Zdravím, mám dotaz.
Koupil jsem si křížený UTP kabel s tím, že za jeho pomoci propojím dva notebooky. Předpokládal jsem, že po jejich propojení už bude vše normálně fungovat a v místech v síti už pak jen zabrousím do sdílených složek na druhém notebooku. Po připojení sice byla složka s názvem druhého PC v místech v síti, ale nešlo se tam už připojit, a vždy to hodí nějakou chybu, jako že se nelze připojit a že je zadaná cesta nedostažitelná. Předpokládám, že se tedy ještě má někde něco nastavit. Na obou noteboocích je nainstalován OS Windows Vista Home Premium. Předem díky za rady.
Koupil jsem si křížený UTP kabel s tím, že za jeho pomoci propojím dva notebooky. Předpokládal jsem, že po jejich propojení už bude vše normálně fungovat a v místech v síti už pak jen zabrousím do sdílených složek na druhém notebooku. Po připojení sice byla složka s názvem druhého PC v místech v síti, ale nešlo se tam už připojit, a vždy to hodí nějakou chybu, jako že se nelze připojit a že je zadaná cesta nedostažitelná. Předpokládám, že se tedy ještě má někde něco nastavit. Na obou noteboocích je nainstalován OS Windows Vista Home Premium. Předem díky za rady.
Na obou notebocich musis nastavit sdileni souboru a tiskaren (tak se to jmenuje ve windows XP) v home premium to bude asi podobny nazev
Vyzkoušel jsem zapnout všechny ty položky jako sdílení souborů, tiskáren a veřejných složek, ale pořád to píše chybu že "Systém Windows nemůže získat přístup k xxx-pc", a v podrobnostech to píše že "Cesta v síti nebyla nalezena".
mám s tím už starší zkušenost s XP na desktopu a notebooku. bylo třeba samozřejmě povolit sdílení, ale pak taky vypnout oba firewally a hlavně nastavit pevné ip adresy. klidně smyšlené, hlavně různé. pak to jelo. možná se pak muselo odkázat da počítač i ip adresou, ale to už si nepamatuju.
zmackni Winkey + R, do dialogu napis cmd, zmackni enter. a do konzoly napis ipconfig. Udelej to na obou pocitacich. No a pak zkus na prvnim napsat ping "ip adresa druheho pocitace" na enter. A na druhem to udelej stejne (ping "ip adresa prvniho pocitace")
Priklad na prvnim mas ip adresu 192.254.10.123 a na druhem 192.254.10.124
tak na prvnim napis ping 192.254.10.124
a na druhem ping 192.254.10.123
no a pokud to projde, tj bude psat reply from (Nebo odpoved a najaka cisla) tak musime hledat problem v nastaveni.
Napis co to rika.
Priklad na prvnim mas ip adresu 192.254.10.123 a na druhem 192.254.10.124
tak na prvnim napis ping 192.254.10.124
a na druhem ping 192.254.10.123
no a pokud to projde, tj bude psat reply from (Nebo odpoved a najaka cisla) tak musime hledat problem v nastaveni.
Napis co to rika.
Na obou noteboocích je disk rozdělen na dva.
A co se těch ip adres týče, stačí jen ip adresa, a nebo mám nastavit i výchozí bránu (dns servery předpokládám že nemusím)?
A co se těch ip adres týče, stačí jen ip adresa, a nebo mám nastavit i výchozí bránu (dns servery předpokládám že nemusím)?
Pokud budeš nastavoavat IP adresy ručně, musí být první tři skupiny čísel stejné!!! Poslední se musí lišit
Nastavit ip třeba 192.168.1.1, 192.168.1.2 masku 255.255.255.0 a nic víc. Výchozí brána ani DNS v tomto případě neexistuje, takže nic. V centru sdílení zapnout zjištění sítě, sdílení souborů příp. i tiskáren, vypnout sdílení chráněné heslem. Firewall ve windows se vypínat nemusí, potřebné porty to z lokální sítě povolí automaticky. Jakýkoliv další firewall je poměrně častou příčinou problémů.