new MB
Ahoj. Koukám po nové desce, ale hlava se mě točí z toho výběru. Rozhodl jsem se pro socket AM2.
Je zde také AM2+. Jaký je zde rozdíl?
Pak je zde spoustu čipsetů a nevím jak se od sebe liší.
Budu rád za každou radu či odkaz nebo doporučení- klidně i s procesorem (těch je taky kupa)
Pak jaký je rozdíl mezi AMD a Intel kromě spotřeby-taktovaní. Například z hlediska hráče, multimedií..
Používám také Linux. Někde jsem četl, že některé čipsety jsou lepší pro L.
Jak to s tím souvisí...
Díky:)
Je zde také AM2+. Jaký je zde rozdíl?
Pak je zde spoustu čipsetů a nevím jak se od sebe liší.
Budu rád za každou radu či odkaz nebo doporučení- klidně i s procesorem (těch je taky kupa)
Pak jaký je rozdíl mezi AMD a Intel kromě spotřeby-taktovaní. Například z hlediska hráče, multimedií..
Používám také Linux. Někde jsem četl, že některé čipsety jsou lepší pro L.
Jak to s tím souvisí...
Díky:)
Ta otazka je polozena trosku nesikovne pises ze hledas novou mb ale z toho co pises bych rekl ze skladas nove pc :) Napis co vlastne chces pokud nove pc tak napis na co a jaky mas rozpocet .. pak neco uklohnime .
Ano, skládám počítač. Do desky bych chtěl investovat max okolo 2 tis. a procesor také tak nějak.
Budu rád třeba za dvě varianty levnější/dražší.
Na PC sice nehraju ale chtěl bych, aby nějakou dobu vydržel.
Ostaní komponenty zatím nevím, až podle desky.
Jinak grafu bych koupil tak kolem 1000kč nebo možná bych využil i integrovanou.
U ramek jsem přemýšlel o 2*1GB A-data extreme edition(okolo 1 tis)
O mechanikách vubec nic nevím - zdali je lepší kombo nebo zvlášť. Budu rád za tipy.
Zdroje to samé:)
O mechanikách vubec nic nevím - zdali je lepší kombo nebo zvlášť. Budu rád za tipy.
Zdroje to samé:)
Ještě otázka - chceš taktovat? Pokud ano, doporučil bych Intel, s tím si užiješ víc a i výsledný výkon bude lepší. U AMD je výhoda desek s dobrou integrovanou grafikou, nevím ovšem jak je to s jejich podporou v Linuxu.
MB: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
CPU: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
RAM: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Grafika: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
HDD: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Zdroj: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] - lepší varianta
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] - dostatečná varianta
Case: Dle vkusu
Co říkáš? :)
CPU: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
RAM: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Grafika: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
HDD: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Zdroj: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] - lepší varianta
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] - dostatečná varianta
Case: Dle vkusu
Co říkáš? :)
tgfh: sestava hodne dobra, pokud si na to ty prachy najde tak rozhodne doporucuju
jelikoz ale uvazuje o integrovane grafice a nehraje, mozna "zbytecne" predimenzovana
pokud by se melo setrit, tak: desku P31-DS3L, pak grafiku HD3450 (neznam modely presne, proste nizsi radu nez 3650) nebo bazarovou 7600GT pod tisicovku, vykon proti integrovanem je porad o nekolik trid vys a nezere moc
ten procesor by se dal velmi slusne popohnat temer k dvojnasobnym vykonum... (ovsem jen na slusnych deskach - ty co jsme doporucily)
pokud je ale autor opravdu velmi nenarocny, tak bych asi sel do nejakeho malozraveho AMD s 780G - dost by se usetrilo, ta integrovana grafika je jednoznacne nej co je a dycha na zada low-end normalnim grafikam
jelikoz ale uvazuje o integrovane grafice a nehraje, mozna "zbytecne" predimenzovana
pokud by se melo setrit, tak: desku P31-DS3L, pak grafiku HD3450 (neznam modely presne, proste nizsi radu nez 3650) nebo bazarovou 7600GT pod tisicovku, vykon proti integrovanem je porad o nekolik trid vys a nezere moc
ten procesor by se dal velmi slusne popohnat temer k dvojnasobnym vykonum... (ovsem jen na slusnych deskach - ty co jsme doporucily)
pokud je ale autor opravdu velmi nenarocny, tak bych asi sel do nejakeho malozraveho AMD s 780G - dost by se usetrilo, ta integrovana grafika je jednoznacne nej co je a dycha na zada low-end normalnim grafikam
Sestava pěkná:)
Taktovaní určitě..hraní už nestíhám.
Tehdy jsem koupil Athlon jelikož se obecně řikalo, že je "lepší na hry a dobře se taktuje."
MB: Dobrý. Jen rozdíl mezi těmito dvěma(viz od tgfh a mech13). Je jaký? (jen obecně)
U te dražší se mě líbí to, že jde snížit spotřeba až o 70 p. když je to nutné.
CPU:) Jinak asi je možno i neboxovaný..hodil bych tam nějaký lepší cooler.
RAM: Není lepší na taktovaní pasivní chladič? Je vhodnější mit více paměti v jednom modulu nebo rozdělit?
GPU: Je fajn. Možna ještě kouknu na nějakou jetou.
HDD: v poho.
Zdroj: Nač je lepší mit 400 když i 350 stíhá? (edit: Už vidim-tiší, učinnější, prostě lepší.)
Je třeba i znatelný rozdíl ve spotřebě a tedy ceně za energii?
Kolik si tak zhruba každá komponenta bere?
Ještě bych rád poprosil tip na mechaniku..nic zvláštního to být nemusí-vypalovačka CD a DVD.
Case: Bral bych i nějaký odhlučněný ale ty jsou většinou dost drahé. Nejspíš se vyplatí udělej si sám...
Děkuji za rady.
Taktovaní určitě..hraní už nestíhám.
Tehdy jsem koupil Athlon jelikož se obecně řikalo, že je "lepší na hry a dobře se taktuje."
MB: Dobrý. Jen rozdíl mezi těmito dvěma(viz od tgfh a mech13). Je jaký? (jen obecně)
U te dražší se mě líbí to, že jde snížit spotřeba až o 70 p. když je to nutné.
CPU:) Jinak asi je možno i neboxovaný..hodil bych tam nějaký lepší cooler.
RAM: Není lepší na taktovaní pasivní chladič? Je vhodnější mit více paměti v jednom modulu nebo rozdělit?
GPU: Je fajn. Možna ještě kouknu na nějakou jetou.
HDD: v poho.
Zdroj: Nač je lepší mit 400 když i 350 stíhá? (edit: Už vidim-tiší, učinnější, prostě lepší.)
Je třeba i znatelný rozdíl ve spotřebě a tedy ceně za energii?
Kolik si tak zhruba každá komponenta bere?
Ještě bych rád poprosil tip na mechaniku..nic zvláštního to být nemusí-vypalovačka CD a DVD.
Case: Bral bych i nějaký odhlučněný ale ty jsou většinou dost drahé. Nejspíš se vyplatí udělej si sám...
Děkuji za rady.
Paměti byly myšleny tak, že koupíš dva moduly po 2 GB. Paměti zásadně po dvou (nebo 4 kusech), aby jsi využil dual channel - zdvojnásobí se (teoreticky) přístupová rychlost. Pasivní chladič netřeba.
CPU se prodává jen boxovaný.
Vypalovačku vem Samsung
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
popřípadě
pokud chceš Lightscribe. Dělají se samozřejmě i bílé.
CPU se prodává jen boxovaný.
Vypalovačku vem Samsung
popřípadě
pokud chceš Lightscribe. Dělají se samozřejmě i bílé.
desky: ta P31 ma omezenou kapacitu RAM na 4GB celkove a ma starsi southbridge - primo jeste obsahuje PATA, novsi uz PATA nema a ta je resena pridavnym chipem
taky ma o neco mensi chladic, o nejaky ten konektor min... na taktovani je ale taky velmi dobra a E21x0 vyzdima na maximum
u te drazsi to setreni funguje jen kdyz vypnes pretaktovani... a tim ze si procak sam podvoltujes usetris taky dost
CPU: viz johny - nebox se nedela
zdroj: kvalitnejsi zdroj ma vetsi ucinost, takze se v nem ztraci min elektriky a tudiz je spotreba PC mensi o rozdil v ucinosti obou zdroju. seasonicy taky jsou extremne tiche (drobna nevyhoda u chlazeni - neda se spolehat na zdroj, ze vytaha teply vzduch z bedny - ten vetrak se skoro netoci:D je potreba vytahovat vetrakem pod zdrojem)
EDIT: rozdily chipsetu: http://compare.intel.com/pcc/showchart.aspx?mmID=29001,32898&familyID=10&culture=en-US
tema tedy prejmenuju a presunu do sekce se sestavami OK?
taky ma o neco mensi chladic, o nejaky ten konektor min... na taktovani je ale taky velmi dobra a E21x0 vyzdima na maximum
u te drazsi to setreni funguje jen kdyz vypnes pretaktovani... a tim ze si procak sam podvoltujes usetris taky dost
CPU: viz johny - nebox se nedela
zdroj: kvalitnejsi zdroj ma vetsi ucinost, takze se v nem ztraci min elektriky a tudiz je spotreba PC mensi o rozdil v ucinosti obou zdroju. seasonicy taky jsou extremne tiche (drobna nevyhoda u chlazeni - neda se spolehat na zdroj, ze vytaha teply vzduch z bedny - ten vetrak se skoro netoci:D je potreba vytahovat vetrakem pod zdrojem)
EDIT: rozdily chipsetu: http://compare.intel.com/pcc/showchart.aspx?mmID=29001,32898&familyID=10&culture=en-US
tema tedy prejmenuju a presunu do sekce se sestavami OK?
Tady si můžeš spočítat spotřebu http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp .
a tady: https://www.svethardware.cz/recenze-souboj-levnych-dvoujader-skvely-vykon-za-par-korun/18947/diskuze (Re: Parada) je to co jsem nameril v praxi na svojim kompu (podobny tomu co budes asi brat)
Ok. Díky všem.
Ještě jsem koukal, že P35 podporuje DDR3. Myslel jsem ale, že jsou pro ně kratší sloty.
Chladiče na DDR jsou asi tedy dobré pro menší riziko.
Předpokládám, že boxovaný chladič asi na taktování není(?), tak bych šel i možna do
Arctic-Cooling Freezer 7 Pro.
skříň jsem vybral tuto:
Ještě váhám mezi P31 a P35 a zda-li by nestačilo 2x1GB DDR2
Co třeba Visty, je znát rozdíl 2GB? Asi ano:)
Ještě jsem koukal, že P35 podporuje DDR3. Myslel jsem ale, že jsou pro ně kratší sloty.
Chladiče na DDR jsou asi tedy dobré pro menší riziko.
Předpokládám, že boxovaný chladič asi na taktování není(?), tak bych šel i možna do
Arctic-Cooling Freezer 7 Pro.
skříň jsem vybral tuto:
Ještě váhám mezi P31 a P35 a zda-li by nestačilo 2x1GB DDR2
Co třeba Visty, je znát rozdíl 2GB? Asi ano:)
chladic: P35 DDR3 podporuje, ale DDR3 maji fyzicky jine sloty nez DD2 - takze zalezi jen na konkretnim modelu desky jake pameti pouziva
boxovany chladic ti krasne postaci cca do 3GHz, freezer tak do 3,5
RAM - zalezi jak jsi narocny, kolik programu bezne najednou provozujes...
boxovany chladic ti krasne postaci cca do 3GHz, freezer tak do 3,5
RAM - zalezi jak jsi narocny, kolik programu bezne najednou provozujes...
Dobře. Ještě propočítám kolik to dělá zlatých.
U P35 je taky dobré, že se dá osadit už i Penrynem45nm (jestli jsem to správně pochopil)
Pak jsem koukal ještě na X38, ten je asi ještě "chladnější", ale o to dražší.
Jasně, čipset podporuje DDR3 ale deska ne.
"Vymření" některých-hodně-čipsetů je o stabilitě a výkonu, nebo se chrlí furt nové a výkonější a Distribuce jde s nimi?
U P35 je taky dobré, že se dá osadit už i Penrynem45nm (jestli jsem to správně pochopil)
Pak jsem koukal ještě na X38, ten je asi ještě "chladnější", ale o to dražší.
Jasně, čipset podporuje DDR3 ale deska ne.
"Vymření" některých-hodně-čipsetů je o stabilitě a výkonu, nebo se chrlí furt nové a výkonější a Distribuce jde s nimi?
Ještě jsem se chtěl pro jistotu zeptat, zda-li není potřeba kupovat nějaké další cabels. Beru jen napájení 230V.
Díky.
Díky.
Kromě toho napájecího tam všechno bude a napájecí bereš zvlášť...
Mohl bys jen zauvažovat o nějakých přídavných ventilátorech do skříně...dopředu pod disky a dozadu pod zdroj, ale to záleží také na tom, jestli budou ve skříni nebo ne...
Mohl bys jen zauvažovat o nějakých přídavných ventilátorech do skříně...dopředu pod disky a dozadu pod zdroj, ale to záleží také na tom, jestli budou ve skříni nebo ne...
Pokud to není nutné, tak bych raději bez větáčků. Kvůli tichosti. Pokud je to vhodné kvůli teplotě, tak bych nějaké ještě objednal.
Ahoj. Chtěl jsem se zeptat zda-li je normální, když grafika resp. ventilátor(viz 1.) vydáva hlasitý vysokofrekvenční zvuk. Myslel jsem, že to mají už nějak ošetřené. Nejspíš bych ji vyměnil za nějakou jinou, pokud to není vada.
Pokud máte zkušenosti s tichostí a výkonem v této cenové kategorii, budu rád za tipy.
Pokud máte zkušenosti s tichostí a výkonem v této cenové kategorii, budu rád za tipy.
Bohužel je. Nejlepší je na grafickou kartu dát Accelero S1 (rev. 2), uchladí ji i pasivně, když máš dobrý průtok ve skříni.
Ok. Mám Noctua 120 vpředu(nasáva) a vzadu(odvádí). Stačí to? Asi jen těch 700 otaček, jinak je to také dost hlasité.
A ještě jedna otazka. S mechanikou mě nepřišel cabel, který jde do CD-in. K čemu slouží?
A ještě jedna otazka. S mechanikou mě nepřišel cabel, který jde do CD-in. K čemu slouží?
Ještě koukam, že tam není uvedená řada HD3650(kompatibilita). Má smysl dávat na Accelero ještě chladiče? Myslím teď nějaké tišší.
[QUOTE=Jimmyjek;108621]Ok. Mám Noctua 120 vpředu(nasáva) a vzadu(odvádí). Stačí to? Asi jen těch 700 otaček, jinak je to také dost hlasité.
A ještě jedna otazka. S mechanikou mě nepřišel cabel, který jde do CD-in. K čemu slouží?[/QUOTE]
Ak sa nemylim, tak to bolo na prehravanie audio diskov z PC, ale tym som si fakt nie isty, dnes ti postacuje a vsetko nahradi klasicky IDE/SATA kabel... pripojuje sa to na dosku na Vstup zvukovej karty (4 pin), nie ten na ktory sa pripaja predny panel ale na iny...
A ještě jedna otazka. S mechanikou mě nepřišel cabel, který jde do CD-in. K čemu slouží?[/QUOTE]
Ak sa nemylim, tak to bolo na prehravanie audio diskov z PC, ale tym som si fakt nie isty, dnes ti postacuje a vsetko nahradi klasicky IDE/SATA kabel... pripojuje sa to na dosku na Vstup zvukovej karty (4 pin), nie ten na ktory sa pripaja predny panel ale na iny...
[QUOTE=Jimmyjek;108625]Ještě koukam, že tam není uvedená řada HD3650(kompatibilita). Má smysl dávat na Accelero ještě chladiče? Myslím teď nějaké tišší.[/QUOTE]
a) používej EDIT
b) když se podíváš na stránky AC, tak tam uvidíš kompatibilitu s Radeony HD 38xx a 36xx ;)
c) ty Noctuy stačí a HD 3650 nehřeje nijak moc...rozhodně ne tak jako HD 3870 která se s tím dá pasivně také uchladit bez problému
a) používej EDIT
b) když se podíváš na stránky AC, tak tam uvidíš kompatibilitu s Radeony HD 38xx a 36xx ;)
c) ty Noctuy stačí a HD 3650 nehřeje nijak moc...rozhodně ne tak jako HD 3870 která se s tím dá pasivně také uchladit bez problému
ASUS P5N32-E SLI Plus X GB-EP35 DS3- měla by výměna za asus smysl? Nebo čipset P35-novější, lepší?
Z hlediska taktovaní a stability.
Děkuji.
Z hlediska taktovaní a stability.
Děkuji.
Určitě čipset P35-novější, lepší :)
Btw. to máš pořád tu sestavu s e2610 a hd3650? Jelikož chtít nVidia čipset vůbec a notabe ještě pro ATi grafiku je imho zvěrstvo největší ;)
Btw. to máš pořád tu sestavu s e2610 a hd3650? Jelikož chtít nVidia čipset vůbec a notabe ještě pro ATi grafiku je imho zvěrstvo největší ;)
Ahoj. Díky. Také jsem si to říkal:)
Jasně. Mám tuto sestavu. Ale docela bych měnil GPU za 3850 nebo 70.
To však nevím zdali zvladne seasonic 400W.
No a trochu se mě zastesklo po Asusu. Ten bios u GB..furt tam červeně blikají warning při OC:)
No a ještě možná core 2 duo.
Jde o to, že mám možnost ještě měnit, když jim to tam v po pošlu.
Koukám také na ty MB s P35...je toho strašně moc. Docela se mně líbí ty s pasivní chladicí ohrádkou:D
No, ale abych zase nepřebral. MB slouží dobře, na vás je spoleh.
Jasně. Mám tuto sestavu. Ale docela bych měnil GPU za 3850 nebo 70.
To však nevím zdali zvladne seasonic 400W.
No a trochu se mě zastesklo po Asusu. Ten bios u GB..furt tam červeně blikají warning při OC:)
No a ještě možná core 2 duo.
Jde o to, že mám možnost ještě měnit, když jim to tam v po pošlu.
Koukám také na ty MB s P35...je toho strašně moc. Docela se mně líbí ty s pasivní chladicí ohrádkou:D
No, ale abych zase nepřebral. MB slouží dobře, na vás je spoleh.
:) No jasně že měl. Ale koupě byla celkem nutná a nestihl bych to vše prostudovat.
Brána IT se otevírá dost pozvolna, takže je to spíše takový zpětný pohled.
Brána IT se otevírá dost pozvolna, takže je to spíše takový zpětný pohled.
:D:D:D pořád nechápu :D:D:D
Tak to jsi měl právě řešit tady s námi...
Máš dvě možnosti:
1. Buď už to nech tak.
2. Nebo to vrať komplet, napiš sem kolik do toho chceš dát, na co to chceš používat a začnem zase od začátku :D
Btw.
[QUOTE=Jimmyjek;102556]Ano, skládám počítač. Do desky bych chtěl investovat max okolo 2 tis. a procesor také tak nějak.
Zdroje to samé:)[/QUOTE]
v tobě by se člověk fakt nevyznal :notsure
Tak to jsi měl právě řešit tady s námi...
Máš dvě možnosti:
1. Buď už to nech tak.
2. Nebo to vrať komplet, napiš sem kolik do toho chceš dát, na co to chceš používat a začnem zase od začátku :D
Btw.
[QUOTE=Jimmyjek;102556]Ano, skládám počítač. Do desky bych chtěl investovat max okolo 2 tis. a procesor také tak nějak.
Zdroje to samé:)[/QUOTE]
v tobě by se člověk fakt nevyznal :notsure
Původně jsem toto PC zamýšlel na úplně něco jiného, ani jsem nevěděl, jestli ho využiji. Proto jsem to moc neřešil.
Pokud něco vyměním, tak grafu, možná CPU. V těch se už trochu vyznám.
A kdyby náhodou MB tak se ptám, zdali má cenu investovat do č. X38
např [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
nebo lépe za tuto cenu nějakou s P35.
Pokud něco vyměním, tak grafu, možná CPU. V těch se už trochu vyznám.
A kdyby náhodou MB tak se ptám, zdali má cenu investovat do č. X38
např [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
nebo lépe za tuto cenu nějakou s P35.
:D bože bože :D ...v pohodě, jsou to tvoje prachy a starosti ;)
No, tak desku si rozhodně nech tu tvoji Gigabyte GA-EP35-DS3... X38 ve tvém případě nebrat!
CPU si teda kup E8200 (cca 3900CZK), a GPU nějakou nejlevnjší HD3870 (cca 3300CZK) a na ni AC S1 - teda pokud už dnes víš, že to využiješ :)
Kolik do toho chceš dát? A na co to budeš používat?
No, tak desku si rozhodně nech tu tvoji Gigabyte GA-EP35-DS3... X38 ve tvém případě nebrat!
CPU si teda kup E8200 (cca 3900CZK), a GPU nějakou nejlevnjší HD3870 (cca 3300CZK) a na ni AC S1 - teda pokud už dnes víš, že to využiješ :)
Kolik do toho chceš dát? A na co to budeš používat?
Ok. Akorát jsem myslel levnější cpu: Intel Core 2 Duo E4500 BOX(nevím, jak je to s přetaktováním. Asi by 2160 dosáhl na tento v poho:))
Bylo by to ok, nebo zde není tak velký rozdíl ve výkonu?
Multimedia, video, hry, hokusy pokusy. Grafa 3300, CPU viz. okolo 2300
(nejsem uplně na dně s financemi-pokud to má být vyvážené, přihodim)
No a ten seasonic, zdali to utahne..
edit: E4500 je "zbytečný", až 8xxx se vyplatí.
Dík za rady.)
Bylo by to ok, nebo zde není tak velký rozdíl ve výkonu?
Multimedia, video, hry, hokusy pokusy. Grafa 3300, CPU viz. okolo 2300
(nejsem uplně na dně s financemi-pokud to má být vyvážené, přihodim)
No a ten seasonic, zdali to utahne..
edit: E4500 je "zbytečný", až 8xxx se vyplatí.
Dík za rady.)