reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Paměti: USB - jak s tím pracovat?

Neregistrovaný (0)|19.11.2008 21:31
Jméno tazatele: Hrdlodus

Znění dotazu:
Dobrý den,

mám vyhlédnutý Asus Eee 901 (s XP) 12 GB SSD.
Hodlám si dokoupit flash disk 32 GB.

SSD disky mají prý omezený počet zápisů. Mají to i flash disky? A co je jeden zápis? Každé uložení? Změna pozadí? I třeba změna seřazení ikon? Jak dlouho průměrně odhadem trvá, než se počet zápisů vyčerpá?
Nevadí tedy práce přímo na flashce? (To by snad nemělo mít vliv na zápisy SSD disku.) Ovivňuje práce na flashce flashku? Opotřebovává? Snižuje časem rychlost? Nebo jiné její vlastnosti?
Co zahřívání u flasky? Pokud existuje, měl bych ji nechávat odpočinout? (Jak dlouho?)
Má na flashku jakýkoliv vliv její zaplnění? (Třeba pokud do ní narvu těch 32 GB, jestli se třeba zpomalí.)
Když ji připojím k netbooku, načte hned její obsah 32 GB? Má na to vliv jestli na ní mám 100 MB nebo 30 GB?
Měl bych nechávat kus volného místa (kolik)?
Mám se o ní nějak starat? Pravidelně formátovat, defragmentovat, kontrolovat antivirem?
Může mít na ní vliv, když mi spadne nebo ji přejede kolo nebo něco podobného - ale viditelně se nepoškodí. Jestli uvnitř může něco zkolabovat.
Samozřejmě je lepší soubor zkopírovat na pevný disk a tam s ním pracovat, ale pokud budu nucen pracovat přímo na flashce, má to nějaký vliv na jakékoliv její opotřebení? Je rychlost programu nebo práce s ním omezena rychlostí flashky nebo jakkoliv omezena? (Pokud s ním pracuji přímo na flashce.) Je riziko zkolabování flashky velké?
Má práce s flashkou vliv na samotný netbook? Musí vyčleňovat paměť na provoz flashky?
Když budu chtít vypojit flashku a napíše mi to, že zařízení ještě pracuje ať počkám, a já ji přesto vytáhnu z netbooku, co to způsobí? (Ztratí se pouze data, která zrovna zpracovávala a vše ostatní půjde v pořádku?)
Jaké rychlosti čtení a zápisu bych měl pro tak velký USB disk vybrat? (Nejmenší a optimální.) A když výrobce uvádí u USB disku rychlost přenosu dat při čtení 23MB/s; při zápisu: 18MB/s, bude ta rychlost tak vysoká? Nebo třeba nějakých 18/13 nebo ji ovlivňuje vytížení netbooku nebo něco dalšího a bude to pokaždé jiné (a kolik většinou)?
A když připojím dvě flashky a budu číst nebo zapisovat do obou zároveň, projeví se to na rychlosti nebo na něčem?

Nebo bych si pořídil dvě 16 GB SDHC karty (kvůli ceně). Jednu bych nechal na stálo ve čtečce v netbooku a druhou bych v případě potřeby připojoval přes USB konektor v externí čtečce.
Pro karty platí stejné otázky, které jsem položil pro USB disk.
Plus - jaký má vliv na činnost karty a práci s ní čtečka - ovlivňuje rychlost nebo něco?
A u karet píší třeba: 150x (22,5 MB/s čtení, 15 MB/s zápis); Garantovaná rychlost zápisu: 6 MB/s
Jakou rychlostí to bude pracovat ve skutečnosti? Nebo co ovlivňuje tu rychlost?

Nějaký jiný tip?

Omlouvám se za ty lamovské otázky.

Pokud znáte stránku, která mi pomůže, napište sem link.

Předem děkuji za ochotu a odpověď.

HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
Janyk1 (997)|19.11.2008 21:47
Ten počet zápisů jsou tak vysoká čísla, nějaké statisíce určitě. Zaplnění flashky na rychlost vliv nemá, není mechanická. O teplotu flashky se starat nemusíš. Její fyzická odolnost závisí na typu, některé vydrží i přejetí autem nebo hození do vařícího čaje, jiné se při pádu na podlaho rozkřápnou na půlky. Všechno je omezené rychlostí flashky, ale u těch lepších to není takj zásadní, jedná se o ty přenosy. Pracovat je lepší na disku, ale mělo by to být snad jedno. Při vytažení flashky před ukončením přenosu se mohou ztratit data a flashku to může poškodit (to se mi povedlo, takže asi jo:), ale zformátování to spravilo, takže to není poškozený nějak fyzicky - spíš jen souborovej systém, MBR nebo tak něco, nevim). Rychlost vzít pokud možno tu nejvyšší, některé flashky mají rychlost vynikající, třeba můj Corsair flash voyager GT 8GB má 20MB/s zápis a 30MB/s čtení, nějaká reklamní má ale rychlosti 8/11, což už je hoodně poznat. Můžeš mít SD v interní čtečce a flashku připojovat také:) Rychlost karet je v zásadě limitována čtečkou, karty jsou rychlé dost(některé).
Zkusím vygooglit nějakej ten link:)

EDIT1: určitě wikipedia: http://cs.wikipedia.org/wiki/Flash_paměť
johny__g (6387)|19.11.2008 21:50
Ano, mají omezený počet zápisů. Zápis = každá změna obsahu paměťové buňky, takže zápis, přepis, smazání. Práce na flashce bude pomalejší, ale záleží co je myšleno tou prací. Jestli třeba jen otevření souboru - třeba .doc a pak práce s ním, tak to je celkem jedno, protože soubor se natáhne do operační paměti. Ale myslím že flash disk není určen k trvalému používání jako druhý disk, není na to stavěn (třeba to přehřívání a tak), raději bych volil klasický přenosný disk.
Jestli načte notebook hned po připojení těch 32 GB? A kam by je měl asi načíst? Samozřejmě se obsah zobrazí celý téměř hned, ale data se načtou až když jsou potřeba.
Fyzická odolnost flashky se liší podle typu, dělají se i odolnější modely (patřičně oceněné), ale jestli je hodláš často přejíždět na kole nebo třeba vlakem, tak si radši data zálohuj i jinde, je velká šance že o ně přijdeš.
Práce na flashce, pokud se z ní budou často načítat soubory bude pomalejší než z disku. Reálná rychlost záleží na charakteru souborů, jiná bude v případě čtení 500 malých souborů po 20 kB, jiná když kopíruješ 1 GB souvislý soubor. Ale hodnoty co udávají výrobci jsou spíše optimistické, v reálu se to může lišit a to směrem dolů.
SamecP (1751)|19.11.2008 21:58
Možná by tě tady na SHW mohla zajímat Databáze rychlosti Flash Disků :thumb
Hrdlodus (27)|22.11.2008 14:25
K té práci přímo na USB disku nebo na kartě...
Na některé kusy výrobce poskytuje doživotní záruku.
Takže když budu pracovat s programy přímo na flashce nebo kartě a ono se to pokazí, můžu to reklamovat a buď ji opraví nebo dostanu novou.
Nebo je ještě jiný důvod proč bych se měl vyhnout práci přímo na onom médiu?
(+ otázka navíc) A můžu reklamovat kartu nebo flashku za výrazně pomalejší rychlost čtení nebo zápisu, než výrobce uvádí?

P.S.: Kdybych na kartě či USB měl nějakou náročnější hru a hrál ji na tom, jediné, co by mě při hraní omezovalo by byla rychlost? (To je jen pro příklad.)