Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Externí úložiště přes LAN

simontpf (44)|29.8.2008 09:12
Rád bych doma vyřešil uložení většího množství videosouborů, tak aby k nim byl přístup ze dvou PC (normální + HTPC).
Naplánované mám sesíťování pomocí nějakého víceportového HUBu (třeba 16) + připojení externích disků na HUB. Jako disky jsem předpokládal využití např. WDG2NC20000.

Jen mi není jasných pár věcí.

1) Jak je to s přístupem k souborům? Lze s nimi manipulovat steně jako se soubory na lokálním HDD? (nebo jen přes nějaký spec. software?)
2) Jak je to se spotřebou? Zapíná/vypíná se disk tohoto typu podle toho, jestli se k němu právě přistupuje? Hodlám data z něj využívat pár hodin týdně, tak bych nerad, aby to běželo neustále.
3) Vím, že je k tomu dodáván software pro přístup k datům - jak se to chová, když bych měl do sítě zapojeny třeba 2 nebo 3 stejné modely? Poradí si to s tím?

Máte někdo vyřeno uložení většího množství dat v síti nějak jinak (lépe? efektivněji?)
Dojigiri (1629)|29.8.2008 09:52
1) Záleží na konkrétním zařízení, jestli je přístup přes FTP, Windows sdílení apod.

Konkrétně ten vybranej WDG2NC20000 sdílí data podle návodu přes sdílení Windows (Samba), takže v něm nadefinuješ sdílený složky a dostaneš se pak na něj jako na jakejkoliv jinej počítač s Windows, tj. \\jmeno_pc\SdilenejAdresar. Co se týče práce se souborama, můžeš si sdílenou složku samozřejmě namapovat jako lokální jednotku na nějaký písmeno disku apod. a pracovat tak s ní (s tou jednou sdílenou složkou) jako s jakýmkoliv diskem v PC. Povolený operace záleží na nastavení sdílený položky na tom boxu, tj. jestli je nastavíš jako read-only nebo povolíš i zápis (má i správu uživatelů, takže se k němu přihlašuješ uživatelským jménem a heslem a jeden uživatel např. může mít povolenej zápis a jinej ne).
IMHO celkem dobrý řešení problému přístupu k datům z několika PC. Dokonce k němu dle návodu lze připojit i další externí disk přes USB, nu nevypadá věru zle :)

3) Pokud je jich v síti víc, mělo by jít nastavit každýmu jiný jméno a lze se tak na kterejkoliv dostat jako na jakejkoliv jinej PC. (IP adresu si defaultně berou přes DHCP)

Já konkrétně ukládání videí řeším tak, že je mám na HTPC a prohlížím je tam. Pokud je chci prohlížet na jiným PC, musím zapnout i HTPC (ale má malou spotřebu). Ale řešení tímhle boxem neni zlý.

// EDIT: Ještě podle manuálu to vypadá, že preferujou připojování přes jejich SW... každopádně Samba sdílení tam podle náznaku ve FAQ funguje taky (ale je otázka, jestli řeší uživatelský oprávnění).

Pročti si kdyžtak ten odkazovanej manuál a dozvíš se víc :)
KEOSAN (958)|29.8.2008 09:55
1/ manipulovat s nimi ide bezne, pokial su pristupne napr. ako namapovany disk, ci nejaku obdobne simulujucu technologiu. Alternativou su ine sluzby ako FTP a podobne, kde sa pristupuje cez nejaky program. Manipulacia vsak zavisi casto od vykonu oboch pocitacov. Takze z pevneho disku by to bolo vo vacsine pripadov rychlejsie. Siet, ak bude fast ethernet, tak sa da ocakavat /podla pouziteho systemu/ cca 6-10MB/s. U gigabitu tak 15-20MB/s priemerne. U gigabitu aj rychlejsie by to slo, ale je tam viac premennych vo vykone, tak je to obmedzovane vzdy pomalsou stranou.
2/ to sa da, napr. ak bude system pouzivat nejaky setriaci rezim spanku. Napr. tusim teraz bolo v recenziach o jednoplotnovych diskoch na svethardare.cz pisane tusim o niektorych diskoch, ktore sa jumperom prepnu, ze su neustale v standby mode, co je vyhodne pre obcasny pristup k datam. Ale pocitac/server bude musiet bezat. Eventualne by sa dalo pouzivat suspend to RAM, ci suspend to disk v kombinacii s wake on lan. ALE: caste zapinanie pocitaca a aj HDD je pre tieto zariadenia skor na skodu ako na osoh. Cize usetri sa par korun na energii, ale zivotnost ide dole.
3/ aky software myslis ? Pre bezne zdielanie staci pouzitie klasickych prostriedkov obsiahnutych uz v systeme. Pre niektore systemy ako iSCSI je tusim potreba doinstalovat nejake sw.konektory. Pri pouziti napr. FTP staci mat nejakeho FTP klienta pre manipulaciu.
simontpf (44)|29.8.2008 10:03
[QUOTE=KEOSAN;156502]
3/ aky software myslis ? Pre bezne zdielanie staci pouzitie klasickych prostriedkov obsiahnutych uz v systeme. Pre niektore systemy ako iSCSI je tusim potreba doinstalovat nejake sw.konektory. Pri pouziti napr. FTP staci mat nejakeho FTP klienta pre manipulaciu.[/QUOTE]

Myslím přímo ten software od WD, který mapuje ten síťový disk - jestli ten prostě nepočítá s tím, že je v síti připojený v jednu chvíli vždy jen jeden takový externí disk.
KEOSAN (958)|29.8.2008 10:07
[QUOTE=simontpf;156505]Myslím přímo ten software od WD, který mapuje ten síťový disk - jestli ten prostě nepočítá s tím, že je v síti připojený v jednu chvíli vždy jen jeden takový externí disk.[/QUOTE]

Aha. No je to mozne, ak pouziva nejaku napevno danu adresu, alebo meno, ktore sa neda zmenit. Myslim, ze by stacilo do HTPC dat vacsi HDD, nazdielat ho. Pri pripadnej potrebe si ho zapnut, ci pouzivat suspend to disk, si suspend to RAM. Pripadne moznost pouzivania wake on lan.
simontpf (44)|29.8.2008 10:21
[QUOTE=KEOSAN;156509]Aha. No je to mozne, ak pouziva nejaku napevno danu adresu, alebo meno, ktore sa neda zmenit. Myslim, ze by stacilo do HTPC dat vacsi HDD, nazdielat ho. Pri pripadnej potrebe si ho zapnut, ci pouzivat suspend to disk, si suspend to RAM. Pripadne moznost pouzivania wake on lan.[/QUOTE]

Do konkrétního PCdla bych to nerad dával. Navíc jsem nespecifikoval ve svém pvním postu přesně pojem "větší množství videosouborů". Pro začátek se mi jedná asi o 8TB videa ve full HD, ale objem dat bude narůstat, takže počítám že dostat se na 20-30 TB během dvou let nebude problém. A to bych už asi v jednom PC řešil těžko. Proto jsem se rozhodl pro externí řešení a proto si myslím, že disky připojené přes LAN jsou ideální volbou, neboť není ničím limitován počet připojených disků. Ale třeba se v něčem pletu.
maracze (2)|29.8.2008 10:26
1) No lze s nima manipulovat úplně normálně, jen je spravuješ v tomto pc pod sekcí síťová úložiště, nikoli pod jednotky místních disků.
2) Bude ti běžet asi tak stejně jako každej disk, jakmile ho zapneš, tak bude běhat dokavaď ho zase nevypneš :)
3) Tohle záleží čistě na tom hubu, přes kterej to budeš mít připojený k pc. Ale jestli chceš nějakej switch do kterýho to píchneš, a rozvedeš pak do toho pc a htpc pak by neměl bejt problém s připojením ani rychlostí. Moc se toho bojíš, ale není čeho se bát. Horší by bylo kdybys to plánoval strkat do nějakého USB hubu, jak jsem to měl já v plánu. Chtěl jsem si pořídit dva boxy na HDD a z nich to vést do routeru, který měl USB výstupy. Když sem si ale četl příspěvky těch, který to zkoušeli, a pak se museli spokojit s přenosovou rychlostí kolem 10Mb/s ..
Logout (4018)|29.8.2008 10:50
No, hele, pokud se jedná o 8TB souborů, tak to je orpavdu na pořízení speciálního datovýho úložiště. Už z toho důvodu, že na něm můžeš udělat raid a tak máš pak např. mnohem snažší zálohy...
Za 8 externích terabitovejch disků dáš o 8tisíc víc, než za interní. Za to už máš i spešl řadič do PC, kterej Ti zvládne RAID 5 a máš aspoň trochu data v bezpečí (i když jestli to sjou cenný data, tak bych radši dělal kopie jinam).
Nehledě na to, že gigabitovej switch o víc než 8 portech stojí taky ještě poměrně dost...

Ty disky přes LAN, brrrrr - dovedeš si představit jejich správu? Zálohování? To máš představu, že poběžej furt, nebo budeš zapínat vždy ten jenden, na kterym je požadovanej obsah? A tolik mountovanejch složek do PC, brrrr.... Todle řešení se mi nelíbí. Myslím, že časem, až by těch dat bylo 40TB a vršili by se ti doma stohy externích hdd, tak by se ti taky nelíbilo :-)

Postav nějakej PC, nejlíp na serverový desce (s PCI-X, líp seženeš další řadiče), s nejlevnějším CPU a pokudmožno víc síťovkama. Do něj nastrkej interní disky (třeba [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]), těch stačí šest, nejlíp z nich udělej RAID (1 či 5), pak jich ale potřebuješ víc... a máš to...
KEOSAN (958)|29.8.2008 10:52
[QUOTE=simontpf;156516]Do konkrétního PCdla bych to nerad dával. Navíc jsem nespecifikoval ve svém pvním postu přesně pojem "větší množství videosouborů". Pro začátek se mi jedná asi o 8TB videa ve full HD, ale objem dat bude narůstat, takže počítám že dostat se na 20-30 TB během dvou let nebude problém. A to bych už asi v jednom PC řešil těžko. Proto jsem se rozhodl pro externí řešení a proto si myslím, že disky připojené přes LAN jsou ideální volbou, neboť není ničím limitován počet připojených disků. Ale třeba se v něčem pletu.[/QUOTE]

Tak pre taku manipulaciu by uz bol vhodny vacsi server, pripadne aj RAID pole, vhodna UPSka. V skrinke - kde sa bude pocitat s viac poziciami pre HDD. To sa jednak predrazi a tiez elektriku to bude nieco stat.

To uz neni na domace riesenie, ale na riadne profesionalne. To aj vacsina firiem ma toho menej... :)

Otazne je, co z toho bude clovek robit. Ak sa jedna o archivaciu, tak co napr. datove velkokapacitne pasky ? Ale to by bolo asi zdlhavajesie. To su uz slusne kapacity....
simontpf (44)|29.8.2008 11:07
[QUOTE=KEOSAN;156532]
Otazne je, co z toho bude clovek robit. Ak sa jedna o archivaciu, tak co napr. datove velkokapacitne pasky ? Ale to by bolo asi zdlhavajesie. To su uz slusne kapacity....[/QUOTE]

no jak uz jsem psal, jedna se o videosoubory, takze mi jde jen o prehravani ... proste si chci doma pustit HTPC a vybrat na co budu koukat ... uz me to nebavi porad se prehrabovat ve stovkach disku a hledat kde mam co + to pak kopirovat na hdd, aby mi tam pri prehravani nervala DVD mechanika
simontpf (44)|29.8.2008 11:10
[QUOTE=Logout;156529]Ty disky přes LAN, brrrrr - dovedeš si představit jejich správu? Zálohování? To máš představu, že poběžej furt, nebo budeš zapínat vždy ten jenden, na kterym je požadovanej obsah? [/QUOTE]

No a prave to byla jedna z puvodnich otazek - jestli se tyhle externi LAN disky umi sami "suspendnout", kdyz se k datum na nich ulozenym nepristupuje.
Zalohovani neni treba resit - vsechna data nez jdou na tyto "ulozne" disky jsou zalohovana na dalsi media a zmeny se ve videosouborech delat nebudou, takze pravidlne zalohy odpadavaji.
Logout (4018)|29.8.2008 11:47
No, suspendujou se, ale musej čekat na signál z LAN, takže jim čip aspoň trochu běží. Navíc tam budeš mít zapojenejch osm zdrojů, a každej zdroj něco žere i když se z něj nic neodebírá.