Upadlý WD3200AAJS
Hezké odpoledne. Díky mé nekonečné nešikovnosti mi za běhu spadnul z metrové výšky na zem Westerní pevný disk v externí krabičce. Dělá od té chvíle po zapnutí divné zvuky a nehlásí se v systému. Předpokládám, že není nic, co bych s tím mohl dělat sám — máte někdo zkušenosti s firmami, které obnovují data z takhle poškozených disků? Důležitá data jsem měl samozřejmě zálohovaná, takže mi o to zase tolik nejde, jen se mi těžko loučí se sbírkou ne úplně snadno sehnatelných filmů.
[QUOTE=lukax;157226]Hezké odpoledne. Díky mé nekonečné nešikovnosti mi za běhu spadnul z metrové výšky na zem Westerní pevný disk v externí krabičce. Dělá od té chvíle po zapnutí divné zvuky a nehlásí se v systému. Předpokládám, že není nic, co bych s tím mohl dělat sám — máte někdo zkušenosti s firmami, které obnovují data z takhle poškozených disků? Důležitá data jsem měl samozřejmě zálohovaná, takže mi o to zase tolik nejde, jen se mi těžko loučí se sbírkou ne úplně snadno sehnatelných filmů.[/QUOTE]
http://www.datarecovery.cz
http://www.datarecovery.cz
Ale počítej že záchrana bude stát řádově tisíců korun, nakonec možná vyjde levnějí je znovu sehnat :-/
Dá se s nimi domluvit, že řeknou cenu předem. Na zem spadlá 80 GB loni stála 1.798,- Kč bez DPH. Al ekoupil jsem hned u nich nový..... Tam mi data nahrály
Děkuji, vypadá to rozumně. Mají dokonce i studentskou slevu... Zkusím se tam stavit. Měl bych být vlastně rád, že jsem nepřišel o nic, co za větší obnos jednoznačně stojí. :-)
Ohledně ztráty dat toliko. Opravdu záleží na ceně těch dat. Pokud jsou to znovu získatelná data, nevyplatí se to, ceny bývají opravdu vysoké. Pokud jsou to důležité data, musí být zálohovány. Proč to píšu. Setkal jsem se v praxi se zákazníkem, který celý zoufalý prosil o pomoc v záchraně disku, proč? Tři roky nezálohovaného účetnictví. Myslel jsem, že nikdo lehkomyslnější už není, a po roce ho trumfnul jiný se stejným problémem, jen to účetnictví bylo za 6 let. To jsem prostě nevěřil vlastním uším.
A ohledně datarecovery, nevím, jako moc je ta firma spolehlivá(i když je známá), ale zažil jsem záchranu dat přímo od WD. Zákazník si prosadil, že chce disk vyreklamovat, což jsme ale po obnově dat nechtěli(pravděpodobně by disk otevřeli). Zákazník přímo přes WD poslal disk do nějakého centra od Westernu v Polsku, kde mu data zachránili(zaplatil to samozřejmě, nevím kolik) a disk byl i potom dále reklamovatelný(dostal o tom potvrzení). Zkus pátrat na webu WD (pochopitelně nesmí být pro reklamaci vidět fyzické poškození )
A ohledně datarecovery, nevím, jako moc je ta firma spolehlivá(i když je známá), ale zažil jsem záchranu dat přímo od WD. Zákazník si prosadil, že chce disk vyreklamovat, což jsme ale po obnově dat nechtěli(pravděpodobně by disk otevřeli). Zákazník přímo přes WD poslal disk do nějakého centra od Westernu v Polsku, kde mu data zachránili(zaplatil to samozřejmě, nevím kolik) a disk byl i potom dále reklamovatelný(dostal o tom potvrzení). Zkus pátrat na webu WD (pochopitelně nesmí být pro reklamaci vidět fyzické poškození )