Jméno tazatele: cz1khc
Znění dotazu:
Prosím o radu
Notebook dell latitude cpi serie A po zasunutí mechaniky cd-rom nahlásí
1.press the device completely and firmly into the bay
2.press the ESC key -- wait to the system to power down
3.press the power button to retry detecting the device
ale nenajede.
CDROM je funkční -v notebooku acer startuje bootuje i přehrává cd
Po zasunutí FDD mechaniky funguje všechno OK (boot,detekce prohlížení FDD)
Bez CD rom notebook najede nabootuje funguje
kde je chyba prosím?
HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
notebook Dell latitude CPi serie A 366Mhz+ cd rom 24x+ FDD 1.44 +128mb ram
Znění dotazu:
Prosím o radu
Notebook dell latitude cpi serie A po zasunutí mechaniky cd-rom nahlásí
1.press the device completely and firmly into the bay
2.press the ESC key -- wait to the system to power down
3.press the power button to retry detecting the device
ale nenajede.
CDROM je funkční -v notebooku acer startuje bootuje i přehrává cd
Po zasunutí FDD mechaniky funguje všechno OK (boot,detekce prohlížení FDD)
Bez CD rom notebook najede nabootuje funguje
kde je chyba prosím?
HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
notebook Dell latitude CPi serie A 366Mhz+ cd rom 24x+ FDD 1.44 +128mb ram
V BIOSU mám nastaveno bootování z cd rom, ale k bootování vůbec nedojde. Po zapnutí notebooku proběhne úvodní obrazovka s logem DELL (nabídka setup F2) tam se ale nelze dostat,na stisk klávesy F2 notebook nereaguje a proběhne snad "test" hardwaru a asi na 90 -95% se nachvilku zastaví potom naskočí hlášení v angličtině a pod tím tři možnoti jak jsem již psal.Je možné,že by dell latitude CPi serie A nedetekoval ani cd rom ani DVD combo? Nebo že by tyto mechaniky nepodporoval.Nemusí se někde na mechanice CD nebo na HDD nastavovat master -slave ??? Ani při odpojeném HDD se notebook nedostane k bootování. Pokud vysunu mechaniku CD ze slotu notebook bootuje jak z HDD tak i z FDD a to v nastaveném poředí jak je napsáno v biosu.Obě mechaniky (CDROM i DVD-CDRWcombo v jiném notebooku fungují i bootují)
Děkuji CZ1KHC
Děkuji CZ1KHC
To ,že nebootuje mechanika se mi už stalo jednou na jedné staré základní desce. I když jsem měl nastaveno ,aby jako první bootovala z mechaniky, tak můj pokyn ignorovala. A musel jsem nainstalovat Win98 pomocí bootovací diskety DOS. Co tam chceš nainstalovat?
Děkuji za odpověď.Chtěl jsem zkoušet live CD knoppixu 5.1 .Na notebooku je nainstalován WIN Milenium.
Ráno jsem zjistil,že pokud je mechanika CD povytažena ze "slotu" a ve vhodnou chvíli se zacvakne
(po startu biosu ale před startem WIN-ME) Milenia mechaniku najdou a přehrávají cd audio i MP3 i vypalují.
Problem je v tom, že když je mechanika připojena počítač nebootuje ani z HDD a ani nelze spustit klávesou F2 setup.Jako by ji bios nerozpoznal (nebo rozpoznal a nespolupracoval a nepovolil)
notebook DELL Latitude CPi A366XT Setup BIOS Version A15 (může nějak souviset verze biosu s podporou nebo nepodporou CD mechanik?? Na stránkách dellu je verzí biosu několik).Nebo se vyráběly notebooky DELL pouze s podporou mechaniky FDD? Tento notebook má výměnné mechaniky buď cd nebo fdd
Děkuji za další rady a nápady CZ1KHC
Ráno jsem zjistil,že pokud je mechanika CD povytažena ze "slotu" a ve vhodnou chvíli se zacvakne
(po startu biosu ale před startem WIN-ME) Milenia mechaniku najdou a přehrávají cd audio i MP3 i vypalují.
Problem je v tom, že když je mechanika připojena počítač nebootuje ani z HDD a ani nelze spustit klávesou F2 setup.Jako by ji bios nerozpoznal (nebo rozpoznal a nespolupracoval a nepovolil)
notebook DELL Latitude CPi A366XT Setup BIOS Version A15 (může nějak souviset verze biosu s podporou nebo nepodporou CD mechanik?? Na stránkách dellu je verzí biosu několik).Nebo se vyráběly notebooky DELL pouze s podporou mechaniky FDD? Tento notebook má výměnné mechaniky buď cd nebo fdd
Děkuji za další rady a nápady CZ1KHC
BIOS zkus aktualizovat, když máš disketovou mechaniku, bude to hračka :)
Jinak zkus F2 třeba držet déle nebo přerušovaně mačkat a to okamžitě po zobrazení výzvy ke zmáčknutí F2. Mám tu jednu desku, která je na tohle dost háklivá, tak u toho laptopu to může být totéž.
Jinak bych zkusil pořídit jinou mechaniku :notsure
Jinak zkus F2 třeba držet déle nebo přerušovaně mačkat a to okamžitě po zobrazení výzvy ke zmáčknutí F2. Mám tu jednu desku, která je na tohle dost háklivá, tak u toho laptopu to může být totéž.
Jinak bych zkusil pořídit jinou mechaniku :notsure
Bios jsem aktualizoval - bez výsledku
Mechaniky mám dvě - CD
- CDRW -DVD kombo
v tomto notebooku zablokují start obě
v noteboku ACER travel mate fungují obě (bootují) i(RW vypaluje)
že by byly obě KO ? když v jiném booku jdou ?
i tak děkuji za snahu i rady CZ1KHC
Mechaniky mám dvě - CD
- CDRW -DVD kombo
v tomto notebooku zablokují start obě
v noteboku ACER travel mate fungují obě (bootují) i(RW vypaluje)
že by byly obě KO ? když v jiném booku jdou ?
i tak děkuji za snahu i rady CZ1KHC
U tohoto notebooku je možnost nastrčení mechaniky do pevného šuplíku.Buď se dá nastrčit FDD nebo CD případně druhá baterie. Na dně šuplíku je pevná přepážka s konektorem pro připojení mechanik - kabel tam není žádný. Proč by po naběhnutí systému (Win ME)všechno fungovalo ?? nechápu....Typnul bych si spíše na bios.
Pokud přeskočím start biosu a mechaniku připojím až potom, všechno funguje......
CZ1KHC
Pokud přeskočím start biosu a mechaniku připojím až potom, všechno funguje......
CZ1KHC