Jméno tazatele: Dr.
Znění dotazu:
Dobrý den,sestavoval jsem bráchovi nový počítač,všechno je v pohodě,jenom mě trápí jedna divná věc.Koupil si grafiku ATI HD 3850. Je mi hrozně divné,že aktivní chladič na ní umístěný stále spíná a zase vypíná.Jak kdyby to reagovalo podle teploty,jak fan na cpu,ale je to každých 5 sekund z nuly na maximum.Je to normální? Je dost hlučný a to neustálé zapínání a vypínání leze dost na nervy. Mnohem lepší by bylo,kdyby se točil pomalej a pořád,nevíte jak na to? Navíc na monitoru(jehož vadu vylučuji)pobíhají nahoru a dolu bledé vodorovné pruhy.Jsou vidět jen na tmavém podkladu,jak na starých televizorech.Teplota se drží kolem 35°C.Ovladač je nejnovější z ATI.com...mám podezření na vadný kus VGA....
HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
Win XP SP2,athlon X2 5000+Black edition,2GB RAM,GA-M56S-S3F3,ATI Radeon HD 3850 od Power Color
Znění dotazu:
Dobrý den,sestavoval jsem bráchovi nový počítač,všechno je v pohodě,jenom mě trápí jedna divná věc.Koupil si grafiku ATI HD 3850. Je mi hrozně divné,že aktivní chladič na ní umístěný stále spíná a zase vypíná.Jak kdyby to reagovalo podle teploty,jak fan na cpu,ale je to každých 5 sekund z nuly na maximum.Je to normální? Je dost hlučný a to neustálé zapínání a vypínání leze dost na nervy. Mnohem lepší by bylo,kdyby se točil pomalej a pořád,nevíte jak na to? Navíc na monitoru(jehož vadu vylučuji)pobíhají nahoru a dolu bledé vodorovné pruhy.Jsou vidět jen na tmavém podkladu,jak na starých televizorech.Teplota se drží kolem 35°C.Ovladač je nejnovější z ATI.com...mám podezření na vadný kus VGA....
HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
Win XP SP2,athlon X2 5000+Black edition,2GB RAM,GA-M56S-S3F3,ATI Radeon HD 3850 od Power Color
Tak to regulovanie Fanu je dosť čudné. Zvyčajne sa chladič rozbehne naplno len keď pustíš počítač čo je asi pár sekúnd. Dobre by bolo skúsiť grafiku v inom počítači ,môžeš sa pokúsiť ten ventilátor zregulovať cez ATT alebo RivaTuner. Inštalácia ovládačov prebehla v pohode?
[QUOTE=Klingacikx;115789]Tak to regulovanie Fanu je dosť čudné. Zvyčajne sa chladič rozbehne naplno len keď pustíš počítač čo je asi pár sekúnd. Dobre by bolo skúsiť grafiku v inom počítači ,môžeš sa pokúsiť ten ventilátor zregulovať cez ATT alebo RivaTuner. Inštalácia ovládačov prebehla v pohode?[/QUOTE]
Tiez sa priklanam k nazoru skusit v inom PC, popripade skus resetnut BIOS, a skus to v niecom odregulovat, ci uz v RT alebo ATITool ;)
Tiez sa priklanam k nazoru skusit v inom PC, popripade skus resetnut BIOS, a skus to v niecom odregulovat, ci uz v RT alebo ATITool ;)
Nemá cenu to regulovat, když to takhle kraví. To musí chodit normálně, tzn. rozjede se na plno hned po startu PC a po pár vteřinách ztichne a jede na nějakých 30%, dokud mu něčím nepřitopí, nemluvě o těch pruzích, který popisuje.
-zkontroluj zapojení VGA, usazení v PCI slotu, napájení 6ti pinem a připojení monitoru (přes DVI...ne redukci, pokud možno)
-reset BIOSu, kontrola nastavení
-reinstal driverů (KLIDNĚ I STARŠÍ)
Poslední možnost zkusit v jiným PC.
A když to v tom jiným kompu bude taky blbnout, tak to jistí reklamace.
Takhle bych to teda udělal já.
-zkontroluj zapojení VGA, usazení v PCI slotu, napájení 6ti pinem a připojení monitoru (přes DVI...ne redukci, pokud možno)
-reset BIOSu, kontrola nastavení
-reinstal driverů (KLIDNĚ I STARŠÍ)
Poslední možnost zkusit v jiným PC.
A když to v tom jiným kompu bude taky blbnout, tak to jistí reklamace.
Takhle bych to teda udělal já.
Děkuji za tipy,hoši...vše je vyřešeno! Ty bledé pruhy způsobovala opravdu redukce z VGA na DVI a co se týče těch splašených větřáků(vynechával totiž i CPU Fan),tak to bylo poškozeným driverem motherboardu.Jeho součástí je totiž utilitka Cool & Quiet starající se o chod chladičů,která s čistýma Win nespolupracuje vůbec a po instalaci servis packů ji je potřeba znovu přeinstalovat. dik Dr.