Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Flame War - singlecore vs. dualcore

eraser (0)|23.9.2006 13:29
Tento týždeň som sledoval celkom zaujímavé názory ohľadne singlecore a dualcore. Podobný flame vídavať pri SW i HW v oblasti výrobcov a aplikácií, no táto kategória je špecifickejšia, pretože sa týka oboch platforiem, čiže Intel-u i AMD.

Zaujímal by ma váš názor na danú tému a zhodnotenie týchto článkov:

Petr Koc: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Petr Koc: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Radek Hulán: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
tgfh (2985)|23.9.2006 13:49
Bratr má AMD Athlon X2 3800+ AM2, nejvíce času na PC tráví v 3Ds MAX kde Dual Core využije naplno. Já v 3Ds MAX nedělám, jsem většinou na netu a stačí mi levnější Single Core, taky proto mám "jen" Opteron 144. Záleží jestli Dual Core využiješ nebo ne!
silent64 (32)|23.9.2006 17:18
tento týždeň som si upgradol svoj s939 z Athlonu 64 3000+ na X2 4200+ ktory som nasledne clockol na 2.7GHz. S 3000+ som pracoval na podobnej frekvencii okolo 2600MHz a môžem povedať, že rozdiel je značný, čo sa týka hlavne práce vo win, bootovanie, proste všetko sa hýbe svižnejšie, teda hovorím, podľa mňa sa dualcore jednoznačne vyplatí.
Frog (510)|23.9.2006 19:16
z člankov:
Petr Koc: Dvoujádrový procesor: mýtus silnější než realita
Petr Koc: Mýty o dvoujádrových procesorech: chcete důkaz?
plynie akasi nenavisť dualcore, prinajlepšom to že ich kupu by sme nemali realitozovať a investovať radšej peniaze do pamatí alebo harddisku. Lenže aj používateľ s malým rozpočtom do PC si može kupiť lacný dualcore (vid Pentium D 8xx) alebo pridať a kupiť Athlon X2 3800+ a vyššie. Dual core je investícia do buduceho PC a čím dalej tým viac ho dokážeme aj využívať. A pri multitaskingu nedochádza k rapidne vyššiemu vykonu ale prepínanie medzi náročnými aplikáciami sa tu odohráva s omnoho menšou odozvou softéru, na čo autor asi zabudol. Inak dualcore CPU má určite svoju budúcnosť, nie je to len komerčný ťah, tým bol skor Hyper Threading - o ňom sa autor vyjadruje podla mna správne, ale Dual Core rozhodne do vykonneho PC patrí a investovať do HDD a RAM na úkor CPU je podla mňa hlúposť.
adams (2)|28.9.2006 12:42
Myslím, že závěr vyzněl uplně jinak, než to všichni diskutující prezentují, měli by si to celé přečíst ještě jednou a pořádně:

[quote]Pravda, zapomněl jsem na jednu věc. Přínos by pro vás měl i v situaci, kdy provozujete více aplikací najednou s intenzivními programy na pozadí a jste líní přepnout je na nižší prioritu procesu, nebo to z nějakého důvodu nechcete udělat. V takovém případě se ale připravte na to, že jakmile tyto programy na pozadí budou optimalizovány na dual-core, budete muset upgradovat na ještě větší množství jader.

Pro vysoký výkon vašeho počítače bych doporučil následující (v tomto pořadí):

1) Alespoň 2 GB paměti RAM.

2) Rychlý pevný disk (např. WD Raptor nebo dva separátní pevné disky).

Až toto splníte, může vám být dvoujádrový procesor k něčemu dobrý. V opačném případě totiž spíše narazíte na limity právě paměti a pevného disku. Přirozeně se teď nezmiňuji o počítačových hrách, kde je volba taktéž jasná: jednojádrový procesor a rychlá grafická karta je mnohem lepší kombinací, než dvoujádrový procesor a průměrná grafická karta ve stejné souhrnné ceně.[/quote]

Jestli někdo pracuje s více náročnými aplikacemi najednou a nejvíc při tom zdržuje pomalá odezva při přepínání mezi aplikacemi, tak se divím i ušima. Mě většinou zdržuje pomalý start programů a přepínání mezi aplikacemi, při kterém se musí hrabat do swapáče. To, jestli alt+tab trvá desetiny sekundy, nebo vteřinu je mi už celkem šumák.

Spíš bych řekl, že je to placebo efekt. Dělal jsem s notebookem na core duo a má to prakticky stejné nešvary, jako widle na single core. Občas se to hryzne a přemejšlí co dál, při zasunutí CDčka se to pořád seká, a když se zachrochtá, dvě jádra vytrhnou kulový.

Kolik lidí z těch, kteří si libují v tom, jak je jejich nový stroj výborný, jen vyměnilo procesor? A kolik z nich nemělo s novým počítačem čistý operační systém? Když přeinstaluju ten balast, co tu teď provozuju, tak se taky odezva počítače subjektivně zlepší o 100%, a i na Athlonu XP2400+.

Kdysi jsem měl dvouprocesorovou stanici s Abit BP6 a dvěma celerony 400@600. A subjektivní dojem? Jeden Celeron na 800 MHz tomu nakopal pr...

Nedokážu si představit, jaká je odezva na sestavě, kterou vymyslel Autocont, ale vsadím se o co chcete, že i kdyby jste mezi podobné komponenty narvali osm jader, nezmůžou vůbec nic. A takových sestav bude přibývat jak hub po dešti.

Dual core se distribuuje už dost dlouho na to, aby pro něj byly aplikace. A nedá se říct, že by se bez něj nedalo existovat. Líp na tom fungují jen věci, které už byly pro dvoujádra napsané dávno (3DSmax a rendery, video a podobné ptákoviny). Dvouprocesorové a víceprocesorové stanice existují ještě dýl. Nic nového, co by stálo za pozornost a využití dvou jáder přineslo jsem nezaregistroval.

Dvoujádro je zkrátka z nouze ctnost. Podívejte se, jak dlouho procesory zamrzly na jedné frekvenci a jediné, co se dalo udělat, bylo dublovat jejich jádra. Nebo si myslíte, že před čtyřmi lety nešlo udělat dvoujádrový procesor, kdyby to bylo tak výborné řešení? Bylo to zbytečné.

Samozřejmě, že si ho pořídím, stagnování výkonu mi lezlo krkem už dávno. Ale jen proto, že ho umím využít (uplatní se stejně jen ve špičkách, a těch za ten prosezený den u počítače moc není). Určitě bude se dvěma gigabajty ram a rozumnou cenou (E4300, když přimhouřím obě oči i to E6300), nebo až budou pořádné desky (X2 3600+ EE).

D805 - děkuji, nechci, žere to jako tank a těch pár "ušetřených" tisíc se časem protopí (pochopitelně, pokud to někdo pořizuje na koleje, nelze než doporučit :D)

BTW, jakýstakýs multitasking na Windows je tu od Windows 95, na NTýčkové platformě taky dost dlouho. Dvouprocesorová řešení byly taky jakžtakž dostupná. Nechápu: proč a jak dokázali všichni "dvoujádroví" doposud přežít s jedním jádrem?
Lukáš Petříček (5)|4.11.2006 22:43
Imo Koc to podal dobře, ale stejně se nemůžu zbavit dojmu, že je to plné demagogie. Například věta: "Pro vysoký výkon vašeho počítače bych doporučil následující (v tomto pořadí): 2 GB a rychlý disk" Ale to je opět o použití. Na většinu běžné kancelářské práce stačí i 512 MB. Rychlý disk ano, ale zase to neplatí vždy. Někdy se vyplatí v první řadě disk, někdy třeba to dvoujádro. Podle mého asi takhle: Je tam spousta značně tendenčních a zavádějících tvrzení, které sice autor na mnoha místech uvádí na "pravou" míru, ale celkové vyznění v neprospěch DC to příliš nemění. Článek jsem jen prolítnul, kliknout na diskuzi, to jsem již radši odolal. Číst Hulánovy výplody a flame lidí, evidentně s hromadou volného času (podle počtu postů), na to už skutečně nemám.

Pokud jde o využití a hejbání s prioritama, na to je většina lidí líná a zvysoka se na to vykašle. Na jednu stranu Eagle tvrdí, že DC je obvykle na nic, ale na druhou stranu po koupi se máme připravit na další hejbání s prioritou procesů. Tak přijdou ty multithreaded aplikace nebo ne? Ehm. Nechci dělat přílišný prognózy, ale jak to dopadne je zřejmý. Na DC později přejdou všichni, protože jednojádra nebude efektivní vyrábět. Pokud jde o levný počítač, jednoznačně nejlevnější Sempron (nejlépe s 256 KB L2). Pokud o sestavu třeba za 20 tisíc, nemá jednojádro dnes vůbec smysl řešit. Powermanagement je dnes slušnej a časem bude ještě mnohem lepší. Už s 65 nm nebude problém mít v dohledné době od AMD DC pod 3000,- se spotřebou okolo 30 wattů v zátěži. A stejně jako do teď, rozložení trhu se mění jen minimálně. Kdo si kupuje procesor za 3, 5 nebo 10 tisíc, udělá to samé. Jen dostane za stejnou cenu třeba DC nebo později Quad. Mimochodem, představa běžného člověka, žonglujícího s prioritama v TaskManageru, je hodně humorná...


:D


[QUOTE=adams]D805 - děkuji, nechci, žere to jako tank a těch pár "ušetřených" tisíc se časem protopí (pochopitelně, pokud to někdo pořizuje na koleje, nelze než doporučit :D)[/QUOTE]

:D


[QUOTE=adams]BTW, jakýstakýs multitasking na Windows je tu od Windows 95, na NTýčkové platformě taky dost dlouho. Dvouprocesorová řešení byly taky jakžtakž dostupná. Nechápu: proč a jak dokázali všichni "dvoujádroví" doposud přežít s jedním jádrem?[/QUOTE]

Všechno je to otázka ceny.
Frog (510)|4.11.2006 23:06
v tejto diskusii odzneli podla mna rozumnejsie veci ako boli publikovane v tom clanku, nech sa na mna autor nehnevá.
Ísť cestou zvyšovania jadier, je určite prínosnejšie ako ustavičné zvyšovanie frekvencie ako tomu bolo za netburst-u. Dual Core CPU má väčší prínos pre užívateľa, ako silne nataktované single core. A navyše všetok nový software, sa prisposobuje tomuto faktu. 2 GB RAM by pre niektoreho používatela znamenalo ustavične viac ako 75% volnej pamate, narozdiel od toho dual core by v tej cene rozhodne využil častejšie.
boboco (1987)|4.11.2006 23:09
Já mám dvoujádro a čvachtám si jako čuník:D Oproti jednojádrovému Venice (což není žádný ořezávátko) je to ale skok kupředu. Já bych ale tuhle diskuzi zbytečně moc dál nerozvíjel, řeklo se tu toho už dost a nejen tady:cool:
pegy (757)|5.11.2006 00:32
[QUOTE=Frog]v tejto diskusii odzneli podla mna rozumnejsie veci ako boli publikovane v tom clanku, nech sa na mna autor nehnevá.
Ísť cestou zvyšovania jadier, je určite prínosnejšie ako ustavičné zvyšovanie frekvencie ako tomu bolo za netburst-u. Dual Core CPU má väčší prínos pre užívateľa, ako silne nataktované single core. A navyše všetok nový software, sa prisposobuje tomuto faktu. 2 GB RAM by pre niektoreho používatela znamenalo ustavične viac ako 75% volnej pamate, narozdiel od toho dual core by v tej cene rozhodne využil častejšie.[/QUOTE]
No ja si dovolim namietat, pre lacne a vykone PC je jasnejsia volba jedno rychle CPU, trebarz ATHLON 3400+ sa mi zda byt lepsou volbou ako X2 3800+, proste tie lacne PC vyuziju silu mHz lepsie ako 2 jadier, pretoze v lacnom PC je lacny a pomali disk s este "pomalejsimi" Ramkami..... Ak je zvysovanie MHz tak zla cesta, preco nou ide IBM????? Nuz a co mi to pomoze ked budem mat v kasni 8 CPU programatory aj tak napisu soft pre max 2 (vynimka potvrdzuje pravidlo) a ja budem hrdy ze mam 6 "nevyuzitych" jadier.... Do vysej strednej a vysej triedy 2 CPU ano, ale do low endu a spodnej triede je to zbytocnost.....
eraser (0)|5.11.2006 15:29
[quote=Frog]Ísť cestou zvyšovania jadier, je určite prínosnejšie ako ustavičné zvyšovanie frekvencie ako tomu bolo za netburst-u. Dual Core CPU má väčší prínos pre užívateľa, ako silne nataktované single core. A navyše všetok nový software, sa prisposobuje tomuto faktu.[/quote] Osobne musím dať za pravdu Eaglovi, keď spomína lenivosť programátorov. Keďže túto činnosť robím nejaký ten rok na profesionálnej úrovni, tak je to skutočne tak. Samozrejme, časom sa to zmení, napr. časť optimalizácie bude vykonávať OS, kompilátor, prípadne nejaký "multi-thread" manager, no to sú nepodložené vízie budúcnosti, ktoré si technicky ani neviem predstaviť, a keďže je to v nedohľadne, kupovať dnes niečo, čo nevyužijem rok, či dva, to je skutočne škoda peňazí, najmä v IT, kde to, čo je "mesiac staré", už je výbehová komponenta.

Ďalej si zastávam Eaglove tvrdenie ohľadne vhodnej konfigurácii pre špecifické účely. Tiež by som si kúpil dual-core, keby som robil napr. v 3D Max Studiu. Z jeho článku mohli dosť vyťažiť hráči, ktorí používajú svoje PC 90% času na hranie hier... a prosím, nech mi nikto netvrdí, že nové hry sú na dual-core optimalizované, je to len kvapka v mori a testy jasne potvrdzujú, že hnacím motorom, resp. brzdou je grafická karta, disk a operačná pamäť. Jednoducho povedané, všetko sa nedá v počítačových hrách dokonale zoptimalizovať tak, aby bolo dvoj-jadro skutočne 2x rýchlejšie oproti single-core.

Páči sa mi argumentácia (hulánovina :stupid), keď niekto tvrdí, že si spustí 10 rôznych, výkonnostne náročných aplikácií naraz :mistake a potom sa oháňa silou multi-jadier. Paradoxom však je, že 80% bežných užívateľov o tom nemá ani potuchu, resp. podobné aplikácie nepoužívajú, prípadne o nich ani nepočuli, nieto ich prevádzkovať naraz v reálnom čase. Tu dávam opäť plus Eaglovi, ktorý zhodnotil to, čo tvrdím už dávno a to je fakt, že opäť môže zaúradovať brzda - disk a RAM.

Ďalší činiteľ, niekto si dá komprimovať film a pritom chce normálne pracovať. OK, no pokiaľ sufrujem, prípadne chatujem, či prevádzkujem v popredí inú nenáročnú činnosť, tak znovu sa prikľáňam k Eaglovmu tvrdeniu, že si pre danú kompresnú utilitku nastavím prioritu a všetky takéto lepšie aplikácie majú túto možnosť priamo vo svojom nastavení, vhodne a userfriendly prístupnú, takže nemusím šibrinkovať s taskmanager-om. Ďalej by som dodal, že pokiaľ si je bežný užívateľ vedomý, že daná úloha neponáhľa, môže si ju kľudne spustiť cez noc a vtedy sa bude jeho CPU danej aplikácii venovať na 99.9%.

Na záver menšie prirovnanie...

Tiež mi pripadá kúpa Lamborgini Diablo na naše cesty dokonale zbytočnou, ak:

1. jazdím len v meste,
2. nemám povrchovo prispôsobené diaľnice,
3. mám obmedzenú rýchlosť
4. mám 2-3x vyššiu spotrebu

No, som frajer, lebo mám pod kapotou silné kone a zrýchlim z 0 na 100 km/h behom pár sekúnd, no tam kam mám namierené, s ohľadom na trafiku, dorazím rovnako rýchlo, aj keby som mal trabanta... :)

Preto znovu zdôrazňujem, že počítač by si človek mal kúpiť podľa toho, aké bude jeho zameranie. Ak je niekto menej zbehlý, uznávam poctivých predajcov, ktorí sa zákazníka vždy opýtajú dve magické otázky:

1. Čo na tom chcete prevažne robiť?
2. Aká cenová relácia?

Za tie roky, čo mi prešli tony HW a gigabajty SW cez ruky viem pochopiť, čo je to marketing, čo je to v IT reklama a čo je to finačný kolobeh. Táto veľká mašinéria striehne na neskúseného záujemcu a z chuti ho vycucá. Preto vítam každý dobrý článok, ktorý sa snaží ľuďom poradiť a tým im dokáže častokrát ušetriť ťažko zarobené peniaze a využiť daný HW naplno.

A úplne na koniec uvediem link, kde som písal ďalšie svoje názory v boji single vs. dual core.
Frog (510)|19.7.2007 13:23
dual-core si ale nekupuju ludia ktory pracuju v 3DMax a podobnych narocnych programoch. Dual core ma prinos uz len pri samotnom bootovani OS, a vyuzije sa aj v obycajnej kancelarii, samozrejme 95% casu na 5% vykonu, ale prinos je v tom že reaguje ovela svižnejšie na spustenie aplikacie a podobne. A pri dnesnych cenach AMD AthlonX2 už asi nema ani vyznam uvažovať nad single core.
Jezevec (607)|20.7.2007 01:59
Myslím, že při dnešních cenách reálných dual-core procesorů (X2 a C2D) není nutné nad jejich přínosem příliš meditovat. Samozřejmě tento přínos má formu POTENCIÁLU, který někdo využije více, někdo méně. Testování by mělo podle objektivních hledisek, pokud chci vyvodit objektivní a obecně platný závěr, respektovat jistá pravidla - nastavení testů nesmí odpovídat extrémním hodnotám, pro něž jsou výsledky zavádějící, použité vzorky k testování musí mít validitu používaných prostředků, nikoliv účelově vybraných vykopávek, sestava musí být volena s citem, aby jedna naprosto od testované odlišná komponenta nejen limitovala ale přímo stírala rozdíl mezi jednotlivými testovanýmy kusy, přestože si tyto jsou naprosto nerovné atd. atd. Pokud bych postupoval podobným způsobem, který je v daném článku uveden, při nějakém vědeckém zkoumání, byl bych patrně rozdrcen a zcela oprávněně zdrcující vlnou kritiky.

Pana Koce alias Eagla uznávám jako člověka s velkým registrem znalostí, nicméně ne vždy se s jeho názory je možné zototožnit, někdy (a v totmo článku také) mi připadalo, jakoby autor nejdříve zaujmul stanovisko a poté se vydal na cestu dokládání pravdivosti tohoto tvrzení, nikoliv naopak, jak tomu u objektivního posuzování má chodit.

EDIT: A co se týče pana Hulána, ten podává informace ve svém příspěvku značně zjednodušeně a myslím, že ani on nemá zcela pravdu, poněkud zdá se přehání.
pegy (757)|20.7.2007 12:54
[QUOTE=Frog;42056]dual-core si ale nekupuju ludia ktory pracuju v 3DMax a podobnych narocnych programoch. Dual core ma prinos uz len pri samotnom bootovani OS, a vyuzije sa aj v obycajnej kancelarii, samozrejme 95% casu na 5% vykonu, ale prinos je v tom že reaguje ovela svižnejšie na spustenie aplikacie a podobne. A pri dnesnych cenach AMD AthlonX2 už asi nema ani vyznam uvažovať nad single core.[/QUOTE]
Tato diskusia mala vyznam pred pol rokom, dnes je to uplne jedno, kedze najlacnejsie dvojadra stoja par supov... ;)
Weslo (234)|21.7.2007 13:44
90% všech uživatelů PC dual core na nic nepotřebují

v běhu systému ani ve spouštění aplikací je rozdíl veškerý žádný - jediný rozdíl je to že pokud pusít kódování videa tak ho můžu pustit 2x místo jednou

ale jak správěn uvedl Pegy - vzhledem k dnešním cenám je to jedno - marketingová oddělení AMD i Intelu nás už zmasírovali(Dual COre - Do more) tak co:mistake
Prott (240)|15.8.2007 20:44
Nabízí se otázka, na co "běžný uživatel" potřebuje výkonný procesor ráže Core 2 Duo (na kancelářské aplikace stačí rychlý disk a odpovídající RAM, na hry výkonná grafická karta - procesor jí jen "nadhazuje" data, popř. se stará o AI a fyziku). Já jsem teď čerstvým vlastníkem Core 2 Duo E6550 (předtím jsem měl A-64 2800+) a ten výkon dvou jader v 3D studiu je obrovská výhoda (nárůst výkonu cca. 240 % oproti Athlonu), takže bych za single-core už neměnil (teď vidím, že by se bývala vyplatila i investice do quad-core).
eraser (0)|15.8.2007 21:23
Ak je reč o disku, tak to je práve súčasť kompletu PC, ktorý je úzkym hrdlom pre celkový výkon. A čo sa týka dual-core, tak si dovolím tvrdiť, že 80% bežných užívateľov, pri svojej práci, jeho dve jadrá vôbec nevyužíjú.
aldafallout (194)|16.8.2007 09:02
tohle už právě pomalu přestává platit, aplikací které využijou dvoujádro je čím dál více.
Prott (240)|16.8.2007 12:07
Jenže kolik z těch 80% uživatelů potřebuje výkonný CPU ? :)
Smeli (2302)|16.8.2007 12:40
Těch 80% jsou lidé, co si koupí PC s DC jen proto, že je "lepší", protože to psali v tom letáku a mnohdy ani nikdy nekoukli do casu...
Weslo (234)|16.8.2007 13:09
Prott:pro tebe se dual core hodí - pro mě třeba taky - ale většina lidí co z nám na PC paří nebo surfuje po Inetu těm to na nic není

souhlasim s eraserem že je to zbytečný luxus - stále ovšem platí že pouze co se týče technického hlediska - finančně je to úplně jedno

aldafallout:a které?můžešjich alespoň 10 vyjmenovat
eraser (0)|16.8.2007 13:41
Presne, ako naznačil Weslo, postupný rozvoj a najmä cena vytláča single-core procesory z trhu, takže za chvíľu si jedno jadro nekúpime. Je to bežný vývoj v IT a zažívame desiatky rokov a je jedno, ktorej oblasti sa týka. Takéto presadzovanie platí i v HW a SW súčasne. A je jedno, že niečo sa nevydarí, ako bolo pri vzniku hipované. Skúsený užívateľ a odborníci vedia, že všetky nové technológie, označujúce teoretický dvoj- trojnásobný výkon, sú len trikom a prax je iná, častokrát ide o zrýchlenie o pár percent, čo pri bežnej práci nikto nepostrehne. Avšak pre človeka masírovaného reklamou platí, že vyššie číslo znamená väčší výkon.

Čo však ostáva i naďalej faktom, je plýtvanie výkonom z hľadiska neoptimalizácie a nevyužívania rozšírených techník. To je však problém tvorcov softvéru, čo je často dané ich lenivosťou, či neodbornosťou, prípadne faktorom, ktorý ničí kvalitu programovania a tým je tržný čas. Ale taká je doba. :(
polygon_cz (23)|16.8.2007 15:02
budu tu reagovat na prispevky kolem 3Ds Max... 3Ds Max zrovna neni idealni priklad pro upravu softwre pro Dual-Core... Nebot jedina jeho soucast ktera DC podporuje je Mental Ray a ten tak jak v Maxku je je nepouzitelny (spatna integrace apod.)... Dokonce ani Scanline neumel jeste ve verzi 8 DC... Spis bych jako priklady ukazoval aplikace Maya a XSI... Samozrejme neni tam vse pro DC, namatkou treba modelovaci funkce apod. tam to ale neni treba. Ovsem dynamika jako castice, latky, animacni nastroje apod. je optimalizovano pro DC a to takovym zpusobem ze ani tranzitor se neflaka...
Prott (240)|16.8.2007 17:47
[QUOTE=Smeli;44624]Těch 80% jsou lidé, co si koupí PC s DC jen proto, že je "lepší", protože to psali v tom letáku a mnohdy ani nikdy nekoukli do casu...[/QUOTE]

Nj, tak proto by se do Core 2 měla integrovat technologie, která by tomu nepoužitému jádru přes internet cpala v balících (tam a zpět) informace na výpočet z obou využitých jader těch uživatelů, kteří Core 2 plně využijí :D
ICEBOSS (3435)|16.8.2007 19:04
Kdo ma dneska nejaky vykonnejsi singlecore, tak to asi menit nebude. Do novyho PC uz se vyplati dat dvoujadro, kvuli pomeru vykon/cena. Nejlepsi procesory do PC (Core 2 Duo) jsou dneska stejne dualcore a min jader uz nebude. Takze mi cela tahle diskuse prijde jakoo bedovani starych panu nad minulosti :)

Navic az nekdo pusti Suppreme Commandera, pujde si pro quadcore :-D
eraser (0)|16.8.2007 21:54
Ako som povedal vyššie, trh pretlačí multi-core, tak to bolo takmer so všetkým a pokiaľ nie, tak by to pekne zahýbalo ziskami na koncoch kvartálov pre AMD i Intel a to nikto nedopustí.

Mimochodom, netreba zabúdať, že dual-core je novinka, predsa i v minulosti mohol mať človek dva procesory vedľa seba. Ja som dokonca pracoval na NTčkách s duom Pentium 100 MHz. :) Kto to využil, už dávno vedel, či sa to oplatí alebo nie a aký je rozdiel medzi single a dual-core. Avšak netreba podľahnúť mýtu, že dual-core znamená dvojnásobný výkon v každej situácii. A taktiež si treba uvedomiť, že ak zahltím zbernicu dátami, prípadne mám nedostatok RAM alebo čítam/zapisujem dáta na pomalý (toto prídavné meno som zvolil zámerne, pretože disk je veľká brzda v počitači) disk, tak i v tedy mi dve jadrá moc nepomôžu, ak napr. dve rôzne aplikácie vyžadujú kvantum dát. Iná situácia nastáva v prípade výpočtov, kedy nie je prísun dát tak masívny.

Ak si napr. pustím komprimáciu nejakého videa a chcem, aby sa mu CPU venovalo naplno, pričom chcem "kancelársky" pracovať, potom je dual-core tým pravým procesorom v matičnej doske. A takto by som mohol pokračovať v tuctoch ďalších prípadoch a hodnotiť ich z hľadiska využiteľnosti, resp. rozhodnúť medzi single alebo dual-core riešením.