Jméno tazatele: Petr
Znění dotazu:
Dobrý den, necelé 2 roky používám ve svém PC harddisk Seagate 7200.10 ST3320620AS - 320GB. Dnes jsem chtěl po dlouhé době PC zapnout, ale nepodařilo se mi to. Pouz se otočí větrák CPU, ale PC se vůbec nerozjede. Když odpojím zmiňovaný HDD, tak vše funguje správně a počítač jede. Zkoušel jsem vymazat CMOS, ale nepomohlo to. Odpojil jsem všechny mechaniky i HDD a nechal jsem jen Seagate, ale nic. Když nechám připojený pouze napajecí kabel k HDD, tak se PC prostě nerozjede. Můžete mi prosím poradit. Díky a zdravím Petr
HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
Seagate Barracuda 7200.10 ST3320620AS - 320GB SATA II
WIN XP
Zdroj 500W
Znění dotazu:
Dobrý den, necelé 2 roky používám ve svém PC harddisk Seagate 7200.10 ST3320620AS - 320GB. Dnes jsem chtěl po dlouhé době PC zapnout, ale nepodařilo se mi to. Pouz se otočí větrák CPU, ale PC se vůbec nerozjede. Když odpojím zmiňovaný HDD, tak vše funguje správně a počítač jede. Zkoušel jsem vymazat CMOS, ale nepomohlo to. Odpojil jsem všechny mechaniky i HDD a nechal jsem jen Seagate, ale nic. Když nechám připojený pouze napajecí kabel k HDD, tak se PC prostě nerozjede. Můžete mi prosím poradit. Díky a zdravím Petr
HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
Seagate Barracuda 7200.10 ST3320620AS - 320GB SATA II
WIN XP
Zdroj 500W
Zkus ho pujcit nejakemu znamemu, at ho strci do pocitace, jestli neumrel. I to se bohuzel stava. Doufam, ze mas zalohy. I kdyz jak vim, z vlastni zkusenosti, zalohy se zacinaji delat az po prvnim umrelem disku.
Zálohu samozřejmě nemám, ještě nikdy se mi nestalo, že by mi odešel disk. Tušil jsem že to jednou přijde, tak to prostě přišlo.
Zabývám se otázkou, že by to mohlo být elektronikou. Nemám s tím ale zkušenost.
Můj dotaz zní, pokud koupím zcela identický HDD a použiju z něj elektroniku na ten starý HDD, může to vyřešit můj problém? Nebo je ta elektronika nějak svázaná s konkrétním HDD.
Díky Petr
[QUOTE=mstejska;166617]Zkus ho pujcit nejakemu znamemu, at ho strci do pocitace, jestli neumrel. I to se bohuzel stava. Doufam, ze mas zalohy. I kdyz jak vim, z vlastni zkusenosti, zalohy se zacinaji delat az po prvnim umrelem disku.[/QUOTE]
Zabývám se otázkou, že by to mohlo být elektronikou. Nemám s tím ale zkušenost.
Můj dotaz zní, pokud koupím zcela identický HDD a použiju z něj elektroniku na ten starý HDD, může to vyřešit můj problém? Nebo je ta elektronika nějak svázaná s konkrétním HDD.
Díky Petr
[QUOTE=mstejska;166617]Zkus ho pujcit nejakemu znamemu, at ho strci do pocitace, jestli neumrel. I to se bohuzel stava. Doufam, ze mas zalohy. I kdyz jak vim, z vlastni zkusenosti, zalohy se zacinaji delat az po prvnim umrelem disku.[/QUOTE]
Nakonec jsem před chvílí ještě vyzkoušel připojit HDD k jinému počítači a po zapnutí jedna součástka na disku vzplála plamenem. Teď už mi nezbývá než doufat, že půjde vyměnit ta elektronika a že to k něčemu vůbec bude. Něco takového jsem ještě nikdy neviděl.
Zdraví Petr
Zdraví Petr
No pokud si troufas na vymenu elektroniky, tak jo. Jinak jsou ale firmy zabyvajici se zachranou dat, a ty maji urcite vetsi zkusenosti. Pokud to chces delat sam, tak by ten disk mel byt naprosto stejny.
@neregistrovaný Petr: Přesně tenhle (resp. dva tyhle disky) mi právě teď šlapou v mém PC. Už rok a třičtvrtě bez problému. Tak kdybys náhodou potřeboval, napiš SZ a domluvíme se.
_________________________________________________________________________________________
P.S. A přesně pro takovýto případ jsem investoval 3 tisíce do 1TB HDD kde mám kompletně všechno zálohovaný a pěkně schovaný mimo PC.
_________________________________________________________________________________________
P.S. A přesně pro takovýto případ jsem investoval 3 tisíce do 1TB HDD kde mám kompletně všechno zálohovaný a pěkně schovaný mimo PC.
pokud budes mit stesti a je to fakt elektronikou tak je mozne ju vymenit a data z neho bez problemu dostat, nekdy to proste jde. ale muze byt podelany i neco jinyho a pak by to bylo horsi...
disk si pohlidej aby byl nachlup stejny, casto je jeden model ve vic ruznych verzich
disk si pohlidej aby byl nachlup stejny, casto je jeden model ve vic ruznych verzich
Všem děkuji za názor i za radu. Teď budu potřebovat ještě trochu štěstí, měl jsem na tomhle disku data za posledních cca 10 let, takže tohle by byla opravdu velká ztráta.
Ještě jednou všem dík, pokusím se dát vědět jak jsem dopadl až seženu ten samý disk a vyměním elektroniku.
Zdravím a přeji všem co nejméně podobných problémů.
Petr
Ještě jednou všem dík, pokusím se dát vědět jak jsem dopadl až seženu ten samý disk a vyměním elektroniku.
Zdravím a přeji všem co nejméně podobných problémů.
Petr
Pokud tam mas draha data, tak to fakt nech na profikach. Teda pokud si tech dat fakt cenis na vic jak novy harddisk.
[QUOTE=mstejska;166617]....... zalohy se zacinaji delat az po prvnim umrelem disku.[/QUOTE]
Tak tohle je fakt trefný.:thumb
@kulisaka: Já osobně bych radši taky investoval do nějaké profesionální firmy, páč deset let "dat" by asi hodně bolelo.
P.S. Nebylo by od věci udělat tady na fóru, nebo SHW nějakou osvětu, nabádající běžné uživatele PC k zálohování dat. Vždyť je to do nebe volající, jak jsou lidi lehkomyslný.:runaway (nemyslím to konkrétně, kulisaka)
Tak tohle je fakt trefný.:thumb
@kulisaka: Já osobně bych radši taky investoval do nějaké profesionální firmy, páč deset let "dat" by asi hodně bolelo.
P.S. Nebylo by od věci udělat tady na fóru, nebo SHW nějakou osvětu, nabádající běžné uživatele PC k zálohování dat. Vždyť je to do nebe volající, jak jsou lidi lehkomyslný.:runaway (nemyslím to konkrétně, kulisaka)
Osveta je dobra, ale je neefektivni. Vlastni zkusenost je to co se pocita. Me nastesti ten disk neodesel uplne, tak se mi podarilo dulezita data zachranit. Slo nastesti jenom o change listy ke zdrojakum. Od te doby je mam v kopiich na 2 PC a na serveru. Jak se mi to stalo, tak hned kolegove ve firme taky zalohovali na server. Jak rikam vlastni zkusenost je k nezaplaceni.