Ahoj, rozhodl jsem se neco udelat s hlucnosti meho PC, posledni dobou uz me to docela stve.
Chtel jsem se zeptat, jestli myslite, ze jsou tissi Noctua NF-P12-1300, Noctua NF-S12-1200, nebo 800 ?(na sani a vyfuk)
Jinak tyka se to: AMD Opteron 170(@2,6Ghz), mam na nem Freezera 64Pro(ale neni to ono)
Asus A8N32-SLI Deluxe, originalni Heat-Pipe chladic (2GB Ram Corsair)
GeForce 6600GT @580/1200, Silencer 6 rev.2
Disky 2x160(asi se jich zbavim(viz bazar:) ) a WD 3200AAKS
Skrin CM Centurion 534, zdroj Corsair VX450W
A videl bych to na : 2x Noctua (12cm), Scythe Ninja Mini s 8cm Noctuou, AC Accelero S2/S1 pasivne
Co myslite ?
PS: Diky za rady.
Chtel jsem se zeptat, jestli myslite, ze jsou tissi Noctua NF-P12-1300, Noctua NF-S12-1200, nebo 800 ?(na sani a vyfuk)
Jinak tyka se to: AMD Opteron 170(@2,6Ghz), mam na nem Freezera 64Pro(ale neni to ono)
Asus A8N32-SLI Deluxe, originalni Heat-Pipe chladic (2GB Ram Corsair)
GeForce 6600GT @580/1200, Silencer 6 rev.2
Disky 2x160(asi se jich zbavim(viz bazar:) ) a WD 3200AAKS
Skrin CM Centurion 534, zdroj Corsair VX450W
A videl bych to na : 2x Noctua (12cm), Scythe Ninja Mini s 8cm Noctuou, AC Accelero S2/S1 pasivne
Co myslite ?
PS: Diky za rady.
Ahoj. Koupil jsem si noctua NF S12 (nasávaní-odvod) a na 1200 jsou slyšet dost. Poloviční rychlost by měla být o dost tišší.
Problém mnohdy bývá v tom, že fan jako takový ani hlučný být nemusí, ale hlučný je vzduch, co naráží na špatně nebo málo perforovanou mřížku casu - tzv. aerodynamický hluk. Nejlepší je se takového prolisu zbavit a buď tam nedat nic, nebo maximálně klasickou drátěnou mřížku.
Hlučnost je velmi subjektivní, takže s tímhle by sis mohl vyhrát ;)
12cm fan: Je to jen o regulaci a kutilství zmíněném výše. Už není nic tiššího než Noctua, takže pokud by ti připadala hlučná, hledej příčinu jinde - uchycení fanu, regulace, aerodynamický hluk.
Chladič cpu: Než mini ninju, to si už kup plnotučnou;) Scythe SCNJ-1100P Ninja Plus Rev. B, kam dáš 12cm fan a budeš happy, case na to máš :thumb
Chladič gpu: Raději Accelero S1 - přeci jen ty dvě HP navíc nemůžou uškodit, případné pasivní chlazení jen podpoří!
Hlučnost je velmi subjektivní, takže s tímhle by sis mohl vyhrát ;)
12cm fan: Je to jen o regulaci a kutilství zmíněném výše. Už není nic tiššího než Noctua, takže pokud by ti připadala hlučná, hledej příčinu jinde - uchycení fanu, regulace, aerodynamický hluk.
Chladič cpu: Než mini ninju, to si už kup plnotučnou;) Scythe SCNJ-1100P Ninja Plus Rev. B, kam dáš 12cm fan a budeš happy, case na to máš :thumb
Chladič gpu: Raději Accelero S1 - přeci jen ty dvě HP navíc nemůžou uškodit, případné pasivní chlazení jen podpoří!
Já bych řekl že 800 otáček na průvan v case stačí, ale to co píše kane určitě platí, takže pokud to jde všechny prolisované plechové mřížky pryč, kdyžtak je nahraď [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], ta zas tolik nevadí, nemá ostré hrany a je "řidší".
[QUOTE=kane.shw;108859]Chladič cpu: Než mini ninju, to si už kup plnotučnou;) Scythe SCNJ-1100P Ninja Plus Rev. B, kam dáš 12cm fan a budeš happy, case na to máš :thumb[/QUOTE]
Myslis, ze je v nich takovy rozdil ? dival jsem se na par recenzi, a o tolik to nebylo, navic ma i docela tajimavou cenu.
Myslis, ze je v nich takovy rozdil ? dival jsem se na par recenzi, a o tolik to nebylo, navic ma i docela tajimavou cenu.
Při stejném průtoku vzduchu bude 12cm fan vždy tišší než 8cm a taky se imho vyplatí si připlatit 150CZK za "velkou" ninju, která má delší HP, větší ochlazovací plochu.
Mini ninja je spíše do HTPC ;), tady si vyloženě připlácíš za nestandardní model/typ... kdyby mini stála 500-600CZK, tak bych možná uvažoval, ale takhle, do normálního kompu raději "velkou ninju".
Mini ninja je spíše do HTPC ;), tady si vyloženě připlácíš za nestandardní model/typ... kdyby mini stála 500-600CZK, tak bych možná uvažoval, ale takhle, do normálního kompu raději "velkou ninju".
Ok, pujdu do te velike. :)
EDIT: Jen ted premyslim, jestli se vejde na moji desku + jestli se nebude prehrivat chipset. :confused:
EDIT: Jen ted premyslim, jestli se vejde na moji desku + jestli se nebude prehrivat chipset. :confused:
Vejít by se snad měl :notsure
Teplotu čipsetu jistí ta HP ;), fan na cpu nasměruješ tak, aby foukal ven z casu, bude to brát přes ten pasiv co je na mosfetech a HP už si to přebere :thumb
Teplotu čipsetu jistí ta HP ;), fan na cpu nasměruješ tak, aby foukal ven z casu, bude to brát přes ten pasiv co je na mosfetech a HP už si to přebere :thumb
No prave, jenomze tem pasiv na mosfetech je dost nizkej, tohle ausus moc nedoresil, takze ten chladic bude vlastne nad nim, Freezer ma ohnuty posledni 3 listy smerem dolu, ale Scythe bude proste foukat pres nej (mozna, ze ho taky trosicku upravim a bude :D )
Z toho bych zas takové obavy neměl ;), řešil bych to až na místě, když budeš přesně vidět, co kam směřuje, co by se kam vešlo, pak to bude mnohem názornější.
Btw. jaké máš teploty čipsetu teď? Máš předpokládám zajištěn průtok vzduchu v casu (vepředu nasát, vzadu vyfouknout ven)?
Btw. jaké máš teploty čipsetu teď? Máš předpokládám zajištěn průtok vzduchu v casu (vepředu nasát, vzadu vyfouknout ven)?
No, teplota podle Everestu je kolem 45 stupnu, ale myslim, ze to neni pravda, protoze na chadici se neda udrzet ruka, jak je horky :eek: Chudaci mosfety :(
BTW: Kterou verzi tech Noctui mam teda vzit ? 1300, 1200, nebo 800 ? jde mi hlavne o hlucnost, diky.(budu je asi kontrolovat pres Q-Fan na desce)
BTW: Kterou verzi tech Noctui mam teda vzit ? 1300, 1200, nebo 800 ? jde mi hlavne o hlucnost, diky.(budu je asi kontrolovat pres Q-Fan na desce)
Co říká BIOS, případně SpeedFan nebo nějaká utilitka přímo od ASUSu?
Ještě mě napadlo, k tomu BIOSu. Kdyby se ty teploty náhodou nějak moc v BIOSu lišily, tak zkus ještě stáhnout nejnovější verzi BIOSu. Ale pokud ti vše funguje jak má, systém je stabilní, neseká se, tak bych to raději neřešil. Mně osobně třeba nový BIOS rozchodil konečně monitoring teplot (čipset 965P), ale taky jsem se už setkal i s tím, že s novým BIOSem občas přichází i problémy, i když je podíl problémových kombinací desek a nových BIOSů určitě minoritní ;)
KAŽDOPÁDNĚ SI URČITĚ UDĚLEJ ZÁLOHU TVÉHO SOUČASNÉHO BIOSU, ABY SIS HO MOHL V PŘÍPADĚ NUTNOSTI NAHRÁT ZASE ZPÁTKY!
Takže to záleží na tobě, zda-li takové riziko chceš podstupovat... zatím si instalni pár utilitek, třeba se ti teplota u pár z nich sejde a budeš pak vědět víc :thumb
EDIT:
[QUOTE=Salamander;108909]BTW: Kterou verzi tech Noctui mam teda vzit ? 1300, 1200, nebo 800 ? jde mi hlavne o hlucnost, diky.(budu je asi kontrolovat pres Q-Fan na desce)[/QUOTE]
Osobně bych asi vzal rovnou Noctua NF-P12-1300, imho těch pár korun už se vyplatí připlatit ;). V balení jsou dva odpory, kterými snižuješ otáčky z defaultních 1300rpm na 1100rpm a 900rpm - ostatně kompletní recenze je tady - Noctua NF-P12 - devítilopatkový dříč. Doporučuju pročíst :thumb
Ještě mě napadlo, k tomu BIOSu. Kdyby se ty teploty náhodou nějak moc v BIOSu lišily, tak zkus ještě stáhnout nejnovější verzi BIOSu. Ale pokud ti vše funguje jak má, systém je stabilní, neseká se, tak bych to raději neřešil. Mně osobně třeba nový BIOS rozchodil konečně monitoring teplot (čipset 965P), ale taky jsem se už setkal i s tím, že s novým BIOSem občas přichází i problémy, i když je podíl problémových kombinací desek a nových BIOSů určitě minoritní ;)
KAŽDOPÁDNĚ SI URČITĚ UDĚLEJ ZÁLOHU TVÉHO SOUČASNÉHO BIOSU, ABY SIS HO MOHL V PŘÍPADĚ NUTNOSTI NAHRÁT ZASE ZPÁTKY!
Takže to záleží na tobě, zda-li takové riziko chceš podstupovat... zatím si instalni pár utilitek, třeba se ti teplota u pár z nich sejde a budeš pak vědět víc :thumb
EDIT:
[QUOTE=Salamander;108909]BTW: Kterou verzi tech Noctui mam teda vzit ? 1300, 1200, nebo 800 ? jde mi hlavne o hlucnost, diky.(budu je asi kontrolovat pres Q-Fan na desce)[/QUOTE]
Osobně bych asi vzal rovnou Noctua NF-P12-1300, imho těch pár korun už se vyplatí připlatit ;). V balení jsou dva odpory, kterými snižuješ otáčky z defaultních 1300rpm na 1100rpm a 900rpm - ostatně kompletní recenze je tady - Noctua NF-P12 - devítilopatkový dříč. Doporučuju pročíst :thumb
Jo, tak zitra si pro to skocim do Alfy a napisu, jak je to jako celek hlucne.
(Scythe SCNJ-1100P Ninja Plus Rev. B, 2x Noctua NF-P12-1300 a Arctic-Cooling Accelero S1 (Rev. 2))
Doufam, ze to bude lepsi, nez co tam mam ted :)
(Scythe SCNJ-1100P Ninja Plus Rev. B, 2x Noctua NF-P12-1300 a Arctic-Cooling Accelero S1 (Rev. 2))
Doufam, ze to bude lepsi, nez co tam mam ted :)
A co treba Noctua NH U12P? Ninja je preci spis jen navrzen jako pasivni chladic.
Ale treba takovej Gemini II by ti vyresil i ten chipset.
Ale treba takovej Gemini II by ti vyresil i ten chipset.
Tak uz je to vevnitr :), reknu vam, ze oproti freezeru a origos vetrakum velikej rozdil :D
Pozdeji sem muzu hodit i nejaky fotky, jestli chcete ;)
Pozdeji sem muzu hodit i nejaky fotky, jestli chcete ;)
Hlučnost ventilátorů je velmi závislá na samotném case. Můžeš si klidně koupit ty nejtišší fany na trhu, ale jakmile máš za nimi hrubou mřížku nebo celkově v jejich blízkosti nějakou překážku, kterou by mohl proudící vzduch rozvibrovat, tak stejně tiché sestavy nedosáhneš...
Já osobně jsem tento problém řešil tím, že jsem originál mřížky na tvrdo vyřezal a hlučnost šla razantně dolů... Tu Noctuu 1200 ot. mám jako výfuk a po demontáži té zadní mřížky šla její hlučnost prakticky na nulu... Jde slyšet pouze v případě, že si k ní dám ucho, ale to vlastně hlučí jenom ten "vítr"...
Já osobně jsem tento problém řešil tím, že jsem originál mřížky na tvrdo vyřezal a hlučnost šla razantně dolů... Tu Noctuu 1200 ot. mám jako výfuk a po demontáži té zadní mřížky šla její hlučnost prakticky na nulu... Jde slyšet pouze v případě, že si k ní dám ucho, ale to vlastně hlučí jenom ten "vítr"...