Hraju L2 a znenadání růžová obrazovka. Pc samozdřejmě nereagoval na nic jiného než tvrý restart. Po 10ti minutách následovala zelená obrazovka a ten samý případ co před tím. Napadlo mě, že se asi přehřívá.
Stáhnul jsem si program "speedfan", ve kterem mě znepokojila teplota "core". Dosahovala přes 50 stupňů a byl u ní plamínek. Při zapnutí L2 nám teplota "core" vyšplhala přes 70 stupňů. Odmontoval jsem tedy chladič a otočil o jednu dírku. Nechal jsem odmontovaný kryt celého pc kvůli lepšímu proudění vzduchu. Teď se mi při hraní L2 teplota "core" vyšplhá z 45 na 55 stupňů, ale teplota CPU vzroste z 32 až na 70 stupňů.
Co s tím? Je to zcela normální?
Děkuji předem za všechny rady.
Stáhnul jsem si program "speedfan", ve kterem mě znepokojila teplota "core". Dosahovala přes 50 stupňů a byl u ní plamínek. Při zapnutí L2 nám teplota "core" vyšplhala přes 70 stupňů. Odmontoval jsem tedy chladič a otočil o jednu dírku. Nechal jsem odmontovaný kryt celého pc kvůli lepšímu proudění vzduchu. Teď se mi při hraní L2 teplota "core" vyšplhá z 45 na 55 stupňů, ale teplota CPU vzroste z 32 až na 70 stupňů.
Co s tím? Je to zcela normální?
Děkuji předem za všechny rady.
Stáhni si prográmek core_temp z našich stránek. SpeedFan nemusí ukazovat přesně. Pak pomocí ORTHOSu můžeš procesor pořádně zatížit.
A k chladiči: nemám zrovna po ruce věšteckou kouli abych zjistil jaký že to chladič vlastně máš. To samé skříň a v ní vyřešené chlazení.
Tak to sem dopiš a my zkusíme vymyslet jestli je to OK nebo ne :thumb
A k chladiči: nemám zrovna po ruce věšteckou kouli abych zjistil jaký že to chladič vlastně máš. To samé skříň a v ní vyřešené chlazení.
Tak to sem dopiš a my zkusíme vymyslet jestli je to OK nebo ne :thumb
Na te 8400 si nechal box chladic ? Jak vysoky je ten hlinikovy chladic? pokud to ma neco pres centimetr tak tyto box chladice jsou dost nevhodne .. Nedavno se mi jedno htpc samovolne vypinalo pri prac v biosu .. na chladici nesla udrzet ruka ... vyhrabal sem nejaky starsi box z e4500 kterej je trikrat takovy a vse jelo ok ..
NVIDIA GeForce GTX 260 = má grafarna
chladič je v boxu s procakem
hlinik na chadiči má opravdu 1 cm na výšku
chladič je v boxu s procakem
hlinik na chadiči má opravdu 1 cm na výšku
Ty chladice co ted intel dava k 8400 jsou naprosto k nicemu .. Podstatne se zmensila i krabice :) Kup toto v pohode to ten proc uchladi .. je to osvedcena a pomerne levna jistota Arctic-Cooling Freezer 7 Pro.
Nebo nebo trosku drazsi a robustnejsi reseni Arctic-Cooling Freezer Xtreme.
Nebo nebo trosku drazsi a robustnejsi reseni Arctic-Cooling Freezer Xtreme.
co se týče a vyřešeného chlazení.. na boku má 2 mřížky a u jedne co je ve stejné výšce jako chladič procaku je takova rourka, ktera ale nesedi na celý větrák.. momentálně mám pc odkryté
Podle tohohle: www.svethardware.cz/prehled-desktopovych-procesoru/22566-14 je u E8400 max. teplota 72°C.
Je to zvláštní, tenhle procák by měl v základu box uchladit bez problémů.
Říkáš, žes' odmontoval chladič. Předpokládám, že jsi ho očistil a nanesl novou pastu... Ptám se jen pro jistotu.
BTW, teď jsem zkusil měřit teploty SpeedFanem a je to opravdu nanic. Lepší je Everest nebo CPUID HW Monitor.
Je to zvláštní, tenhle procák by měl v základu box uchladit bez problémů.
Říkáš, žes' odmontoval chladič. Předpokládám, že jsi ho očistil a nanesl novou pastu... Ptám se jen pro jistotu.
BTW, teď jsem zkusil měřit teploty SpeedFanem a je to opravdu nanic. Lepší je Everest nebo CPUID HW Monitor.
Vyresis to vymenou chladice. Nejaky starsi intel box chladic mozna nekde jeste najdu .. kdybys mel zajem ..
Nechce sa mi verit ze je problem E8400 uchladit. Chladic je na 99% zle nasadeny.
Ruzova a zelena obrazovka - to nevyzera na problem s CPU ale s GPU. Prehriaty procesor zacina "throttlovat" co sa prejavi sekanim a celkovo spomalenymi reakciami. Na fest prehriaty sposobi vypnutie PC.
Ruzova a zelena obrazovka - to nevyzera na problem s CPU ale s GPU. Prehriaty procesor zacina "throttlovat" co sa prejavi sekanim a celkovo spomalenymi reakciami. Na fest prehriaty sposobi vypnutie PC.
Udelej jednoduchy test .. zapni orthos nech to pul minuty bezet a sahni na ten chladic (ale pozor spalis se) Kdyby byl chladic spatne nasazeny nebyl by vrelej..
[quote=decried;157724]Nechce sa mi verit ze je problem E8400 uchladit. Chladic je na 99% zle nasadeny.
Ruzova a zelena obrazovka - to nevyzera na problem s CPU ale s GPU. Prehriaty procesor zacina "throttlovat" co sa prejavi sekanim a celkovo spomalenymi reakciami. Na fest prehriaty sposobi vypnutie PC.[/quote]
Souhlas. Jak jsem psal, "Core" ve SpeedFanu je teplota GPU.
Na druhou stranu, ten CoreTemp ukazuje hodně vysoký teploty na CPU. Tedˇjsem ho taky projel v součinnosti s Orthosem (připomínám, že mám taky E8400) a teploty byly po stejném čase cca poloviční. Samozřejmě, chladím něčím jiným. Spíš mě zaujal rozdíl v kolonce VID tazatel má 1,2500V, já 1,2250V. Může to mít takový vliv?
Podle https://www.svethardware.cz/prehled-desktopovych-procesoru/22566-14 je maximum na 1,363V
Ruzova a zelena obrazovka - to nevyzera na problem s CPU ale s GPU. Prehriaty procesor zacina "throttlovat" co sa prejavi sekanim a celkovo spomalenymi reakciami. Na fest prehriaty sposobi vypnutie PC.[/quote]
Souhlas. Jak jsem psal, "Core" ve SpeedFanu je teplota GPU.
Na druhou stranu, ten CoreTemp ukazuje hodně vysoký teploty na CPU. Tedˇjsem ho taky projel v součinnosti s Orthosem (připomínám, že mám taky E8400) a teploty byly po stejném čase cca poloviční. Samozřejmě, chladím něčím jiným. Spíš mě zaujal rozdíl v kolonce VID tazatel má 1,2500V, já 1,2250V. Může to mít takový vliv?
Podle https://www.svethardware.cz/prehled-desktopovych-procesoru/22566-14 je maximum na 1,363V
pastu jsem nenanestl, pač doma žádnou nemám a nikdy jsem to nedělal... pasta byla sucha a tvrda, což je podle mě špatně ne?
chladič je naprosto chladny
chladič je naprosto chladny
V tom pripade je spatne nasazeny .. a pastu tam imho dat musis .. btw u box chladicu jsou vzdy tri poruzky pasty z dolni strany toho chladice.
Ne ale je potreba aby ty packy byly vsechny spravne zacvaknute v desce .. u toho cpu byl manual kde je to popsane na kazde te pacce je take sipka ktera znaci smer jak ji odjistit.
[quote=UmbertoArmani;157766]pastu jsem nenanestl, pač doma žádnou nemám a nikdy jsem to nedělal... pasta byla sucha a tvrda, což je podle mě špatně ne?[/quote]
Tak už to radši ani nezapínej. Sežeň pastu (např. AC MX-2) a nanes na CPU. IMHO je nejlíp kapku doprostřed, přitlačit a zavrtět. Nebo se podívej sem: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/17895-rozetreni-termalni-pasty
Tak už to radši ani nezapínej. Sežeň pastu (např. AC MX-2) a nanes na CPU. IMHO je nejlíp kapku doprostřed, přitlačit a zavrtět. Nebo se podívej sem: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/17895-rozetreni-termalni-pasty
Podle mě bude nejlepší koupit rovnou chladič. Freezer 7 pro, nebo Extreme.
Freezer 7 pro je za nějakých 375kč a má na sobě tu pastu už nanesenou.
Jinak samotnou pastu vezmi [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] za cca 75kč.
Freezer 7 pro je za nějakých 375kč a má na sobě tu pastu už nanesenou.
Jinak samotnou pastu vezmi [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] za cca 75kč.
To jsem navrhoval jako jeden z prvnich postu :) Ta pasta to poresi castecne ale stojim si zatim ze ten centimetrovy chladic co k tomu ted davaji to bude chladit velice neefektivne.
ten chladic je fakt hroznej, si pamatuju kdyz sem tenhle procak instaloval u kamose, docela sem na to cumel, navrhoval jsem zmenu, bohuzel lidi jsou zvykly nedelat zadny zmeny nebo nakupy navic, dyt je to chladic taky - o cemz pochybuju:)
jen mě napadá, že když se mi na začátku přehřívalo pouze "core" a CPU při zapnute hře bylo vpořádku, tak tomu pomohlo asi odkrytí krytu a ten procak jsem si po**** sám.. neni to tak?
Ano, s největší pravděpodobností mu nesedla ta demontáž chladiče.
Ještě jednou - až budeš mít chladič CPU zpátky, stáhni si CPUID HW Monitor a otestuj zahřívání GPU. Pokud SpeedFan ukazoval na "Core" 70°C, mohlo to být ve skutečnosti i víc. Normálně by GPU neměla mít s touhle teplotou žádný problém.
Ještě jednou - až budeš mít chladič CPU zpátky, stáhni si CPUID HW Monitor a otestuj zahřívání GPU. Pokud SpeedFan ukazoval na "Core" 70°C, mohlo to být ve skutečnosti i víc. Normálně by GPU neměla mít s touhle teplotou žádný problém.
[QUOTE=UmbertoArmani;158297]....ale GPU stale na 70ti stupnich[/QUOTE]70°C v klidu? Zkus jí zahřát, třeba Furmarkem, a sleduj, kam až to vyleze....
70°C pro GPU není tak hrozný jako pro CPU ;)
70°C pro GPU není tak hrozný jako pro CPU ;)
Celkem by me zajimalo kolik ti ted ten procesor s tim chladicem dela pri 100% zatezi muzes to zmerit ?
Takže ještě jednou, co máš za GPU? Předpokládám, že je chlazená referenčně. Potom by mohlo pomoct Accelero, ale to závisí právě na typu karty. Změř teploty v zátěži, ale ne SpeedFanem. Možná bys mohl taky napsat zbytek sestavy, hlavně skříň a jak to máš celkově chlazený. Někdy totiž může otevření skříně působit kontraproduktivně.
[quote=UmbertoArmani;158317]62stupnu bez krytu pc[/quote]
CPU? Orthos? To mi příjde na box docela dobrý. Po jak dlouhý době?
EDIT: používej, prosím, citaci. Ať víme, na co odpovídáš.
CPU? Orthos? To mi příjde na box docela dobrý. Po jak dlouhý době?
EDIT: používej, prosím, citaci. Ať víme, na co odpovídáš.
skrin: ML LYNX-EC5454 Black,max.450W FORTRON,12cm,PFC,tubus(SB)
deska: ASUS MB Sc 775 P5Q PRO, Intel P45, DDR2
procesor: CPU INTEL Core 2 Duo E8400 3,00GHz(1333MHz) 6MBL2 LGA775 - BOX
pamet: DIMM DDR2 4GB, 800MHz, A-DATA, CL4-4-4-12 (KIT 2x2GB) Extreme Edition
grafika: ASUS VGA nVidia ENGTX260/HTDP/896MB, HDTV, 2DVI, HDCP
stačí tohle?
deska: ASUS MB Sc 775 P5Q PRO, Intel P45, DDR2
procesor: CPU INTEL Core 2 Duo E8400 3,00GHz(1333MHz) 6MBL2 LGA775 - BOX
pamet: DIMM DDR2 4GB, 800MHz, A-DATA, CL4-4-4-12 (KIT 2x2GB) Extreme Edition
grafika: ASUS VGA nVidia ENGTX260/HTDP/896MB, HDTV, 2DVI, HDCP
stačí tohle?
[QUOTE=UmbertoArmani;158322]87stupnu pri konci zateze GPU FunMarkem[/QUOTE]Nee, nepouštěj benchmark, ale Stability test (zvol na úvodní obrazovce) + můžeš přidat i nějaký MSAA a nech běžet, než se ustálí teplota GPU ;)
No, pěknou kartu máš.:thumb
Ta skříň, to je tohle: www.partis.cz/index.php?gid=415 ? Ta nebude na chlazení nic moc. Co jsem koukal, ten zdroj je pro tuhle kartu taky na hranici. Nechci ti to pomlouvat nebo shazovat, to v žádném případě, jen se snažím přijít na to, proč to blbne. Taky jsem koukal na test a tam došli na 84°C. To, ani těch 87°, by neměl být problém. Např. moje karta s ref. chlazením a v defaultu zapíná chlazení na 100% až při 90°C.
Ta skříň, to je tohle: www.partis.cz/index.php?gid=415 ? Ta nebude na chlazení nic moc. Co jsem koukal, ten zdroj je pro tuhle kartu taky na hranici. Nechci ti to pomlouvat nebo shazovat, to v žádném případě, jen se snažím přijít na to, proč to blbne. Taky jsem koukal na test a tam došli na 84°C. To, ani těch 87°, by neměl být problém. Např. moje karta s ref. chlazením a v defaultu zapíná chlazení na 100% až při 90°C.
Tak to je dobrý, to jsou odpovídající teploty týhle karty.... a CPU podle screenu taky celkem v pohodě ;)
se zavřenou skříní mi při 100stupnich vypustila grafarna.. vypnul jsem pc a nechal chvili zchladnout