P5QL Pro nejde vypínat
Zdravím, snad mi zdejší chytré hlavy pomůžou rozlousknout jeden oříšek, který jsem pro svou lenost doposud neřešil. Vlastním desku Asus P5QL Pro s procesorem E8200. S výchozími takty vše funguje na jedničku bez sebemenšího problému, pokud však přetaktuju procesor a to tím nejjednodušší způsobem - zvednutím FSB z 333 na 400 MHz, po vyladění napětí a taktů pamětí opět vše funguje naprosto perfektně, 100% stabilně, ovšem s jednou chybičkou - počítač nelze běžným způsobem vypínat. Pokud dám v systému (Windows XP) vypnout, vše probíhá tak jak má, v poslední fázi se vypnou disky a přestane jít signál do monitoru, ovšem kontrolka POWER svítí, ventilátory se dál vesele otáčejí a soudě dle poměrně vysoké spotřeby, deska s CPU a paměťmi prostě běží dál. V této fázi podržím 5 vteřin tlačítko POWER a teprve potom se PC opravdu vypne (zkrátka vypnutí natvrdo). Pokud dám počítač vypnout například v BIOSu nebo během POSTu (krátkým stiknutím tlačítka POWER) místo vypnutí vytuhne a zůstane i zobrazený signál na monitoru. V případě výchozích taktů se systém ihned vypne, naprosto bezproblému....
Tak nevím kde boboco nebo soudruzi z NDR udělali chybu:confused: Někdo nějaký návrh na řešení? Zkoušel jsem různé verze BIOSů a vše pořád stejné. S tímto problémem se potýkám už pár měsíců, ale nějak mě nenapadlo to řešit, na "neinteligentní" vypínání jsem si zvykl :turtle:D
Grafická karta Gainward GeForce 9800GT Golden Sample 1024MB DDR3
2x1024 MB DDR2 GEIL Ultra (800/4-4-4-12)
500W Cooler Master eXtreme Power
2x WD6400AAKS
Tak nevím kde boboco nebo soudruzi z NDR udělali chybu:confused: Někdo nějaký návrh na řešení? Zkoušel jsem různé verze BIOSů a vše pořád stejné. S tímto problémem se potýkám už pár měsíců, ale nějak mě nenapadlo to řešit, na "neinteligentní" vypínání jsem si zvykl :turtle:D
Grafická karta Gainward GeForce 9800GT Golden Sample 1024MB DDR3
2x1024 MB DDR2 GEIL Ultra (800/4-4-4-12)
500W Cooler Master eXtreme Power
2x WD6400AAKS
zdoj jde normlne zapinat a vypinat kancelarskou sponkou? (zelene drat spojiit s nekterym cernym v 20pin konektoru)
Ahoj Mechu,jo, zdroj jde normálně vypínat, ostatně když vypnu taktování, vše funguje, takže to spíš vypadá na nějakou podivnou závadu desky...
zkousel jsi prohazovat jiny komponenty? ATI grafiku, jiny ramky... jestli se treba jen s necim nedohaduje... jestli ani to nepomuze, tak bych to videl na pokus o reklamaci... ikdyz reklamovat desku ze spatne funguje OC je dost o dobre vuli reklamacniho technika...
[QUOTE=mech13;183727]zkousel jsi prohazovat jiny komponenty? ATI grafiku, jiny ramky... jestli se treba jen s necim nedohaduje... jestli ani to nepomuze, tak bych to videl na pokus o reklamaci... ikdyz reklamovat desku ze spatne funguje OC je dost o dobre vuli reklamacniho technika...[/QUOTE]
Ne, opravdu nezkoušel nebyl a není na to čas, takže je dost možný, že to bude i nějaká nekompatibilita komponent... já jen jestli se s podobně nesmyslným problémem náhodou někdo nesetkal :) Celý to asi stejně dxopadne tak, že to za nějaký čas rozeberu, vyměním pár komponentů a snad to bude OK :-)
Ne, opravdu nezkoušel nebyl a není na to čas, takže je dost možný, že to bude i nějaká nekompatibilita komponent... já jen jestli se s podobně nesmyslným problémem náhodou někdo nesetkal :) Celý to asi stejně dxopadne tak, že to za nějaký čas rozeberu, vyměním pár komponentů a snad to bude OK :-)
Tak revizi NB bohužle nezjistím, to bych musle komplet kuchnout desku... to by bylo na několik hodin práce, je mi líto... Revize desky je 1.00G a výměna zdroje problém nevyřešila.
[quote=boboco;211151]Tak revizi NB bohužle nezjistím, to bych musle komplet kuchnout desku... to by bylo na několik hodin práce, je mi líto... Revize desky je 1.00G a výměna zdroje problém nevyřešila.[/quote]
CPUz.
CPUz.
Tak nepomohla ani výměna desky - za stejný model ... problém ale nakonec vyřešen... Asus P5QL Pro jednoduše nepodporuje moje paměťové moduly GEIL Ultra 800MHz/4-4-4-12, což ve výsledku způsobuje, že při libovolném OC se PC zkrátka nevypíná:runaway ... Ovšem ani Corsairy 2x4GB 1066MHz, které jsem vybral s touto deskou asi extra nekamarádí. PC se sice vypíná, paměti běží zcela stabilně dle specifikací na 1066MHz při 2,1V. Frekvenci stačí zvýšit o 10 MHz a systém je při dlouhodobé zátěži nestabilní a jakýmkoli napětím pro paměti, s jakýmikoli latencemi. Nehledě na to že P5QL Pro - tento, ani předchozí kus se nepřenesl přes FSB nad 413 až 415 MHz:stupid... Takže v pondělí mi přijde jedna levnější Gigabytka (GA-EP43-DS3) a jsem zvědav jestli mi přinese míň vrásek při mém občasném experimentování :turtle
ASUS byl aje odjakziva vybiravy na pametove moduly. To, co bezelo v Abitu nebo Gigybytu na agresivnim casovani, skoncilo u ASUSu na zakladu - oni tvrdi, ze JEDEC normy dodrzuji presne ...
no nevim DDR2-1066 133 MHz 7.5 ns 533 MHz 1066 MT/s PC3-8500 8533 MB/s 6-6-6 7-7-7 8-8-8 je posledni JEDEC norma pro DDR2. Spise mam vyzkouseno, ze ani pameti, ktere prosly testem ASUSu a jsou na QVL stejne nechodi.
Gigabyte bude dobra, jen ten jejich nestastny Dual Bios, ktery si neupravim, jak chci. Tohle ASUS umi lepe (u MoBo, ktere jej maji).
no nevim DDR2-1066 133 MHz 7.5 ns 533 MHz 1066 MT/s PC3-8500 8533 MB/s 6-6-6 7-7-7 8-8-8 je posledni JEDEC norma pro DDR2. Spise mam vyzkouseno, ze ani pameti, ktere prosly testem ASUSu a jsou na QVL stejne nechodi.
Gigabyte bude dobra, jen ten jejich nestastny Dual Bios, ktery si neupravim, jak chci. Tohle ASUS umi lepe (u MoBo, ktere jej maji).