Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon X1950Pro (RV570)

P@pi (1519)|14.10.2007 22:14
Nj ale to je SC, Pentium D je DC. No ale zase je slabší, ok takže řekněme 3500 - 4500 :) a může bejt šťastnej.
Godlike (166)|14.10.2007 22:14
Reinstal Win to jisti...5000b v 06 jsem mel daaavno s X2 s 1900GT
qwertas (37)|14.10.2007 22:19
ehm... tak jsem konecne nasel tu teplotu, kdyz se o ni mluvilo..... u CPU mne to pise cca 60°.Vubec nedokazu rict, malo nebo hodne nevim.
P@pi (1519)|14.10.2007 22:27
No vzheledem k tomu, že je to téměř určitě IDLE (= bez zátěže), tak hodně :).

OK, vem si teda nějaký zátěžový program (např. Orthos - http://www.techpowerup.com/downloads/385/) a pusť ho. Sleduj teplotu a stáhni si ještě jeden velmi užitečný prográmek (RMClock CPU Utility - http://cpu.rightmark.org/download/rmclock_230_bin_upd1.exe). Nainstaluj ho, nelekni se, je to docela komplexní software pro procesory. V záložce monitoring -> první graf. Sleduj jestli ti bude skákat fialová směrem dolů. Červená je takt procesoru a ta by měla být stejná jako fialová, jestliže se oddělují (tzn. každá je jinak), tak napiš.

EDIT: všechen ten software je normálně spyware free, žádný viry a pokud se nebudeš hrabat v RMClocku, tak s ním nemůžeš ani nic zničit.
qwertas (37)|14.10.2007 22:49
fajn, takze fialova skace jak Alpy. cervena se drzi na stejne urovni 3400. ta fialova skoce dejme tomu v rozmezi 2500-3400. Teplota vyrostla na cca 68-70° (dle Everestu teplota CPU)
P@pi (1519)|14.10.2007 23:04
A jsme tam :).

Je to throttling. Je to funkce Inteláckých Netburst CPU (Penrium 4, Pentium D a Celeron), která tímto způsobem "ochlazuje" procesor. Tedy vlastně snižuje jeho výkonnost (ty to v grafu vidíš jako frekvenci), problém je, že se procesor ve skutečnosti neochlazuje a zároveň dochází k nepříjemnému snížení výkonu, což se projeví především seknáním ve hrách (v office, ripování apod. si toho nevšimneš).

Takže za a, snížit teplotu ve skříni:
Nejdříve:
- zkontrolovat jestli sedí chladič na CPU (netřese se, nedá se s nim hýbat, sedí na procesoru)
- dostat prach pryč z chladiče

Určitě udělat:
- přidat větráky

Popřípadě taky:
- vyměnit chladič na CPU
- vyměnit teplovodivou pastu
- zkontrolovat jestli je chladič ze spoda rovný
- vyměnit zdroj -> pokles teplot
- vyměnit case -> pokles teplot

za b,
- vypnout throttling, což udělej hned. RMClock CPU utility -> Advanced CPU settings -> nahoře v tej tabulce přepni na Platform -> úplně dole je oddělení throttlingu -> všechno povypínat -> apply. Teď pusť znova Orthos a kontroluj teplotu, nesmí lézt moc vysoko (řekněme do těch 80°C, ale už i to je dost). Taky se koukej zpátky v monitoringu jestli už ta fialová sedí :). Jestli půjdou teploty moc vysoko, tak ten throttling hoď zpátky jak byl a udělej bod A. Ten ale udělej v každým případě, moc ti to topí a málo větrá :), nemluvě o přidání X1950 GT a zdroji na pokraji sil....

EDIT: a napiš jak si dopad, ať tady nerefreshuju stránku do jedný ;)
qwertas (37)|14.10.2007 23:19
tady je neco spatne. v Advance CPU setting nemuzu nikam prepinat. mam tam jen na odtrhnuti "Enable thermal monitor", "Enable enhanced intel SpeedStep" a "Enable enhanced halt state". Nic jineho nemam - co mne napada, jestli to neni neregistrovanou verzi nebo ja nevim co. Program jsem tahal z linku co se tu asi pred hodinou objevil.
1.PNG
P@pi (1519)|14.10.2007 23:23
Ee, program je v pohodě, ale on se přizpůsobuje podle počítače majitele, proto to mám já jiný (mám Inteláckej noťas). Zkus něco s názvem throttling pohledat. Já se du mrknout na moje PC s Pentiem 4 jestli něco nenajdu :).
qwertas (37)|14.10.2007 23:32
no bud je to pozdni hodinou, nebo tam nic vhodneho nevidim.
P@pi (1519)|14.10.2007 23:34
ee fakt to tam neni. Vypni v té záložce TM1 :) a zkus to.
EDIT: vypnut Enable Thermal Monitor 1 (TM1)
qwertas (37)|14.10.2007 23:38
jo je to ono. obe lajny uz jsou shodne neustale na 3400. a teplota vylezla k cca 75-81°. jenze s otevrenou bednou. se zavrenou to snad radeji ani zkouset nechci.
P@pi (1519)|14.10.2007 23:41
Dobře, tak vyzkoušej 3DMark06 kolik to hodí a kup si větráky, ideálně lepší skříň, protože skříně Eurocase je fakt tragédie :D
qwertas (37)|14.10.2007 23:45
tak jsme to zkusil i se zavrenou bednou a nebylo to tak strasny obvykle se teplota pohybovala kolem cca 75-78°obcas na par vtrein vyskocila na 81-82°.
P@pi (1519)|14.10.2007 23:49
No ono otevření bedny je pro airflow (= jo airflow je průtok vzduchu) horší než zavřená bedna, ale musíš tam nějakej airflow mít :D. Ale to už jsme zase někde jinde... Nějakej ho vytvoř pro příště, btw. máš tam vůbec nějakej ventilátor (nemyslim na CPU nebo ve zdroji).

Co ten 3DMark?
qwertas (37)|14.10.2007 23:59
3D mark mne shodil pocitac :) nejdriv se vetraky roztocily div nepraskly a najednou se stroj vypnul :). nekde v polovine 1. testu CPU. takze nevim. Jinak vetrak mam jeden pod zdrojem. ono uz ani neni kam jinam ho dat. Jedine mne jeste napadlo nehnat vsechen vzduch jen ven, ale nejakej i dovnitr :/, jestli to treba nebude ten duvod.....
mech13 (5526)|15.10.2007 00:07
jestli mas nejaky kancelarsky (stolni, takovy ty otocny) vetrak, tak ho natoc zboku do otevrene skrine a dokud se ta situace nevyresi, tak na kompu bez toho ventilatoru nehraj hry ani nekomprimuj video apod...

to ze se kop resetoval taky mohlo zapricinit vypnuti throtlingu a tim pretizeni zdroje... dost mozna je ten zdroj tezce na hrane a tim ze ho takto pokousis tak by ti i mohl neco odpalit:thumbdown takze ten komp dost setri... minimalne bych teda radsi nepoustel nic 3D co by zatizilo garfiku

ted sem muzes treba hodit fotku tvoji skrine zevnitr, zatim neco vymyslime... v nejhorsim te to vyjde tak na 2000,- (zdroj + nejaky ten vetrak, teplovodiva pasta a mozna chladic CPU)
P@pi (1519)|15.10.2007 00:09
Ne to ani ne, ale máš prostě narvanou bedna vařícíma komponentama a málo vzduchu. Mrkni na chladič jestli neni ponořen v prachu.

Vhánění vzduchu donitř case je pěkný, ale mnohem důležitější je ho dostat ven. Dovnitř se vzduch vždycky nějak dostane, ven je to horší :).

Kolik stupňů má vůbec grafika v zátěži?
Jestli to neumíš tak sežeň program ATITool. Nainstaluj a dej Scan for artifacts nebo tak nějak (artifact scanner nebo tak) a vedle jezdce s frekvencí jádra jsou takový malý čtverečky s teplotama, otáčkama a tak (můžeš si bejt jistej, že budou stoupat :D). Když přes ně přejedeš tak myslim ti to ukáže co, kterej čtvereček znamená.

Ještě by jsi mohl zvýšit otáčky ventilátoru na procesoru, to by taky mohlo pomoct, ale aby ti nepraskly bubínky :mistake. To uděláš v BIOSu nebo speciálně přes SpeedFan, ale to je složitější.

Vidíš, dyť já tu mám taky článek: https://www.svethardware.cz/jak-snizit-spotrebu-zvysit-vykon-a-ztisit-notebookpc/15603-3 Ale to je spíš pro zajímavost, kdybys to chtěl zkusit. Je to primárně pro noťas.

EDIT: a jak píše Mech, to že se ti to resetovalo neni sranda. Může ti taky něco chcípnout a pak to bude stát více než jen blbá skříň se zdrojem.
qwertas (37)|15.10.2007 00:14
teda ale stejne je to divne. celkove to zdaleka ten stroj neni takove delo a dela dost velke problemy. pak si nedokazu predstavit jak rozchodit podstatne rychlejsi stroje. v praci mame stroje uplne jineho kalibru a tam pokud se nedivam na monitor ani podle sluchu nepoznam, jetsli bezi. Notas je proti tomu hlucny jak kovarna. Tome tedy vazne nerozumim.
P@pi (1519)|15.10.2007 00:25
Chceš slyšet, že jsi si koupil (stejně jako spousta jinejch lidí) "žroutí šrot"?

Na rovinu:
Pentium D jsou nejžhavější procesory co se kdy snad vyráběly, ty máš jeden z nejvýkonnějších typů. Výkon žádnej zázrak, ale "průser" to taky neni. Spotřeba a vyzářené teplo je "extrémní".

BOXovanej chladič (tedy chladič k procesoru) nebyl taky úplně nejhorší, ale absolutně nedostačuje po stránce výkonu ani hluku. Tak možná na Celeron jo, ale ne na Pentium D.

Case Eurocase. Nic moc horšího už se snad nevyrábí. Šílený plechy, díry na větráky maji tak malý štěrbiny, že neprotlačí žádnej vzduch a přece to řve jak blázen. Airflow = nula. Malej prostor = nic nedejchá = teploty jak blázen. Šachty na disky... mam spíš říct gril na disky? Disky se pečou jedna báseň tzn. až ztratíš všechny data kvůli selhání disku, víš čim to bylo.

Zdroj Eurocase. No prostě kšunt :D. A u zdrojů platí, čim větší kšunt a čim na něm žravejší sestava tim víc topí. Takže místo aby chladil ještě přidává teplo.

X1950 GT je taky dobrej žrout energie. Jo je to dobrá karta, ale spotřebu má teda docela velkou.

V každém případě vyměnit zdroj nebo časem o něco přijdeš. Např. ve zdrojích jsou kondenzátory, ty vysychaj a tím klesá možné dodávané napětí (=výkon), roste teplota a tak např. může ten zdroj vzít po půl roce třeba i celou sestavu (v krajním případě), ale i třeba disk s datama je sakra nepříjemná věc.

A ještě něco, může se to stát i u kvalitních věcí. Náhoda je blbec, ale ta šance je podstatně nižší.

EDIT: já mám taky Eurocase skříň, Eurocase zdroj a drží, ale já to neženu do takovýho extrému jako ty. U tebe je to fakt na kraji. Navíc já mam v tom kompu vodníka, přední čelo mám částečně z perforovanýho plechu, takže se tam dostane vzduch, mám nahoře v plechu vyvrtaný další dva ventilátory a mam ventilátor vepředu a vzadu a stejně ty teploty nejsou žádná sláva a prachu se tam tahá ja blázen (protože je to celý otevřený). Prostě se toho zbavit a koupit něco normálního nebo to nějak upravit, ale se zdrojem stejně nic nenaděláš :).
qwertas (37)|15.10.2007 00:25
a fajn co ten atitool bude delat? kliknul jsem na ten scan a uz 5 minut neco dela, nevim co a jak dlouho to bude delat......

Krom toho kdyz si tak nejak zrekapituluju o cem se tu dnes mluvilo. Takze ten procesor co mam, pokud mu nevypnu ten TM1, coz je cesta do pekel a jiste ne standardni, tak vzdy ve 3D bude delat problemy kvuli kterym jsem dnes vlastne zacal psat? Tedy ze se mne obraz dost trha? Takze idealne koupit alespon jiny procesor? hmmm do toho se mne vazne nechce, kdyz pominu ze na nej budu mit az nekdy po novem roce.....
P@pi (1519)|15.10.2007 00:34
Vypnutí TM1 není standartní, ale také to není žádný problém. Kupovat jiný CPU opravdu nemusíš, stačí vyřešit chlazení. Nic víc...

No asi na 99% to tím TM1 je způsobené, ale chtělo by to ověřit v tom 3DMarku :).

Ten ATITool vytěžuje grafickou kartu a v tom čtverečku vedle jezdce s frekvencí grafického jádra, napravo pod tím grafem jsou nějaká čísla. Hledáš teplotu jádra (GPU temp, Core temp, temperature, GPU temperature nebo něco tak).

EDIT: jinak ten komp je po výkonnostní stránce naprosto v pohodě. Špatný je to se spotřebou a vyzářeným teplem, ale výkonnostně je to stále nadprůměr.
qwertas (37)|15.10.2007 00:39
tak dobre, kdyz myslis ze by mohlo jit jen o vyreseni teploty a napajeni. nadaval jsi tady na eurocase, ze ma spatne zpracovani. ktera znacka by tedy sla? preci jen skrini v kazdem krame najdu desitky, a v jinem krame zas desitky jinych.
P@pi (1519)|15.10.2007 00:53
Předpokládám, že půjdeš po ceně :).

Kvalitní a cenově přijatelné zdroje jsou Fortrony. Pokud bys chtěl lepší něco lepšího od Fotronů, tak nějakou GLN verzi. Na tudle sestavu bych dal tak tu 450W. 400W by to asi taky utáhla, ale zbytečný riskovat. 500W nic nezkazíš :). Cena zhruba od 1200Kč za běžnou 450W verzi.

Na skříň to je těžký. Osobně vybírám podle designu a pak až zjišťuju z recenzí. Např. tady na SHW vychází dost recenzí na skříně. Třeba jsem hned najel a vidim skříň za 1000Kč s docela pěkným hodnocením: https://www.svethardware.cz/recenze-thermaltake-wingrs-levna-koupe/17862

Ještě bych tam hodil nějakej levný, ale celkem solidní chladič viz.: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Ale předně si ověř, že je to opravdu tim přehřejváním, tedy vypni TM1 a nějak zajisti, aby doběhl 3DMark... třeba na to foukej nevim, pusť vysavač a odsávej 5 minut teplo od procesoru vysavačem. Prostě to nějak nech doběhnout :), ale zase si prosimtě neuvař kompa....
mech13 (5526)|15.10.2007 00:59
kdyz to budes zkouset, doporucuju odpojit vsechno nepotrebny... CD, DVD, ctecky karet, disketovou mechaniku (u tech predchozich staci vytahnout napajeci kabel), pridavne karty (zvukovka, televizni...) udelat z toho kompu takovyho kostlivca

skrin nemusis menit, pokud mas doma nuzky na plech a trochu sikovny ruce. kdyz si s ni trochu pohrajes, tak se to da. neni to slava, ale asi stejny vysledek jako u jine i treba dobre vybrane skrine do 1500. pokud do ni das poradny zdroj, prostrihas mrizky pred ventilatorama a das do te skrine nejaky vetraky, toho AC freezera na procesor a uchazejici teplovodivou pastu tak by to melo byt docela OK
P@pi (1519)|15.10.2007 01:02
[QUOTE=mech13;54543]kdyz to budes zkouset, doporucuju odpojit vsechno nepotrebny... CD, DVD, ctecky karet, disketovou mechaniku (u tech predchozich staci vytahnout napajeci kabel), pridavne karty (zvukovka, televizni...) udelat z toho kompu atkovyho kostlivca[/QUOTE]

Jj, to urču.

[QUOTE=mech13;54543]skrin nemusis menit, pokud mas doma nuzky na plech a trochu sikovny ruce. kdyz si s ni trochu pohrajes, tak se to da. neni to slava, ale asi stejny vysledek nez u jine i treba dobre vybrane skrine di 1500[/QUOTE]

Nu tak to mam já, ale chce to trochu práce, ale mě se teda nepodařilo vystříhat ty příšerný mřížky od větráků :).

EDIT: brou :D, já se du zabít do postele :D
Pavel Boček (4169)|15.10.2007 16:32
[QUOTE=P@pi;54544]Nu tak to mam já, ale chce to trochu práce, ale mě se teda nepodařilo vystříhat ty příšerný mřížky od větráků :).[/QUOTE]

[SIZE="1"]OT chceš poradit :) /OT[/SIZE]
qwertas (37)|15.10.2007 22:15
tak lidi musim se vam vsem omluvit lehce jsem vas balamutil. tedy ne v tom, ze pocitac bezi spatne ;). ale v komponentech. az do dnes jsme zil mylne v domeni ze procesor je Pentium D 3,4. Neni. Je to obycejne pentium 4 HTT 3,4 :(. Musel jsem kvuli tomu sundat i chladic. No pak po zapase (nedal se potvora jednoduse), jsem ho zas vratil zpet. Pravda pak s otevrenou bednou, ale i tak teplota bez zateze se pohybovala cca 32-36°. Pustil jsme tedy jen pro zajimavost mark stejne jako vcera, a tentokrat celkova hodnota je cca 3720. To uz je lepsi cislo. Po zaverni bedny teplota vzrostla na cca 40-45° pri spustene zatezi dle vcerjesich rad se teplota zvysila na cca 60°. Jenze to mam pocitac stale daleko od mista, kde byl do vcera - kde bydlim, tam je "pocitacovy stul" s schrankou na stroj. No samozrejme je to dost uzke, to by ale stejna asi moc nevadilo, bo nemam zadnou diru z bedny do boku. Ale vzadu byla mezera od zdi cca 15 cm, celkove spatne pristupne misto, takze tam bylo prakticky peklo. Takze se nakonec ani moc nedivim, ze teplota byla jaka byla. Jeste jsem tedy nezkousel jak se to bude chovat ve hrach, ale je tu jista nadeje, ze to bude dobre, nebo alespon lepsi. jeste tu mam dokonce podezreni, ze i pameti bezi na 333 a ne 400MHz, kolik by mely mit (deska i pameti 400 dovoluji, otazka jak bios). Nevim mozna je to v poradku, na obrazcich je nejake info co mne vyhodil CPU-Z.

V kazdem pripade dekuji za snahu (nakonec to pravdepdoobne uspech melo - spatne odvetrani, mozna i ted lepe usazeny chladic na CPU)
3.PNG 4.PNG
P@pi (1519)|15.10.2007 22:32
To Pavel: jo kdyžtak jo, klidně založ novej dred a napiš to tam :). Díky

To qwertas: No 3720 je s kombinací Pentia 4 docela dobrej výsledek. Paměti ti běží na 333MHz, určitě si s tim pohraj v BIOSu.

Jsem rád, že to pomohlo :).
mech13 (5526)|15.10.2007 22:35
takze aspon mame presnejsi info.

zdroj by teda nemusel byt na pokraji sil ale ani tak to cajove dychanky pro neho nejsou...

ram ti skutecne jede na 320MHz takze neco tam bude...

s temi teplotami to je hodne dobre, dalsi problem se aspon dost zmensil (60 v zatezi uz je pro P4 snesitelna teplota)

co ze to mas presne za tu desku? podivame se na manual co na rika o OC...
nebo mas komp a fotak u sebe? muzes jit do biosu do menu kde se pravdepodobne taktuje a vyfotit to a dat sem?
qwertas (37)|15.10.2007 22:42
fotak bohuzel nemam. Deska a vlastne i vsechny ostatni komponenty jsou tak, jak jsem rikal, tedy deska je asrock 775i65g. Pameti sice v biosu byly nastavene na auto frekvenci, ale tvarily se opravdu jen jako 333. hodil jsem tam rucne 400MHz a beha to viditelne rychleji, vcetne inicializaci win.
qwertas (37)|15.10.2007 22:55
tak "prvni dojmy". Konkretne ta civizace. Posun obrazu temer plynuly (sem tam zaskobrtnuti se asi musi brat s nadhledem. Rozliseni zvlada i podstatne vyssi bez cukani. Na 99% to bylo opravdu procesorem ruku v ruce s pametmi. Resp teplotou procesoru a s tim souvisejicim trotlovanim a frekvenci pameti. Tak doufam, ze az se rano vzbudim, ze to nebyl jen sen :D.

Dik za pomoc.
mech13 (5526)|15.10.2007 22:57
tak desku jsem potreboval prave kvuli manualu kdyby bylo potreba te navigovat jak nastavit ty RAM... pokud to mas tak je to zbytecne. over to v CPU-Z v zalozce memory, melo by tam byt 200MHz
qwertas (37)|15.10.2007 23:07
hned jsem to po restartu zkousel v biosu, a tam i v CPU-Z se to tvari jako ctyrstovka. Takze i to je v poradku.

Tak ze bych si konecne pustil slavneho obliviona, kdyz o nem vsichni tak basnej?..... Po letech..... No mozna mam konecne pocitac. S timhle strojem v poslednim roce byly jen problemy. Vlastne cely rok nebezel jak ma. Za posledni rok jsem v bedne vymenil vsechny vnitrnosti )az na tu 80 disk, ten musim rict slape jak hodinky uz dobre 3 roky a s nim zadny problem neni - Barracuda. Jinak nektere komponenty jsme menil i dvakrat a desku dokonce trikrat. Grafiku dvakrat, a pod. no uz jsem z toho byl zoufalej. Odhaduju, ze za posledni rok jsem do stroje postupne narval nejakych 15-18 000 tedy vcetne originalnich win (ne ze by to bylo nejak lepsi, ale kdyz se to porad s prominutim sr*lo, uz jsem zkousel vsechno mozne). grafiku mne na reklamaci neuznali, pri te prilezitosti mne sebrali zalmana z grafiky, v ruznych stadiich upgradu byl i u PC lekare, nekolikrat, na nic moc neprisel.... no proste zaklety stroj. Proto tak jasam, ze by to konecne mohlo snad chodit. I strouzek cesneku na neci radu jsem zkusil. Taky tedy prekvapive nepomohl.
superdrooper (208)|17.10.2007 13:24
Dobrý den,

množí se zprávy, že grafiky s čipy ATI X1950GT/PRO docházejí, skladové zásoby se vyprodávají a další nebudou. Máte někdo přehled o jejich aktuální dostupnosti a dokážete odhadnout, kdy u nás definitivně vymizí poslední kusy té které značky?

Já totiž vlastním Athlon 64 2300 MHz na socketu 754, 1,5 GB DDR RAM a zatím jedu s GPU nVidia 7600GS (460 Mhz jádro/860 MHz paměti). Nyní se sháním po adekvátní grafice, která by s touto sestavou dožila (ještě tak 2 roky) a zároveň mi občas umožnila zahrát si v rozumném rozlišení a detailech nějaký skvost herního průmyslu.

Druhá otázka: nebude procesor Athlon 64 na 2300 MHz pro GPU X1950GT/PRO příliš slabý?

Třetí otázka: v PC mám též 2xHDD, 2xDVD/CD-RW, 4 větráčky, síťovku a externí TV-kartu. Utáhne zdroj FSP 350-60-GLN (Fortron 350W) i toho případného Radeona X1950PRO/GT? Máte někdo něco podobného?

Čtvrtá otázka: kolik váží cihla, váží-li dvě kila a půl cihly :-) ?
husky14 (4214)|17.10.2007 13:36
1. nemam zdani.... :p
2. A64 @2,3GHz ti 1950pro uzivi, je to tak akorat kombinace....
3. Rozdil ve spotrebe mezi 76gs a 1950pro je cca. 40W a to vzhledem k mnozstvi disku a mechanik uz mozna muzes mit problem....
4. 4 kila? :notsure
Smeli (2302)|17.10.2007 14:51
Přesunuto... :angry

1) nemám ponětí, ale mohu tě ujistit, že tyhle karty hodně brzy z pultů zmizí. Už jen přibalení hry k Sapphirům byl jen popud k doprodeji.
2) příliš asi ne, i když malinko možná, ale opravdu malinko :)
3) 400W je minimum, takže buď upgrade nebo pořiď HD2600Pro pro AGP
4) NF nebo ČF?
tgfh (2985)|17.10.2007 15:37
Ten zdroj to imho v pohodě utáhne.
superdrooper (208)|17.10.2007 18:42
[QUOTE=Smeli;54883]
pořiď HD2600Pro pro AGP
[/QUOTE]

Sorry, pravděpodobně jsem Vás uvedl v omyl. Moje základní deska umí PCI-e. Radeona X1950PRO/GT pro AGP bych si nikdy za ty peníze nekoupil.
Mě láká PowerColor X1950GT 256 MB DDR3 PCI-e za cca 2400 Kč včetně DPH. I když nemá teplotní čidlo a údajně řve jako tur, tak za ty prachy slušný výkon.
Nebo se mám zatím spokojit s 7600GS a až najdu titul, který nerozjedu, pak koupit nějakou R 29xx?
Smeli (2302)|17.10.2007 18:46
Sejde na tobě, kolik chceš investovat, ale do HD29xx bych už viděl jako brzdu CPU. Pokud bereš ale PCIe tak GTčko nebo 2600XT s DDR3
superdrooper (208)|17.10.2007 18:56
Investovat chci tak 2400 Kč včetně DPH, což splňuje jak PowerColor X1950GT, tak PowerColor HD2600XT, protože obě se dají sehnat za těch 2400 Kč. Ale HD2600XT je pomalejší, proto jsem se už na začátku ptal, jestli někdo neví, jak dlouho ještě budou dostupné GPU s R1950GT/PRO. Nerad bych totiž kupoval kartu pomalejší nebo zase naopak v budoucnu kartu, s kterou si už neporadí můj jednojádrový "stařík" . To jsou dilemata.
husky14 (4214)|17.10.2007 19:23
Odpovedel sis vlastne sam.... z tehle dvou karet je lepsi volba 1950gt a za 2,4k nic lepsiho nekoupis. A vykonnejsi karty uz by k tvymu CPU byly zbytecny.... ;)
odb (505)|7.1.2008 18:56
v nejakym casom som zakaznikovi daval do PC Radeona 1950Pro a kedze chladic bol neskutocne hlucny, pozrel som sa do BIOSu a otacky ventilatora tam boli nastavene vzdy na 70%. To som zamozrejme upravil cez Rabit a do karty napalil BIOS s upravenymi otackami a bol klud. To nie je to podstatne, uputala ma moznost v BIOSe menit napajanie jadra a tuto moznost som vo svojej o par mesiacov starsej karte nemal. Chcel som tento BIOS napalit do mojej karty cez ATIwinflash ale nesedelo mu S/N number, tak sa to nepodarilo. Cez Atiflash som zatial neriskoval (ked si dobre pamätam je tam moznost nasilu napalit BIOS cez parameter -f) a chel by som sa spytat na skusenosti s niecim podobnym. Velmi by ma zaujimal vplyv zmeny napätia jadra na pretaktovanie popripade stabilita pri znizeni napätia jadra.
odb (505)|8.1.2008 09:17
pripajam screen z RaBitu, ak by to niekoho zaujimalo. Najblizsi vikend to skusim s tym ATIflash
rabit.JPG
Zoidik (1405)|8.1.2008 09:27
Mam od HISu toto zlatíčko http://www.hisdigital.com/html/product_ov.php?id=292&view=yes a naprostá spokojenost :-)
taffer_x (2)|25.2.2008 18:15
[QUOTE=odb;79039]v nejakym casom som zakaznikovi daval do PC Radeona 1950Pro a kedze chladic bol neskutocne hlucny, pozrel som sa do BIOSu a otacky ventilatora tam boli nastavene vzdy na 70%. To som zamozrejme upravil cez Rabit a do karty napalil BIOS s upravenymi otackami a bol klud. To nie je to podstatne, uputala ma moznost v BIOSe menit napajanie jadra a tuto moznost som vo svojej o par mesiacov starsej karte nemal. Chcel som tento BIOS napalit do mojej karty cez ATIwinflash ale nesedelo mu S/N number, tak sa to nepodarilo. Cez Atiflash som zatial neriskoval (ked si dobre pamätam je tam moznost nasilu napalit BIOS cez parameter -f) a chel by som sa spytat na skusenosti s niecim podobnym. Velmi by ma zaujimal vplyv zmeny napätia jadra na pretaktovanie popripade stabilita pri znizeni napätia jadra.[/QUOTE]
Mám stejný problém s hlučností X1950 Pro jaký popisuješ. Můžeš mi jen zhruba poradit jak flashnout BIOS na GK a kde vůbec vzít správný BIOS? Na stránkách výrobce (Sapphire) ani na ATI jsem BIOS nenašel. Vlastně by mi stačilo umět upravit otáčky v Rabitu a do karty takto upravený BIOS napálit. Díky za pomoc.
odb (505)|26.2.2008 18:06
potrebujes k tomu 2 programy rabit (pouzil som verziu 2.2.1) a atiwinflash ( pouzil somver. 1.2.5 ale je uz aj novsia 2.0) Spustis program rabit a a tam kliknes na tlacidlo OPEN=>OnBoardEEPROM. Tým rabit načíta BIOS z GK a môžeš ho upravovať. pre teba je podstatna zalozka FEATURES, kde sa daju nastaviť otačky v závislosti na teplote. Sú tam prednastavene rezimy. V okne Entry su nadefinovane rozsahy teplôt a v okne FAN Duty Cycle nastavuješ otáčky ventilatora (v percentách) k príslušnému rozsahu teplôt. Ja som to nastavil tak na 30-40% pri prvých rozsahoch, potom až pri teplote nad 80 stupnov som ich nastavil vyššie. Tie otáčky sú dosť individuálne. Záleží od teploty v skrinke, vetrania atd. Vyskúšaj si rôzne nastavenia a nastav si ako ti to bude najlepsie vyhovovať. Dá sa to otestovať napr v RivaTunery a po otestovaní si môžeš podľa toho upraviť BIOS. Keď máš upravený BIOS ulož si ho tlačidlom SAVE AS =>ROM BIOS file . Potom si spustíš ATIWINFLASH =>Load image ,najdeš uložený BIOS => open. Načíta sa ti BIOS potom stlačíš tlačidlo PROGRAM Po úspešnom flashnutí reboot systému a je to. Pri zmene otáčok si môžeš hneď aj pretaktovať (podtaktovať ) jadro aj pamäť.

p.s. Prípadné otázky/pripomienky zodpoviem
taffer_x (2)|26.2.2008 19:25
Poslal jsem Ti i PM, tak jen krátce: nemůžu zaboha najít funkční Rabit ver. 2.2.1, ta opravuje chybku u detekce karet X1950, zatím jsem stáhl samé nefunkční. Nebo myslíš, že by bych měl jít do flashnutí BIOSu i s verzí 2.2.0, kterou mám? Pokud bys' mi mohl poslat Tvůj funkční Rabit 221 (viz moje PM), byl bych velmi vděčen. V každém případě díky za vyčerpávající návod.
odb (505)|27.2.2008 07:18
poslal som ti ho a tiež som pridal oba programy do sekcie download -> SW pretaktovani a ladeni -> graficke karty