Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ovladače pro SATA disk v notebooku?

bzux (6)|23.8.2008 16:16
Hojte. Koupil jsem si notebook, ale štvaly mě visty, tak jsem tam teď nainstaloval XPčka. Nainstaloval ovladače, ale disk je najednou nějak pomalejší a pracuje jinak než pod vistama. Kamarád říkal, že potřebuju ovladače k tomu SATA rozhraní. Je to pravda? A jestli jo, kde se dají takové ovladače najít?

Prosím, poraďtě. Děkuji.
Maximus12 (763)|23.8.2008 16:19
[QUOTE=bzux;154716]Hojte. Koupil jsem si notebook, ale štvaly mě visty, tak jsem tam teď nainstaloval XPčka. Nainstaloval ovladače, ale disk je najednou nějak pomalejší a pracuje jinak než pod vistama. Kamarád říkal, že potřebuju ovladače k tomu SATA rozhraní. Je to pravda? A jestli jo, kde se dají takové ovladače najít?

Prosím, poraďtě. Děkuji.[/QUOTE]

Ovladač pro SATu je potřeba jen při instalaci XPček na NTB, když už máš nainstalované XP není třeba.
Jinak záleží na tom co tam máš nainstalované. Jinak co tím myslíš, že pracuje jinak než pod Vistama ? Jde o to , že Visty maj nějaké věci pro rychlejší přistup k datům.
grapherX (888)|23.8.2008 16:45
Na výkon u HDD by neměl mít ovladač vliv. Samozřejmě chybu neuděláš když si je tam nainstlauješ. Ale rozdíl ve výkonu nečekej. Zkus jej pořádně z defragmentovat ,ale ne pomocí Win. defragmentování ,ale nějaké užitečné utility. např.: OO defrag , v Tuneup08, nebo nejakych free...
Pavel Boček (4169)|24.8.2008 13:01
Máš ovladače čipové sady ?

Na defragmentování bych doporučil OO Defrag 10 :)
pavel_p (993)|24.8.2008 15:13
Ovladače chipsetu pomoct můžou, nějaké ovladače pro řadič v IDE-kompatibilním (native) režimu nebývají třeba. Pokud by disk byl v AHCI režimu, tak nejspíš XP vůbec nenainstaluješ (resp. jen z jistým úsilím nebo OEM verzi upravenou výrobcem)