Cez sviatky som sa hral so starým routerom a narazil som na divný problém s DNS. Ak použijem pre DNS svoj ADSL wifi router, tak vždy po inom intervale prestane DNS pracovať. Odozvu z routera mám, dokonca pri použití známej IP adresy sa dostanem ďalej - napr. namiesto www.google.com použijem 64.233.183.99, takže jasný problém s DNS.
Chybu som dočasne vyriešil používaním dvoch DNS serverov môjho providera. Tieto adresy sú naštastie pevné, takže ako riešenie je to momentálne dostatočné. Mňa len zaujíma, či sa niekto nestretol s obdobným problémom. Ako keby nedokázal router2 komunikovať s routerom1, čo sa DNS požiadaviek a prenosov týka. Cez logy nezistím nič, pretože router2 je lacný Ovislink, takže i keby som chcel, čo sa deje s DNS na porte 53, tak nemám šancu. :notsure
Ešte dodám, že router2 mi donedávna bežal s DSL modemom a využíval som ho i s wifi providerom, kde taktiež neboli žiadne problémy a vtedy mal práve statické IP adresy ako i teraz.
Samozrejme, ak DNS "padne", tak router1 pracuje ďalej, takže pre pripojené PC to nič neznamená a internet funguje. Počítače pripojené na router2 stratia prístup k službe DNS, avšak router1 vidia a majú od neho i odozvu, ako som spomenul vyššie.
router1: 3COM OfficeConnect ADSL Wireless 54 Mbps 11g Firewall Router
192.168.1.1/24
router2: OvisLink eLive IP-2047
192.168.2.1/24
Tzn. router2 je napojený na router1. Ak nastavím pre router2 takéto IP adresy pre Internet Port, tak sa po určitom náhodnom čase dostaví výpadok DNS.
IP Address: 192.168.1.254
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.1
DNS Server Configuration
Primary: 192.168.1.1
Ak použijem priamo DNS môjho providera (T-Com), tak všetko beží stabilne bez zaváhania.
DNS Server Configuration
Primary: 195.146.132.58
Secondary: 195.146.128.60
Ďalej treba spomenúť, že router2 má nastavený DHCP a prvý počítač získava tieto adresy...
[code]IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.2.100
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.2.254
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.2.254
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.2.254
195.146.132.58
195.146.128.60
[/code]V prvom prípade tam boli tieto DNS servers... čo však nebolo stabilné.
[code]DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.2.254
192.168.1.1[/code]Po dlhšej úvahe by som to skutočne videl na nejakú divnú nekompatibilitu v DNS komunikácii 3COM routera a Ovislink routera. Teraz je otázkou, ktorú stranu označiť za vinníka. :mistake Pokiaľ niekto na túto záľudnosť narazil, tak by ma táto problematika zaujímala bližšie.
Chybu som dočasne vyriešil používaním dvoch DNS serverov môjho providera. Tieto adresy sú naštastie pevné, takže ako riešenie je to momentálne dostatočné. Mňa len zaujíma, či sa niekto nestretol s obdobným problémom. Ako keby nedokázal router2 komunikovať s routerom1, čo sa DNS požiadaviek a prenosov týka. Cez logy nezistím nič, pretože router2 je lacný Ovislink, takže i keby som chcel, čo sa deje s DNS na porte 53, tak nemám šancu. :notsure
Ešte dodám, že router2 mi donedávna bežal s DSL modemom a využíval som ho i s wifi providerom, kde taktiež neboli žiadne problémy a vtedy mal práve statické IP adresy ako i teraz.
Samozrejme, ak DNS "padne", tak router1 pracuje ďalej, takže pre pripojené PC to nič neznamená a internet funguje. Počítače pripojené na router2 stratia prístup k službe DNS, avšak router1 vidia a majú od neho i odozvu, ako som spomenul vyššie.
router1: 3COM OfficeConnect ADSL Wireless 54 Mbps 11g Firewall Router
192.168.1.1/24
router2: OvisLink eLive IP-2047
192.168.2.1/24
Tzn. router2 je napojený na router1. Ak nastavím pre router2 takéto IP adresy pre Internet Port, tak sa po určitom náhodnom čase dostaví výpadok DNS.
DNS Server Configuration
Primary: 192.168.1.1
Ak použijem priamo DNS môjho providera (T-Com), tak všetko beží stabilne bez zaváhania.
DNS Server Configuration
Primary: 195.146.132.58
Secondary: 195.146.128.60
Ďalej treba spomenúť, že router2 má nastavený DHCP a prvý počítač získava tieto adresy...
[code]IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.2.100
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.2.254
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.2.254
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.2.254
195.146.132.58
195.146.128.60
[/code]V prvom prípade tam boli tieto DNS servers... čo však nebolo stabilné.
[code]DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.2.254
192.168.1.1[/code]Po dlhšej úvahe by som to skutočne videl na nejakú divnú nekompatibilitu v DNS komunikácii 3COM routera a Ovislink routera. Teraz je otázkou, ktorú stranu označiť za vinníka. :mistake Pokiaľ niekto na túto záľudnosť narazil, tak by ma táto problematika zaujímala bližšie.
no nenarazil jsem sice na tvůj konkrétní problém ale už jsem viděl dost routerů které měly problém s DNS komunikací (router<->klient) problémy.Osobně jsem vždy nadával na firmware D-Linku/Asusu/Ovislinku...ale čím to bylo opravdu to netuším.Zajímavé je pokud jsem zadal adresy DNS serverů do routeru přímo a zapnul DHCP tak to chodilo (do prvního seknutí routeru) stejně jako tobě.
Také mě zajímá jestli někdo přišel na to čím to je.
Také mě zajímá jestli někdo přišel na to čím to je.
Niektore lacnejsie routre maju obcas problem forwardovat DNS requesty na server. Skus update firmware, ale nie vzdy to pomoze. Mam doma asi 4 routre od roznych vyrobcov - tzv. noname, a z nich po case blbli 3. Takze teraz pouzivam PC s Linuxom ako router...
Najistejsie riesenie tohoto problemu je takyto router nepouzivat ako DNS server. To znamena, v klientovi bud nastavit IP adresu routra, ktory s tym nema problemy, alebo priamo IP adresy DNS serverov providera.
Najistejsie riesenie tohoto problemu je takyto router nepouzivat ako DNS server. To znamena, v klientovi bud nastavit IP adresu routra, ktory s tym nema problemy, alebo priamo IP adresy DNS serverov providera.
Preto to stále vidím na tú nekompatibilitu, pretože môj 3COM router figuroval ako sekundárny DNS server a Ovislink práve pri tomto nastavení DNS requesty nespracovával. Ak však používam priamo DNS providera, tak Ovislink s tým nemá problém. Paradoxom je, že skúšal som si obdobné nastavenie pomocou Ovislink AP, ktorý podporuje NAT a ten fungoval s DNS bez sebamenších problémov.
Daný 3COM má najnovší firmware a Ovislink router má dokonca od výroby novší, než som našiel na ich oficiálnych stránkach. :)
Daný 3COM má najnovší firmware a Ovislink router má dokonca od výroby novší, než som našiel na ich oficiálnych stránkach. :)
Podle mne nemůžeš čekat, že ti to bude fungovat, neb 3Com ( 192.168.1.1) nemůže plnit funkci plnohodnotného name serveru....
A prečo by nemohol...? Je to predsa brána a DNS server, tak ako to majú nastavené v TCP/IP i jeho klienti.
A ako si i potom vysvetluješ, že to dočasne funguje s tým Ovislink routerom a aký máš argument voči bezproblémovému chodu s Ovislink AP routerom? Tak prečo by nemol byť ten 3COM plnohodnotný DNS server?
A ako si i potom vysvetluješ, že to dočasne funguje s tým Ovislink routerom a aký máš argument voči bezproblémovému chodu s Ovislink AP routerom? Tak prečo by nemol byť ten 3COM plnohodnotný DNS server?
OK, asi by to tak mohlo (mělo chodit)... Já bych asi prubnul dát v DHCP pro klienty na R2 jako DNS server jen ten 3Com 192.168.1.1. Třeba by se to chovalo lépe, ale v tom případě by se musel nastavit boot_relay na R2 a to je otázka, zda to na tom routru jde. V podstatě by tohle "nenastavení" mohl být problém i v tvém příkladu.
Nevycházím z Linuxu, ale ze síťových protokolů obecně, řekněmež... Napsal sem to s chybkou BootP relay to měl být (Cisco tomu říká helper address). Je ale možné, že se tohle nastaví už tím DNS servrem, to by se muselo pohledat v manuálech, pokud ovšem tihle "noname" výrobci něco takového dokumentují....
Ja som to vo všeobecnosti myslel tak, že sa jedná o zariadenia za tucet stovák, takže tento 3COM nemožno porovnávať s nejakým 3COM 5000/6000 routerom, ktorý má 2 tisíc stránkovú command line referenciu a už vôbec nemôžem nič viac spraviť v nastaveniach toho Ovislinku. :)
Ak by mal môj provider dynamický DNS server, bolo by to horšie, vtedy by som zrejme ťažko hľadal riešenie.
Ak by mal môj provider dynamický DNS server, bolo by to horšie, vtedy by som zrejme ťažko hľadal riešenie.