zdravím,
mám problém týkající se sdílení internetu. Takže mám modem od T-mobilu (4G) který je do PC připojen přes USB, pořeboval bych internet i na druhém PC. Tak jsem koupil sítovku, kabel a du na to... jenže vůbec mi nejde ani ping na kartu která je v PC který je napojen přímo na modem (PC1).
IPčka jsem dal tyhle:
PC1 IP 192.168.0.1
maska: 255.255.255.0
a PC2 IP 192.168.0.2
maska 255.255.255.0
brána 192.168.0.1
DNS 192.168.0.1
Celá sít je řešena takto: Modem do PC1,v PC1 sítovka a na ní zapojen PC2.
Je to nastaveno spravně? Takhle mi to poradil známý ale internet mi pořád na druhém PC nejde...
Můžete mi prosím poradit na co jsem zapomněl, nebo co jsi mám koupit a zapojit to jinak...
předem díky! Za jakoukiliv radu "zaplatím" balančními body :-)
mám problém týkající se sdílení internetu. Takže mám modem od T-mobilu (4G) který je do PC připojen přes USB, pořeboval bych internet i na druhém PC. Tak jsem koupil sítovku, kabel a du na to... jenže vůbec mi nejde ani ping na kartu která je v PC který je napojen přímo na modem (PC1).
IPčka jsem dal tyhle:
PC1 IP 192.168.0.1
maska: 255.255.255.0
a PC2 IP 192.168.0.2
maska 255.255.255.0
brána 192.168.0.1
DNS 192.168.0.1
Celá sít je řešena takto: Modem do PC1,v PC1 sítovka a na ní zapojen PC2.
Je to nastaveno spravně? Takhle mi to poradil známý ale internet mi pořád na druhém PC nejde...
Můžete mi prosím poradit na co jsem zapomněl, nebo co jsi mám koupit a zapojit to jinak...
předem díky! Za jakoukiliv radu "zaplatím" balančními body :-)
Předně se zeptám, jaký systém používáš? Pokud se jedná o linux stačí nastavit routování, pokud windows (asi pravděpodobnější) tak budeš krom routování potřebovat doinstalovat v nastavení sítě "přemostění sítě" nevím ale jak se to přesně jmenuje, neb jsem to nedělal již několik let. Ale určitě hledej něco jako virtuální most či tak nějak, bez toho nemáš šanci druhé pc připojit. Pokud se ti to nepodaří, pak se na to podívám, ale nejdřívě zítra odpoledne :).
Teďkom mě ještě napadlo jestli to nějak není blokované T-Mobilem, ve smyslu jako že nemůžeš jet více než z jedné IP, protože pokud by to tak bylo pak bys potřeboval síť zanatovat, čímž se vše bude navenek tvářit jako jedna IP, nevím ale jak je to u 4G řešeno, neměl jsem to potěšení se s tímto setkat.
Vím, že na tohle se zrovna neptáš ale znám málokoho kdo si na sdílení internetu přes 2. připojený PC nestěžuje. Funguje to, ale taky to často otravuje - zhruba za 1700 by mělo jít pořídit router.
Pokud teda tohle sdílení, které řešíš, není jen jednorázovka.
Pokud teda tohle sdílení, které řešíš, není jen jednorázovka.
Ale tak, sdílený připojení k internetu se dá vcelku používat. Samozřejmě router je lepší, jenže v tomdle případě by to chtělo router, kterej umí využít USB modem, což sice jsou, ale taky to neni úplně triviální.
Možná to umí ňákej nativně, ale imho by se musel instalovat neorigo linuxovej firmware a to už taky neni jednoduchý. Takže bych to rozhcodil přes to sdílený připojení k internetu.
Dej sem výpis z obou počítačů ipconfig /all.
jesli nevíš co tím myslim, tak: Win klávesa + R. Do okýnka napiš cmd a stistkni enter.
Objeví se černý okno, napiš tam ipconfig /all a stiskni enter.
Klikni pravym na černý okno, vyber označit, označ celej výpis a dej enter.
Máš to zkopírovaný ve schránce, vlož to sem, a stiskni enter (teda tlačítko odeslat :-)).
(a prosím z obou počítačů).
PS: Vezír: routování nepůjde. Ale sdílené připojení k internetu ano, to se chová jako nat...
Možná to umí ňákej nativně, ale imho by se musel instalovat neorigo linuxovej firmware a to už taky neni jednoduchý. Takže bych to rozhcodil přes to sdílený připojení k internetu.
Dej sem výpis z obou počítačů ipconfig /all.
jesli nevíš co tím myslim, tak: Win klávesa + R. Do okýnka napiš cmd a stistkni enter.
Objeví se černý okno, napiš tam ipconfig /all a stiskni enter.
Klikni pravym na černý okno, vyber označit, označ celej výpis a dej enter.
Máš to zkopírovaný ve schránce, vlož to sem, a stiskni enter (teda tlačítko odeslat :-)).
(a prosím z obou počítačů).
PS: Vezír: routování nepůjde. Ale sdílené připojení k internetu ano, to se chová jako nat...
Tak tak, na tom modemu, jestli je v XP, musíš povolit "Sdílení připojení k internetu". Pak se rozjede na tom PC s modemem DHCP server (192.168.0.x) i NAT, takže nepotřebuješ přemostění (naopak, s přemostěním by ti to pravděpodobně nefungovalo, pokud nemáš povolených víc IP adres od T-mobile).
Co zkus jako první, je vzájemnej ping, tj. jestli se ty 2 počítače navzájem "vidí" (např. ze 2. PC "ping 192.168.0.1") jestli třeba neni špatnej propojovací kabel.
Co zkus jako první, je vzájemnej ping, tj. jestli se ty 2 počítače navzájem "vidí" (např. ze 2. PC "ping 192.168.0.1") jestli třeba neni špatnej propojovací kabel.
[QUOTE=Dojigiri;148608]Co zkus jako první, je vzájemnej ping, tj. jestli se ty 2 počítače navzájem "vidí" (např. ze 2. PC "ping 192.168.0.1") jestli třeba neni špatnej propojovací kabel.[/QUOTE]
No právě že ping nejde... Zkusim jinej kabel ale tenhle by měl bejt ok....
Hned jak se na PC dostanu zkopčim sem ipconfig...
No právě že ping nejde... Zkusim jinej kabel ale tenhle by měl bejt ok....
Hned jak se na PC dostanu zkopčim sem ipconfig...
Jestli máš na jednom PC adresu 192.168.0.1, na druhým 192.168.0.2 a masky 255.255.255.0 a nejde ping podle IP adres, tak je s největší pravděpodobností špatnej kabel. Ale je otázka jestli to máš opravdu dobře nastavený, ten výpis IPconfig (z obou počítačů) sem radši dej. Záleží, co je to za síťovky, většina novějších už si umí tzv. "překřížit" kabel, pokud by ani jedna neuměla, potřeboval bys kříženej kabel (a je vhodnější i když to síťovky umí). Jaká je to rychlost, jsou to normální 100Mbps síťovky?
(tip: abys to nemusel opisovat, šikovný je přesměrovat výpis do souboru, tedy např. "ipconfig /all >Vypis.txt" a ze souboru Vypis.txt to pak můžeš snadno překopírovat)
(tip: abys to nemusel opisovat, šikovný je přesměrovat výpis do souboru, tedy např. "ipconfig /all >Vypis.txt" a ze souboru Vypis.txt to pak můžeš snadno překopírovat)
To dojigri: Čteš co píšou lidé před tebou? O nemožnosti pingu Maverick psal, hodnoty z ipconfigu se nemusí opisovat, protože jdou snadno zkopírovat.
Pokud se síťovky uměj dohodnout, tak je úplně jedno, jakej je tam kabel. Podle popisu jeho síťovky křížit určitě uměj (brrr, skřížej se s myší a budou z toho pěkný hybridci, tak pozor.... :-O).
Pokud se síťovky uměj dohodnout, tak je úplně jedno, jakej je tam kabel. Podle popisu jeho síťovky křížit určitě uměj (brrr, skřížej se s myší a budou z toho pěkný hybridci, tak pozor.... :-O).