Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Software: jak přjmenovat adr. c:\program files

Neregistrovaný (0)|6.11.2008 01:17
Jméno tazatele: tyron

Znění dotazu:
We windows xp pro by mě zajímalo jak přejmenovat adresáře které nejdou jen tak přejmenovat, napříkald adresář c:\program files, nebo c:\windows, shared documents. Zdá se mně totiž moc dlouhý ten název, chtěl bych jiný. Prosím o radu. Předem děkuji

HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
windows xp professional sp3,
Dojigiri (1629)|6.11.2008 09:31
Jojo, takhle to funguje, akorát přestanou fungovat některý programy, nepudou linky ze start menu apod., protože je to na víc místech v registru a někdy i v INI souborech programů (stejně tak jako v odkazech ve start menu). Předtím nutno překopírovat Program Files do novýho místa (překopírovat, ne přesunout - přesun stejně nepůjde), a nejlíp v Total Commanderu se zatrženým "zkopírovat oprávnění". Mám ještě někde prográmek, kterej umí přejmenovat v registru všechny výskyty jednoho řetězce jiným řetězcem (tj. nahradit všechny výskyty "C:\Program Files" např. "C:\Programy"), protže dřív jsem to taky takhle dělal (ovšem bezprostředně po instalaci). Problém s Program Files je ještě někdy s tím, že některý klíče v registru jsou uvedený zkráceným DOS názvem, např. C:\PROGRA~1 apod. S tím, že stejně pořád nepůjdou linky na programy.

Zkrátka přesunout Program Files v nainstalovaných Windows neni úplně jenoduchý; přesunout Documents and Settings jde o něco snáz. Přesunout Windows si neumím představit, protože některý soubory (registry) nejdou ze samotných Windows ani zkopírovat (muselo by se to udělat z Live CD Linuxu - ztráta nastavení oprávnění v nový lokaci - nebo z druhých Windows, a pochybuju, že by se to z nový lokace podařilo bezchybně rozject).


Umístění těchhle adresářů se nejsnáz nastaví přímo při instalaci Windows (tj. nutno reinstalovat) pomocí tzv. "bezzásahové instalace", konkrétně takto:
[CODE][Unattended]

; The path to install the system.
TargetPath = "\Windows.XP"

; ProgramFiles directory.
ProgramFilesDir = "C:\SW"
CommonProgramFilesDir = "C:\SW\Common Files"

; Profiles directory.
ProfilesDir = "C:\Windows.XP\Profiles"

[GuiUnattended]

; Set the profiles the same way as in the WinNT 4.0.
ProfilesDir = "%systemroot%\Profiles"
[/CODE]

(nevim přesně kterej z těch dvou ProfilesDir mi zabral, tohle je starej soubor někde mám novější kde je to jenom jednou ale nemám ho zrovna na současným PC) - tyhle parametry bezzásahový instalace (Program Files a profily) nejsou na webu microsoftu dokumentovaný, ale fungujou.

Nejsnadnější je vyrobit si soubor unattend.txt, a pak spustit buď novou instalaci ze současných Windows ("winnt32.exe /unattend:unattend.txt") anebo ještě líp si udělat vlastní CD, naintegrovat do něj SP3, nakopírovat unattend.txt jako CD:\i386\winnt.sif a pak lze provést po nabootování z novýho vypálenýho CD i formát disku C:

(ale pokud budou všechny cesty, tj. Windows, Program Files a Documents změněný oproti současný instalaci, lze bez obav provést instalaci přímo z Windows bez formátu disku, nainstaluje se jinam a původní složky pak možno smazat a patřičně upravit boot.ini).


Btw. můžeš zkusit i nLite, ten tyhle věci taky myslím umí nastavit "uživatelsky přítulněji" (dokonce je v češtině).
tyron (1)|6.11.2008 15:42
Já jsem právě ladil Windows pomocí Nlite podle návodů (Pctuning, Radek Hulán, atd. ). Když bylo cd hotové vyzkoušel jsem ho na starym pc. Při úpravě pomocí Nlite je to v sekci volby obecné, ale to já se na to upravovat zatim vykašlal, tak to vypálím tedy ještě jednou. Jinak děkuji, a včera při pokusu o zaregistrování na váš web nešel opsat ověřovací obrázek, zůstával mi tam pořád ten stejný, až po deseti pokusech jsem na něj kliknul aby se otevřel do jiného okna pak tam byl jiný a ten sem si musel zapamatovat potom jsem byl teprve v pořádku vpuštěn. Používám Firefox verzi 3,03 + mouse gestures.