Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Banalni operace - zkusenosti z nemocnice

trodas (1753)|16.9.2008 23:27
Shodou neprijemnych okolnosti mi byla nedavno zlomena komplikovane prava ruka, konkretne kost drzici malicek a tento i s kloubem zarvan v uhlu 40° do me ruky.

Nejdrive mi to jen mlady doktor narovnal (velmi bolestive i s umrtvenim) a zrentgenoval a ze postaveni kosti je uspokojive. Za pet dnu na kontrolu. Kontroly se delaji jen DOPOLEDNE, takze az sesty den jsem se dostal na radu, rentgen a ouha - boli to tak proto, ze je to zase cele o 40° vytoceno. Takze operace. Zajel jsem si domu pro veci, nechal jsem doma auto a v ctvrtek odpoledne jsem nastoupil v 16h v nemocnici. Veceri jsem nedostal zadnou, pry predoperacni dieta. Vzali mi krev, zmerili tlak a tak. Ze v patek mi to zoperuji. Patek rano, zadna snidane (predoperacni dietka) a dlouhe cekani. Az v 11:30h (!) me vzali na operaci. Po tom cekani jsem se na ni primo nadsene hnal. Pomocna sila jenz me tam odvedla mi ale zpet nevzala boty a domaci pyzamo, kdyz me na operaci ruky prevlekli do tzv. "andela" ...
Na opercnim sale trvalo 20 min predoperacni vysetreni, zavedeni kapacky a nez nachystali rentgen a dalsi pristroje, tak jsem si mohl vychutnavat cely operacni sal, prikurtovani, preskladavani pristroju, oblekani personalu do protiradiacnich cervenych zaster kvuli tomu rentgenu a "sterilizaci" rentgenu pretazenim igelitove tasky pres jeho vrsek a tak :) Velmi povzbudive, ale jeste vic me znervoznil personal s ostrymi predmety v rukou, nervozne cekajicimi az mi na pravou ruku dovezou nejakou specialni podlozku aby me mohli pustit oblbovaka a ja se nezranil jak mi spatne ruka - posledni neuvazana koncetina :) Konecne operace, cirka 20 min, bez komplikaci, probouzim se hned na vyjezdu z operacniho salu, zadne dospavani. Ruka boli jako vsichni certi, ale zadne potize, mluvim, motoricke pohyby v poradku, vse v poradku. Odhanim sestricku at se venuje narocnejsim pripadum, banalni operace jako je ma nevyzaduje kontrolu tlaku kazdych 5 min :) Tim nene "pipaka" na muj pulz. Asi jsem nemel zminovat, ze mati je presvedcena, ze musim mit dedicnou nedomykavost chlopni... Navic nemam zadne komplikace, takze je to zbytecne.
Sestricky na salu jsem se optal uz pred operaci, kdy budu moci zkusit jist, mam ukrutny hlad. Rikala ze za hodinku a pul, mozna za hodinku to muzu opatrne zkusit, kdyz nebudu zvracet tak je to OK. Fajn.
Na pokoji zjistuji ztratu pyzama i me obuvi. Misto svaciny davka antisracek do jehly, kterou mi nechali v leve ruce. (muj otec pri pichani injekci i omdlival a ani me to nedela dobre, neomdlel jsem sice jeste, ale soufl se mi dela) Vecer vecere stale zadna, pry pooperacni dieta. Dalsi davka antisracek pres jehlu, kontroly tlaku a teploty jiz jen jednou za hodinu. Zadne komplikace, cize zcela zbytecne... Dotazy na to, jestli jsem byl curat - protoze jinak me vycevkuji. Pomyslim si neco o Clinik SadoMasu a o tom, jak hladovy a bez tekutin mam asi tak curat, ale co uz. Prvni sestricka me uklidnila ze me tu jehlu vecer vytahnou, nocni sluzba co me napumpovala dalsi davkou to ale odmita a tvrdi ze tam MUSI zustat.
Jiz jsem tedy teoreticky vic jak 24h o hladu a mam jit spat hladovy, s bolesti v ruce (dva 5 - 6cm draty v ruce nejsou zadna legrace) a jehlou + hadickou v ruce druhe. Fakt parada.
Pristi den dostanu konecne snidani, dva rohliky, male kousek masla a medu + caj ci kavu. Jak si s jednou rukou v gipsu a bolavou (prava) a s druhou s jehlou v zapesti mam nakrajet rohliky a namazat si je nikdo neresi. Je sobota.
Uz v patek vecer jsem mohl jit domu, bez jehly a bez problemu.
Dostal jsem se z jejich sparu az v pondeli, bez reverzu, ale take bez propousteci zpravy. To jeste nikdo nemel hotovou, nikdo mi nerekl jak to dopadlo, az jak jsem v pondeli mel dalsi rentgeny, tak jsem se na to podival sam a videl jsem, ze postaveni sice neni co byvalo, ale co se da delat. Modelka ze me nebude, snad to rozhybu.

Pouceni z nemocnice - bez rodiny a zasoby potravy se neobejdete. Predoperacni dietka - budiz. Pooperacni dieta je nesmysl, zvlaste pokud mate jednoduchou operaci (ne zaludku a tak) a nemate komplikace. V rozporu s tvrzenimi sestricek na chirurgii jsem si 1h po operaci zkusil ukousnout jablka a pozoroval jsem, co na to zaludek. Nerikal nic, tak jsem opatrne pokracoval a nakonec jsem stapal asi 2kg jablek, cely velky balik susenek a pul kila hroznu, pricemz jsem pro legraci spolunocleznikum neustale deklamoval, jaka je ta dieta hruza a jak strasne trpim hlady :) Po vypiti 2l tekutin jsem take navstivil WC, cize ani hlaseni meho spolunocleznika o tom, ze jsem na WC nebyl neprimely sestricky k cevkovani, kterym mu ony take po jeho operaci v ctvrtek vyhrozovaly, hned jak jsem prijel.

Zaver z toho plynouci - v nasem zdravotnictvi se neuveritelne plytva vysetrenimi na jedne strane a neuveritelne setri na strave pacientu. Jidlo nedostanete zadne (jak se pak mate zahojit a uzdravit?) ale vysetreni a kontrol je prehrsel, i kdyz nemate zadne komplikace, ani zvysenou teplotu. Necini se rozdilu mezi banalni operaci ruky bez transfuze, jen se zaskrcenim, a komplikkovanym zakrokem operacnim. Perou do vas konske davky antibiotik, i kdyz nemate ani zvysenou teplotu ani tlak, coz znaci bezproblemovost. Muci vas pooperacni dietou, i kdyz neni zapotrebi. Nereknou vam nic o vykonu a nic o prognoze. Nereknou vam, jak se operace povedla, nedovite se nic.

Mam dojem, ze to neustale kontrolovani tlaku a teploty je pouze bodove rejzovani, stejne jako muj 5-ti denni pobyt v nemocnici, kdyz to slo zfouknout za dva. Nejsem doktor, abych mohl honotit jestli vrazeni 2ks Kirschner dratu do ruky vyzaduje 2x konskou davku antibiotik, ja mel za to, ze ty veci jsou snad sterilizovane, nez je do me vrazi... nebo ne?!
Treba me nekdo vyvede z omylu.

Tak jako tak jsem byl rozcarovan zbytecnosti mnohych veci, hlukem ze sesterovny v noci, kdy maji pacosi preci spat a ranimi budicky nekdy v 6:30, kdyz je nam stridani smen prekticky lhostejne a teplomery nam stejne obcas zapomenou pak v 9h vyzvednout.

Chapu, ze jsem byl banalni pripad, a ze pravidla jsou nastavena na slozite pripady. Nicmene prave nediferenciovani je podle me nejvetsim plytvanim prostredky.

Vase zkusenosti?
Withman (1337)|17.9.2008 00:26
To by mě zajímalo, co jsi s tou rukou dělal...:notsure
matyyy (2527)|17.9.2008 00:36
ja sem nastesti za poslednich 10let byl v nemocnici jen 2x a nikdy nic vazneho
jednou na odoperovani jakehosi dedicne "nadoru" z ruky - umrtveno lokakou necitil sem jen dlan, prisel sem, pul hodky se v tom chirurg hrabal skalpelem, odesel -- takhle vypada banalni operace

a pak s tristivou zlomeninou 2prstu (na prostrednicku to koupil i kloub) za to ze sem prisel az po tydnu sem dostal sadru az po loket -- fakt supr vec
Zoidik (1405)|17.9.2008 05:51
Takový gurmán jako jste vy hoši nejsem, ale katetrizaci srdce jsem si celkem pěkně užil. Přes hodinu jsem ležel pod rentgenem s umrtvenými třísly koukajíce na doktora jak mi přes ně strká tři dráty do srdce aby ho mohl elektrickými impulzy stimulovat a ve finále mi říct, že nenašly to co hledaly. Ale nebylo by to české zdravotnictví aby nenašly vubec nic. Velky elektrický odpor mezi srdeční sini a komorou. Následující týden byl taky super. Chodil jsem jak namr*aná kačena
pas!k (3765)|17.9.2008 07:19
Moje posledni dojmy z nemocnice jsou velice podobne .. navic mi ukradli veskere doklady telefon a jeste nekdo falsoval podpis na prijmacim protokolu :) Jenze co se da cekat kdyz odborny personal bere polovinu platu delnika :)
Aigor (201)|17.9.2008 09:00
No fuj to bylo počtení...:rolleyes:
Zkušenosti podobný, navíc patřím k těm, co mají fóbii z jehel (nejen do mě), takže každá návštěva nemocnice = zelenejch ksicht a šance na omdlení...

Moje zážitky z operace kolene jsou dost podobné. Vychruplo mi koleno při jedné kreaci v akrobatickým rokenrolu v pokročilých tanenčních (jen se smějte, jsem zvyklej :D, ale partnerka neměla zrovna podváhu a jelikož jsem s ní nechtěl z 1,8 metru praštit na parkety, potlačil jsem padací reflex a odneslo to koleno :cry ) Bolest celkem žádná, ale chodit nešlo, takže 1km na nádraží jsem skákal po jedné noze za posměchu okolojdoucích - asi z přesvědčení, že jde o vydařenou sázku. Moje taneční partnerka se navíc urazila, že simuluju a nestihnem okresní soutěž.
Doktor se mi na to druhej den podíval - to už bylo koleno asi 3x takový, vypustil ze mě pár litrů vody a dalšího bordelu a šup na operaci.
Předoperační dietu jsem prožral tajně ze zásob doma, sestřičce jsem statečně lhal o pravidelné stolici, takže měli všichni radost, ale humor mě přešel s kapačkou na sále. Jediný co si pamatuju byla skupinka velice sympatických mladých studentek medicíny, které se přišly něčemu přiučit :p
Po operaci byly nejhorší ty dlouhý hodiny s kapačkou - představa mít v sobě jehlu a nesmět pohnout rukou byla naprosto šílená :runaway
Ty jejich nemocniční blafy jsem odmítl, naštěstí rodinka mě dobře a pravidelně zásobovala a stejně z jednoduchého kontrolního zákroku se vyklubal pobyt v nemocnici na 8 dní - doufám, že hoooodně na dlouho mě nic podobného nečeká :eek:
jean2005 (5)|17.9.2008 09:16
Já mám naštěstí zatím kliku, ale mou drahou polovičku už doktoři několikrát málem zabili. Má hyperfunkci štítné žlázy, což se dá poměrně snadno zjistit z krve, ale bylo to v úžasné pardubické nemocnici, takže ji místo toho rok léčili na všechno možné od nervů po zablokovanou páteř (a málem jí přitom při "manipulacích" zlomili vaz, protože má částečný srůst dvou obratlů v krční páteři. Opět: je to vidět na rentgenu, ale někdo je holt slepý...)). Až když se dostala do HK fakultní, tak na to přišli hned z prvního odběru krve. A gratulovali jí, že je ještě vůbec živá a může se hýbat a chodit, potom, co jim popsala, co s ní tady v pardubkách prováděli.
Sieben (513)|17.9.2008 09:18
heh, tak to tě lituju...a co pyžamo a obuv? Nestěžoval sis? žádná náhrada škody? Musíš dělat bububu :) .angry
-ale až tě pustí..dokud tě mají ve své moci..musíš být hodnej..nebo mt jistotu, že ti dají najíst a nebudou tě oblbovat sračkama...

/ jiak proč Trodas utrpěl komplikovanou zlomeninu?/ asi nezaplatil kamarádům z Asie za dodávku kondíků :D :D :D
-řekli ti, co ti zlomí příště? :D

já byl v nemocnici s naprasklou čelistí...
přeletěl sem přes řidítka...babička si myslela, že mám jen zánět v zubu - špatnou stoličku či co(já se nepřiznal že sem spadl)... tak sem s tím asi 4dny žil...poté co mi tvář natekla úplně a nemohl sem pořádně jíst...sem šel za zubařkou, tam i to zrentgenovala a řekla že musím na operaci - měl sem tam všude hnis.

Tak sem byl v nemocnici...byl sem tehdy ve 4.třídě ZŠ...rozotmilejš než dnes..nemocnice u sv.Anny
-sestřičky hodný, milý a pěkný...staraly se o mě ukázkově... :thumb :) já si nestěžuju, měl sem se super...

šel sem na operaci - úplně mě uspali, vzbudil sem se až v posteli s hadičkou ve tváři kudyma odtékal hnis...a nemohl sem nic tvrdýho..jen tekutou stravu..měl sem prvně kapačku...hrůza, já měl hlad...žaludek prázdnej..ááá :runaway

na sestřičky sem dělal smutný oči...staraly se o mě:) a pak sem vyžebral lívanečky(hned ten den večer)...takže mě samy sestřičky krmily lívanečkama, který sem nesměl, ale já je hrdinsky pokousal a snědl, to byla slast :)

A od pána co ležel vedle sem dostal celej balíček piškotů

Takže můj pobyt v nemocnici byl super!

A chodil sem do parku, kde sem odpočíval.. :)
no a ak sem musel do školy:(

Jizvu mám dodnes, blbě se mi tam holí...ale dá se to.
mech13 (5526)|17.9.2008 09:28
njn, to ja ani nebudu popisovat co vsechno se delo v kromerizske nemocnici, ale jestli nekoho z vas kdy napadne tam jit, tak i kdybyste meli s useklou nohou sednout na kolo a jet do vyskova nebo brna tak to udelejte.

abych naspal aspon neco, tak jim tam lezela jedna holka s kterou nikdo nevedel co ji je, sileny horecky, sotfa se drzela, az to bylo vazne kriticky a porad nikdo nic nevedel tak ju vrtulnikem prevezli do brna, tam ji okamzite vyrezali slepak a bylo po problemech:runaway
Ritchie83 (369)|17.9.2008 10:00
Jakákoliv operace s ne-lokální anestezií není banální už kvůli té anestezii! Nechápu údiv, že je vám monitorována srdeční činnost, když oznámíte, že máte podezření, že vaše srdce není úplně zdravé. Mě by naopak silně znervózňovalo, pokud by mou srdeční činnost nechali bez dozoru. Spoustu věcí, které vy považujete za zbytečné, musí ošetřující personál provést, aby byl krytý před žalobou o zanedbání péče, že nepostupoval lege artis, kdyby se přihodily komplikace.
Lax (97)|17.9.2008 10:36
Tak to já byl za poslední dobu v nemocnici 2x:

Poprvý mě na chalupě chytila ledvinová kolika, tak mě odvezli do Kutnohorský nemocnice. Už v sanitce mi dali anestetika, takže když jsem tam dojel, tak už jsem byl bez bolestí a "v pohodě". A že mi ráno (pondělí) udělaj rentgen. Tak ho udělali a že vyhodnocení bude druhý den :stupid V úterý na něm nic nenašli, tak že ve středu mi udělají sono. Tak ve středu udělali sono a když mi ve čtvrtek oznámili, že ani sono nic nenašlo (nechápu, na ten monitor se čumí on-line), tak jsem se nasral, zažádal o revers a propouštěcí zprávu a odjel do Prahy. Jinak sestřičky se tam chovali slušně, ale řeknu vám, být na pokoji s člověkem v posledním stádiu rakoviny - nic moc.
V Praze mě to chytlo znova, tak jsem odjel do vojenské, tam mi během 2 hodin :thumb provedli rentgen a sono - na obranu KH tam taky nic neviděli - tak mě objednali na reflexivní rentgen, na ten jsem čekal 2 dny (nedovedu si přestavit, jak dlouho by to bylo v KH :eek:).
Pak ten šutr našli, a banálně jsem tam strávil týden, když mi ho ultrazvukem rozbili.

No a rok nato jsem měl nádor - šel jsem s tím do Motola, nastoupil jsem ve středu odpo a když mi řekli, že operace bude až v pátek, tak jsme se dohodli, že přijdu až ve čt odpoledne, že to bohatě stačí. Byl jsem tam týden a bylo to naprosto v pohodě, jen pro ty, co se bojí jehel by to moc nebylo, vzbudil jsem se po operaci a vedlo ze mě cca 5 hadiček :D
dkas (193)|17.9.2008 10:48
Přesně tak, letos sem byl 2x na "malých" operacích, jednou to bylo koleno v celkový anestezii a před měsícem mi vyndavali lipomek, kterej mi na žebrech vadil. To v celkový nebylo, ale zase to nebylo lokálně. Něco do mě naprali v obou případech, takže si ani z jedný operace nic nepamatuju. Po kolenu sem dostal kapačku, ale dávali tim do mě léky proti bolesti. Hned druhej den ráno mě pustili domů. Před měsícem jsem šel domů hnedle odpoledne (dělalli mi to dopoledne).
Ale dietky jsou pro to, protože hodně lidí špatně snáší nějaký anestezie, tak pro jistotu. A ty vyšetření prostě udělat musej, aby měli jistotu, že jsi v pořádku. Ono, kdyby tě nechali a pak si jim řek, že ti je blbě a oni zjistili, že něco zanedbali... Stejně tě monitorujou jen určitou dobu...
Dojigiri (1629)|17.9.2008 11:07
Já měl podobně zlomenou ruku když jsem byl malej (asi 12), malíkovou hranu (přišel jsem až po pár dnech, protože jsem nejdřív myslel jenom, že to mám naražený, hejbat s maličkem trochu šlo). Byl tam zrovna nějakej mladej doktor, dostal jsem lokální injekci, srovnal to a zasádroval, nebolelo to. Při kontrole za 2 dny tam byl jinej starší zkušenější doktor, po rentgenu zjistil, že je to špatně srovnaný, sundal sádru, bez umrtvení to v ruce zlomil a znova srovnal, tentokrát naštěstí už dobře. Ale řval jsem dost, proto si to doteď pamatuju :D - považoval jsem to docela za drsný, ale jak tak na to koukám, tak mohlo bejt i hůř :D.

Někdy vloni jsem byl na operaci zubů, museli mi vyndat 2 moudráky, který rostly vodorovně v dásni místo svisle, což byla taky lahůdka. Ale jenom v lokálním umrtvení, takže to nebolelo, ale všechno jsem vnímal, jak tam s tim rumpluje, rozlamování těch zubů byl taky pěknej hnus, pak mu to nešlo vyndat páč tam byla moc malá dírka, tak to vevnitř ještě dál rozlamoval, potem to zašíval, přitom vykládal okolostojícím celkem pěkným praktikantkám, jak se to správně dělá, přičemž ony sličné děvy mi mezitím vysávaly z pusy krev :D ... no ale naštěstí jsem nemusel zůstávat v nemocnici, ještě jsem pak v pohodě dojel domů autem.
Maxtor (321)|17.9.2008 11:18
V kraji velmi slavna, bohate financovana nemocnice v Krnove.. to, co zde popisujete je zlato.. jakepak sestricky, kde jste to videli.. tady to funguje tak, ze kdyz ji vidite a pozadate o pomoc jednou denne, muzete jasat, ze vam venuji svou pozornost..
Lekari..? Tady se nebudu vyjadrovat snad uz vubec.. prakticky vsichni operovani odchazeji z nemocnice zmrzaceni a zdravotne postizeni..
Informovanost..? To je asi vsude stejne.. nevite nic.. nikdo vam nic nerekne.. kdyz se zeptate a zvysite tlak na ty, co by kolem vas meli behat, jste hajzl, ktery se musi servat a obeznamit s tim, ze on tady neni pan, jinymi slovy, udelat jakykoli agresivni vypad, aby clovek zmlkl a na nic se neptal.. vysledek..? Opet nevite nic..
Diagnostika pred samotnym prijmem..? Chirurgie..? Je naprosto bezne, ze clovek odchazi z nemocnice s tim, ze mu prakticky nic neni a po trech tydnech je znovu prijiman s tim, ze svou nemoc zanedbal a muze byt rad, ze jej vubec vezmou.. ta operace, ktera cloveka ceka je samozrejme pouze a jenom dusledkem toho, ze uz tri tydny vi, ze mu neco je a kasle na to..

Priklad (je jich ale mnoho dalsich, psal bych zde romany) = Velmi blizka zkusenost (kamarad/soused) s tim, jak lekar (i po nekolika rentgenech) 3 tydny tvrdi, ze kotnik je v poradku a je pouze hodne narazen/vymknut.. vse je v poradku a urcite se to v nejblizsi dobe zpravi..
Posilam tedy kamarada za primarem, ktery je shodou okolnosti takovym novym, castecne neznamym sousedem.. primar pri prvnim pohledu na snimek oznamuje, ze by tam dal srouby, ale ze je to tak rozdrceny, ze jaksi neni kam.. okamzite chce otevirat s vidinou akutniho stavu..

Blil bych uz jen pri pomysleni na nemocnici.. ne proto, ze bych mel takovy odpor k temto praktikam (coz mam samozrejme take), ale proto, ze mam strach.. mistni slavna nemocnice, je sice cela opravena, jedna z nejchvalenejsich v kraji, nicmene dostat se do ni je sebevrazda.. prakticky nic zde nekonci dobre.. navic jsou zde lidi za dobytek, ktery pouze prochazi zlabem...
Dojigiri (1629)|17.9.2008 11:29
Jojo ... i to je jeden z důvodů, že zvažuju odchod do zahraničí, dřív než budu doktory skutečně potřebovat (zatím tomu tak naštěstí nebylo, a jsem za to velmi rád) - je to důsledek současnýho stavu zdravotnictví, kdy každej má nárok na stejnou péči, bez rozdílu, kolik skutečně odvádí na pojistném - a v důsledku pak zdravotnictví prostě nemá dost peněz na to léčit úplně všechny nejnovějšími drahými postupy, ale přesto se o to snaží, a raději se dá méně personálu a do investic. Skutečně dobrej doktor nemá problém, protože buď ho dostatečně zaplatí (méně případů v lepších nemocnicích) nebo odejde na západ, takže výsledek je ten, že dobří doktoři vzdělaní v ČR odejdou, zůstanou tu povětšinou jenom ti "slabší" a doplní se to Slovákama (nic proti, ale i ti dobří z nich raději půjdou ještě dál na západ, kde je o zkušené dobře vzdělané doktory zájem a dostanou tam "odpovídající" ohodnocení) a Ukrajincema, takže ve výsledku možná nebudete doktorovi ani rozumět, co vám vlastně říká.
Millisx (131)|17.9.2008 11:30
Já mám několik špatných zkušeností, rovněž by to vydalo na romány. Je mi na blití, jak se chovají lidé, kterým je pacient vydán napospas a věří jim, ať už je to obvodní lékařka či LSPP (čímž nehážu do pytle všechny, kteří samozřejmě jsou nepostradatelní a zachraňují životy.....). Prostě mám povětšinou zkušenosti hrozné....
Moje jediné přání je nedostat se do nemocnice a pokud umřít tak náhle a doma... opravdu se bojím, že mi někdy může být něco vážnějšího...:shut
dkas (193)|17.9.2008 16:07
Jak vás tady tak čtu, tak sem docela rád za to, že ten doktor, co mi dělal to koleno se odstěhoval do Švédska... A mám z tý operace i DVD, takže sem všechno viděl...
xmarek (1676)|17.9.2008 18:27
Jak tu diskuzi čtu tak pomalu docházím k názoru, že v našem zdravotnictví se za posledních 20 let nezměnilo vůbec nic. Raději se modlím, abych se jim znovu nedostal do pařátů. V minulosti jsem si pár takových story zažil a akorát jsem dospěl k závěru, že mi nikdy nic v podstatě nebylo. :cry
KEOSAN (958)|17.9.2008 20:20
U mna skusenosti poslednych mesiacov.

Zatrhlo sa mi materske znamienko, tak som isiel k vseobecnej doktorke, ze mi ho vyberie. Ale kdeze. Ta ma objednala o nejaky ten tyzden k dermatologicke. Tak som isiel tam, vyckal si par hodin. Prezrela ma a vraj to znamienko nemusi ist vonku. Predpisala mi nejake masticky a vodicky. Na stastie to pomohlo. Ale objavila ine znamienka u ktorych si nebola ista. Vraj mam ist ku ono-dermatologicke, ze to obzrie a ked sa jej to nebude pozdavat, tak ma poslu na chirurgiu, kde to vyberu a urobia rozbor. Nato im vravim, ze naco cakat, nech to vyberu hned, ved ten rozbor musia tak ci tak robit. Ale nie, musim k onko-dermatologicke. Tak som tam siel. Objednala ma za cca 2-3 mesiace... Na objednavkovy listok povodnej doktorky napisala datum. Tak som si zapisal do mobilu, datum a navsteva dermatologicky. Ked presli dane mesiace, isiel som - pozeram datum objednania a peciatka doktorky. Idem za tou doktorkou a od rana som tam cakal asi 3-4 hodiny. Ked som dosiel na radu, tak mi povedala, ze stojim u zleho doktora. Ukazal som jej objednavkovy listok. Ten je vraj jej, ale datum tam dala ta druha doktorka....

Takto vytoceny som siel teda za tou spravnou a ta, ze som mal cakat. Tak jej hovorim, ze odkedy sa pise objednavka bez podpisu na CUDZI objednavaci listok pod peciatku ineho doktora. Vraj si mam zobrat objednavacie cislo /bliziace sa k 50tke/ a pockat. Na to som uz nemal nervy /ani cas/ a s "podakovanim" opustil nemocnicu.
-----------------
Alebo pred par mesiacmi som bol na pravidelnej kontole srdca - ECHO vysetrenie. Po vysetreni sa lekarka opytala, ci mi sestricka robila EKG. Povedal som, ze nie. Pred 2oma rokmi mi najskor sestricka urobila EKG a doktorka ECHO. Tak som myslel, ze ma zoberie a dorobi vedla EKG. Ale kdeze, musim tam ist este znova. Objednala ma o 2-3 mesiace znova i ked maju 2 kancelarie, takze vysetrenie kludne mohla urobit.

Sakrble, co si myslia, ved clovek musi aj pracovat, aby z dani mohol platit doktorov....:o
---------------------
Alebo zubarka:

dojdete k zubarke a ta povie, ze vam nemoze urobit osetrenie /vypadnuta blomba/, pretoze potom by vam nemohla urobit v planovanom case preventivnu prehliadku. Lebo ta sa sice kona raz do roka v ten isty mesiac, ale nesmie sa konat vraj isty pocet mesiacov po osetreni. Tusim vtedy hovorili pol roka /na druhy rok uz vraj len 2 ci 3 mesiace/. Hovorim, to ked 2x rocne dojdem s nejakym problemom, to mi nebudete moct urobit ani preventivku ? Vraj nie... A to na preventivke trva poistovna, inac si to clovek zacvaka bez preventivky sam... Lenze tu clovek nedostane, ked sa nieco taketo vyskytne. Hotove Kocurkovo... :(
Millisx (131)|17.9.2008 21:49
KEOSAN: to se chce člověku až brečet, jak to čte.....:runaway

Moje bývalka, když šla k obvodní na kontrolu a ohradila se, že se jí nelíbílo, jak s ní jednala a jak ji léčila, když měla 40 horečky a sotva stála na nohou, se dověděla s ukázáním na kartotéku:"já mám plno, nelíbí se vám? běžte". Podotýkám, že to jí bylo tak zle, že asi kilometr domů šla skoro 3/4 hodiny. Co se přesně stalo v ordinaci si už moc nevybavuju.

Nebo když měla nějaké další potíže, byla na krvi, vypadalo to vážně, týden jak na trní a po týdnu v nemocnici info, že odebraná krev se "prostě ztratila", takže výsledky nejsou. A další a další perly ...
xmarek (1676)|18.9.2008 07:50
KEOSAN: A nebylo Vám nakonec dobře? :D :D

Osobně, když musím jít k doktorovi tak provedu následující úkon:
Nejprve se zeptám sám sebe jestli je to natolik akutní, abych i při ztrátě končetiny konstatoval, že je to v pořádku. A pokud ne, nejdu nikam.
Jediné co mě pravidelně vyžene k lékařovi jsou zuby. Naštěstí mám super zubaře, takže mi nevadí ani poplatek 30 kč. Ale jak se mi ho podařilo sehnat by vydalo na knihu. To co mi předtím opravovalo zuby (zdůrazňuji slovo TO) v některých kruzích nazývají telefonní ústředna a lihovar.
Aigor (201)|18.9.2008 08:40
Přihodím ještě jednu perličku se skutečně BANÁLNÍ věcí, jako je bradavice ;)

Někdy na střední se mi udělala bradavice uprostřed dlaně, když jsem vyzkoušel všechny babské recepty od bylinek po skákání dokolečka za úplňku o svatojánské noci, a nezabíralo ani nic lékárny, musela na řadu přijít doktorka. Asi po 3 měsících jsem se úspěšně probojoval do 2.levelu (na kožní). Tam mě doktorka ujistila, že nic jednoduššího neexistuje a poprvé jsem měl možnost se poznat s tekutým dusíkem.
Výsledkem byla asi 3cm boule uprostřed dlaně, se kterou jsem nesměl do vody a 2-3x denně ji převazoval. Jakožto ruka "psací" to byla během školního roku docela komplikace :notsure (učitelé měli samozřejmě jasno - simulant :stupid )
Když otoky asi po 14 dnech opadly a oloupala se kůže okolo, smála se na mě bradavice asi 3x větší. Následovalo replay celého kolečka - se stejným výsledkem :angry
Naštěstí jsem se doslechl i nějaké klinice plastické chirurgie, doporučili mě konkrétního doktora, tak jsem se objednal, za 4 dny přišel, žádné vyšetření, žádné procedury. Sestra mě píchla lokální umrtvovák, doktor pak asi 10sec jezdil něčím po ruce, pak mě tam dal malou náplast s tím, že večer si ji můžu sundat a je to všechno :eek: :thumb
Na památku po předchozích felčarech mi zbyla jen malá jizva - údajně ještě napotřetí a měl bych docela problém, protože mi to už začalo prorůstat dost hluboko a bylo by to komplikovanější.

..a to si řeknete "hloupá bradavice" :thumbdown
KEOSAN (958)|18.9.2008 09:03
To si clovek hovori, ze keby mal nejake onkologicke ochorenie, tak kym sa dostane na vysetrenie, to ho skor nechaju zgegnut... :mad:

K obvodnej doktorke chodim nerad. Sice je to vyborna doktorka, ale ked aj dojdem o 7:00h rano, uz aj tak ma cakaren plnu ludi :(

Ad bradavice: s tymi som mal na koznom zase pozitivne skusenosti. Predpisali mi totiz nejaky sajrajt, ktory pripominal lepidlo kanagon. Bolo to cire, huste. K tomu flasticka so stetcekom, podobna ako ma lak na nechty. Stacilo niekolkokrat tym potriet bradavice a bolo po nich /po par tyzdnoch/. Ono to bolo totiz nieco ako zriedena kyselina, takze to leptalo...
kane.shw (1231)|18.9.2008 09:43
Jsem další, komu se z toho chce brečet...

Jak to tak čtu, tak si tu úrazovou pojistku ještě asi navýším.
V mládí jsem si užil své. Pak střední škola, tam byla super doktorka, která všechno léčila Paralenem, díky bohu za to, že jsem ji nikdy významně nepotřeboval :thumb

Zdravotnictví je jedna velká díra, kam se ztrácejí peníze, stejně jako České dráhy, případně ČEZ, či Odbory sociální atp.
Co se s tím ale dá dělat? Nic! To je na tom to krásné... prostě nic nedaděláte... co dodat :thumbdown
Sieben (513)|18.9.2008 10:20
[QUOTE=KEOSAN;162177]To si clovek hovori, ze keby mal nejake onkologicke ochorenie, tak kym sa dostane na vysetrenie, to ho skor nechaju zgegnut... :mad:[/QUOTE]

můj otec měl rakovinu...a je to jak říkáš...on na to má takovou teorii, že
pokud se pacient dožije vyšetření, tak je hoden toho, aby byl léčen :thumb

ad lahvička se štětečkem...ano ano, taky sme měli doma..a je to masakr, je to nějaká kyselina či co, hrozná sračka ale pomáha :thumb
dkas (193)|18.9.2008 10:20
Hehe, historky z kožní :D Sem taky měl bradavici na noze, na chodidle a doktorka mi jí vypálila. Jenže tam kus zbyl. Tak jsem tam zašel se slovy, že tam ještě kus je. Koukla na to s lupou a povídá, že to už neni bradavice. Řikám, že si ale myslim, že tam pořád kus je... A VY JSTE JAKO DOKTOR, NEBO CO? Sklapnul jsem, odešel a zlikvidoval jí úpornym mazáním tim sajrajtem :)
Aigor (201)|18.9.2008 10:39
Ještě přihodím jednu - pro změnu pozitivní historku ;)

Udělal se mi nějakej bolák pod nehtem na palci u nohy, když už nepomáhalo nic jinýho a bolelo to jako blázen, tak jsem vyrazil k doktorce. Po 7h strávench v přeplněné čekárně inhalací bacilů a plný netušených zážitků od kolemsedících důchodců, kdy jsem si vyslechl nedobrovolně všechny jejich nemoci a 20x zopakoval kdo kdy a na co umřel a jak dlouho umíral... tak vstup do ordinace byl téměř vysvobozením :rolleyes:
Tam se se mnou moc nepárala a poslala mě expres na chirurgii za doktorem Řezníkem :D, měl jsem sice dotěrnou otázku, jestli se nemám trochu bát, když má chirurg takové jméno, ale vystrčila mě z ordinace.
U Řezníka to byl úplnej balzám, v čekárně vystavený veselý obrázky přírody, do toho relaxační hudba. Za chvilku jsem šel na řadu. Mladej doktor, lokální včelička a už tekla krev. Napřed se mě pokoušel vymlouvat, abych seděl a koukal mu pod ruce, ale když už se mi rejpe v noze, tak sem to chtěl vidět. Krev mi nevadí, ale pocit, že "tohle" je moje noha byl dost divnej... Každopádně jsme si ještě u toho pokecali, za chvilku mě palec zabalili do obvazů a mazal jsem spokojeně dom.

PS: To léčení paralenama znám taky, proto nechodím k obvoďačce, dokud mě tam nemusí donést :runaway
Dojigiri (1629)|18.9.2008 10:42
Jo, taky už jsem měl párkrát bradavici (člověk to chytne v bazénu nebo ve společný sprše docela snadno, dokonce jsem měl i na prstu, protože jsem se odřel a pak se mi tam chytla na cvičení bojových sportů). Mně naopak zatim vždycky vypálení dusíkem pomohlo tak to mam koukam docela štěstí :) - nechal jsem si to dycky vypálit dost brutálně (teprv až to hodně bolelo jsem jí řek, že už to jako cítim) a šla vždycky pryč. Jenom jednou jsem tam musel napodruhý (vyměk jsem při prvním vypalování moc brzo :D). Jedný na prstě ruky jsem se vzpomínám si taky zbavil tak, že jsem jí prostě vyškrabal (docela krvák) a pak to přelil vodou po holení :D ... chce to řešit co nejdřív, než se rozroste (no jo, ale člověk jí zase hned nepozná - vlastně první bradavici když jsem dostal, tak jsem šel na kožní s tím, že je to nějaká plíseň, na kterou jsem na tom místě občas trpěl; od tý doby už jsem tam ale zas plíseň neměl, tak bradavice jí asi vyhnala :D).

P.S.: Mám známou, která si bradavici v dlani normálně vyřízla žiletkou nebo čím, to je taky dost brutus :D ... pracuje jako zdravotní sestra :)
mech13 (5526)|18.9.2008 10:44
mel jsem odreny ukazovacek na leve ruce... docela se to zahojilo ale ta jizva nemizela, ale zacala se "zvetsovat". chvili jsem si rikal to se popravi, po nejake dobe jsem sel na kozni. co to je? hmm... hm.... no... prask na to dusik. za ctrnact dni jsem dosel, ze se to sice zmensilo, ale porad se to zvetsuje.... hmm..hmmm.... co by to mohlo byt? no nic, znova dusik... pak se to uz nastesti prestalo zvetsovat, tak jsem tam uz potreti pro dusik radsi nesel...
KEOSAN (958)|18.9.2008 11:01
U nas v SK vyriesili zdravotnicku statistiku salamunsky. Vraj je menej chorych ludi.

A z coho vychadzali ? Z navstev u doktora a v nemocniciach. Ale bodaj by aj tam nechodilo menej ludi, ked maju cakat hodiny medzi chorymi ludmi /pripadne na nejake vysetrenie cakate niekolko mesiacov, kym objednaju/ a hospitalizaciu plati zamestnavatel niekolko tyzdnov a az potom stat. Takto si zamestnavatelia strazia ludi a kto dlho maroduje ide prec... Takze ludia si miesto PN a miesto chodenia k doktorom vyberaju radsej dovolenky. Prechodia choroby a zdravotny stav sa zhorsuje. Lenze hlavne, ze pocet pacientov klesol...:(
Millisx (131)|18.9.2008 11:04
Potvrzuju, člověk si za současného stavu vezme raději dovolenku.... dělá to tak většina lidí, co znám....a nejhorší je že v konečném důsledku to pravděpodobně vždy skončí něčím vážným, co by se řádným léčením dalo vychytat. Holt když je to nastaveno tak, že skutečně nemocnému člověku, co nebyl na nemocenské třeba jako já 4 roky se marodit prostě nevyplatí.... co dodat :mistake
KEOSAN (958)|18.9.2008 11:14
Zaujimave, ze vsetci apeluju na preventivne prehliadky a ked tam clovek dojde /napr. k zubarovi/, tak ho posle do certa, pretoze mu ju musi urobit presne o rok, alebo ju neurobi, pretoze robil ine vysetrenie pred par mesiacmi a musi uplynut nejaka lehota. Ked k tomu clovek pripocita dlhe objednavacie doby, plus dlhe cakanie u doktorov... Plus ak vam nieco je, tak si vas zacnu posielat z oddelenia na oddelenie. Kazdy bude mudrovat a hladat pricinu niekde inde. Ale kompletne na vas kaslu. Znama mala rakovinu, metastazy. Operaciou jej zavliekli nejake bacile, niekolko hnusnych druhov, ze ich nemohli ani liecit kvoli tomu, ze po chemoterapii mala oslabenu imuniutu. Vysetrenia na nadory jej robili iba v oblasti, kde jej predtym detekovali nador. To, ze sa jej dalsi rozrastal niekde uplne inde, to ich vobec netrapilo. Kazdy sa dival iba na to svoje a nikto si nedal 2+2 do suvisu. Vsak to dojde aj normalne cloveku a nemusi byt ani doktor...:mistake

Vobec divim sa, keby som robil takto s pristupom, ze to odflaknem :sleep a este mi to trva, ake lacnemu tlacenie na zachode.... - ako robi zdravotnictvo, nezarobil by som si hadam ani na slanu vodu.:thumbdown Kdeze je nejaka konkurencia medzi doktormi, aby sa predchadzali o pacienta/klienta ? Myslim, ze zdravotnictvo je na tom horsie nez za socializmu /nepocitam technicky pokrok/. Clovek sa nemusel obavat, ze ho doktor nevysetri kvoli poistovniam, nejakemu bodovaniu atd. :(
Maxtor (321)|18.9.2008 11:26
ad. bradavice.. nezoufejte.. nevypalujte.. jen se presvedcujte, ze to prejde.. bradavice jsou jedna z mala veci, ktera podleha autosugesci.. zvlastni, nicmene funguje to...
Dojigiri (1629)|18.9.2008 11:34
Tak tak - taky dokud jsem jenom trochu schopnej dojít do práce, tak jdu (nedělám nic extra fyzicky náročnýho, sedět u PC můžu i s teplotou, sice kódu moc nenapíšu, ale co už, jsem placen od hodiny - a co bych se předřel, když polovinu mýho platu stejně dostane stát). Když už je mi tak blbě, že musim do postele, tak sice k doktorce zajdu aby zjistila, co mi přesně je, jestli chřipka nebo angína, ale beru si radši dovolenou (za průměrnej plat z posledních 3 měsíců, takže když byly prémie, dostanu dokonce víc, než kdybych chodil do práce), než bych si bral nemocenskou (navíc pak nemusím řešit, jestli mi nepřijde kontrola, zrovna když budu spát a já je neuslyšim abych jim moh otevřít, nebo když budu na procházce nebo v krámu pro jídlo).
tequilla (1015)|18.9.2008 12:05
U praktickýho doktora jsem byl naposled v 18 pro můj zdravotní spis, protože to byl dětskej lékař a po mých 18náctinách už mě překvapivě nechtěl mít v kartotéce :). Od té doby mám svůj spis někde v krabici, dlužno dodat, že už je tomu víc jak 10 let.
Ne, že bych nebýval nemocnej, ale dokud člověk žije, tak k doktorovi nemá cenu chodit, protože by se ten stav mohl velmi rychle změnit :D. A když už byly trable veliký, tak jsem obyčejnýho doktora vždy přeskočil (ztráta času) a šel rovnou za specialistou, případně se poptat na soukromou kliniku. Když člověk trošku zaplatí, tak má servis náramnej a lékař si pacienta (spíše klienta) váží. Ztráta peněz je vynahrazena ušetřeným časem, kdy je naprosto normální přijít na termín, který se vám hodí a ne který vám někde tři měsíce dopředu určí. Naposled mi během dvou hodin čistýho času zvládli udělat krev, sono, gastroskopii, laborku, výsledou zprávu a dokonce přinést předepsané léky z lékáry. Byla radost pohledět na to, jak hladce to všechno šlo. Když jsem toto absolvoval dříve za normálního režimu (čti bez zaplacení), tak to celé kolečko trvalo přesně 7 měsíců a hlavně jsem týden po gastru nemohl pořád normálně jíst (znalejší ví, co znamená výraz zavedeno volně do jícnu...). Takhle jsem v klidu vše stihnul a ještě jsem mohl rovnou za klientem na jednání (tedy žádná zbytečná dovolená nebo absece).
Dojigiri (1629)|18.9.2008 12:22
[QUOTE=tequilla;162230]ale dokud člověk žije, tak k doktorovi nemá cenu chodit, protože by se ten stav mohl velmi rychle změnit :D.[/QUOTE]

Pod tohle se podepisuju :D ... jak se jim člověk dostane do rukouch, tak je to špatný :)

... mám asi trochu natrženej vaz v koleni, takže mi občas "povolí" koleno (trochu se přetočí a rupne v tom), když se mi to naposled zase hnulo, tak jsem šel k ortopedovi, protože jsem chtěl, aby mi doporučil na cvičení nějakou ortézu, aby mi to zpevnila a nekulhal jsem každou chvíli jak depejrak. Doktor celkem prima, ale hned mu zasvítily očička, první co bylo mi vytáh asi 0,2l vody, což, pravda, trochu ulevilo, moh jsem líp ohejbat a dřív zase na tréninky. No ale už se chystal, že bysme mohli prej udělat malou laparoskopii kamerkou jak to tam vypadá, že je to prej děsně príma :D ... to je, vrtat se v tom když chodit můžu a zatim to neni zas tak hrozný, i kopy ve výskoku zatim jdou.
Ortézu mi ani žádnou nenapsal, tak jsem si nakonec stejně vybral a koupil sám kloubovou a je to v poho :)