Regulace otáček ventilátoru CPU
Koupil jsem novou MB ASUS P5SD2-VM, k ní nový Celeron 420 s chladičem.
Mám zapojený ventilátor do CPU FAN, na čtyř kolik. Ventilátor má tři zdířky a je zapojen na stanovené vymezení plastovým vykrojením. Tedy zapojeny jsou kontakty : GND, CPU FAN PWR, CPU FAN IN. Volný zůstal CPU FAN PWM.
Tento ventilátor nelze regulovat pomocí Speedfanu. Při různém nastavení v BIOSu (hardware monitor), se buď nezobrazí otáčky vůbec nebo se zobrazí, ale nelze je regulovat.
Nevíte někdo jak regulaci otáček ventilátoru zprovoznit, v čem může být chyba? Díky.
K desce byl dodán program Probe II, ale ten pouze otáčky monitoruje. Může tento program regulovat otáčky? Znáte nějaký jiný program na regulaci otáček u této desky?
Mám zapojený ventilátor do CPU FAN, na čtyř kolik. Ventilátor má tři zdířky a je zapojen na stanovené vymezení plastovým vykrojením. Tedy zapojeny jsou kontakty : GND, CPU FAN PWR, CPU FAN IN. Volný zůstal CPU FAN PWM.
Tento ventilátor nelze regulovat pomocí Speedfanu. Při různém nastavení v BIOSu (hardware monitor), se buď nezobrazí otáčky vůbec nebo se zobrazí, ale nelze je regulovat.
Nevíte někdo jak regulaci otáček ventilátoru zprovoznit, v čem může být chyba? Díky.
K desce byl dodán program Probe II, ale ten pouze otáčky monitoruje. Může tento program regulovat otáčky? Znáte nějaký jiný program na regulaci otáček u této desky?
No, jestli to deska reguluje pomocí PWM tak je to jasný. Protože právě onen ětvrtý drát slouží k regulaci.
Tiez sa pripajam k tomuto tvrdeniu, asi to bude koli tomu nezapojenemu pinu PWM, ktory sluzi na regulaciu otacok. Ak ti to nejde ani za pomoci prilozeneho SW a ani od SW od 3 strany, tak potom je riesenie kupit novy chladic napr. Arctic-Cooling Alpine 7 Pro, ktory na toho Celerona stacit bude alebo potom s ohladom do buducnosti Arctic-Cooling Freezer 7 Pro ;)
U vetsiny zakladnich desek regulace ventilatoru CPU funguje. Problem byva s temi ostatnimi. Klikni v "Konfiguraci" na zalozku "Rozsirene". Pokud zvolis spravne cidlo, je tam potom dole v okynku volba "PWM ON/OFF, Software Controlled a Smart Guardian". Pokud das Software Controlled melo by ti to fungovat. Chce to si s tim pohrat, vyzkousej i jine volby. Nezapomen potom zatrhnout "Automaticka rychlost". Musis priradis spravnemu ventilatoru spravnou rychlost a take rozsah teplot, prip. min. a max. otacky. Tento vynikajici program jsem pouzival uz u sve stare dobre PIII 1GHz na MSI 6163PRO.
Zdar. Mam Asus P5 KC. Asus Probe pouze monitoruje, ale ještě byl jako příslušenství software Asus All Suite. A ten umí regulovat otáčky chladiče CPU. Ovšem prvně bych zkusil Bios. Položka Hardware monitoring, a tam je položka CPU - sakra - a ted nevim jak to tam přesně je. Ale Můžeš tam vypnout řízení otáček cchladiče CPU nebo jej zapnout. To bych zkusil prvně :)
Zkoušel jsem vše, ale nic. Po nainstalování AISuite 10315, se objeví hláška Omlouváme se za vzniklé potíže.... Zatím dík za odpovědi.
Doska by mala nezávisle od typu (3pin alebo 4pin) pripojeného fanu tento regulovať - skontroluj nastavenie BIOS-u : Hardware monitoring - CPU Q-fan control - Enabled
Koup si nejaky Fan control, abys manualne mohl zmenit otacky, stoji asi 300Kc. Mel jsem stejny problem, ten Q-fan moc nepomahal, kdyz jsem dal tichy rezim, tak se tocil 800rpm max, i kdyz hral hry, samozrejme se prehrival CPU. dal jsem Performance rezim, vetrak se tocil 2000 rpm i bez zatezi
Koupil jsem ten manualny fan control, ted' je to vyreseno, taky muzu menit otacky vetraka na zdroji i ve skrini.
Koupil jsem ten manualny fan control, ted' je to vyreseno, taky muzu menit otacky vetraka na zdroji i ve skrini.
[QUOTE=robky;114847]Doska by mala nezávisle od typu (3pin alebo 4pin) pripojeného fanu tento regulovať
[/QUOTE]
To nelze generalizovat. Mám pocit, že u novějších desek se od toho často upouští. Můj starší Asus měl v BIOSu možnost volby mezi řízením 4-pinu a 3-pinu, novější už to nemá. Zvládá jen PWM. To se týká i jiných desek (zejména levnějších), které mi poslední dobou prošly rukama.
Na druhou stranu jsem nedávno montoval pár superlevných Foxconnů, a ty 3-pin regulovat umí. :rolleyes:
Prostě pokud to deska nemá, tak použij odpor, HW regulátor, nebo si kup lepší chladič se 4-pinovým konektorem.
[/QUOTE]
To nelze generalizovat. Mám pocit, že u novějších desek se od toho často upouští. Můj starší Asus měl v BIOSu možnost volby mezi řízením 4-pinu a 3-pinu, novější už to nemá. Zvládá jen PWM. To se týká i jiných desek (zejména levnějších), které mi poslední dobou prošly rukama.
Na druhou stranu jsem nedávno montoval pár superlevných Foxconnů, a ty 3-pin regulovat umí. :rolleyes:
Prostě pokud to deska nemá, tak použij odpor, HW regulátor, nebo si kup lepší chladič se 4-pinovým konektorem.
[QUOTE=ICEBOSS;115037]nejde v BIOSu u regulace CPU vetraku prepnout polozka typu PWM/Voltage?[/QUOTE]
Mám taký dojem, že takú položku tam ten BIOS nemá. Aspoň podľa manuálu.
Mám taký dojem, že takú položku tam ten BIOS nemá. Aspoň podľa manuálu.
Takže v BIOSu mám položky:
CPU Temperature ignored nebo skutečnou hodnotu moje hodnoty: ignored
CPU Fan Speed ignored nebo 2200 ignored
CPU Q Fan Control ignored nebo enable enable
CPU Q Fan Mode DC nebo PWM DC
CPU Fan Ratio Auto nebo procenta 90,80,70,60, Auto
CPU Temperature ignored nebo skutečnou hodnotu moje hodnoty: ignored
CPU Fan Speed ignored nebo 2200 ignored
CPU Fan Ratio Auto nebo procenta 90,80,70,60, Auto
Tak potom je to jasné. Pokiaľ bios nevidí-nedokáže zmerať (ignored) teplotu cpu, nemá ju na základe čoho regulovať. Bios máš najnovší?
Tie nastavenia biosu, ktoré si písal by mali byť OK
Tie nastavenia biosu, ktoré si písal by mali byť OK
BIOS je nejnovější. Ventilátor jede na 2250, teplota CPU 27, HDD 32 stupňů a hrozný kravál. Buď vymyslím jiné snižení otáček(5, 7 Voltů nebo ruční elektronické) nebo koupím nový 4 pinový chladič. Dík za snahu.
Podle popisu BIOSu se zdá, že by to fungovat mělo.
Zkus to nastavit takto:
CPU Temperature - měřená hodnota
CPU Fan Speed - měřená hodnota
CPU Q Fan Control - enable
CPU Q Fan Mode - DC
CPU Fan Ratio - 60
Zkus to nastavit takto:
CPU Temperature - měřená hodnota
CPU Fan Speed - měřená hodnota
CPU Q Fan Control - enable
CPU Q Fan Mode - DC
CPU Fan Ratio - 60
[QUOTE=OdMajkla;114664]Zdar. Mam Asus P5 KC. Asus Probe pouze monitoruje, ale ještě byl jako příslušenství software Asus All Suite. A ten umí regulovat otáčky chladiče CPU. Ovšem prvně bych zkusil Bios. Položka Hardware monitoring, a tam je položka CPU - sakra - a ted nevim jak to tam přesně je. Ale Můžeš tam vypnout řízení otáček cchladiče CPU nebo jej zapnout. To bych zkusil prvně :)[/QUOTE]
U P5KC si stačí v biosu nastavit u CPU fanu silence/optimal/performance a podle toho fan točí a chladí CPU.
U P5KC si stačí v biosu nastavit u CPU fanu silence/optimal/performance a podle toho fan točí a chladí CPU.
[QUOTE=jerryczech007;116094]U P5KC si stačí v biosu nastavit u CPU fanu silence/optimal/performance a podle toho fan točí a chladí CPU.[/QUOTE]
a nemluvil jsem snad o tom ? :notsure :stupid
a nemluvil jsem snad o tom ? :notsure :stupid
Mam Asus Rampage Formula a ta se tvari, ze regulaci CPU FAN pres Voltage neumi. Je treba to regulovat manualne nebo pouzit CPU fan, ktery je 4pin a v biosu zapnout Optimal nebo Silent.
Myslel jsem, ze to tak ASUS ma u vsech modelu, ale jak koukam, tak starsi desky regulaci pres DC umi. Skoda no :-(
Mel jsem v ruce GA-P35-DS4 a ta ma v biosu pekne nastaveni Voltage/PWM.
Asi to nakonec udelam tak, ze do skrine dam 2x [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], ktere zapojim do kaskady a vetrak na CPU nastavim na nejakou "tissi" voltaz. Kupovat ale novej CPU chladic, kterej ma PWM, kdyz uz mam Zalmana 9700 LED nebudu.
Myslel jsem, ze to tak ASUS ma u vsech modelu, ale jak koukam, tak starsi desky regulaci pres DC umi. Skoda no :-(
Mel jsem v ruce GA-P35-DS4 a ta ma v biosu pekne nastaveni Voltage/PWM.
Asi to nakonec udelam tak, ze do skrine dam 2x [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], ktere zapojim do kaskady a vetrak na CPU nastavim na nejakou "tissi" voltaz. Kupovat ale novej CPU chladic, kterej ma PWM, kdyz uz mam Zalmana 9700 LED nebudu.
Ved to tam mas:
nastav si ten Fan Mode na DC a nie na PWM a Fan ratio na auto
PWM sa reguluje cez 4pin konektor, DC sa reguluje 3pin
kukni si aj toto:
http://www.andigilog.com/newspressitems/PWM%20vs%20DC%20fan3.pdf
nastav si ten Fan Mode na DC a nie na PWM a Fan ratio na auto
PWM sa reguluje cez 4pin konektor, DC sa reguluje 3pin
kukni si aj toto: