Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vista po hibernaci nahodí blue screen a pak se poškodí uživatelské soubory

Jirkac_ (11)|10.10.2008 23:50
Zdravím, zkoušel sem hledat na fóru, ale nevím jak přesně správně ten dotaz naformulovat. Koupil sem si novej notebook Acer Aspire 6920, na kterém je v základu 32bit Vista Home Premium. Je to skvělý systém, ale jedna věc mě pořád trápí a netuším, čím by to mohlo být. Notebook je vybavený 4 GB RAM, nicméně 32bit systém umí alokovat, respektive pracovat, jen se 3 GB, i když Vista po nainstalovani Service packu 1 alespoň "vidí" 4 GB. Když dám notebook do hibernace, tak téměř v 80% případů mi hibernace skončí blue screenem (modrá obrazovka smrti), a netuším proč.

Systém se pak restartujte a bez problémů najede znova, jenže... systém pak některé soubory (pokaždé jsou to jiné), které jsou uloženy ve složce /Users/mujProfil/AppData (a dale Local nebo Roaming...) obnoví do původního stavu, respektive s nimi provede pro mě neznámou operaci :-) V praxi se to pak projeví třeba tak, že prohlížeč Opera při spuštění najede v defaultním nastavení s defaultní homepage (i když předtím jsem x dní používal jinou), WinAmp najednou při spuštění hlásí poškozený skin, to samé QIP, u Total Commanderu mi zmizejí záložky na vybrané adresáře). Není to vždy u všech programů najednou, ale je to celkem otravné vše pak přeinstalovávat nebo konfigurovat znovu.

Asi mi napíšete, ať se na hibernaci vyprdnu a book vypínám normálně, jo, to funguje, ale já bych rád, aby vše chodilo tak, jak má, proto se ptám, zda se s tím někdo nesetkal a neví, jak to vyléčit? Díky
pavel_p (993)|11.10.2008 00:03
Mě v tomto případě pomohlo nepoužívat driver pro SATA řadič ICH9R v režimu AHCI od Microsoftu, ale stáhnout novější od Intelu (součást Intel Matrix Storage nebo velmi podobný název), který měl novější datum a menší číslo verze (aby byl zmatek). S jistou verzí BIOSu se mi počítač vůbec neprobudil, update BIOSu a driverů k chipsetu může také pomoci.
Týkalo se to teda normálního PC, BSOD se objevil asi 3-5 sekund po zapnutí a většinou poukazoval na chybu disku (nelze načíst paměť ze swapu - asi 3 různé bugcheck codes). Žádné poškození dat jsem naštěstí nezaznamenal, někdy chyba nepostihla samotné Windows, ale popadalo po startu pár aplikací nebo služeb.

S tou pamětí SP1 změní jen množství zobrazované paměti z využitelné na instalovanou, aby předešel opakovaným dotazům.
Jirkac_ (11)|11.10.2008 10:02
Pavle moc díky za odpověď, vzpomněl jsem si, že v rámci "čištění" notebooku od zbytečného sofware od Aceru (který tam toho v základu narval snad tunu) jsem smazal i Intel drivery, takže mě tvoje odpověď správně nasměrovala, drivery jsem znovu nainstaloval a hibernace funguje, konečně, a žádné BSOD (blue screen) už se neobjevují, príma.