Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Posouzeni serveru HP PL ML110T04

VasekB (6)|18.6.2008 13:57
Dobry den,

rad bych slysel vas nazor na server od spolecnosti HP s oznacenim PL ML110T04. Jedna se o nejlevnejsi server od teto spolecnosti. Server by se pouzival pro studijni ucely a proto se od nej neocekavaji zadne zazraky. Mate nekdo s timto serverem osobni zkusenosti? Predem dekukji za cenne rady.
Janyk1 (997)|18.6.2008 14:09
Nač server? Co to je pro studijni ucely? Jak se s nim bude pracovat?
johny__g (6387)|18.6.2008 14:15
Napiš raději přesnou konfiguraci, našel jsem jich víc. Jeden měl SAS disk, druhý obyčejný SATA...
512 MB paměti se mi zdá málo, ale záleží co na něm má jet.
pas!k (3765)|18.6.2008 14:15
Co na tom pojede za system? K cemu ten server bude vyuzivan? Studijni ucely nam asi moc nenapovi.
VasekB (6)|18.6.2008 14:19
Studijnimi ucely myslim, ruzne typy instalaci serverovych OS, konfigurace a nastaveni nekterych serverovych sluzeb. Chapu, ze se to jevi jako zbytecny nakup, ale preci jen, kdyz uz je to znackovy server tak se od nej da ocekavat spolehlivost (na te urovni, pro ktere bude pouzivan).

Konfigurace je tato:

Procesor: Procesor Intel Xeon Dual-Core 3040 s dvojitým jádrem (1,86 GHz, přední sběrnice 1 066 MHz, sdílená mezipaměť L2 1 x 2 MB).
Počet procesorů: 1 procesor.
Operační paměť: standardní paměť 512 MB, maximální paměť 8 GB.
Paměťové sloty: 4 pozice pro moduly DIMM.
Typ paměti: PC2-5300 DDR2 SDRAM (667 MHz).
Interní jednotka pevného disku: SATA 160 GB 7 200 ot./min. (1 palec.
Interní pozice jednotek: 4x 3,5" disky SATA/SAS bez možnosti připojení za provozu.
Optická mechanika: DVD/CDRW (Combo).
Typ skříně: Tower (4U).
Napájení: Zdroj napájení 370 W.
Čipová sada: Čipová sada Intel 3000.
Síťové rozhraní: Síťová karta Broadcom 5721 Gigabit (vestavěná) 10/100/1000 s funkcí Wake on LAN.
Rozšiřující sloty: Dva sloty PCI 32 bitů/33 MHz 3,3 V; Dva sloty PCI-Express (x4 a x8, oba s konektorem x8).
Externí vstupní/výstupní porty: sériový – 2, ukazovací zařízení (myš, port PS2) – 1, port grafické karty – 1, klávesnice (PS2) – 1, porty USB – celkem 6 (2 na zadním, 2 na předním panelu, 2 interní (jeden pro připojení páskové jednotky USB)), Síťový konektor RJ-45 (Ethernet) – 1.
Janyk1 (997)|18.6.2008 14:22
Takže naučit se pracovat se serverem? Bude mit i jiné využití (třeba v domácí síti) a s tím si budeš hrát? Jinak je to fakt zbytečný:notsure
pas!k (3765)|18.6.2008 14:26
Rozhodne bych vzal minimalne 2gb ram .. uz kvuli tomu ze tam treba budes chtit zkouset win server 2008 .. Jinak serverovy system muzes nainstalovat na jakoukoliv beznou stanici ke studijnim ucelum to rozhodne postaci a usetris dost penez :) Pokdu chces vylozene testovat systemy postav za ty penize nejakou stanici naper tam 8 - 12 gb ram a virtualizuj .. na jednom pc si pak muzes v pohode rozjet nejakou testovaci sit .. BTW windows server 2008 se da ted pouzivat bezplatne az 240 dni :)
Dojigiri (1629)|18.6.2008 14:30
Jeden čas jsem měl k dispozici a administroval jeden HP server nejnižší řady Proliant (což je i tenhle), ale bylo to už cca v r.2001-2002 takže tehdy tam byl nějakej Xeon, SCSI disk atd. Stěžovat si nemůžu, stabilní byl, osobně jsem na to instaloval Novell Netware server a běželo všechno v pohodě. Síťovky byly velmi rychlý na svojí dobu (byly sice 100Mbps ale nějaký "lepší" do rozšířenýho 64-bit PCI slotu místo klasickýho PCI).

Nicméně, záleží na jaký účely to chceš používat, jestli je tam skutečně tak důležitá extra stabilita a HP support, na úkor ceny (resp. možný výkonnosti při stejný ceně). Protože jak sis mohl všimnout, ty servery nemají na svojí cenu nějak extra rychlej procesor, ani paměti, ty levný mají klasický SATA disky a ještě relativně nízkých kapacit a bez RAIDu, to, co platíš v ceně, je support a jakási "záruka kvality a kompatibility".
Jo a ani nejsou nějak extra tichý (alespoň ten, co jsem tam měl já, byl poměrně hlučnej, to se v tomhle segmentu prostě moc neřeší).

Takže si rozmysli, jestli ty přínosy, co platíš v ceně takovýho serveru, tj. support a jakási záruka kompatibility (ale nikde neni řečeno, že to nemůže odejít), se ti pro "studijní účely" vyplatí, nebo jestli by nebylo výhodnější si postavit něco výkonnějšího za klidně i nižší cenu sám.

Záleží na co ten server bude, ale já osobně bych zvolil raděj nějaký 4jádro, nějakou kvalitní desku od GB nebo Asusu, nebo Intel (což je IMHO nejlepší řešení pro server), nějakou slušnou kapacitu paměti (v závislosti, na co ten server bude sloužit, ale 800 MHz minimálně 2x2GB by bylo tak rozumný minimum), nějakej mirror disků (případně SCSI nebo SAS řadič a 15.000 ot. disky, tam už to sice s cenou půjde výš než ten nejlevnější HP, ale ten zase má jenom SATA disky).

// EDIT: souhlas s Pask! - na tyhle účely IMHO postačí nějaká dobře nakonfigurovaná stanice, a můžeš tam spustit i několik serverů součesně např. pod VMware nebo VirtualBoxem, na zkoušení dostatečný. Chce to hodně paměti a 4jádro je velká výhoda.
KEOSAN (958)|18.6.2008 14:49
V radach najlacnejsich serverov su to skor klasicke desktop PC predavane ako server.
Valnu kvalitu by som od toho za tu sumu neocakaval. Ved aj tak HP pridava ten servis za doplatok.
Kebyze sa mam rozhodnut pre realny servis, tak asi by som siel do DELLu.

Posledne som videl, ako si clovek kupil tlaciaren, tusim aj servicepack na nu. Po 14tich dnoch mu odisla hlava na tlaciarni a vyjadrenie HP autorizovaneho servisu bolo, ze na hlavu sa zaruka nevztahuje....
Po 14tich dnoch !!! Pri tlaciarnach sa tiez snazia vykrutit z 2 rocnej zaruky a davaju 1 rocnu. Na spotrebak iba tusim pol roka a pod urcitu hranicu spotrebak neni tusim mozne ani reklamovat, ak sa pokasle.

Dakujem pekne za taku znacku.
Tiez sa mi postastilo zdedit jeden HP server, do ktoreho ma vmanervroval dodavatel. Jediny problem teraz je, ze ked sa to pokasle, bude problem. Keby to bol DELL, tak sa neni coho bat /co sa tyka servisu/.
pas!k (3765)|18.6.2008 14:52
Moc bych tu neporovnaval servis tiskaren a serveru .. co se tyce hp a jejich servisu k serverum nemuzu protio nim rict nic spatneho .. staci zvednout telefon nahlasit seriove cislo serveru .. ktery kus je vadny a druhy den je na miste .. pokud to neni odhalitelne hned .. technik sebou doveze komplet server :)
KEOSAN (958)|18.6.2008 14:55
[QUOTE=pas!k;133395]Moc bych tu neporovnaval servis tiskaren a serveru .. co se tyce hp a jejich servisu k serverum nemuzu protio nim rict nic spatneho .. staci zvednout telefon nahlasit seriove cislo serveru .. ktery kus je vadny a druhy den je na miste .. pokud to neni odhalitelne hned .. technik sebou doveze komplet server :)[/QUOTE]

To mozno. Ale ak si niekto kupi server, tak ten servicepack nan zaregistruju a moze ho clovek vyuzivat az po 3 tyzdcnoch od kupenia. Ak sa dovtedy nieco stane, smolik... Taktiez som volal do HP a maju garantovanu dobu ODOZVY, nie dobu opravy. T.j., ked budu mat malo ludi, ci nebudu mat suciastky /napr. starsi server/, tak sa ozvu a objednaju. Ale neni garantovane, kedy opravu ukoncia...
pas!k (3765)|18.6.2008 15:04
Mas nekde link abys dolozil pravdivost tveho tvrzeni? A znovu podotykam resime servery ne nejake tiskarny za 1500 .
pinc (85)|18.6.2008 17:15
[QUOTE=KEOSAN;133401]To mozno. Ale ak si niekto kupi server, tak ten servicepack nan zaregistruju a moze ho clovek vyuzivat az po 3 tyzdcnoch od kupenia. Ak sa dovtedy nieco stane, smolik... Taktiez som volal do HP a maju garantovanu dobu ODOZVY, nie dobu opravy. T.j., ked budu mat malo ludi, ci nebudu mat suciastky /napr. starsi server/, tak sa ozvu a objednaju. Ale neni garantovane, kedy opravu ukoncia...[/QUOTE]

K Odezvě
To je pravda, je potřeba si přečíst co si vlastně kupuješ. Existuje i služba zprovoznění do určité doby- Např. Service FixTime 6hod ap. Poskytuje se pouze na vybrané produkty.
Používá se u produkčních high end serveru a high end switchů ap. A taky to není nejlevnější...

K registraci
U HP je u serveru/switche/storage nějaký čas, teď nevím z hlavy přesně kolik dnů, že při závadě bezprostředně po nákupu vymění celý stroj za nový kus. Mě se to ještě nestalo, ale vím o několika případech, kde to zafungovalo. Tím se vykreje období mezi registrací a nákupem.
Neměníte s HP ale s dodavatelem, resp. distributorem. Proškolený certif. obchodník by tohle měl vědět a měl by Vás informovat.

PS: Většina zkušených obchodníků provede raději tu registraci sama, aby v budoucnu neměli problém s dohadováním, se zákazníkem, že ta služba není správně zaregistrovaná...
HiLow (1000)|18.6.2008 17:55
[quote=pinc;133454]K registraci
U HP je u serveru/switche/storage nějaký čas, teď nevím z hlavy přesně kolik dnů, že při závadě bezprostředně po nákupu vymění celý stroj za nový kus. Mě se to ještě nestalo, ale vím o několika případech, kde to zafungovalo. [/quote]

To hovori samo za sebe. Aby se novy server, ktery ma byt zahoreny a odzkouseny pokazil bezprostredne po nakupu.:notsure
KEOSAN (958)|18.6.2008 18:09
Do HP som volal a pytal som sa na GARANCIU doby opravy. Tvrdili, ze to neposkytuju, respektive poskytuju iba par firmam v SK /ktore maju u nich vynimku, velke nadnarodne firmy/.

Ked som hovoril o garancii, pokute, pokial to nedodrzia - to nikto nechcel dat na papier a distancovali sa od toho.

Skusenosti so servisom s HP - no vidiet to poslednou dobou u tlaciarni. Prestal som ich kupovat a kupujem
uz castejsie ine znacky, kde sa vyrobca nesnazi zakaznika oklamat vseliakymi fintami.

Taktiez tie servicepacky, ako som sa dival, sa predavaju ako ktore a iba k niektorym produktom. Ale co ked chce clovek servis na 5 ci 8 rokov ? Mam strach, ze po 2-3 rokoch nebudu mat problem so zostavami.

Posledne som chcel od HP partnera server. Napisal mi cca 15tis korun, nespecifikoval co a po ziadani, aky bude servis, napisal ROVNAKU sumu a servis do 24 hodin /oprava/. No mam strach, ze papier znesie vsetko.... Uz som zazil podobne sluby, len aby sa nieco predalo a nakoniec to bolo uplne inac.

pinc
takze to hodne zalezi na predajcovi, ak sa to pokazi medzi registraciou a kupou.... No co niekde moze byt dost problem kvoli malej konkurencii.

pas!k
ktore konkretne ? S tlaciarnami mam osobne nie najlepsie skusenosti, s naplnami to tiez nebolo najlepsie. So servisnymi HP partnermi som tiez nemal dobre skusenosti /firmy, co si nabrali na seba viac a personalne nestihali. Ine firmy, co nevedeli ani za par tyzdnov poslat ponuku a pritom to boli vacsie firmy, co robia autorizovany servis. Pravda to bolo pred par rokmi.../. S tlaciarnami som videl reakcie od HP /od znameho, co mi ich ukazal, ze si to odlozi ako vzor jednania k zakaznikom.../.
pavel_p (993)|18.6.2008 20:27
Server pro studijní účely nechápu, jediná výhoda serverů je spolehlivost, disková pole a jinak jsou při stejném výkonu 2-3x dražší než PC. Nehledě na to, že je často server po pár letech podprůměrným počítačem, který se neche nikomu přeinstalovávat se šíleně drahým upgradem. Xeon proti C2D nepřináší nic, je drahý, je pro něj drahá deska. Vybraný server má _extrémně_ málo paměti, nic moc konfiguraci a nic co by opravdu zvýšilo spolehlivost (Pořádný RAID řadič, hot-plug disky, redundatní hot-plug zdroje, vzdálenou správu (HP iLO2)). Dá se říct, že ani nechápu smysl jeho existence, koupit se snad dá jedině na základě nekvalifikovaného manažerského rozhodnutí, že je potřeba opravdový server.

Místo toho bych určitě upřednostnil C2D E8200, 4GB RAM, WD3200AAKS disk, desku s integrovanou grafikou (nějaký G3x chipset) a zdroj Fortron 300W THN-P nebo 350W GLN a hodil na to XP (Vista) a VirtualBox na hraní s dalšími systémy).

Konkrétní špatné zkušenosti se třemi servery HP za 15 měsíců (téměř) nonstop provozu:
- Řadič SmartArray E200i měl _fakt extrémně_ pomalý zápis na SATA disky, celý rok neexistovalo řešení, než HP opravilo chybu firmwaru (http://forums11.itrc.hp.com/service/forums/questionanswer.do?admit=109447626+1213812307172+28353475&threadId=1188496). Naštěstí byl zápis na disk o něco rychlejší než 100mbit síť, takže nikdo nebyl schopen server zahltit. U HP Storage serveru by se to ale stát asi nemělo.
- Jeden pád w2003 serveru po zapsání spousty chyb ohledně driveru řadiče, zápisů souborů a struktur NTFS do eventlogu. Naštěstí se nic nestalo, jen 15min mimo provoz po ručním tvrdém resetu.

EDIT: Můj tři roky starý domácí server na hraní před dost výkonným PC na virtualizaci byl: 2xPIII 800MHz+case+2x40GB ATA disk+floppy+cdrw 0Kč, deska tyan thunder le-t s2518 + 512mb ecc sdram 2000Kč, zdroj ec 300w 500Kč, 2x20GB scsi + raid řadič 700Kč. Jako hračka a druhé PC to bohatě postačovalo, na stolní pc to je jen příliš omezené pci sloty. Motivací bylo sehnat levně druhé pc a dva procesory jsem mohl mít zdarma, proto netradiční PIII Duo :) , ale desku bych nikomu nepřál. Virtualizace je pohodlná, takže už tento "server" téměř nepoužívám.
ICEBOSS (3435)|19.6.2008 00:00
Xeon 3040 je LGA775 imho, ale jinak bych se priklonil k Pasikovu reseni.
pinc (85)|19.6.2008 00:53
[QUOTE=KEOSAN;133467]
Posledne som chcel od HP partnera server. Napisal mi cca 15tis korun,[/QUOTE]

Asi nemluvíme o stejných zařízeních ...:-(

Když jsem psal o zařízeních ke kterým nakupujeme servisní služby, měl jsem na mysli produkční servery

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

u kterých každá hodiny výpadku stojí uživatele spousty peněz a proto si rád připlatí za vyšší jistotu...

Taková zařízení se nakupují jen u certifikovaných partnerů co jsou skutečně v obraze. Seznam je na webu a je vhodné rozdělovat podle dosažené výše certifikace.
pinc (85)|19.6.2008 08:11
[QUOTE=pavel_p;133516]Dá se říct, že ani nechápu smysl jeho existence, koupit se snad dá jedině na základě nekvalifikovaného manažerského rozhodnutí, že je potřeba opravdový server.
[/size][/QUOTE]

Takovývh prápadů je určitě hodně, ale vyskytnou se smysluplné,
třeba na server k SAN storage pro aplikaci kde nejde použít VM WARE, ale je přeba mít certifikovaný HW?
KEOSAN (958)|19.6.2008 12:16
[QUOTE=pinc;133624]Asi nemluvíme o stejných zařízeních ...:-(

Když jsem psal o zařízeních ke kterým nakupujeme servisní služby, měl jsem na mysli produkční servery

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

u kterých každá hodiny výpadku stojí uživatele spousty peněz a proto si rád připlatí za vyšší jistotu...

Taková zařízení se nakupují jen u certifikovaných partnerů co jsou skutečně v obraze. Seznam je na webu a je vhodné rozdělovat podle dosažené výše certifikace.[/QUOTE]

Rozumieme sa velmi dobre. Islo o ponuku pre celopodnikovy informacny system /ekonomika, uctovnictvo, sklady, ...../. Dodavatel pracuje aj s danym IS roky a navrhol ten 15 tisicovy server aj s 24 hodinovou garanciou opravy :D No mam ho vidiet po skusenostiach s nim z pred par rokov, ked sa jeden server pokaslal pred vianocami a vytazenost ludi bola taka, ze "prideme sa na to pozriet o mesiac".... ;) Firma robi aj s danym IS roky a v ponuke bol minimalne zastupeny HW a najviac prace, upgrade, SW, licencie atd. To z coho je najvacsi rabat :)

Doplnim este, ze dana firma v SK ma niekolko z NAJLEPSICH oceneni od HP. Po osobnych skusenostiach z minulosti som vsak skeptik.
pas!k (3765)|19.6.2008 12:27
Porad tady mlzis nejakymi dedukcemi o nejakych pseoudo firmach kde zrejme delaji stejne strelnei itaci jako jsi ty. Normalni clovek si server za 15 tisic nekoupi. Stejne tak normalni clovek chape ze pokud ma informacni system za x stovek nebo dokonce milionu korun a v nem informace za nekolik milionu nebo milard korun .. tezko bude setrit na serveru .. a tezko bude setrit na zaruce.. On site zaruka se proste plati a co se tyce hp proste s nima neni problem .. Zvednes telefon .. nahlasis serial a jeste ten den nebo nasledujici mas novy kus.. Co je na tom tak tezce pochopitelneho? Promin ze reaguji tak ostre ale pamatuji si te jeste z dob kdy jsem chodil na mageo ... a vidim ze se od tech dob z tve strany nic nezmenilo .. Ale abych se vratil k tematu .. proste pokud chces poradnou zaruku tak se za ni plati .. pokud staci snadard moc bych od toho necekal .. proste standardni zaruka standardni postup tozn.. reklamace .. nejaka ta reklamacni lhuta atd .. Co se tyce toho testovani a studijnich ucelu priklonil bych se opravdu k tomu co jsem psal nize ..a co se tyce zaruky na ten server stejne na nem jestli to dobre chapu nebudou zadna cena data ..
KEOSAN (958)|19.6.2008 13:12
[QUOTE=pas!k;133706]Porad tady mlzis nejakymi dedukcemi o nejakych pseoudo firmach kde zrejme delaji stejne strelnei itaci jako jsi ty. Normalni clovek si server za 15 tisic nekoupi. Stejne tak normalni clovek chape ze pokud ma informacni system za x stovek nebo dokonce milionu korun a v nem informace za nekolik milionu nebo milard korun .. tezko bude setrit na serveru .. a tezko bude setrit na zaruce.. On site zaruka se proste plati a co se tyce hp proste s nima neni problem .. Zvednes telefon .. nahlasis serial a jeste ten den nebo nasledujici mas novy kus.. Co je na tom tak tezce pochopitelneho? Promin ze reaguji tak ostre ale pamatuji si te jeste z dob kdy jsem chodil na mageo ... a vidim ze se od tech dob z tve strany nic nezmenilo .. Ale abych se vratil k tematu .. proste pokud chces poradnou zaruku tak se za ni plati .. pokud staci snadard moc bych od toho necekal .. proste standardni zaruka standardni postup tozn.. reklamace .. nejaka ta reklamacni lhuta atd .. Co se tyce toho testovani a studijnich ucelu priklonil bych se opravdu k tomu co jsem psal nize ..a co se tyce zaruky na ten server stejne na nem jestli to dobre chapu nebudou zadna cena data ..[/QUOTE]

Iste pre server na studijne ucely to bude jedno.

Servis sa samozrejme plati, ale v tom pripade neslo ani dodatocne si to zaplatit. U DELLu, ked si clovek nieco kupi, tak na vacsiu ma napr. NBD garanciu opravy, plus rozne nadstandardne sluzby. Ako hovorim s HP partnerom, ci autorizovanym servisom som problemy mal a tak sa tomu radsej vyhybam :) Mozno je to v CZ ine, alebo taktiez ine podla regionu, na akeho partnera natrafi clovek/firma.
Tosuja (107)|20.6.2008 15:41
Na hrani nema smysl kupovat nic znackoveho, leda by to bylo fakt za zajimave penize (tj. silne akcni stroj). A nema smysl jit do niceho lepsiho, nez prumerne rychleho HW - zalezi na planovanem vyuziti pote, co si prestanes hrat :-)

Kdyz budeme mluvit o zakladnim servisu, tak u HP je to tak, ze maji reakci do nasledujiciho pracovniho dne, ale problem je, ze servis delaji partneri. Kdyz jsme menili grafiku v nejakem komplu, tak se to napred muselo objednat z Anglie (pravda, zdrzeni 1 den).
Dell ma v zakladu opravu NBD, pricemz se prsi, ze maji na trech mistech republiky sklad s HW za 100mil. v kazdem a opravare vlastni. LCD, kteremu se udelaly tri cerne pixliky jsem dostal druhy den, na server se 4hodinovym servisem se prijel technik podivat v limitu.
O IBM asi nema moc smysl mluvit, moje zkusenost s beznym servisem workstation je dost tristni (servisni firma je GCSystem), do chvile opravy to trva spis tydny nez dny.

Dostat z nejake firmy garanci doby opravy vcetne pokut bude asi problem, nebo to spis bude dost drahe. V beznych servisnich podminkach mivaji samozrejme klauzuli, ktera rika neco jako "dodrzeni terminu opravy pri vynalozeni adekvatniho usili", coz znamena, ze pri zaplavach k vam vrtulnikem nepoleti :-)
KEOSAN (958)|21.6.2008 11:57
Pravda je, ze u testovacieho serveru ten servis nebude taky dolezity a pokial sa nejedna o to, odskusat si, pozriet nejaky serverovy HW, tak by na testovanie stacilo silnejsie PC, ci priamo pouzivat virtualizaciu...


Co sa tyka servisov znaciek:

- znamemu sa dnes /v sobotu/ pokazil notebook od Dellu /pracuje aj sobotu, nedelu, na buduci tyzden sa chysta na dovolenku/. Zaruka je oprava NBD - Next BUSSINESS Day. Cize oprava v pracovne dni, pocas pracovnej doby. Takze ak to nahlasi dnes, ci v pondelok, tak by to az v utorok malo byt opravene /prakticky pouzitelne od stredy/. A to ma DELL jeden z lepsich servisov.

Namatkou som pozrel napr. 1 procesorove servre od HP, najdrahsi z ponuky
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Zaruka je 24/12 t.j. 24 mesiacov pre osobu, 12 pre firmu.. v zaklade. Tych 12 mesiacov udava HP, cize sa snazi hodit povinnu zarucnu dobu 2 roky na partnera, maloobchod...
-------------------------------------------------------
Cize v pracovne dni napr. zaruka /otazkou je, kolko dni je nepracovnych vratane nasich sviatkov..../ a este ako sa pocita nahlasovanie /od kedy do kedy/.

HP 3y 6h 13x5 CTR ProLiant ML310 HW Supp

HP 3y 6h 13x5 CTR ProLiant ML310 HW Supp,ProLiant Server ML310,3 yrs HW support.6hr repair time commitment, 13x5 incl HP hol. No committed repair time first 30 d/until assmt performed
-------------------------------------------------------
No a nonstop servis, oprava tiez do 6 hodin - stoji este viac nez ten server. Cize to sa skor oplati kupit 2 servre, ako taku zaruku... Ak si clovek vsimne na konci este pisu, ze prvych 30 dni neni ziadna garancia. Takze ostane na predajcovi, ako vam to vybavi, ak sa to do 30 dni od zakupenia pokazi. A predajca ma zo zakona narok riesit reklamaciu prave 30 dni.... :)

HP 3y 6h 24x7 CTR ProLiant ML310 HW Supp

HP 3y 6h 24x7 CTR ProLiant ML310 HW Supp,Proliant Server ML310,3 yrs HW support.6hr repair time commitment, 24x7 incl HP hol. No committed repair time first 30 d/until assmt performed
---------------------------------------------------------------
Ked sa pozrieme iba na jedno z lacnejsich rozsireni zaruku, tak je tam sice 3 roky, ale hovoria o ODOZVE az v nasledujuci pracovny den /dovtedy si mozu hodit veget :D . A to este sa vam budu venovat iba pocas pracovnej doby a s VYNIMKOU sviatkov v HP. Ktovie ktore su tie HP sviatky... :)

HP 3y Nbd ProLiant ML310

HP 3y Nbd ProLiant ML310 HW Support ,Proliant Server ML310,3 years of hardware support. Next business day onsite response. 8am-5pm, Std bus days excluding HP holidays.

-------------------------
-------------------------

Takze tolko k servisu - vidno, ze je ekonomickejsie i rychlejsie casto kupit 2 zariadenia, nez sa spoliehat na niekoho servis :)