Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OEM, cože?!

Deee-aN (3834)|13.11.2008 10:30
Zdravím!
Prosím vás, může mi někdo říct, jak je to s OEM Win XP? Když jsem to posledně řešil pro sebe, tak se mi to nepodařilo zjistit stoprocentně. Teď dává počítač dohromady švára a chce mít Winy legálně. Počítač bude do firmy. Jedna varianta: vyplázne haldu peněz za sestavení a OEM W XP mu nainstalují v shopu. OEM licence je vázaná na desku a není (snad) problém.
Je reálná druhá varianta, že se objednají komponenty a komp mu složí já a Winy nainstalujeme doma? Budou legální? Stoprocentně legální?? Cca před půl rokem jsem tohle řešil s technickou podporou nějakého (nevím už přesně kterého, ale velkého) e-shopu a výsledek byl ten, že nikdo pořádně neví, jak to funguje.
Změnilo se něco od té doby?
mstejska (2912)|13.11.2008 10:41
Viz zde. http://www.microsoft.com/cze/licence/oem/default.mspx
Muzes koupit OEM verzi a instalovat ji na jakokoliv desku. S touhle deskou ji aktivujes. A pro tuhle desku je licence legalni. Kdyz ti deska odejde, odejde ti i licence. Licence je proste vazana na desku, ale az po instalaci.
pas!k (3765)|13.11.2008 10:46
Microsoft pise toto

OEM licence lze nakoupit pouze nainstalované na počítačích/serverech výrobců počítačového hardwaru. Výrobci prodávají osobní počítače/servery pod svou značkou připravené a ideálně odzkoušené, aby dosáhli co nejvyšší kompatibility s programovými produkty firmy Microsoft. Proto se již při nákupu nového počítače, notebooku nebo serveru zeptejte svého prodejce, zda cenová nabídka obsahuje i operační systém a aplikace, které potřebujete pro svou práci. Výjimkou je nákup operačního systému Windows XP nebo Windows Vista, které lze zakoupit ve formě jednotlivého balení samostatně bez současného nákupu hardware. Tato možnost je určena pro legalizaci operačního systému Windows. Více informací získáte u prodejců společnosti Microsoft.
Millisx (131)|13.11.2008 10:46
OEM software obecně se kupuje pouze s novým HW a licence platí pouze s tím daným HW. ČR má již tuším aspoň 2 roky vyjímku na OS od Microsoftu, kdy se OS nemusí "koupit" s novým HW. Avšak po instalaci a aktivaci to dále platí standardně, že licence OEM platí jen s tím daným PC (omyl je, že je to vázáno na desku, je to vázáno na celý PC).

Když to řeknu stručně, ano, můžeš kdekoliv a klidně samostatně zakoupit OEM operační systém od Microsoftu, po instalaci na některý PC se licence na to PC váže. Od nového roku má být toto zase změněno. Bude možné koupit samostatně (legalizační balíček) pouze XP Pro a dráž..
dkas (193)|13.11.2008 10:54
Jak již bylo řečeno. V tuto chvíli si můžeš koupit OEM licenci na Windowsy a použít je jako tzv legalizační balíček. Od nového roku to bude opravdu zase všechno jinak, konkrétně nějak takto:

k 31. 12. 2008 bude ukončena možnost legalizace operačního systému Windows pomocí OEM licence. Po tomto datu budou k dispozici nové způsoby legalizace, nicméně cena takto získané licence bude nejméně o 25 % vyšší, než je cena licence OEM.

S příchodem Windows Vista Service Pack 1 a Windows XP Service Pack 3 dochází ke změně licenčních podmínek OEM licence. OEM software je určen POUZE pro předinstalaci na nový osobní počítač, který je určen k dalšímu prodeji. Možnost distribuce a prodeje samotné OEM licence nebo její předinstace na počítače, které nejsou určeny k dalšímu prodeji, zaniká.
Deee-aN (3834)|13.11.2008 11:30
Samozřejmě, to na stránkách MS jsem četl. A chápu to tak, že buďto musí být na čistý (nový) počítač OEM nainstalovány ve firmě, kde počítač skládají, nebo v případě, že to chci instalovat sám, tak jedině formou legalizace. Takže, pokud to chci instalovat na nový komp, tak jedině přes kradený XP? Vím, že je to blbost, ale tohle mi z toho vyplývá...:notsure.
@ Milisx: pokud to funguje takhle, bylo by to supr...
pas!k (3765)|13.11.2008 11:35
No ja to chapu tak ze do konce roku to klidne muzes udelat z eje koupis a nainstalujes a nikdo to resit nebude od noveho roku uz to ale bude jinak ..
Millisx (131)|13.11.2008 11:36
On tomu prostě MS říká legalizační balíček. Zavedli to, aby to lidi kupovali více a nebyli vázáni koupí nového PC v době, kdy se začla objevovat bublina o nelegálním OS.

Jediné, co z toho vyplývá je, že OS od MS prostě můžeš přijít, zakoupit a nainstalovat a je úplně lhostejné, jestli na nově poskládaný PC ve firmě, na koleně nebo na PC používaném 3 roky a třeba s Linuxem. Je to úplně jedno. Podstatné je, že máš legálně nabytý OS a licenci vázanou na PC, kam to nainstaluješ. Žádné další okolnosti podstatné vůbec nejsou.

edit. a takhle to funguje právě teď pár let, co je udělena ta vyjímka pro nás a tuším pro SR a fungovat to bude do zmíněného konce roku.
michal.kolesa (357)|13.11.2008 11:38
Jak to bude po novém roce ?

Co když si někdo staví PC sám ?
To si bude muset koupit krabicovou verzi ?
dkas (193)|13.11.2008 12:38
Po novém roce by to mělo být tak, že k legalizaci bude sloužit nějaká ta legalizační sada, která teď nevím jak se jmenuje. A prozatím těžko říct, jak to bude, když si někdo bude stavět počítač sám. Podle mě by mohlo stačit, když na faktuře s komponentama bude i Windows OEM nebo nějaký jiný OEM sw. Ale jak to bude skutečně, těžko říct...
A ta legalizační sada bude proti tý krabicový pořád levnější, i když bude právě o cca 25% dražší, než ta dnešní OEM...
dkas (193)|13.11.2008 12:39
[QUOTE=deeean;182223]Samozřejmě, to na stránkách MS jsem četl. A chápu to tak, že buďto musí být na čistý (nový) počítač OEM nainstalovány ve firmě, kde počítač skládají, nebo v případě, že to chci instalovat sám, tak jedině formou legalizace. Takže, pokud to chci instalovat na nový komp, tak jedině přes kradený XP? Vím, že je to blbost, ale tohle mi z toho vyplývá...:notsure.
@ Milisx: pokud to funguje takhle, bylo by to supr...[/QUOTE]

Prostě i když máš třeba počítač starej pět let, tak můžeš zajít do obchodu, koupit OEM licenci a na ten počítač jí nainstalovat. Bude to úplně jedno, že to je starý a že to je OEM. Po novym roce, pokud někde seženeš "starou" OEM licenci, tak si myslím s tím taky nebude problém...
Sam999 (16)|21.12.2008 22:31
Mám dotaz. Co když si koupím do 31.12. OEM licenci Windows, ale počítač si koupím po novém roce a budu chtít aktivovat OS až poté???:confused:
astec (1823)|21.12.2008 22:48
[QUOTE=Sam999;197383]Mám dotaz. Co když si koupím do 31.12. OEM licenci Windows, ale počítač si koupím po novém roce a budu chtít aktivovat OS až poté???:confused:[/QUOTE]

Tak je zaktivuješ, proč by ne...