Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kabelový modem

vogon (96)|5.8.2008 08:50
Obrátil se na mne jeden člověk s tím, že mu při rekonstrukci bytu ukradli řemeslníci kabelový modem. Je připojený přes UPC, modem tedy pravděpodobně nebyl jeho a byl jen pronajatý. UPC za poskytnutí nového požaduje cca 4000,- Kč, což se mu pochopitelně zdá poněkud mnoho.
Neřešili jste někdo podobnou situaci? Nemáte někdo zkušenost, dobrý tip, neválí se vám ve skříni nevyužitý kabelový modem?
Dojigiri (1629)|5.8.2008 09:22
No osobně bych to řešil oznámením na policii a požadavkem na firmu, která dělala rekonstrukci, na náhradu škody (a pokud ještě nezaplatil za rekonstrukci, tím líp, měli by se o to víc snažit). Firma má snad informace o svých zaměstnancích, kdo kdy kde byl, takže by nemusel být pro policii ani takový velký problém zjistit, který konkrétní řemeslník tam v určitou dobu byl (no i když teda všichni víme, jak pracuje policie, ale žaloba o náhradu škody od firmy by snad mohla uspět, bejvají dost často i pojištěný).

Jóóó, když jsem dělal rekonstrukci v novým bytě, vzal jsem si na to dovolenou a byl jsem tam s nima, hlavně proto, abych jim nemusel půjčovat klíče (protože k ukradení tam toho moc nebylo, mmch. zrovna kabelovej modem, taky od UPC, jsem z novýho bytu odnes do starýho, kde byl během rekonstrukce :D). Dělal jsem si přitom různý další potřebný práce. Myslel jsem, že jsem byl možná až moc paranoidní, ale jak tak na to koukám, ani ne.

Mmch. jestli tam teda s nima nebyl a půjčoval jim klíče, měl by si taky vyměnit zámky :(
vogon (96)|5.8.2008 09:48
To oznámení policii by nakonec nemusel být vůbec špatný nápad - viz tento článek [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Dojigiri (1629)|5.8.2008 10:24
No, to je druhá věc - jednak by se tím kryl proti případnýmu zneužití toho modemu (s danou MAC adresou) a dokonce by mělo bejt možný, pokud se přes něj připojí na internet, ho podle MAC adresy vystopovat (protože UPC určitě může zjistit, ze který konkrétní kabelový přípojky se modem s určitou MAC adresou připojil - ale takový věci asi bude provádět pouze ve spolupráci s policií). Teď je otázka, jestli on nebo UPC znají MAC adrresu toho ukradenýho modemu, UPC by jí IMHO mohla znát... (navíc škoda vlastně byla způsobena UPC)

Škoda jenom, že nestojí přes 5.000 pak už by šlo o trestnej čin a policie by měla zase větší "důvod" to důkladnějc vyšetřovat...
vogon (96)|5.8.2008 11:06
Nevím, asi mu doporučím ať se zkusí dohodnout na UPC, že uhradí nějakou zbytkovou hodnotu modemu, a zjistím jaké jsou možnosti provozovat vlastní nový modem - dostupné kabelové modemy většinou nabízejí zajímavou přidanou hodnotu od bezdrátu po VoIp - a myslím že to stojí za zvážení.