Ahoj lidi, potřeboval bych poradit.
Celkem by mě zajímalo, jak se dá spčítat odpadní teplo, které počítač při svém běhu vyzařuje. Nejdříve mě napadlo posčítat TPD všech komponent, ale myslím si, že to tak jednoduché nebude.:notsure Závisí to na teplotě komponent?
Jak to je ve skutečnosti?:confused:
Dík
Celkem by mě zajímalo, jak se dá spčítat odpadní teplo, které počítač při svém běhu vyzařuje. Nejdříve mě napadlo posčítat TPD všech komponent, ale myslím si, že to tak jednoduché nebude.:notsure Závisí to na teplotě komponent?
Jak to je ve skutečnosti?:confused:
Dík
Kup wattmetr, změř spotřebu a odečti z toho spotřebu ventilátorů (proud na nich napsaný máš, kdyžtak si ho spočítáš z naměřeného proudu a napětí, P=U×I), pár wattů na disk a máš takřka přesně to co ti vyzařuje. Protože krom pohybjících se a svítících komponet se veškerá spotřebovaná elektřina mění na teplo.
Myslím že nemá smysl odečítat spotřebu pohybujících se a svítících komponent. Všechno se nakonec přemění na teplo. Možná by se dalo odečíst elektromagnetické vlnění, ale to je malé a i to se většinou přemění na teplo v místnosti a malá část se dostane ven.
[QUOTE=mech13;174671]pripadne pokud nechces utracet za merak muzes napsat sestavu co mas a muzem to skusit odhadnout[/QUOTE]
Původně mi nešlo o konkrétní sestavu, ale spíše jak se to určí obecně. Určit odpadní teplo konkrétní sestavy by mohlo být zajímavé, takže:
V úvahu vezmeme nějakou přetaktovanou high-end sestavu, kde by mohlo být odpadní teplo vysoké.
Tak třeba:
Intel Core 2 Quad Q9550 @ 4GHz
základní deska s chipsetem X48
4GB DDR3 RAM (2x2GB)
2x ATI Radeon HD 4870 v Crossfire
3x pevný disk (řekněme jeden VelociRaptor s 10tisíci otáčkami a dva další 7200rpm disky v RAIDu)
samozřejmě DVD mechanika
Je podstatný i výběr zdroje a jeho účinnost? :notsure
Tahle sestava by měla v zátěži slušně žrát, můj odhad (podle recenzí) je něco přes 400W... Jak je to tedy s tím teplem?
Původně mi nešlo o konkrétní sestavu, ale spíše jak se to určí obecně. Určit odpadní teplo konkrétní sestavy by mohlo být zajímavé, takže:
V úvahu vezmeme nějakou přetaktovanou high-end sestavu, kde by mohlo být odpadní teplo vysoké.
Tak třeba:
Intel Core 2 Quad Q9550 @ 4GHz
základní deska s chipsetem X48
4GB DDR3 RAM (2x2GB)
2x ATI Radeon HD 4870 v Crossfire
3x pevný disk (řekněme jeden VelociRaptor s 10tisíci otáčkami a dva další 7200rpm disky v RAIDu)
samozřejmě DVD mechanika
Je podstatný i výběr zdroje a jeho účinnost? :notsure
Tahle sestava by měla v zátěži slušně žrát, můj odhad (podle recenzí) je něco přes 400W... Jak je to tedy s tím teplem?
[QUOTE=Kedlub64;174895]Je podstatný i výběr zdroje a jeho účinnost? :notsure
Tahle sestava by měla v zátěži slušně žrát, můj odhad (podle recenzí) je něco přes 400W... Jak je to tedy s tím teplem?[/QUOTE]
Je. IMO to určit takhle je s přesností +-autobus. Každý procesor je unikát a má jinou spotřebu, stejně jako další komponenty. A do toho se ti ještě motá účinnost zdroje, která není podle zátěže lineární.
Tahle sestava by měla v zátěži slušně žrát, můj odhad (podle recenzí) je něco přes 400W... Jak je to tedy s tím teplem?[/QUOTE]
Je. IMO to určit takhle je s přesností +-autobus. Každý procesor je unikát a má jinou spotřebu, stejně jako další komponenty. A do toho se ti ještě motá účinnost zdroje, která není podle zátěže lineární.
[QUOTE=Pavel Boček;174904]Je. IMO to určit takhle je s přesností +-autobus. Každý procesor je unikát a má jinou spotřebu, stejně jako další komponenty. A do toho se ti ještě motá účinnost zdroje, která není podle zátěže lineární.[/QUOTE]
Jasně to jsem si myslel. Jak se účinnost zdroje projevuje na spotřebě?
A nejde mi o přesná čísla, odhad stačí.
Jasně to jsem si myslel. Jak se účinnost zdroje projevuje na spotřebě?
A nejde mi o přesná čísla, odhad stačí.
[QUOTE=Kedlub64;174913] Jak se účinnost zdroje projevuje na spotřebě?
A nejde mi o přesná čísla, odhad stačí.[/QUOTE]
Berme 100W záťaž :
Pri 50% účinnosti zdroja tento spotrebuje zo siete 200W
Pri 80% účinnosti zdroja tento spotrebuje zo siete 125W
Pri 90% účinnosti zdroja tento spotrebuje zo siete 111W
A nejde mi o přesná čísla, odhad stačí.[/QUOTE]
Berme 100W záťaž :
Pri 50% účinnosti zdroja tento spotrebuje zo siete 200W
Pri 80% účinnosti zdroja tento spotrebuje zo siete 125W
Pri 90% účinnosti zdroja tento spotrebuje zo siete 111W
ad ta sestava - imho tak 400-480W - zalezelo by jak moc by se podarilo soucasne vytizit grafiky a procesor
Existuje na to měření nějaký měřek ?
Kde jej koupím ?
Kolik stojí ?
Vybírejte prosím nějaké kvalitnější (NE tu nejnižší třídu)
Kde jej koupím ?
Kolik stojí ?
Vybírejte prosím nějaké kvalitnější (NE tu nejnižší třídu)
Daji se koupit meraky v Lidlu za 300,- ale i merak za nekolik tisic.
Merak je vlastne voltmetr + ampermetr + mereni ucinniku. Z toho se vypocita prikon. Tj zalezi kolik jsi ochoten investovat.
Merak je vlastne voltmetr + ampermetr + mereni ucinniku. Z toho se vypocita prikon. Tj zalezi kolik jsi ochoten investovat.
ja koupil za 4 kila v nejakym elektru v brne...
problem tech levnejsich do nekolika tisic je, ze jejich presnost muze byt dost vyrazne kus od kusu jina, a profi merak nema cenu kupovat/shanet...
viz tema https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/16661-test-mainstreamovych-zdroju prispevky od postu #21, hlavne pak #40.
problem tech levnejsich do nekolika tisic je, ze jejich presnost muze byt dost vyrazne kus od kusu jina, a profi merak nema cenu kupovat/shanet...
viz tema https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/16661-test-mainstreamovych-zdroju prispevky od postu #21, hlavne pak #40.
Doporučuji Voltcraft Energy Check 3000, koupit se dá běžně v obchodech jako GES, GME a Conrad, sem-tam v nějakém elektru.
Řekl, bych, že ho používá většina redakcí českých webových i tištěných magazínů :)
Řekl, bych, že ho používá většina redakcí českých webových i tištěných magazínů :)
A to nebyl tip na konkrétní výrobek nebo jak ? Obchod si najdi někde kolem a pak se tam zastav, nakupovat to na poštu se nevyplatí. Cena třeba v Conradu kolem 7 stovek, je třeba dokoupit redukci z kolíku na SCHUKO.
To i já. U každého malého města je větší město ;) A jinak je tu , tak hledej nikdo to za tebe nebude dělat věčně.
Když do většího pojedu tak utratím za cestu
Když si to nechámm poslat utratím za poštovné
Takže mě to vyjde na stejno
Když si to nechámm poslat utratím za poštovné
Takže mě to vyjde na stejno