Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

problém s počtom pripojení

zeleny_mungo (57)|20.5.2008 17:41
Zdravím, mám takýto problém: Vo firme máme takú malú sieť (momentálne tuším 16 PC). Z toho jeden je server, teda, ono to vlastne nie je server, len ho tak voláme. Je to normálny PC, ktorý slúži ako úložisko dát. Sú na ňom nazdielané disky, ktoré využíva celá firma. No a problém je v tom, že keď sa na ten "server" pripojí priveľa ľudí, ďalšieho to proste nepustí. Takže už nejakú dobu u nás dochádza doslova k boju o prístup k dátam :) Príčinu som už na webe našiel:

"WIN XP PRO ma obmedzenie na max. 10 sucasne pripojenych userov, resp. ich prostriedkov, a na to ma aj licenciu. Nic viac nic menej. Spekulovat ako to "nejako" obist je celkom isto porusenie licencnych podmienok."

A našiel som aj nejaké riešenie:

"Jedinou cestou k uspechu je bud zakupit W2003 server alebo lacnejsiu Win2000, aj ked aj toto riesenie je dost drahe pre potrebny pocet licencii. Mozno by bol sposob ako to obist zalezi ale zalezi na tom ako velmi chcete zacovat podmienku licencovanych softov a prav.
Windows 2003 server stoji 3.500,- SK, co je menej ako windows XP.
Klientska licencia stoji 300,- SK, staci kupit tolko licencii, kolko paralelnych pripojeni potrebujete."

Ja teraz potrebujem poradiť. Stačí dať ten Win2003 server na ten náš PC, na ktorom zdieľame dáta? A čo presne je tá klientská licencia? Ak to dobre chápem je to len legalizácia konkrétneho počtu pripojení na ten PC? Teda že kúpim napr. 15 klietnských licencií a bude sa tak môcť na ten PC naraz pripojiť 15 ľudí? Ide mi hlavne o to, aby sa nemusel meniť OS na ostatných PC.
hl.hl (1387)|20.5.2008 17:45
S licencemi je to presne jak pises. Na stanicich nic menit nemusis.
zeleny_mungo (57)|20.5.2008 18:44
Hmm fajn, a tie licencie sú čo vlastne? Niečo ako licenčné kódy? Ale asi to aj tak necháme na nejakú IT firmu, páč serverové edície Win som nevidel ani z diaľky a ostatní vo firme na tom budú asi rovanko :)
pavel_p (993)|20.5.2008 19:50
Zde jednoznačně preferuju Linux a Sambu, je to levnější a svým způsobem jednodušší na údržbu (tj. levnější na čas člověka, který se o to stará). U Windows se dá strávit den, dva studiem licencí, pak se člověk zasekne na den na pár problémech a pořádně neví, jak systém zálohovat pro případ reinstalace. S Linuxem má imho zkušenosti víc lidí (jako hobby) než s Win2003 a za správu si nenechávají až tak tvrdě platit.

Je to subjektivní názor, ale Win2003 a různá serverová řešení Microsoftu jsou pro mne teprve tím pravým důvodem, proč Microsoft nenávidět. Proti XP nebo Vistám nic nemám.
kikloop (140)|27.5.2008 08:50
[QUOTE=zeleny_mungo;124076]Hmm fajn, a tie licencie sú čo vlastne? Niečo ako licenčné kódy? Ale asi to aj tak necháme na nejakú IT firmu, páč serverové edície Win som nevidel ani z diaľky a ostatní vo firme na tom budú asi rovanko :)[/QUOTE]

Dostanes produktove cisla, ktore zadas na serveri.. Pri instalacii mozno zvolit ci sa licencia bude viazat na pripojenie (user CAL) alebo na hardware (Device CAL). Rozdiel je snad jasny :)

To: pavel_p.. to je freudovska tema :) Sice stravis den studovanim licencii ale kupis to raz :) A ak to robis ako outsourcing tak sa to behom mesiaca naucis :) Osobne linux vo firmach vitam jedine ako firewall a spam server. Zbytok radsej windows a AD :)
Styryx (351)|27.5.2008 10:29
Samba v Linuxu je v poho, omezení žádný a jde tam toho nastavit mnohem víc než ve Windows (anonymní přihlášení bez nutnosti přihlašování uživatele z domény apod.). Příjemně mě překvapil OpenSuse 10.3 kde už je to dokonce dost dobře klikací a ani neni vůbec nutný znát a konfigurovat textový konfiguráky :thumb

(ale obecně je místo Samby často výhodnější FTP server a to i na Windowsech, bejvá výrazně rychlejší)

Navíc, EXT3 file system (a dokonce i EXT2 bez žurnálu) je IMHO z hlediska ukládání dat mnohem bezpečnější a spolehlivější než NTFS, i podle mých osobních zkušeností (NTFS partition už mi odešla několikrát, na EXT3 jsem ještě nikdy o žádný data nepřišel).

A poslední velká výhoda je, že je to zadarmo (sice bez "oficiální" podpory, ale ta je často lepší než oficiální podpora MS). Musí se s tim člověk sice naučit, ale pokud se má učit nastavit klikací Linux (třeba to OpenSuse) anebo se učit licence Windows a Active Directory (pokud neumí ani jedno), vyjde to zhruba nastejno.

Proti Win nic nemám (sám používám XP k relativní spokojenosti a na desktopu je to často "příjemnější" řešení než Linux, zase samozřejmě jak pro koho), ale na file server bych osobně preferoval Linux z důvodů bezpečnosti, stability i ceny.

// EDIT teda jinak koukám že s licencema na server 2003 už to taky neni tak hrozný, já měl za to, že licence stojí nějakých 25.000 Kč

// EDIT 2: A ty ceny jsou odkud? Teď jsem to trochu hledal a nenašel jsem nikde, kde by se daly koupit 2003 Server + cca 20 licencí (když 10 je málo) levnějc než okolo nějakých 40.000
Logout (4018)|27.5.2008 11:08
Připojuju se - řešením je linux. Teda - osobně bych spíš navrhoval FreeBSD (jiná varianta unixu zadarmo - není tak zprofanovanej a tak je o něco bezpečnější a je víc serverově zaměřenej - ale to neznamená, že by Linux nebyl) - ale to už se dostáváme do oblasti, kde každej člověk bude prosazovat to svý.
Pokud potřebujete nějaký složitější řešení práv než nabízí EXT3, tak jsou i jiné filesystémy, např XFS a další...