Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Server

Farrly (30)|19.3.2008 20:22
Znovu vas vsechny zdravim a mam na vas dotaz.Zajimalo by me co vsechno potrebuju pokud bych chtel spustit nejaky share server, ale samozrejme v daleko mensim meritku jen pro ceskou republiku.Pokud byste byli tak hodni tak zde napiste aspon pribliznou cenu kolik by to ze zacatku mohlo stat. Mockrat dekuji za jakekoli info :)
kamil2268 (111)|20.3.2008 01:00
Hmm asi se také připojím k dotazu, připojení máš?jak velké max. soubory se budou nahravat?chceš jít do serverů od kvalitní firmy nebo se bude skládat.Ono to záleží na hodně faktorech a myslím, že skoro nikdo ti tu není schopen plácnout cenu jen tak, pokud to není ovšem člověk z oboru..
Farrly (30)|20.3.2008 07:56
Diky za reakci,taze pripojeni mam max soubory do 300MB a chtel bych asi uz komplet takze od nejake solidni firmy ze zacatku by ale urcite stacilo neco levneho(moc veci by tam nebylo)
pas!k (3765)|20.3.2008 08:05
Dobreho pravnika.
Xaim (29)|20.3.2008 08:16
Farrly: Především rozhodují některé faktory, které definují možnosti služby :

Asi někdo z oboru může být konkrétní, ale těžko se nastavuje nějaká služba bez zkušeností. Ja osobně je určitě nemám.

- Poskytovatel připojení (tj traffic) ovlivní především tvé možnosti
- Podle velikosti traffic (pokud by jednalo výhradně o ČR hodnota bude vyšší než u traffic do zahraničí) :
-- Počet serverů a velikost diskového prostoru především k využití.
-- SW pro správu.

Nastavení služby se odvíjí od případné investice do připojení a serverů :
max. velikost souborů; regulace stahování (limity na IP); závazky a garance; ...

Celkově si myslím že dělat server na ukládaní dat, vede prakticky k ukládaní dat které nejde komprimovat (nějak výrazně dobře). Když se podíváte tak třeba youtube a ostatní, jde prakticky o velice výnosnou věc, ale jde především jen o velice komprimované videa. Ukládat výhradně jen takové formáty nebo třeba jpg, je prostě celkově méně nákladné (řekl bych že je zde vyšší návratnost a rychleji). Existovat taková služba totiž může jen z reklamy nebo tvůj případ z uživatelů co si sllužbu platí (vzor rapidshare). Pak jako všude vznikají problémy s legálním obsahem a kontrolou (pokud je to nutné, stát ve kterém je server a společnost nemusí být konec konců ve státě kde je proti zákonné) atd.

Je to prostě poměrně komplexní a složitá věc k navrhnutí, člověk sám by musel začít pomalu nastavovat parametry a dle odezvy lidí je upravovat (aby nedošlo k přetížení) atd.
pas!k (3765)|20.3.2008 08:48
U toho ukladani komprimovanych dat si nemyslim ze je to nejak extra nakladnejsi .. i kdyz samozrejme o neco jo ale ten hlavni problem je si myslim ve vytizeni linek.. prece jen by tem objem prenesenych dat vypadal jinak kdyby se videa na youtube ukladala v hd kvalite :) Jinak jeste k prvnimu dotazu .. ta cena si myslim pudje stanovit tezko protoze se to bude odvijet od toho co budes chtit za sluzby a skazdou sluzbou cena poroste a to mozna nekolikanasobne ;) Kazdopadne firem asi bude dost byt tebou sepisu nejaky koncept toho co vlastne chces a rozeslal bych to do par takovych firem aby ti delali cenovy odhad tady asi nejake realne cislo tezko dostanes.
Pavel Boček (4169)|22.3.2008 23:49
No, pokud si to chceš dělat čistě sám, tak 100 tisíc jen za základní HW a měsíčně se odvážím tvrdit další průměrně tisíce na dokupování diskové kapacity, pak další kapacitu na zálohování (pásky), to jsou další desítky tisíc; udělat pořádné stránky a SW pokud nemáš známé nebo to neumíš budou další tisíce a tak 10 - 20 tisíc spolkne měsíčně serverhousing a 10 Gbit připojení k páteři (což by se dalo opět zařídit připojení u providera, nejlépe známého, kde by to bylo o dost levnější).

Pokud by šlo čistě jen o vytvoření tohoto s nějakou firmou, tak opět tisíce za vytvoření webu a desítky tisíc měsíčně za vedení (řádově časem stovky GB místa a hlavně traffic tak v řádech desítek TB měsičně).

O legálnost bych se tak nebál, pokud součástí by byla registrace (a nejlépe placená :)), kde by bylo nutné souhlasit s nějakými podmínkami, tak by se tam prostě dalo, že majitel nemá nic společného s obsahem a možná něco o ochotné spolupráci s Policií ČR, pokud by tato přišla na něco nekalého :)
|Mio| (1333)|23.3.2008 09:32
To chces vytvorit pro komercni ucely?? To ti rovnou povim ze CR neni vhodne misto pro takovy podnikani, uz jen kvuli legislative.

Pokud to chces pro omezenou skupinu lidi pro nekomercni veci, tak je jednodussi si postavit klasicky FTP server s rozumnym webovym rozhranim, je to podstatne mene nakladne na software i hardware a konektivita by take nestala tolik.