokud současně s umožněním funkce na čtyřech jádrech nezměnili i samotné testy :) Protože často tam, kde Prime 95 jel v pořádku, mi Orthos spadl...a/nebo Prime dělal falešný poplach...tak už kvůli tomu bych raději volil i dva spuštěné Orthosy zároveň než jeden Prime :)