Zdravím všechny pc kutily. V mé bedínce pomalu ale jistě měním všechny ventilátory. Narazil jsem ale na jeden problém a jelikož nechci cokoliv zkratovat, raději se ptám. Potřebuji aby se ventilátor (COOLER AEROCOOL Turbine 2000 - 120mm) otáčel opačně. Nevíte jak vyměnit drátky na pinu co se zapojuje do základní desky? :notsure Nemůžu ho otočit kvůli špičce turbíny ... pohledově by to vypadalo dost blbě.
Lopatky jsou tvarovaný na jeden směr otáčení, ne? Opacne se razantne sníží ucinnost a navic zvladne to motorek? Tohleto se nevyplati. Jinak to vyresit nejde? Proc se má tocit opacne? Proc to nenechas jak to bylo doted? Nebo co s tim mas?
nevim jestli to chapu spravne na se se basnik pta, ale imho se v takove situaci nic neresi a vetrak se proste obrati...
[QUOTE=mech13;123267]nevim jestli to chapu spravne na se se basnik pta, ale imho se v takove situaci nic neresi a vetrak se proste obrati...[/QUOTE]
toto je jediné řešení pokud přehodíš +a- nejenže se nebude točit obráceně ale nepojede vubec
toto je jediné řešení pokud přehodíš +a- nejenže se nebude točit obráceně ale nepojede vubec
Zmeniť otáčky na ventilátore tak, že prehodíš póly... to nepôjde, lopatky sa ani nepohnú.
Myslíš aby sa opačne otáčali lopatky alebo aby opačne fúkal ventilátor?
Myslíš aby sa opačne otáčali lopatky alebo aby opačne fúkal ventilátor?
[QUOTE=instinct_bob;123254]Nemůžu ho otočit kvůli špičce turbíny ... pohledově by to vypadalo dost blbě.[/QUOTE]
[QUOTE=mech13;123267]nevim jestli to chapu spravne na se se basnik pta, ale imho se v takove situaci nic neresi a vetrak se proste obrati...[/QUOTE]
[QUOTE=Withman;123277]Snad stačí otočit ventilátor...jinak bych to neřešil...[/QUOTE]
?! Jestli je tam ten větrák opravdu nutný a jestli musí foukat opačně, pak bych asi ten vzhledd oželel.
[QUOTE=Withman;123277]Snad stačí otočit ventilátor...jinak bych to neřešil...[/QUOTE]
?! Jestli je tam ten větrák opravdu nutný a jestli musí foukat opačně, pak bych asi ten vzhledd oželel.
nemel by se ani rozbehnout. Kvuli principu ventilatoru. zkus googlit nekde jsem videl schemata ventilatoru.
Z vlastnej skusenosti viem, ze tocit by sa mohol, pretoze pri tak jednoduchom motorceku nezalezi na smere otacania len lopatky su problem, motorcek pojde tak aj tak, lenze vrtat sa v tom by som nedoporucoval, radsej by som pracoval s tym, co mam...takze jednoducho nechat ventilator ist tak ako bol postaveny s tym, ze prievan v bedni zabezpecis presne opacnym smerom...to je jednoduchsie riesenie...a okrem toho, s pinmi by som sa moc nehral, je tam dost velka sanca ze sa nieco stane...viem to z vlastnej skusenosti, mne takto zhorela doska, tiez som sa hral s pinmi, po zapnuti to hodilo iskru a ja som bol spokojny a vysmiaty a robil som kar na pocest svojej krasnej a odolnej Foxconke...
Nebude se točit naopak, tam totiž není obyčejný komutátorový motorek, kde stačí jen prohodit drátky. A vzhledem k tomu že tyhle větráky nejsou dělané tak aby šli jednoduše - rozuměj nedestruktivně - vykuchat, předělat a zase složit, tak je to prakticky nemožné donutit ho točit opačně.
[QUOTE=instinct_bob;123254]Zdravím všechny pc kutily. V mé bedínce pomalu ale jistě měním všechny ventilátory. Narazil jsem ale na jeden problém a jelikož nechci cokoliv zkratovat, raději se ptám. Potřebuji aby se ventilátor (COOLER AEROCOOL Turbine 2000 - 120mm) otáčel opačně. Nevíte jak vyměnit drátky na pinu co se zapojuje do základní desky? :notsure Nemůžu ho otočit kvůli špičce turbíny ... pohledově by to vypadalo dost blbě.[/QUOTE]
Ta špička turbíny se dá sundat. Stačí pootočit a vytáhnout. Chce to trochu násilí :-), pozor na ulomení lopatek.
\\edit: sorry, vidím že ti jde asi o něco úplne jiného :-))
Ta špička turbíny se dá sundat. Stačí pootočit a vytáhnout. Chce to trochu násilí :-), pozor na ulomení lopatek.
\\edit: sorry, vidím že ti jde asi o něco úplne jiného :-))
Jediná možnst jak to udělat je taková jak napsala většina. Otočit ventilátor. Pokud přehodíš drátky, tak nepojede vubec. Musíš na motorku dodržet polarizaci, jinak se ti nebude točit vubec
Tak já abych se přesvědčil tak sem větráček píchnul na 9V baterku a točí se to opravdu jen jednim směrem a prohození drátků tada nepomuže.
A jelikož ho nemužeš otočit tak ho prostě vyměn za jinej kerej muže bejt otočenej a tenhle si dej jinam.
A jelikož ho nemužeš otočit tak ho prostě vyměn za jinej kerej muže bejt otočenej a tenhle si dej jinam.
Minimálně starší ventilátory určitě šly i naopak, ale asi tam byla dioda (vzhledem k tomu, že když se podíváte, je tam i kondenzátor, tak proč ne dioda, že :)).
K čemu to vlastně chceš ? Já už jednou přemýšlel o dvou ventilátorech za sebou a právě na tohle jsem narazil...pokud nechceš toto, tak to ale musí řešit otočení ;)
K čemu to vlastně chceš ? Já už jednou přemýšlel o dvou ventilátorech za sebou a právě na tohle jsem narazil...pokud nechceš toto, tak to ale musí řešit otočení ;)