Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s grafickou kartou (nejspíš)

MrLiszka (1)|22.8.2008 10:58
Dobrý den,

potřeboval bych poradit ohledně problému s mým počítačem. Mám grafickou kartu GeForce 8800GTS, která je připojená na PCIe express. Moc se v hardwaru nevyznám a problém zní následovně.

Před dvěma dny, mi naběhly na monitru LG Flatron L196WTQ svislé přerušované čáry po celé ploše monitoru. Po načtení Windows XP se service packem 2, mi to hodilo modrou obrazovku s vypisem paměti ram, a s hláškou, že mám počítač v cyklické smyčce. Po opakovaném restartu a stejném problému jsem se tedy rozhodl pro reinstall windowsu za ztrátu všech dat, které jsem měl uloženy v počítači ... bohužel. Dal jsem naformátování disku a čekal, že čáry zmiznou. Dal jsem tedy windowsy do mechaniky a instaloval, po konečné instalaci se počítač restartl, načetl winy, vše v pohodě. Nainstaloval jsem programy potřebné pro chod počítače, nejnovější drivery, ale počítač se pak zase začal sekat, a objevovaly se mi pruhy zas. Tentokráte bez modré obrazovky, ale přímo už s restartem. Reinstall pokus č.2, proběhl za stejných podmínek uvedených výše. Všechno fungovalo. Drivery na grafárnu nvidia 175.19, directx 9.c. Spustil jsem si UT2004, bez problému. Nainstaloval, hrál C&C generals;bez problému, to samé Supreme Commander a Total Immersion Racing (omlouvám se jestli ty hry někdo nezná). Po nainstalování Age of Empires 3, jsem ho spustil a najednou přestaly správně fungovat textury, nevím jak to pořádně vysvětlit, ale prostě se barvy inverzovaly, a pořád se měnily. To samé teď je i u ostatních her. Dal jsem tedy restart ... pokoušel jsem se to vyřešit pomocí ''dxdiag'' ale v testu Direct 3D 9, jsem po zobrazení krychle zůstal vyjevený, že mi zůstala na 5 minut cca černá obrazovka, tedy restart. Bojím se vůbec nějakou hru spustit, zkoušel jsem teď jen UT2004, bez problému, ale strašně pomalu se dostává zpět do winu. Počítač šlapal 10 měsíců bez problému.

Byl bych velice rád, kdyby tu byl někdo, kdo by mi pomohl s tímto problémem ... nevím jak dál ... Předem děkuji za ochotu, a kdyby tu něco chybělo tak milerád dodám.
johny__g (6387)|22.8.2008 11:18
Hlavně tu chybí konfigurace počítače.

Jediná rada - zkusit v jiném PC, pokud budou stejné problémy, reklamace.
Millisx (131)|22.8.2008 13:05
Já jen doplním k tvé smutné poznámce "formát za cenu ztráty všech dat v PC".

Pokud to nemáš, je rozhodně rozumné disk rozdělit na dva oddíly, a veškerá data jako fotky, dokumenty, videa z dovolených, prostě vše, co je pro tebe nenahraditelné, ukládat na Dčko, nikoliv na plochu nebo do složky Dokumenty, jak je špatným zvykem mnoha lidí. Když se ti pak sesype systém, přeci zformátuješ jenom Cčko a žádná ztráta kromě času tě nebolí.

Ohledně grafiky, viz johhny_g . Pokud bys neměl možnost, doporučuji atitool pro diagnostiku stability grafiky, goldmemory pro diagnostiku pamětí. To by tě mohlo nasměrovat. Ale tipnul bych grafiku (zkontroluj teploty, nepřehřívá se? )
Vezir (120)|22.8.2008 13:45
Pokud je ta grafika v pořádku, což klidně být může, ale také nemusí (viz. předchozí doporučení), neváhal bych a vyzkoušel zdroj, neboť každý zdroj s věkem slábne, případně se kazí (některé více, některé méně), což může mít souvislost se sekáním a zpomalením PC (grafice nebo jiné komponentě prostě nemusí stačit "šťáva").
mstejska (2912)|22.8.2008 14:02
Zkus nejakou live distribuci linuxu. staci strcit cd do mechaniky a za part minut jsi v systemu. Pokud budes mit cary i tam, tak to asi neni drivery ve Windowsech. Cirou nahodou se mi neco podobneho stalo minuly tyden, po pokusu po pretaktovani (z windows pres amd overdrive). nepomohl ani restart ani vypnuti pocitace i monitoru. Nakonec jsem jeste zkousil tahout z pocitace i monitoru napajeci kabel. Pak se pruhy z nicehoz nic ztratily a vsechno je ok.
Čárls (179)|23.8.2008 11:10
[QUOTE=Millisx;154384]Já jen doplním k tvé smutné poznámce "formát za cenu ztráty všech dat v PC".

Pokud to nemáš, je rozhodně rozumné disk rozdělit na dva oddíly, a veškerá data jako fotky, dokumenty, videa z dovolených, prostě vše, co je pro tebe nenahraditelné, ukládat na Dčko, nikoliv na plochu nebo do složky Dokumenty, jak je špatným zvykem mnoha lidí. Když se ti pak sesype systém, přeci zformátuješ jenom Cčko a žádná ztráta kromě času tě nebolí.

Ohledně grafiky, viz johhny_g . Pokud bys neměl možnost, doporučuji atitool pro diagnostiku stability grafiky, goldmemory pro diagnostiku pamětí. To by tě mohlo nasměrovat. Ale tipnul bych grafiku (zkontroluj teploty, nepřehřívá se? )[/QUOTE]

Takle nee Zaloha Acronis*True*Image*Home Nabootovat ze zachranného cd udělat zalohu C a pak novou instalaci voken potom nabootovat ze zachraného Cd a obnovit data do jiného umístění!
Jinak co se týká grafiky Zkus ji vyndat a znova zandat do slotu při vypnutým PC Máš dostatečně výkonný zdroj? Jinak muj nazor je na nestačí zdroj vubec pokud je non name Vyzkoušet jiný zdroj.
Millisx (131)|23.8.2008 12:10
[QUOTE=Čárls;154639]......[/QUOTE]


Aleeee, jasně, že záchrana těch dat je něco jiného, případně po instalaci čistého systému a všech programů udělání image a v případě potíží jen obnova. Jen to už je jiné téma.

On už ta data smazal. Takže jsem doporučil řešení pro příště ;)