Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak přenesu Vistu z ATA na SATA disk?

MIZ (97)|28.6.2008 18:24
Do PC jsem si dal nový SATA disk a chci na něj přenést vše nainstalované na starém ATA disku.
Pomocí "Complete PC Backup" jsem nepochodil, protože z toho to pak na SATA disku nenajede. Stejně bych asi dopadl s přenosem image pomocí mého Norton Ghosta 10, kdyby mi ho Vista 64b vůbec povolila spustit.
Přes běžné zálohování souborů to taky nepůjde, to nezálohuje systémové soubory a programy, jak to samo varuje.
Jde mi hlavně o partišnu C: s Vistama, abych to nemusel všechno znovu vyzkoumávat, nastavovat, instalovat... Programy a data mám na D: a E:, ale nastavení budou asi většinou zase v registrech...
Je na výměnu disku z ATA na SATA bez reinstalace Visty nějaká finta PLS?
crasher.km (919)|28.6.2008 18:43
nevím o ní ... podlě to nepůjde, resp bude lepší když si to nastavíš znovu kvůli registrům ...
kane.shw (1231)|28.6.2008 19:36
Osobně se také přikláním to raději znovu naistalovat, vyzkoumat a nastavit na nový SATA disk. Budeš tak vědět, že je to 100% (no i když v IT není nikdy nic 100% ;) :D)
Petr S. (1220)|28.6.2008 19:46
Je to podobný problém, jako při přepnutí kompatibilního režimu SATA disku na nativní. Z toho jisté východisko bez reinstalu existuje, ale tady si asi jinak vážně nepomůžeš, protože ovladače k tomu disku jsou potřeba jako jedny z prvních po zapnutí počítače.
MIZ (97)|28.6.2008 19:51
No, chlapci, nepotěšili jste mě... :-)
Zkouším ještě pro onen nový WD Velociraptor najít drivery pro Vistu 64b, ale marně... :-O
hl.hl (1387)|28.6.2008 20:06
Nevim jestli Visty se budou chovat jinak nez XP, ale ty jsem takto resil x-krat. Udelal jsem clone treba z Acronisu nebo Ghosta nebo PDI a nejlepe na jinem PC. A pred spustenim systemu na novem disku nastavit radic do IDE rezimu.
MIZ (97)|28.6.2008 21:03
No ale to už to v tom IDE režimu pak musí zůstat, že? Jinak budu zase na začátku...
Zatím jsem několikerou obnovou instalace dosáhl toho, že to v nouzovém režimu nastartuje.
Takže možná kdybych sehnal ty našel soubory ovladače, možná jsou na instalačním médiu Visty...
Dojigiri (1629)|29.6.2008 00:08
Na IDE režimu to zůstat může a klidně bych to tak nechal, pokud nepoužíváš hot swap (třeba e-Sata). IDE režim je většinou na desktopu rychlejší než nativní SATA mód (což jsem si ověřil na svojí desce vlastním měřením h2bench).
MIZ (97)|29.6.2008 00:16
To se mi moc nezdá, naopak jsem někde viděl radu klasickému ATA s max. 133MB/s se už dnes vyhýbat jako brzdě celého PC...
Dojigiri (1629)|29.6.2008 10:32
Ono je něco jinýho výsledek v HD Tach a přenos z disku při skutečný práci ;) (což třeba test h2bench simuluje - koneckonců si to můžeš zkusit sám, stáhni si h2benchw) - nejlíp mít disk na IDE na přídavným řadiči a čistej SATA disk na SATA řadiči a zkoušet ho přepínat, mně vyšla rychlost v IDE compatibility cca o 10% vyšší než v AHCI, a pokud vezmu v úvahu ještě problémy s driverama apod. vychází mi z toho jasně používat řadič v IDE compatible modu. Na desce mám ještě druhej řadič, kterej mám pak v AHCI modu a můžu použít pro příležitostný připojení externích disků, tj. nepřicházím ani o hotswap :) (v normálním provozu na tom druhým řadiči žádnej disk nemám).
Petr S. (1220)|29.6.2008 15:22
Pravda, pokud se spokojíš s kompatibilním módem mohlo by to jít. Mrkni sem, možná by Ti to mohlo pomoct (zmínil jsem tam možné řešení podobného problému). Je to v první kapitole pod odstavce "Neporazitelné diskety".
|Mio| (1333)|29.6.2008 23:17
No hele, za prve bys nemel hledac ovladace k disku, ale spis ovladace k S-ATA radici desky. Obvykle na vebu vyrobce na 1 disketu.

Pokud ten HDD je velociraptor, urcite dosahnes lepsich vysledku v native modu s AHCI ovladacem.
MIZ (97)|30.6.2008 18:04
[QUOTE=Petr S.;136901]Pravda, pokud se spokojíš s kompatibilním módem mohlo by to jít. Mrkni sem, možná by Ti to mohlo pomoct (zmínil jsem tam možné řešení podobného problému). Je to v první kapitole pod odstavce "Neporazitelné diskety".[/QUOTE]
Aha, díky moc, zkusím. Ten článek mám v RSS ve frontě na přečtení, ale teď tedy dostal prioritu. :-)
MIZ (97)|30.6.2008 18:18
[QUOTE=|Mio|;137075]No hele, za prve bys nemel hledac ovladace k disku, ale spis ovladace k S-ATA radici desky. Obvykle na vebu vyrobce na 1 disketu.

Pokud ten HDD je velociraptor, urcite dosahnes lepsich vysledku v native modu s AHCI ovladacem.[/QUOTE]

Deska je Gigabyte, cosi jsem tam našel a zkoušel podstrčit když jsem bootoval z média a dával "opravit počítač", ale nic z toho moje Visty 64b nechtěly. Ale disk byl přitom v režimu IDE, protože v SATA se nedostanu ani sem - viz dále.

Ano, disk je fungl nový Velociraptor.

Aktuální stav Když nastavím v BIOSu SATA řadič na "native IDE", jede to a funguje to. Vše jsem si tam přenesl nástrojem "úplná obnova PC" přes DVD.
Když ho nastavím na "SATA-AHCI" a nabootuji z instalačního DVD, dostanu se jen na černou obrazovku s běhajícími zelenými proužky nad nápisem Microsoft Corporation a tam to běhá do aleluja, přičemž LEDka disku na skříni nonstop svítí.
Když ale místo Vista DVD jen tak na zkoušku nabootuji z CD s Linux Kubuntu 64b, normálně mi ukáže disk, kde jsou jaký partišny, jak jsou obsazený, pojmenovaný atd... a mohl bych instalovat...

Na webu jsem našel:
Problém je při instalaci Visty s integrovaným SP1, což ale není můj případ.
Problém při instalaci Visty s 4 GB RAM, což sice mám, ale tam zmiňují blue screen, což taky není můj případ. Nicméně vyndat 2 GB RAM můžu zkusit...

Zkusím i disk přepojit na jiný kanál, ale to jsem v nějaké fázi taky zkoušel...
Petr S. (1220)|30.6.2008 18:19
[quote=MIZ;137286]Aha, díky moc, zkusím. Ten článek mám v RSS ve frontě na přečtení, ale teď tedy dostal prioritu. :-)[/quote]

Priority jsou od toho, aby se porušovali ;)

Pak dej vědět jak jsi dopadl. Docela by mě to zajímalo :)

EDIT:
[QUOTE]Když ho nastavím na "SATA-AHCI" a nabootuji z instalačního DVD, dostanu se jen na černou obrazovku s běhajícími zelenými proužky nad nápisem Microsoft Corporation a tam to běhá do aleluja, přičemž LEDka disku na skříni nonstop svítí.[/QUOTE]

Problém je právě v tom, co jsem zmiňoval - systém nemá při spuštění ovladače pro tvůj SATA řadič, jen pro IDE. Kubuntu ty ovladače v sobě má, aby se rozjel na různých systémových konfiguracích.
|Mio| (1333)|1.7.2008 10:22
Pri instalaci VIST neni moznost zavest vlastni SCSI/AHCI driver? Nejak si moc nevzpominam kdy tam ta volba je, ale urcite to umi.

Dulezite bude zvolit spravny ovladac z webu vyrobce, pravdepodobne jich tam bude vice, uz jen proto ze nove desky maji obvykle S-ATA radic v chipsetu a pak jeste jeden samostatnej od nejakyho dalsiho dodavatele.

Zkus nasledujici:
1. upgraduj BIOS na nejnovejsi dostupnou verzi
2. zkontroluj zda jdou oba radice v AHCI, nejnovejsi ovladace byvaji na anglicke verzi webu Gigabyte
3. pri instalaci Vist zaved veskere dostupne ovladace ktere vyrobce k te desce dodava jeden z nich by mel byt ten spravny.
MIZ (97)|2.7.2008 23:29
Po bootu z instal DVD s diskem v SATA režimu proleze teploměr 'načítá soubory'. Pokud jsem před ním včas stihl dát F8, vyběhne menu jako při startu - safe mode, atd., možnost používat nepodepsané ovladače, nerestartovat při chybě, atd... Žádná volba pro použití externích ovladačů. Ať dám cokoliv, následuje totéž - "Microsoft Corporation" a nad tím běhající zelené proužky. HDD LEDka svítí nonstop, nereaguje ani Num Lock. Obvykle to resetuji po pár minutách, ale nechal jsem to i půl hodiny.
Mám pocit, že se to snaží cosi s již nainstalovanýma woknama, protože po těchto pokusech nastavím SATA řadič do native IDE a najede to, ale hned to hlásí nalezené ovladače k disku a vyžaduje restart.
Možná kdyby to vypadalo, jakože na tom disku nic není, tak by ta instalace mohla fungovat... Ale jak to nedestruktivně narafičit...
MIZ (97)|4.7.2008 22:57
Aktuální zpravodajství: Vistu nelze přenést z ATA disku na SATA.
Nejvíce nadějí jsem vkládal do položky v menu Systémových nástrojů "Migrace uživatele". To je však cosi, co po mnoha odklikáních začne odhadovat velikost přenášených dat a vytuhne na hodnotě 6% a nenašel jsem způsob, jak tomu zabránit. Jde pak jen odstřelit přes Správce úloh.

Spustil jsem novou instalaci až poté, co se mi instalačkou Linuxu podařilo natolik polikvidovat existující partišny na disku, že instalace Vist nevytuhla hned na začátku. Ovšem její závěrečná fáze "Dokončování instalace" trvala půl hodiny a po restartu už to nenaběhlo - opět to vytuhlo ve fázi pobíhajících zelených proužků nad názvem firmy. Oprava instalace spuštěná z instalačního DVD se tváří už půl hodiny, že hledá potíže...
Přitom disk byl při instalaci vidět a šlo manipulovat s oddíly na něm v pohodě, takže v ovladačích to asi nebude... Sestava je v podpisu + nový WD Velociraptor.
V native IDE režimu diskového řadiče to bylo vše v pohodě, ale SATA je prostě na ten MS-instalátor moc extravagantní technologie nebo co.

BTW Instalace Linuxu doběhla zdárně za asi 20 minut vč. stahování jazykových balíčků a mého podrobného čtení všech pro mě zcela nových obrazovek.

Nechť to MSfans typu "rADo" [nevěřím, že jde o reálného člověka s těmito názory] berou jako příspěvek do diskuse o tom, co je parodií na OS.