Ahoj,
mám chladič Artic Cooler Freezer 64 Pro a chtěl bych ho vyměnit. Tento chladič je značně hlučný. Chtěl bych si pořídit chladič Noctua NH - U12P. Pastu bych použil MX - 2. Chci se zeptat, jestli se vyplatí koupit si tento chladič nebo je lepší vyměnit ventilátor na stávajícím chladiči, pokud ano tak za jaký. Mám ve skříni již dva ventilátory Noctua a ty nejsou ani slyšet, tak bych koupil případně pouze ventilátor zase od Noctui, ale nvím jestli ho tam upevním. Nemáte někdo zkušenost ?
Děkuji za jakoukoliv radu
mám chladič Artic Cooler Freezer 64 Pro a chtěl bych ho vyměnit. Tento chladič je značně hlučný. Chtěl bych si pořídit chladič Noctua NH - U12P. Pastu bych použil MX - 2. Chci se zeptat, jestli se vyplatí koupit si tento chladič nebo je lepší vyměnit ventilátor na stávajícím chladiči, pokud ano tak za jaký. Mám ve skříni již dva ventilátory Noctua a ty nejsou ani slyšet, tak bych koupil případně pouze ventilátor zase od Noctui, ale nvím jestli ho tam upevním. Nemáte někdo zkušenost ?
Děkuji za jakoukoliv radu
Já bych koupil chladič celí nový..Pokud na to máš tak tu Noctuu ber.Jinak kdyby jsi měnil jen ventilátor tak Noctua nebo levnější Nexus..
EDIT: Koukni ještě na [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Hodně zajímavý chladič za slušnou cenu.Asi bych ho doporučil i víc než Noctuu.
EDIT: Koukni ještě na [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Hodně zajímavý chladič za slušnou cenu.Asi bych ho doporučil i víc než Noctuu.
Dal bych za něj tak 1500, hlavně, že bude ticho :D U toho CoolMasteru se bojím toho ventilátoru, i když 19 dB není moc. Pokud bych kupoval Scythe Ninja + Noctuu, nebylo by lepší koupit Thermaltake CL-P0323 Sonic Tower rev.2 + Noctuu ?
[QUOTE=kevin00;176447]....nebylo by lepší koupit....[/QUOTE]Nejlepší by bylo koupit rovnou [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ;)
S takovym limitem bych vzal [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a 12cm fan Noctua nebo Nexus a budeš mít ticho a výborný teploty..
EDIT:Tenhle chladič Noctuu NH-U12P na kope do ......;)
EDIT:Tenhle chladič Noctuu NH-U12P na kope do ......;)
když je tolik peněz co vzít [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] na to jaký je to monstrum a co všechno zvládá uchladit pasivně je cena vskutku lidová
[QUOTE=matyyy;176455]když je tolik peněz co vzít [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] na to jaký je to monstrum a co všechno zvládá uchladit pasivně je cena vskutku lidová[/QUOTE]
Taky pškná potvora :D Dyžtak tady test Scythe Orochi.
Taky pškná potvora :D Dyžtak tady test Scythe Orochi.
Tak a je rozhodnuto. Beru chladič Thermalright Ultra-120 eXtreme, ventilátor Noctua NF-S12-1200 a pastu Artic Cooling MX-2.
Děkuji všem za pomoc a radu
Děkuji všem za pomoc a radu
BTW, píšou, že u toho není uchycení pro AM2. Takže další položka... Ten ventilátor špatně, potřebuješ NF-P12-1300. A nakonec to nejlepší - tohle všechno (včetně kvalitní pasty, redukcí, atd.) dostaneš úhledně zabalené v krabici s nápisem Noctua NH-U12P.:turtle
Podle mě se trocha bastlení vyplatí za naprostý ticho a podle toho testu jsou rozdíli mezi Noctua NH-U12P a Thermalright Ultra-120 eXtreme až 10 stupňů což je už celkem dost..Možná bych to,ale nejdřív zkusil chladit jen tim pasivem,měl by to uchladit v pohodě:notsure
S nasazenou U.L.N.A. bude mít naprosté ticho i bez bastlení. A to při naprosto luxusních bezpečných teplotách (které ovšem závisí na zbytku skříně). A těch 10°?:notsure Jsou testy a testy. Podstatné je to, že všechny tyhle špičkové chladiče chladí +/- stejně a pak už jde jen o to, kolik do toho chceš vrazit, nebo jak moc chceš bastlit.
Já klidně zabastlím, hlavně, že bude ticho. To hučení mi leze na mozek :D. V testu jsem četl, že ta Noctua má nepřesně zasazený heatpipe do chladící plošky
[QUOTE]Nejvíce mě znepokojovaly škvíry mezi základnou co dosedá na IHS procesoru a heatpipe. Z obrázku to není bohužel poznat, protože se mě to nepodařilo vyfotit, ale když jsem si vzal svítící reflektor a posvítil z druhé strany, tak byli veškeré díry a škvíry krásně vidět[/QUOTE]
V case mám vepředu a vzadu už dvě 12 cm Noctui :thumb
[QUOTE]Nejvíce mě znepokojovaly škvíry mezi základnou co dosedá na IHS procesoru a heatpipe. Z obrázku to není bohužel poznat, protože se mě to nepodařilo vyfotit, ale když jsem si vzal svítící reflektor a posvítil z druhé strany, tak byli veškeré díry a škvíry krásně vidět[/QUOTE]
V case mám vepředu a vzadu už dvě 12 cm Noctui :thumb
Jo, toho Thermalrighta mam taky, ale zatim pasivne :D (i kdyz se na to nehodi protoze ma moc husta zebra)
A teploty kolem 40 stupnu (Q9300)
A teploty kolem 40 stupnu (Q9300)
no, bezna prace - vytizeni 2 jader kolem 50% :D
max co jsem tam mel bylo 55 stupinku pri Orthosu :)
// tam dolu - pasivne ho ale i tak nedoporucuju, protoze je uzpusobeny na vysoky prutok vzduchu - ma zebra blizko u sebe a to zahnuti udajne zvysuje tlak ... je proste udelany na Aktivni chlazeni ... jako pasiv mozna spis ten Ninja
max co jsem tam mel bylo 55 stupinku pri Orthosu :)
// tam dolu - pasivne ho ale i tak nedoporucuju, protoze je uzpusobeny na vysoky prutok vzduchu - ma zebra blizko u sebe a to zahnuti udajne zvysuje tlak ... je proste udelany na Aktivni chlazeni ... jako pasiv mozna spis ten Ninja
Tak to je na 4jádro luxus...Takže to ten X2 5000+ uplně v pohodě uchladí pasivně,takže kevin00 ještě ušetří..
No, akorát nevím jak s tou sponou, protože ji nikde nemohu najít a třeba na Czech Computer píšou, že tam je. Takže nevím. Jinak zkusím to nejdřív chladit pasivem a uvidím ...
[quote=kevin00;176506]No, akorát nevím jak s tou sponou, protože ji nikde nemohu najít a třeba na Czech Computer píšou, že tam je. Takže nevím. Jinak zkusím to nejdřív chladit pasivem a uvidím ...[/quote]
Myslíš tuhle [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
Myslíš tuhle [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
Nemyslím lakovanou verzi, myslím přímo tuto verzi [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], ale zde píší, že spona pro uchycení k desce na AM2 se musí dokoupit. Na Czech Computer zase píší, že tam ta spona je. Tak jsem z toho trochu zmaten :runaway.
mozna Ti pomuzu, protoze ho mam taky z Alfy a to uchyceni na AM2 tam je (pouze chybi AM2 backplate, jinak spona i srouby tu jsou)
Tak to je dobré :D Backplate vezmu odcuď [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a mám vyhráno :D
Děkuji
Tak nakonec jinak :D Kdo hledá ten najde
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
A je vyřešeno, mám to sakum prdum vše :D:D
Děkuji
Tak nakonec jinak :D Kdo hledá ten najde
A je vyřešeno, mám to sakum prdum vše :D:D
Ač je to delší dobu, tak jsem nový chladič zakoupil teprve nyní. Nakonec jsem koupil Noctuu NH-U12P, jelikož má nákupní cena 1000 Kč byla dost velkým argumentem :D
Montáž je jednoduchá a rychlá.
Teploty mého procesoru AMD X2 5000+ v idlu jsou okolo 37 - 40 °C. Při spustění System Stability Testu v Everestu teplota vylezla na 54 °C. Test běžel 22 minut.
Jako teplovodní patu jsem použil dodanou pastu NT - H1.
Montáž je jednoduchá a rychlá.
Teploty mého procesoru AMD X2 5000+ v idlu jsou okolo 37 - 40 °C. Při spustění System Stability Testu v Everestu teplota vylezla na 54 °C. Test běžel 22 minut.
Jako teplovodní patu jsem použil dodanou pastu NT - H1.
Chladíš to pasívne?
Tie teploty sa mi zdajú na taký chladič vysoké. Používam NH-U9F a v idle (síce CnQ enabled,otáčky 800) mám cca. 30°C, v burne (2,95MHz,otáčky cca.1100) max. 48-50°C.
Tie teploty sa mi zdajú na taký chladič vysoké. Používam NH-U9F a v idle (síce CnQ enabled,otáčky 800) mám cca. 30°C, v burne (2,95MHz,otáčky cca.1100) max. 48-50°C.
Chladím aktivně. Mám CnQ taky aktivní. Ventilátor jede 1000 ot/min, jelikož jsem v BIOSu vypnul regulaci veltilátoru. Teď jsem asi 1 hod hrál Call Of Duty 2 a teplota je cca 42 °C. Leda, že bych vyměnil teplovodivou pastu za MX - 2. Ale byl by to takový rozdíl ? Je pravda, že tuo pasturozetřít bylo trochu umění :)
Pastu by som nemenil, tam môže byť rozdiel max. 1-2°C. Tiež som nechal tú od noctuy, ani neviem čo je to zač.
Ako tie teploty sú v pohode, ja len porovnávam s mojimi.
Ako tie teploty sú v pohode, ja len porovnávam s mojimi.
[quote=kevin00;219340]Teploty mého procesoru AMD X2 5000+ v idlu jsou okolo 37 - 40 °C. Při spustění System Stability Testu v Everestu teplota vylezla na 54 °C. Test běžel 22 minut.[/quote]
Docela divny, ja mam teploty do 55 pri Prime95, jedu na 3.4GHz takze jestli jedes na nepretakt. (2800MHz?) tak bych se ujistil ze chladic dobre sedi. Ja chladim [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] takze se mi to nejak nezda...
Docela divny, ja mam teploty do 55 pri Prime95, jedu na 3.4GHz takze jestli jedes na nepretakt. (2800MHz?) tak bych se ujistil ze chladic dobre sedi. Ja chladim [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] takze se mi to nejak nezda...
OC žádný nemám. Přidělat se snad ani špatně nedá. To jestli sedí či ne, je zařízeno pouze šroubky, kterými pasiv přitahuješ k backplate - prostě "dojde" závit. Na šroubek dáš prostě pružinku a utáhneš co to jde, toť vše. Mě právě ty teplotky také moc nejdou. Jsem si osobně myslel, že budou tak max. 40 v zátěži.
Jj, vim jak se to pridelava... Jeste mi napadlo jestli nema nejak krivou zakladnu <<< to se mi stalo u Scythe Ninja 1 a taky jsem kolem toho behal pekne dlouho nez jsem na to prisel, od te doby se napred presvedcim a pak teprve montuju;)
Dával jsem na styčnou plochu šroubek, abych viděl, jak se to "kostrbatý" a hladké je to perfektně. Jak o tom mluvíš, spíš si myslím, že je nerovný procesor. Když jsem sundaval AC Freezer, tak přestože teplovodivá pastička byla rozetřena po celé ploše chladiče, nacházela se jen na krajích a 2 místech uprostřed procesoru. Otázkou je, jestli jsem to nezapříčinil manipulací při sundavání chladiče. Jak ověřím ty nerovnosti ?
Nejlepsi je to sklem + silikonovou pastou, pokud nemas pri ruce sklo tak zkus neco 100pro rovnyho a podivej se proti svetlu. Hladkost (lesklost) povrchu nesouvisi s rovnosti...
edit: Jestli vypada ten Freezer [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] tak je krivej
edit: Jestli vypada ten Freezer [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] tak je krivej
[QUOTE=kevin00;219382] Jak ověřím ty nerovnosti ?[/QUOTE]
Stačí kus skla, pasta a oči ;)
Nanesieš na cpu, základňu chladiča pastu, priložíš na sklo a z druhej strany uvidíš, či je pasta rovnomerne roztlačená alebo nie.
[SIZE="1"]Richmond sa predbieha, to nie je fér :D[/SIZE]
Stačí kus skla, pasta a oči ;)
Nanesieš na cpu, základňu chladiča pastu, priložíš na sklo a z druhej strany uvidíš, či je pasta rovnomerne roztlačená alebo nie.
[SIZE="1"]Richmond sa predbieha, to nie je fér :D[/SIZE]
Tak jsem vyzkoušel. Bohužel jediné sklo, co mám doma je sklo z lednice :D Je to nešikovné, jelikož je velké a s chladičem kýve ze strany na stranu, ale vypadá to, že Freezer je relativně rovný. Seženu si malé sklo a zkusím to s procesorem. Pokud by byl nerovný procesor, lze s tím něco provést ?
Nemusi to byt sklo staci plexisklo (ale nejaky silnejsi aby bylo rovny a neohybalo se - na fotce je 5mm plexi). Pokud bude krive nasazeny heatspreader tak jedine vylapovat (i to uz jsem videl - X2 6400+), ale na to uz bych sel opatrnejs, minimalne bych ty nozicky zabodnul do ty cerny hmoty (v krabicce s cpu) a jeste zabalil do potr. folie. Krive nasazeny heatspreader se da poznat z boku - jestli je nekde vic cernyho "silikonu). Jeste bych pred lapovanim zkusil vymenit pastu - me osobne se NH-T1 (uz si nepamatuju presne) jevila jako druha nejhorsi pasta co jsem kdy mel, stale u me vede Arctic Silver 5 v baleni s cernou cepickou
edit: kdyztak muzes s tim sklem jemne prastit o zem, pak seber nejaky vhodny strep - myslim ze tohle kouzlo zvladnes ;-)
edit: kdyztak muzes s tim sklem jemne prastit o zem, pak seber nejaky vhodny strep - myslim ze tohle kouzlo zvladnes ;-)