Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Oprava zdroja EC 200W

KEOSAN (958)|28.5.2008 17:40
Tak som zapojil starsi /z roku 2001/ 200W ATX zdroj Eurocase na prazdno /prepojenim dvoch pinov/, rozbehol sa. Ale po vypnuti a naslednom zapnuti uz je kaput.

Otvorim ho, ci tam nebudu zle kondiky. Nie.
Pozriem poistku, tiez OK.

OK OK, viem, ze sa zdroj nema zapinat bez zataze, to bol len taky rychly pokus, pri ktorom som na to zabudol. Co tam mohlo odist ?

Je to krap zdroj, len tak zo zvedavosti ma to zaujima, co tam asi odislo a ako by sa to dalo opravit :D
Pavel Boček (4169)|29.5.2008 17:53
Mě bez zátěže nikdy žádný zdroj neodešel, sice nemusí mít dobré parametry (napětí, proud ?) když nejsou zatížené, ale jen tak odejít by neměly :notsure Zkus proměřit diody a spínací tranzistory, jestli nejsou proražené...vezmi ohmmetr a změř odpor.

Neznám přesné parametry, jaké by měly mít, ale co jsem měřil obyčejné tranzistory, tak odpor byl řádově v jednotkách až stovkách kiloohmů, myslím, že minimum je tak několik set ohmů. U diod netuším, zřejmě také několik set ohmů, ale přesněji to po mě nechtěj...Ideálně bys to měl měřit vypájené, aby to nepřešlo jinou cestou, ale na přibližné měření to myslím stačí i tak.
crasher.km (919)|29.5.2008 19:32
myslím že T by měl mít něco kolem 700. Skus taky statický odpor na C,pokud ukáže OL,tak sou OK,pokud odpor,tak jsou špatný ... Jinak to už asi nezjistíš,pokud je to podle oka OK,tak nemá cenu to rozdělávat a skoušet součástku po součástce
Martin Šejnoha (255)|30.5.2008 02:38
No já se nestačím divit:) Pokud větve nevykazují zkraty(naměříš na ních desítky ohm kvůli předzatěžovacím odporům), a ani usměrňovací diody nevykazují zkraty a nejsou v kýblu spínací trandy na primáru tak rádi odchází budící tranzistory před oddělovacím trafem pro buzení polomostu. TL494 a pod. to většinou přežívá. Dále je třeba ověřit jestli pomocný zdroj dává správná napětí a neoddělal přepětím řídící obvod. Teď nedávno jsem přestavěl jedno EC400W na zdroj 13V/15A pro svoji modelářskou nabíječku Schulze ISL6-330d a při zátěžových testech(pravda ohulil jsem mu až na 20A na precizní zátěži od Agilentu) to udělalo lup a konec. Byly podivně načaté právě ty budící trandy, navíc jeden byl asi načatý už jen půlročním provozem v PC, protože zdroj před odpálením při určitém zatížení lehce pzučel, po výměně trandů za nové(stejného typu) toto vymizelo a zdroj je naprosto tichý(není slyšet přes 12cm origo fan na 800ot.) No ani kondy v tomto půl roku provozovaném zdroji nebyly žádná sláva(jel toho půl roku nonstop ale i tak), kapacita byla tak -20% u všech a ESR bylo 3x vyšší než u jetých Nippon LXZ (1200uF/16V) vypájených z vyřazeného 9let starého profi video generátoru Chroma používaného ve fabrice. O kapacitě Nipponů ani nemluvím... ta byla lehounce vyšší a při nejhůř stejná(jak u kterého kusu) než jmenovitá.
KEOSAN (958)|30.5.2008 09:47
dakujem za ochotu. Zda sa, ze toto uz zacina byt pre mna silne kafe, asi to vzdam.
S tym zdrojom som robil pokusy, ze som tam zavesil 5W odpor, ktory mal este nozicku pripajkovanu o spinku. Odpor podla predpokladu vyhorel :) Pokus je popisovany v auditku
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/18322-vyhozene-penize-testery-zdroju-za-par-stovek-kc

Ale zdroj este fungoval. Az inokedy pri dalsom pokuse na prazdno sa rozbehol a po vypnuti uz nie.
Tak som myslel, ci to bude nejaka prkotina. Ale odpajat suciastky, nevedel by som ich vacsinu premerat
/mam iba obycajny multimeter, neviem, ci je vhodny na komplet testovanie/ a asi ani ake nahrady za ne. Myslel som, ze to bude nieco viditelne /napr. vyhorene, prasknute, poskodene/, alebo vyduty kondik, co by som este zvladol.

Na zdroji na vetvach sa nebude dat namerat uz asi nic, on sa nezacne tocit ani vetrak a Delock tester nezapol ani LCD, cize tam neni ziadna stava.
Pavel Boček (4169)|30.5.2008 15:55
[QUOTE=Martin Šejnoha;127584]...[/QUOTE]

Na měření kapicity používáte měřič, či nabíjíte/vybíjíte...?
Martin Šejnoha (255)|1.6.2008 10:15
Používám profi RLC metr umožňující nastavení měřící frekvence od 100Hz do 20kHz. Dále pro měření ESR elektrolytů o velkých kapacitách určených pro filtrování 100Hz jsem si postavil trápítko schopné kondíkem prohnat až 10A. Je to velice dobrá věc pro třídění kondenzátorů na kvalitu a shit.
KEOSAN (958)|1.6.2008 13:45
[QUOTE=Martin Šejnoha;128207]Používám profi RLC metr umožňující nastavení měřící frekvence od 100Hz do 20kHz. Dále pro měření ESR elektrolytů o velkých kapacitách určených pro filtrování 100Hz jsem si postavil trápítko schopné kondíkem prohnat až 10A. Je to velice dobrá věc pro třídění kondenzátorů na kvalitu a shit.[/QUOTE]

Bola by mozna nejaka recenzia + foto ? Myslim, ze to by tu viac ludi zaujimalo.
Pripadne nejake take trapitko na meranie ESR je aj v nejakych dostupnych multimetroch co mozu merat aj vyssie kapacity kondikov ?
Eventuelne nejaka schemicka ?

To by bolo celkom zaujimave, ked ma clovek nezname kondiky, premerat si ich kapacitne + ESR, ako su na tom /napr. ak by sa dostal k novsim suciastkam, ktore su vadne a su na nich slusnejsie kondiky/. No, ale asi to bude mat este malu chybicku. Neukaze to, ci nemozu mat tie kondiky tendenciu napr. za pol roka, za rok vyschnut. :(