Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Notebook prestal chladit jako driv.....???

marti_1 (12)|22.9.2008 21:27
Zdravim vsechny,

mam docela veliky problem a bohuzel vubec nevim jak ho resit. Mam notebook UMAX VisionBook 935CSX jiz priblizne 2 roky. Po cele dva roky fungoval dobre (delam na nem docela narocne veci jako 3D modelovani a nasledne renderovani a vsechno zvladl). I v pri neslozitejsich procesech byla jeho telplota cca 75°C a notebook chladil prubezne neustale pustenym ventilatorem na stredni chod. Avsak od nejake doby notebook nechladi vubec a ve chvili kdy se dostane priblizne na 70°C zacne chladit na plny vykon, coz zastavi veskere procesy a tohle se opakuje priblizne vzdy po trech minutach.....a teplota dale pomalu stoupa. Toto se stava pri pustene televizi, pri renderovani atd. Nesetkal se nekdo s podobnym problemem???

Dekuju Martina
Salamander (6177)|22.9.2008 21:34
no, zkontroluj, jesti se Ti toci vetracek na chlazeni, popripade, jestli neni zaneseny prachem :thumb
(zespodu by mel byt odsroubovatelny kryt)
marti_1 (12)|22.9.2008 21:37
zkousela jsem to procistit stlacenym vzduchem a vetracek funguje......tyto problemy prave zacaly od prvniho vycisteni, kdy jsem jen pro jistotu pocitac cistila
mstejska (2912)|22.9.2008 21:48
A rozebirala jsi ten nb, nebo jenom profoukla?
Neprofukovala jsi ho kompresorem?
marti_1 (12)|22.9.2008 21:53
rozebrala jsem je to co jde (odkryla jsem ventilator, disk, procesor a pameti) do ostatniho jsem se nepoustela.....a kompresor jsem nezkousela, ale pokud by byl spatne vycisteny tak by chladil porad a neuchladil by to, ale ten muj do nejake teploty nechladi vubec :(
Salamander (6177)|22.9.2008 21:56
sundavala jsi i chladic na procesoru ?(jestli jsi tamnechala pastu, nebo ne)
mstejska (2912)|22.9.2008 21:57
S tim kompresorem to ani nezkousej. To je moc nebezpecne (vysoky tlak) proto jsem se ptal.
No nekdy jsou k chladici u vetraku pripojeny ostatni komponenty. Mozna tam byly kryci plechy pospojovane takovym jakoby alobalem. Ten je prilepen k tem plechum. Neodlepoval se nahodou, nebo nepohla si s temi chladici u processoruu?
marti_1 (12)|22.9.2008 21:58
na procesoru nebyl zadny chladic,.....taky se mi to zda divne, jakoby ten pocitac vubec nechladil "plochou"
marti_1 (12)|22.9.2008 22:02
no prave ze si myslim ze jsem vubec s nicim nepohnula (je to vsechno prisroubovane)....jedine co je divne, tak nad procesorem je cerna paska (ale rekla bych ze je plastova) a ta se odchlipuje, ale jen kousek tak snad to nema vliv
Salamander (6177)|22.9.2008 22:03
Ze na procesoru nic nebylo ? To se mi nezda ... jestli muzes, posli fotku jak to vevnitr vypada pls
marti_1 (12)|22.9.2008 22:25
posilam foto....jak zjistuji tak ani nevim co presne ktera cast je
foto_proc.jpg
Salamander (6177)|22.9.2008 22:28
no, vypada, ze je vse v poradku, takze problem bude asi jinde :notsure
marti_1 (12)|22.9.2008 22:31
no toho jsem se bala....
mstejska (2912)|22.9.2008 23:25
No jenom tak pro jistotu. Ty sroubky na fotce drzi dobre? jsou dotazene?
Snad jsi pri tom cisteni pohla tim chladicem na procesoru a priskvarena pasta se odlomila?
Pokud mas nejakou pastu (chladici) a ten chladic z procesoru pujde sundat tak tam zkus dat novou.
Speda (154)|22.9.2008 23:50
čistil sem notebook po dvou letech viz foto byl docela zašpiněn což nedělá dobře lopatkam jiné vyvažení větší hluk a to nemluvím o tom že ložisko už taky nebylo 100% jedná se o ASUS tady vidíte že procesor je odkryt a chladič o kousek dále přes thet pipe
P1010858.JPG P1010861.JPG
Speda (154)|22.9.2008 23:57
jen tak pro zajimavost ukažte mi někdo tloušťku notebooku kdyby chladič byl na procesoru :mistake
marti_1 (12)|23.9.2008 00:04
vsechny sroubky drzi fakt pevne...myslim ze jsem tim nepohla, ta pasta je dobry napad to zkusim
Speda (154)|23.9.2008 00:07
[QUOTE=marti_1;163573]vsechny sroubky drzi fakt pevne...myslim ze jsem tim nepohla, ta pasta je dobry napad to zkusim[/QUOTE]

čim si to foukala? přes kryt to nemá smysl stejně se prach usadí někde jinde nebo na stejné místo a moc efektivní to taky není moje stolní pc musím taky otevřít abych ho vysál
marti_1 (12)|23.9.2008 00:08
to Speda: asi nejde o to co kde presne je......ale o to ze to nefunguje tak jak ma, aniz bych neco menila

stlacenym vzduchem a odkryla jsem vsechno co slo, procesor pamet disk.....cely pocitac jsem neodkryvala....ale hlavni je, ze predtim nez jsem ho prvne cistila fungoval bez problemu.....
Speda (154)|23.9.2008 00:10
ja jen že se tady pár lidiček diví že na procesoru nemáš chladič

Tu pastu bych skusil i když je málo pravděpodobný že by vzduch pohnul s chladičem který drží ale je možný že je vyhřatá a neplní učel ba naopak hlavně pozor při sundaní když je to zapečeny moc lechce to dolu nejde a nasilý používat taky není vhodný
marti_1 (12)|23.9.2008 00:13
no ja tomu rozumim jeste mene

jj urcite ji zkusim....v nejhorsim pripade ho dam do servisu
Speda (154)|23.9.2008 00:22
nejsi asi z okolí Brna co? a na pastě moc nešetři nekupuj silikon ale s kousky stříbra sice je to investice pro pár kapek ale vyplatí se
speedsnail (4876)|23.9.2008 00:24
Nekupuj ani kousky stribra, kup [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Když už teda kupovat pastu.

edit: testík mam taky :https://www.svethardware.cz/recenze-sedm-teplovodivych-past-v-testu/17780 :D
Speda (154)|23.9.2008 00:26
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] past je mnoho nebo jak doporučuje speedsnail u toho linku máš dole test past a od PC Tuningu
Dojigiri (1629)|23.9.2008 11:29
a) koukni se, jak vypadají žebra chladiče, jestli nejsou zanešený (na tomhle tvým obrázku to oranžový úplně vpravo, musíš sundat větrák, ty malinký šroubky okolo větráku) - stalo se mi něco podobnýho, větrák čistej, ale furt se to přehřívalo, ale po sundání větráku bylo v těch žebrech tolik prachu, že to vypadalo jako vrstva filcu, po vyčištění už to jde jako fík

b) pokud už byl sundanej chladič procesoru (na obrázku ty 4 velký šroubky) tak pastu určitě vyměnit (nebo i pokud to ještě sundaný nebylo, tak to můžeš udělat a dát novou pastu), předtím obojí očistit lihem (procesor i chladič) a pak už na styčnou plochu nešahat prstem, pastu kápnout trochu doprostřed, neroztírat ale rovnou přitlačit - taky jedna z věcí, která mi osobně asi pomohla, dal jsem místo starý bílý pasty stříbrnou Arctic Silver

c) stáhnout si nějakou aplikaci, která umí snížit voltáž procesoru, u mobilních to většinou jde a to často o dost, např. NBC nebo RM clock (bohužel, pokud je to firemní počítač, obojí je free pouze pro Home Use) - mně to pomohlo docela hodně, např. při nejvyšším násobiči mám napětí 1,084 V místo defaultních 1,356 V (to je docela velkej rozdíl), což pomůže značně snížit teplotu - ale je nutný samozřejmě testovat stabilitu např. Orthosem a nejlíp přes noc, takže nalezení nejnižších možných stabilních napětí pro každej násobič může docela trvat (samozřejmě, čím nižší násobič, tím může být napětí nižší; přičemž tyhle nástroje umožňujou automaticky měnit násobič v závislosti na aktuální zátěži procesoru)

Dá s tím udělat docela hodně, konkrétně já měl teplotu na procesoru k 95 st. a přehřívalo se to (občas se dokonce vypnul) a po pořádným vyčištění a nastavení má v nejvyšší zátěži teplotu asi 69 st., a v idle mám teď 50st. při sníženým násobiči místo nějakých 65 který jsem měl předtím.
marti_1 (12)|23.9.2008 13:32
dekuji vsem moc za rady.....co nejdriv pastu a radne vycisteni vyzkousim....snad to pomuze :)
marti_1 (12)|23.9.2008 18:48
Tak opravdu po odstraneni chladice, vycisteni a aplikovani pasty pocitac zas funguje tak jako predtim....jeste jednou dekuju moc vsem, to ze se pasta jednou za cas musi obmenit jsem netusila :)
mstejska (2912)|23.9.2008 19:41
No normalni to neni. Ale je mozne ze vyschla (to nektere pasty delaji) a jak jsi cistila ten chladic tak ta vyschla pasta praskla a prestala vest teplo.